Reda-i copilaria lui Stefanut

sâmbătă, 18 iulie 2015

Joan Baez


UKIP

Can you trust the Tories on defence?

Mesaje primite
x

UKIP prin sendgrid.info 

17 iul. (Acum 1 zi)


către mine
logo.jpgDear Odorica --
Can you trust the Tories on defence?

UKIP believe we should meet our commitment to NATO without cheating the figures.
We also believe that in these increasingly perilous times, it is ridiculous to ring-fence overseas aid while cheese-paring on defence.

Our forces are already struggling to fulfill the challenges they are faced with; and setting a defence budget before carrying out the Strategic Defence and Security Review is putting the cart before the horse – again.

If you agree with us, you can help UKIP to push for a proper defence budget
UKIP
http://www.ukip.org/
UKIP · Lexdrum House, King Charles Business Park, Newton Abbot, Devon TQ12 6UT, United Kingdom
Created with NationBuilder, the essential toolkit for leaders.Chicago Tribune

BREAKING NEWS ALERT
July 18, 2015
The U.S. Navy says that the sailor who was shot earlier this week at a military support center in Chattanooga, Tennessee, has died, bringing the total number of victims in the rampage to five.

....


HAMAS are multe admiratoare si iubite care nu-i uita


Ebru Gundes


Pofta buna !


Un piatto che si mangia sempre volentieri sia come antipasto che come secondo ... non c'è una ricetta ben precisa perché ognuno di noi può scegliere il tipo di pesce mettere (purché si possa bollire)che le verdure da aggiungere ..  Questa è la mia ricetta : 10 pomodorini 1carota 1costa di sedano bianco  1porro  6 funghi bianchi prataioli Sale pepe Aglio Olio Prezzemolo  Per un totale di 250 gr a porzione ho bollito : Molluschi Polpo Seppia Calamaro Vongole  Gamberetti Ho iniziato a pulire e tagliare a pezzetti le verdure che ho condito con olio sale pepe aglio Ho pulito la seppia , il calamaro ed il polipo e li ho messi a bollire x 40 minuti in una pentola a pressione , scolati e tagliati a pezzi ... Per le vongole ed i molluschi invece li ho lavati e fatti aprire in una casseruola con olio e aglio  Lasciati raffreddare e sgusciati Per ultimi ho bollito i gamberetti che ho preso congelati .... Unito tutti i vari pesci con le verdure precedentemente preparate e aggiungere al prezzemolo ........  In tavola correggere il condimento aggiungendo olio e limone a piacere visita anche la mia pagina fb : Miriam-nella mia cucina
Un piatto che si mangia sempre volentieri sia come antipasto che come secondo … non c’è una ricetta ben precisa perché ognuno di noi può scegliere il tipo di pesce mettere (purché si possa bollire)e  le verdure da aggiungere .
Questa è la mia ricetta :
10 pomodorini
1carota
1costa di sedano bianco
1porro
6 funghi bianchi prataioli
Sale
pepe
Aglio
Olio
Prezzemolo
Per un totale di 250 gr a porzione ho bollito :
Molluschi
Polpo
Seppia
Calamaro
Vongole
Gamberetti
Ho iniziato a pulire e tagliare a pezzetti le verdure che ho condito con olio sale pepe aglio
Ho pulito la seppia , il calamaro ed il polipo e li ho messi a bollire x 40 minuti in una pentola a pressione , scolati e tagliati a pezzi …
Per le vongole ed i molluschi invece li ho lavati e fatti aprire in una casseruola con olio e aglio
Lasciati raffreddare e sgusciati
Per ultimi ho bollito i gamberetti che ho preso congelati ….
Unito tutti i vari pesci con le verdure precedentemente preparate e aggiungere al prezzemolo ……..
In tavola correggere il condimento aggiungendo olio e limone a piacere
 

Fatarnicie


Cu cata fatarnicie se joaca comedia Codului fiscal !!!
Vedem o asa zisa lupta pentru binele poporului.
Se paseaza vorbele perverse de la unul la altul pentru,a da impresia ca se straduiesc pentru  a ne fi noua bine. Ne sunt anuntati cu surle si trambite ca, vin in fata noastra pe micile ecrane, speciaslisti in fiscalitate, ministreasa muncii care ne va anunta lucruri importante pentru salariati si pensionari.
Cand asteptandu-i cu rasuflarea taiata de emotie ce aflam ? Nu aflam nimic, doar  inca o noua spalare de varza  care ne intepeneste  de uimire si neputinta, turnandu-ne plumb in opinci.
Cele mai bune legi fiscale sunt acelea care nu mai permit furtul si strecurarea ca nisipul printre degete a avutului tarii, in buzunarele fara fund ale celor care se rotesc la conducerea tarii ca, fiind alesi, prostind romanii precum Statul Islamic ca imparte ajutoare la cei nevoiasi. De aceea am pus fotografia cu ajutoarele la ei, dar acolo au o scuza, sunt in plin razboi.
Aici ce scuza avem noi ca popor, in timp de pace si "prosperitate" cand tinem aceste lichele care  nu se mai satura de furat si au stans averi de miliarde de euro fiecare, ca si cum ar imparati pamantul pentru mii de ani.
De ce ii lasam in virturea unei mega excrocherii sa isi bata joc de tara noastra, pentru care au luptat in adevaratul sens al cuvantului generatii?
Totul este o fatarnicie, nu este nimic cu adevarat pentru binele nostru. Salariile si pensiile mici cu care se impauneaza excrocii nostrii cu  voce mimand adevarul absolut si siguranta mincinosului  fara stavila, nu mai trebuie sa ne ameteasca.
Adevarul este ca ne-au furat  si ne fura si vor fura in continuare aratand ca negrul este alb si invers.
Nu va fi liniste,  pace si nu vom pasi spre prosperitate pana ce nu vom matura aceasta banda de excroci si mincinosi.
Nu mai merge cu  invatatura de veacuri ca , ne descurcam. Cine se descurca? Numai cei ca ei, lichelele lase si perverse care se strecoara ca apa prin nisipul desertului. Oamenii cinstiti muncesc si asteapta sa fie rasplatiti pentru munca lor. dar pana cand ? Pana la calendele grecesti? Bine imi pare ca totul s-a terminat asa la greci. Reforma sa o faca mama mare a lui Angela, ca nici Germania nu si-a platit niciodata datoriile. Grecia sa le traga mereu clapa pentru ca, imbogatirea imbuibatilor nu s-a facut cinstit. La ei s-a luat mereu totul de la 0.Daca ar plati germanii tarilor pe care le-au trecut prin foc si sabie, nu ar termina nici daca ar trece mii de ani.
Romania sa traga concluzii, dar nu acesti excroci care ne conduc si care pentru asi mai rotunji averile  cu inca cateva miliarde de euro vand poporul, cu toate bogatiile tarii care au mai ramas.Ei fura de parca ar veni sfarsitul lumii peste un minut.
Nu vom inainta pana nu vom nationaliza averea tarii si nu vom trimite la ghilotina pe toti, dar toti mafiotii cu camarilele lor care  ne-au jefuit si ne prostesc in continuare in fata.
 Tot ce se face este ca o frectie la un picior de lemn. Grauntele de nisip date ca ajutoare,  nu rezolva problema. Noua ne dau cateva graunte si ei isi rezerva saci si camioane intregi cu boabe.
Sa stam stramb si sa judecam drept uitandu-ne doar la tv. cum,  la toate aparitiile lor  de care mie imi este rusine, incurajati de moderatorii care le canta in struna adresanduli-se cu  excelenta in sus si excelenta in jos, astfel dandu-le prilejul sa minta  cu tiribombele lor rasuflate, pentru a le creste egoul.
Egoul este sinele fals. Este cine credem noi ca suntem dar nu suntem cu adevarat. 
La infractori de drept comun care trebuie sa infunde puscariile le spun "excelenta" prin asta dandu-le aripi si crezand chiar ei ca nu mai sunt  jevre ordinare ci, trimisii lui Dumnezeu aici sa aduca dreptatea la un popor slab la minte. Si numai ei aduc lumina, sa ne arate drumul in bezna.
Sa terminam cu aceste actiuni  de pudibonderie si sa punem mana pe toroipan si sa le  muiem toate oasele, pana la intrarea in beciul domnesc si apoi ....

vineri, 17 iulie 2015

:(


Pachete pt.saraci. Care este diferenta intre ei si noi????


Apa de aurO să vă povestesc în acest articol despre una dintre celebrele excrocherii care au pasionat societatea românească de la sfărșitul secolului al XIX-lea. Despre afacerea cu “apa de aur” gândită pe la 1887 de doi excroci ai vremii, frații Sion Andronic și Gherei. Excrocheria era construită mizând pe credulitatea și pe lăcomia unor oameni. Ca mai toate înșelătoriile de altfel. Cei doi frați le vindeau naivilor proveniți din rândul negustorilor, funcționarilor sau chiar din rândul clerului o apă care transformă în aur orice alt metal. Dar să îl lăsăm pe reporterul Alex F. Mihail să ne povestească toată tărașenia:


“ Spre sfârşitul secolului trecut, am avut şi noi la Bucureşti un şarlatan, un fel de. “alchimist", care pretindea că poate să prepare aur. Credem că va interesa pe cititori reamintirea evenimentelor, petrecute acum vreo cincizeci şi ceva de ani, când mulţi bucureşteni şi diferite persoane din provincie, au căzut victime cu prilejul aşa zisei “afaceri Andronic".

Cine era acest Andronic, nu prea ştim bine. Probabil, că ziarele de pe vremuri vor fi publicat biografia lui amănunţită. Dar detaliul nu are importanţă. Fapt e că faimosul excroc, pripăşit în Capitală, s'a stabilit într'un apartament luxos. Acolo avea un salon cu mobilă aurită. Pe acea vreme, mobilele bronzate nu ajunseseră nici la modă şi nici nu erau cunoscute, astfel că “salonul aunt", sau poate numai bronzat, al lui Andronic, a făcut o colosală impresie. Se svonise că proprietarul mobilelor a descoperit apa de aur, cu ajutorul căreia transformi orice în nobilul metal.


Andronic, care pe cât se pare era foarte inteligent, şi-a alcătuit o bandă bine organizată în care fieceare ins avea un rol determinat pentru a-şi face o reclamă discretă, calculată cu preciziune în efectele ei mai depărtate sau mai apropiate. Şi astfel au fost atraşi în casa excrocului foarte mulţi oameni bogaţi şi bine văzuţi, din Bucureşti şi din provincie. E interesant că mai toţi cei care au fost convinşi că Andronic posedă secretul fabricării aurului şi au căzut victime ale excrocului fiind jefuiţi, au tăcut şi nu s'au prezentat la procesul ce-a urmat şi nici nu au făcut vreo reclamaţie spre a nu se vedea compromişi. S'au mulţumit numai cu paguba materială avută nedorind să-şi vadă numele târât în noroi. De altfel, parchetul a pus mâna pe excroc, dar asupra averii sale a rămas o taină;nic azi nu se ştie cine au fost complicii deţinători ai sumelor excrocate. Deci păgubaşii care s'ar fi constitutit ca parte civilă, nici unul n'ar fi avut de unde să fie despăgubit.CUM PROCEDA ANDRONIC ?Napoleoni de aur din vremea excrocheriei
cu "apa de aur" a fraților Andronic
În primul rând clientul era adus în vizită la “boierul" Andronic, de vreun “amic" comun. Acolo, în palatul luxos al acestuia, naivul vizitator se pama în faţa “mobilelor de aur". Peste câteva zile i se făcea favoarea exceptională ca să asiste la experienţa preparării monedelor. Andronic avea o cameră secretă, fără ferestre, unde era un fel de maşinărie complicată, cu care pretindea el că fabrică bani. Punea la topit vreo câţiva napoleoni de aur, împreună cu alt metal banal, stropind totul cu “apa de aur".Spre surprinderea vizitatorului, ieşeau din maşină un număr dublu de monede de aur, noi nouţe.

- Poftim, poţi lua şi d-ta câteva... pe mine nu mă costă aproape nimic ! – spunea “boierul" Andronic noului său prieten, cu multă amabilitate.

Uimit, neştiind ce să creadă, vizitatorul pleca cu monedele în buzunar. Încerca să le plaseze, vedea că le primeşte oricine. Mai cerceta la vreun bijutier, acesta îi confirma că monedele sunt bune, din aur curat.

Încrederea prozelitului era complet câştigată şi el se simţea îndemnat să cumpere cel puţin o sticluţă de “apă de aur" cu care să facă singur încercări de fabricaţie. Sticla se plătea foarte scump şi bineînţeles că ucenicul alchimistului român nu reuşea niciodată să prepare aur. Excrocii dădeau mereu vina pe victimă:

- Nu ştii să lucrezi. Noi cum reuşim? Nu faci cum trebuie...

Lumea povestea o anecdotă în legătură cu această afacere. Se spune că într'o zi Andronic l-a invitat pe un negustor din Podul Iloaiei să procedeze astfel:

- Vei lua părţi egale de pilitură de fier şi praf de pucioasă. Vei turna sticluţa cu “apă de aur" deasupra şi vei amesteca mereu, până se va preface totul în aur. E însă o condiţie principală: să nu fie nimeni de faţă şi să nu te gândeşti de loc la cuvântul “rinocer"...

Peste câteva zile Andronic s'a pomenit cu cinstitul negustor din Podul Iloaiei:

- Bine coane Andronic, m'am încuiat în pivniţă, ca să nu vie nimeni şi am tot amestecat, cum ai zis d-ta,' de m'au trecut năduşelile... Dar cine te pusese să-mi spui ca să nu mă gândesc la cuvântul “rinocer" ? Că mie nici prin gând nu mi-ar fi trecut. Şi acum vorba asta nu-mi mai iese din minte...

- Apoi de, ce să-ţi fac ? Dacă nu ştii să te stăpâneşti ! - i-ar fi răspuns Andronic.

Unii înţelegeau în cele din unmă că excrocul îşi bate joc de dânşii.Dar cum să reclame poliţiei şi să se denunţe ei singuri ca falsificatori de aur sau de monede? Preferau să tacă.
EXCROCHERIA CEA MAREDar excrocheria cea mare a lui Andronic era alta şi a repetat-o de mai multe ori. Victima era convinsă să-şi vândă o casă sau moşia, spre a avea bani mulţi de aur, a căror cantitate să fie apoi dublată.Spre a îmboldi victima, complicele lui Andronic, care punea la cale isprava, spunea că acesta “şi-ar fi făcut suma" şi că fiindu-i frică de poliţie, vrea să distrugă minunata maşină de fabricat aur.

- E o ultimă ocazie de care se mai poate profita: cea din urmă dată când în casa “boierului" Andronic se vor mai fabrica monede de aur ! – spunea mijlocitorul.

Şi norocul acesta excepţional îl avea, pentru ultima dată, acela căruia i se adresa şarlatanul. Victima, prinsă în laţ, venea cu săculeţul de napoleoni şi galbeni în seara fixată. Preparativele preliminare se făceau în cea mai mare taină şi toţi se încuiau în camera secretă dosnică.

Momentul era solemn! Sacul cu banii de aur se răsturna în vasul special... Se pregăteau sticlele cu “apa de aur" precum şi plumbul şi fierul ce urmau să se topească împreună. Deodată, spre consternarea şi spaima generală se auzeau bătăi puternice în uşă şi o voce energică striga:

- În numele legii, deschideţi ! E poliţia !

Andronic şi ajutorul lui se reped să strângă totul. Bagă în grabă câte ceva pe sub pat... Dar cum este posibil de ascuns maşinăria ? Victima zăpăcită nu ştie ce să facă...  Ar vrea să sară pe fereastră; caută în dreapta, în stânga... dar toate ferestrele sunt zidite !

- Deschideţi sau spargem uşa ! - se aude o voce poruncitoare de afară.

În clipa următoare se sfarmă uşa; afară se zăresc uniformele a doi ofiţeri de poliţie, care ţin revolverele îndreptate spre cei dinăuntru.

- Mâinile sus ! – comandă unul dintre oamenii poliţiei.

Andronic şi ceilalţi se supun. Reprezentanţii autorităţii intră în camera de fabricat bani falşi şi îi declară arestaţi pe toţi cei de acolo. Sergentul începe să puie cătuşele.
Scena e dramatică

Cel dintâi care începe să se roage e “boierul" Andronic; el oferă o sumă importantă, promiţând că nu va mai falsfica bani şi că va distruge maşina. Victima naivă, tremurând îngrozită de perspectiva de a se vedea compromisă în societate, târâtă la judecată şi poate înfundând ocna, cu toată averea confiscată, oferea de bună voie jumătate din conţinutul săculeţului cu napoleoni, numai să nu i se consemneze numele în procesul verbal.

- Eu n'am fabricat nimic ! - plânge bietul om - sunt bănişorii mei cinstiţi... pot dovedi că  nu-s falşi... mi-am vândut moşia... dar, haide, dau bucuros jumătate...

În cele din urmă victima era lăsată să plece cu săculeţul golit pe jumătate. Cititorii vor fi ghicit desigur că total nu a fost decât o îndemânatecă înscenare. Comisarul şi sergentul erau complicii discreţi ai lui Andronic, îmbrăcaţi în uniforme poliţieneşti, complici care îşi primeau şi ei partea lor importantă de câştig. Adevărata poliţie habar nu avea de cele ce se petreceau în casa lui Andronic.

A doua zi, tâmplarul făcea o usă nouă, iar banda se punea în căutarea altei prade bogate. Victimile nici nu îndrăzneau să crâcnească despre misterioasa lor aventură nocturnă, bucuroşi că au scăpat numai cu atât. Cei mai mulţi nu s'au prezentat la procesul făcut în urma denunţurilor unora, care bineînţeles că s'au făcut de râs fiindcă toate ziarele de pe vremuri au scris săptămâni întregi povestind în amănunt cele întâmplate.”Sursa: articolul “Apa de aur – un alchimist din România” – semnat Alex F. Mihail – publicat în revista “Realitatea ilustrată” – numărul din 24 august 1933 – citit din colecția Bibliotecii Digitale a Bucureștilor
deieri-deazi.blogspot.com

...


Poftan buna !

Ricetta: Finocchi gratinati al gorgonzola - Ingredienti: finocchi grossi, gorgonzola mascarponato, burro, paprica dolce, sale e pepe

....


Judecator


Unui judecător


Şi-a găsit clienţi de soi
Şi-i tot judecă cu anii
Pronunţând pedepse moi
---Click pe poză---

O tanara din zona de conflict mi-a scris ca trebuie sa se inroleze:(


Copilul palestinian cu voce de aur


Nikola Tesla

 
Well...I'm a bit late again
Happy birthday, Nikola Tesla! (July 10, 1856 - January 7, 1943)
Another reason to love the great inventor – his prescient ideas on how technology will empower women in a 1926 piece called “When Woman Is Boss.”

Full article:
http://www.brainpickings.org/2015/07/10/nikola-tesla-when-woman-is-boss/

Thanks for the late night reading Maria Popova!

#nikolatesla   #womeninstem   #physics  
Afişaţi mai puţine  ·  Tradu

joi, 16 iulie 2015

Tudor Gheorghe


A doua zi dupa ziua de maine


Pofta buna !

 
Tarta de crema de trufa y mousse de chocolate rellena de profiteroles
Ver el video de esta receta Tarta de crema de trufa y mousse de chocolate rellena de
profiteroles , una tarta ideal para los muy chocolateros por que esta realmente
deliciosa.  Ingredientes  . Bizcocho brazo de gitano (Comprado o en mi Blog encontrareis la ...
Tradu
Ver el video de esta receta Tarta de crema de trufa y mousse de chocolate rellena de profiteroles , una tarta ideal para los muy chocolateros por que esta realmente deliciosa.  Ingredientes  . Bizcocho brazo de gita...

Ce v-am spus...

 
Eid Mubarak pentru toată musulman meu 
Ne pare rău pentru însoțitorii interioare și exterioare g +
Palestina Eid Mubarak te iubesc
Afișează textul original

Patati

 
Unor politicieni "Pătaţi""

Când la tribună-i ascultaţi,
Îi credeţi chiar imaculaţi,
Dar domnii politicieni
---Click pe poză---

Ganduri

"Einstein, un geniu cu un simț al umorului colosal, spunea: „Două
lucruri pe lume sunt infinite, Universul şi prostia omenească şi nu 
sunt foarte sigur de primul. Cât despre al doilea, pot face observația 
că ne distrugem doar pentru a demonstra c...

Magician indian


ISIS distribuie imbracaminte la copii saraci

[Distribution Imbracaminte sărbătoare pe copiii săraci din zona #دار_الفتح ] 

http://makalem.me/tawzee3/
Afişaţi mai puţine  ·  Afișează textul original
بسم الله الرحمن الرحيمالمكتب الإعلامي لولاية حلبتوزيع ألبسة العيد على أطفال الفقراء في منطقة دار الفتح والحمد لله رب العالمين المكتب الإعلامي لولاية حلبرمضان _ 1436 هـ

....

Decimare (Hussein Najaf Alkath rețea) A brigăzilor elemente de miliție Alshda Iran in timpul luptelor #بيجيastăzi
Afişaţi mai puţine  ·  Afișează textul original

miercuri, 15 iulie 2015

....


Tutunul

Tutunul începe să fie cunoscut în Ţările Române începând cu secolul al 17-lea – aşadar în epoca în care patima fumatului a cuprins aproape toate popoarele europene. Împrumutat de la turci şi de la tătari, obiceiul fumatului era deja foarte răspândit  la sfârşitul acestui secol. Dacă la început se fuma cu ajutorul pipelor (numite şi lulele sau ciubuce), începând cu secolul al 19-lea incep să se fumeze și ţigări de foi și ţigarete.
  

Legenda tutunului


Fumatul era ca și astăzi considerat un păcat de către biserică. Chiar şi în icoanele care ilustrează iadul, în unele cazuri, păcătoşii erau reprezentaţi fumând:

Un moldovean și un turc
 fumându-și ciubucul
 Pe la unele biserici române din Bucovina se mai află încă până în ziua de astăzi o icoană mare, un fel de tablou, care reprezintă Raiul şi Iadul: fericirea şi desfătarea celor drepţi, munca şi pedepsirea celor păcătoşi. Pe acest tablou am observat că între mulţi alţi păcătoşi din iad se află şi un om zugrăvit cu o lulea mai cât o ulсiсă în dinţi, iar un drac negru ca tăciunele, cu ochii roşii ca para focului, cu coarne şi cu coadă ca la vite, îi vâră o suliţă mare în gură. Va să zică aceasta e răsplata celor ce fumează: dracii în cealaltă lume le vor sparge gura cu suliţele. Amară pedeapsă!!...”  (cf. Simion Florin Marian – articolul “Botanica poporală română” – publicat în “Albina Carpaţilor din 31 iulie 1879).

Chiar şi în strigăturile românilor se face legătura dintre diavol şi fumat:

Câte fete la strânsură,
Toate stau cu pipa’n gură.
Iese dracul de sub râpă
Şi le pune foc în pipă!


Legendele românilor atribuie diavolilor răspândirea în lume a tutunului, pe care îl mai numesc şi „iarba dracului” sau”buruiana diavolului”. O să vă spun una dintre aceste legende:


Secui din Transilvania
trăgînd din lulea
 Doi draci au voit odată să ia de soţie pe fata unui boier, însă preotul n'a voit să-i cunune cu dânsa. Supărându-se dracul cel mai mare că nu-şi poate împlini dorinţa, se duse şi se spânzură de un plop. Acesta însă s'a clătinat odată bine şi a svârlit pe drac cine ştie unde, de s'a prefăcut în sălitră şi pulbere când a picat la pământ. Dracul cel mai tânăr, care era de faţă, văzând aceasta, se'nspăimântâ şi alergă în ruptul capului în iad. Cum ajunse aici povesti celui mai mare peste dânşii ceea ce a păţit fârtatul său. Atunci Scaraoţchi, mai marele dracilor, a spus:

- „Staţi, că eu am mai mult folos din el, decât din voi!"

Şi după ce rosti cuvintele acestea, ieşi din iad şi se porni spre dracul cel mort, unde află o mulţime de tutun crescut din trupul lui. Văzând aceasta, Scaraoţchi s'a întors înapoi în iad şi a trimis trei draci în lume ca să semene tutun pretutindeni. Dracii trimişi  n'aşteptară să le mai spuie odată ce să facă, părăsiră iadul îndată şi pornindu-se prin lume începură a semăna tutun, a-l fuma, a-l trage pe nas şi a face scăldători dintr'ânsul spre vindecarea feluritelor boli şi îndemnând pe toţi oamenii să facă şi ei aşa.

Oamenii, ca oamenii, nemaicugetând mult, făcură şi ei ce i-au învăţat dracii. În curând s'a înmulţit tutunul şi după ce s'au făcut  lulelele, au început oamenii, tot la îndemnul dracilor, a fuma şi din lulele. Prin aceşti draci s'a lăţit apoi tutunul cu încetul peste toată lumea, şi acum a făcut Scaraoţchi, mai marele dracilor, ca oamenii să fumeze şi din țigare, ca mai lesne să-şi poată strica pieptul şi să moară, pentru ca să poată merge mai degrabă la dânsul, pentru că în rai nu se primesc fumătorii. Iară cu timpul are să facă Scaraoţchi ca oamenii nu numai să-l fumeze cu gura şi să-l tragă pe nas, ci să fumeze şi cu urechile, ca să înnebunească de cap şi să facă mai multe păcate, că aşa-i place lui Scaraoţchi.” (cf. Simion Florin Marian – articolul “Botanica poporală română” – publicat în “Albina Carpaţilor din 31 iulie 1879).
Pâca – zeitatea tutunului


Țăran basarabean
 fumând
Românii au imaginat chiar şi o zeitate a tutunului. Aceasta era numită Pâca sau Pafa şi era descrisă ca fiind „o babă bătrână cât lumea, neagră şi urâtă ca întunericul iadului, cu coarne în cap ca răşchitoarele, cu nasul lung şi încârligat, cu ochii umflaţi ca de capră înecată, cu colţi în gură ca ai mistreţului, cu gheare ca secerele, cu coadă ca de vită, lungă şi îmbârligată, c’o lulea sau pipă mare în dinţi. Pe berigăţile gâtlejului şi pe nările nasului ieşindu-i flacără de foc, fum negru şi o duhoare de tutun. Sa scremut iadul şi a născut-o pe dânsa. Şi deodată cu dânsa a ieşit din adâncul iadului şi un fel de fumcare a prins a răspândi în lume boală şi moarte.” ( Petre E. Mihăescu – “Tutunul în trecutul Ţării Româneşti”– 1931)
Tutunul ca medicament


Boier muntean
 cu ciubucul în mână
Astăzi cunoaştem efectele consumului de tutun asupra sănătăţii şi ştim că fumatul este una din cauzele majore de îmbolnavire si de mortalitate în întreaga lume. Dar nu a fost întotdeauna aşa. Secole la rândul tutunul a fost folosit pentru vindecarea unor boli, crezându-se că tutunul grăbeşte naşterea, că omoară păduchii, că ajută la combaterea cheliei sau chiar la… vindecarea astmului. Etnologul român Simion Florin Marian menţionează în articolul publicat în anul 1879 câteva dintre întrebunţârile tutunului la români:


 Tutunul se întrebuinţează şi ca medicament. Aşa, cei ce au giunghiuri, ung frunze de tutun cu miere şi presărându-le cu piper pisat, se leagă cu dânsele la locul unde-i junghie  şi spun că îndată le'ncetează durerea. Cei ce au durere de măsele, pun frunze de tutun pe măselele stricate ca să le înceteze durerea. Tutunul, după cum arată şi legendele sale, e bun de scăldători  în contra mai multor boli, precum şi pentru cei ce au „sochote". Cu smoală de tutun  luată din ciubuce şi lulele, omorau unii Români tot felul de şerpi.”
deieri-deazi.blogspot.com