Reda-i copilaria lui Stefanut

sâmbătă, 9 mai 2015

Microscop cu 12 bani

Transformaţi-vă smartphone-ul într-un microscop puternic cu doar 12 bani! Aflaţi cum, citind acest articol!

Vineri 08 Mai 2015 

  lentila smartphoneO mică lentilă optică ieftină vă poate transforma orice smartphone într-un microscop. Cu materiale în valoare de doar 12 bani (3 cenţi) se pot realiza imagini de înaltă rezoluție pentru un micrometru, având o rată de magnificare de 120x.
Dezvoltată de o echipă de la Universitatea din Houston, condusă de Yulung Sung, lentila se face prin picurarea polidimetilsiloxanului (PDMS) – un polimer cu consistența mierii – pe o suprafață preîncălzită pentru a se întări. Fiecare picătură este produsă manual cu ajutorul unui dispozitiv care funcționează ca o imprimantă cu jet de cerneală. Curba lentilei decide gradul de magnificare, iar acest lucru depinde de cât timp și cât de mult este încălzit polimerul. Este flexibilă ca o lentilă moale de contact, dar mai groasă, putând fi atașată direct la lentila camerei foto de pe smartphone – nu mai este necesar un alt dispozitiv. Aderenţa este puternică, dar lentila este detașabilă și reutilizabilă.
Pentru a testa calitatea lentilei, echipa a reuşit să capteze imagini ale unui folicul de păr al pielii umane, folosind atât un smartphone, cât şi un microscop Olympus IX-70. Lentila smartphone-ului a reuşit o mărire de 120x, fiind chiar mai puternică decât cea obţinută de microscopul Olympus, cu o mărire de doar 100x. Cu un software digital, imaginea ar putea fi îmbunătățită și mai mult.
Mai jos puteţi vedea o comparaţie între imaginea obţinută de foliculul de păr al pielii umane, cu ajutorul microscopului Olympus IX-70 cu 40x mărire (a), 100x mărire (b), 200x mărime (c), precum și cea obţinută de un smartphone Nokia Lumia 520 cu ajutorul lentilei “miraculoase” (d). Rândul de jos arată fiecare dintre regiunile mărite.
lentila
Acest microscop a fost rezultatul unui telefon 20 dolari și a unei lentile de 1 cent, a spus Sung într-un comunicat de presă. Pentru fabricarea lentilelor, echipa estimează un cost de aproximativ 3 cenţi fiecare (12 bani!). Şi asta în timp ce microscoapele pot ajunge să coste şi mii de dolari! Incredibil!
Sursa: uh.edu
Secretele lui Lovendal


:(((


...


Pofta buna !

 Chiftele de pui cu seminte de in si susan


Photobucket
Astazi, dupa ce am facut chiftelele astea, m-o lovit inspiratia si m-am pus sa umflu o roata de la masina. Bineinteles ca pompa cu care am incercat sa fac operatiunea, era stricata si in loc sa umflu roata, am dezumflat-o. Am pus roata de rezerva. A venit si proprietarul pompei, care mi-a spus ca „nu se poate vecine, pompa e perfecta!hai sa-ti arat!“ Si imi dezumfla si roata de rezerva! Ca-n bancurile cu prosti! :)) Atunci ce sa fac? Tot ca in bancurile cu prosti, in loc sa chem un taxi, ma iau dupa vecin si ma duc cu bicicleta lui pana la prima benzinarie, cu roata dupa mine. In prima intersectie, filtru de politie! Se uita aia la mine…. „Masina unde-i?“ intreaba politistul la misto! Eu tot la misto: Vine si ea, da` mai incet ca schiopateaza!“ Ce sa mai zica bietu` om. Noroc ca avea simtul umorului, ca atfel cred ca mi-ar fi dat amenda ca n-am cauciucuri de iarna!

Ingrediente:
500 g carne tocata de pui
2 catei de usturoi
1 ou
jumatate de lingurita boia dulce
frunze de patrunjel tocate marunt
sare, piper dupa gust
1 felie de paine
2 linguri de pesmet
seminte de susuan
seminte de in
mix de condimente: cimbru, seminte de coriandru, boabe de mustar, boabe de piper, ienibahar, seminte de marar
ulei pentru prajit
Carnea tocata se amesteca cu urmatoarele: 2 catei de usturoi pisati sau razuiti, 1 ou intreg, jumatate de lingurita de boia dulce, niste frunze de patrunjel tocate marunt (optional), mix-ul de condimente dupa gust, 2 linguri de pesmet si painea inmuiata in putina apa si faramitata. Cu mainile umede se formeaza bilute de marimea unei nuci (sau dupa preferinte) Bilutele se tavalesc prin semintele de in sau/si susan si se prajesc in ulei incins, pana devin aurii. Se servesc calde sau reci ca si aperitiv.
Pofta buna!
 CHIFTELE CHIFTELE CHIFTELE CHIFTELE CHIFTELE CHIFTELE

:))))

Padure

 
Frumuseţe trecută

Frumoas-ai fost pădurea mea
Dar, împărţită-n loturi,
Azi nu mai am ce admira
---Click pe poză---

vineri, 8 mai 2015

SfaturiSfaturi copilei mele (1)


Rochii de zi 
Începutul secolului al XX-lea a reprezentat o perioadă de occidentalizare a societăţii româneşti – care pendula încă între modelul francez şi cel german mai cu seamă, dar care prelua şi elemente proprii modelelor engleze sau italiene. Bineînţeles că această perioadă de căutare şi de modernizare a societăţii românesti a avut ca efect şi schimbarea locului şi a rolului femeii în societate. Un rol important în această “luptă pentru emanciparea femeii” au avut şi primele reviste destinate exclusiv femeilor.
Într-o astfel de revistă care aparea în anul 1903 – “Moda nouă ilustrată” - mi-au atras atenţia câteva scrisori cu sfaturi adresate tinerelor domnişoare. Vă recomand să citiţi acum una dintre ele. E cred o oglindă a unora dintre “convenienţele sociale” - conservatoare încă dar totuşi în schimbare - ale epocii. Iar unele dintre sfaturi – deşi pare destul de greu de crezut – pot fi la fel de bine date tinerelor din zilele noastre:


Draga mea,

Costum de oraş
Ai atins vârsta la care după obiceiurile societăţei noastre ai îndeplinit un fel de majorat. Poţi merge la serate, vizita teatrul, face promenade în rochie lungă şi în iarna aceasta vei vizita primul bal.
Mama ţi-a permis în sfârşit să citeşti un roman, adică să-l citeşti aşa, în vederea tuturora, să discuţi dacă El sau Ea are dreptate, fără teamă de a comite ceva necuviincios. Ştiu că ai citit romane şi mai înainte, în taină, ca să nu te vază, să nu te surprindă nimeni, parcă cine ştie ce păcat ai fi comis. Eu nu te-aş fi împiedicat draga mea niciodată să citeşti ceia ce e literar şi artistic, dar mumă-ta şi convenienţele sociale vor altfel şi ele sunt mai puternice decât mine copila mea!
La aceasta să te gândeşti când faci primul pas în lume: la convenienţa socială. Învaţă-te a nu face ceia-ce nu este absolut indispensabil pentru tine sau aproapele tău, dacă prin aceasta ai jigni convenieţele sociale. Dar află că nici o dată nu trebuie să fi prizoniera acesteia până într-atâta încât să nu faci o faptă bună fiind-că judecata strâmbă a oamenilor sau prejudecata lor găsesc că aceasta nu e convenabilă cum se zice, nu e frumos de ochii lumei.
Rochie de seară
Oh! Draga mea, capitolul acesta al convenienţei sociale îţi va face de multe ori în viaţa ta zile grele, nu te lăsa însă prea mult sub stăpânirea lor, căci ele adesea au dus la cele mai mari greşeli şi păcate.
 Chiar dacă la five-o-clockul la care vei merge astăzi vei auzi că cucoanele se vor întreţine între ele despre cusururile şi relele cutărei sau cutărei cunoscute. Nu vor întârzia să o salute în modul cel mai cordial şi s’o trateze în amică îndată ce va veni şi ea. Vorba se va întinde apoi asupra altei persoane absente. Tu să nu faci această concesiune convenienţelor sociale. Când cineva ţi se va părea rău, mărgineşte-te a’l saluta rece şi a te feri cât posibil de dânsul. Nu’l vorbi de rău ci ţine minte părerea ce o ai despre el, pentru tine.
Nu te lăsa încântata de vorbele frumoase ce ţi le va şopti cutare sau cutare tânăr. Sunt, de nu fraze banale prescrise de convenienţa socială, fraze spuse pentru a te nenoroci poate. Cineva nu poate sincer să’ţi găsească toate calităţile ce ai, de la prima vedere. Pentru aceasta ar trebui să te urmărească timp îndelungat mai de aproape. În schimb îţi poate inventa tot felul de calităţi.
Fii deci cu băgare de seamă !
La vârsta ta inima bate cu mult mai repede şi mult mai lesne se aprinde focul acela sacru al dragostei cu care tinerii de astăzi, din nefericire prea de multe ştiitori, se joacă atât de condamnabil.
În schimb, fata mea, nu te lua după convenienţele sociale care fac din fată o parazită. Caută să citeşti cărţi serioase, caută de învaţă înainte de toate o meserie care să’ţi permit să fi independentă.
Vei  întreba: cam ce meserie?
În viitoarea mea scrisoare îţi voi arăta aceasta.
Pater
Va urma...Sursa: numărul din 26 septembrie 1903 al revistei “Moda nouă ilustrată” – citită din colecţia Bibliotecii Digitale a Bucureştiului
deieri-deazi.blogspot.com

UKIP

Thank you for voting UKIP

Mesaje primite
x

UKIP Campaign Team prin sendgrid.info 

18:42 (Acum 52 de minute)
către mine
thanks_for_voting_ukip.pngOdorica --
First of all thank you.
Thanks to you and the nearly four million others who voted UKIP in yesterday’s General Election,we QUADRAUPLED our vote from the 2010 election.

With nearly 4 million votes, UKIP is now the third largest party in British politics in terms of vote share.
We held our seat in Clacton, and congratulations must go to the re-elected Douglas Carswell MP, and we scored a phenomenal number of second places – 120 all told (none in 2010) – proving that we've become the voice of opposition to the establishment.

In many constituencies we are now the opposition, on behalf of ordinary people who have been neglected and taken for granted for decades.
In places like Sunderland, Dagenham and Stoke we've proven ourselves to be the voice of reason, the voice of the people, and we are proud to have a solid foundation upon which to build and to restore real democracy.
During the course of this election we fought a positive campaign and provided hope and truth for the electorate and driven the political agenda.
However, it is disappointing that the country's outdated voting system means nearly 4 million votes for UKIP translates into a minimal number of seats.  The SNP needs just 25,000 votes to gain a seat and with it a disproportionate slice of power in Westminster, whereas over 3.5 million votes only translated to one seat for us.
Now, more than ever, our electoral system looks broken and in need of fixing. The cause of electoral reform is something we will look to take up on behalf of the millions disenfranchised by the current system.
Another cause close to our hearts is our continued campaign for Britain to be once again an independent, sovereign nation outside of the EU. We need your continued support if we are going to fulfil our aim of an in/out referendum, the terms of which we will of course have to scrutinise carefully.
We believe that Britain is more than just a star on someone else’s flag.

In short, whilst this General Election battle may be over, the campaign for a better Britain has only just begun. We hope we can count on your continued support.


UKIP Campaign Team 
http://www.ukip.org/

UKIP Nigel Farage

Farage démissionne après avoir été battu

Mots-clés : , , ,

Source : Yahoo News
farageNigel Farage, battu aux élections législatives dans sa circonscription de South Thanet de près de 3000 voix, tient sa parole : il avait annoncé qu’il démissionnerait de son poste de leader de l’UKIP en cas de défaite : « je suis un homme de parole. Je vais envoyer ma lettre au bureau National de l’UKIP dans quelques minutes afin de démissionner de mon poste de leader du parti », a t-il annoncé.
« Je n’ai pas eu beaucoup de vacances depuis 1993, je vais donc en profiter pour me reposer cet été. Il y aura des élections générales à l’UKIP en Septembre, je vais réfléchir cet été pour savoir si je me présente ou pas pour le poste ».
Lire la suite sur Yahoo News »

Gabriel Cotabita 59 de ani, in stare critica la aparate

Pofta buna !

Aarusha Rehman:
imaginea nu este afișată
Aarusha's Kitchen
Fruits Jell-0~ If you're secretly hoping for leftovers, these fruits JELL-O recipe is not for you ;) Ingredients-1: 100 g of crystal...

Vizualizează postarea

:)))


Evolutie

 
Evoluţie

Am ajuns, e evident,
Într-o ultimă etapă:
Cu-n picior în Occident
---Click pe poză---
 

joi, 7 mai 2015

UKIP

Important - you only have 2 hours to vote

Mesaje primite
x

Nigel Farage prin sendgrid.info 

22:12 (Acum 12 minute)
către mine
Odorica --

There are now only 2 hours left to vote UKIP today. That's just 120 minutes for you to cast your ballot for one of UKIP's tremendous candidates up and down the country. A vote for real change to the current political status quo.

countdown2_hours_left.png

We are on the cusp of making history but to get there we need each and every single vote we can. Every vote matters.

By voting today you will help us make a massive stride forward towards getting back our country, getting back control of our borders, getting back our pride and self respect in who we are as British people.

Yours sincerely,
nigel_sig.jpg

Nigel Farage


Published and promoted by Steve Crowther on behalf of UKIP, Lexdrum House, TN16 6UT.
UKIP · Lexdrum House, King Charles Business Park, Newton Abbot, Devon TQ12 6UT, United Kingdom

Pofta buna !

Cuciniera Moderna:
Ecco la ricetta della Cuciniera  per il risotto al nero di seppia, ovviamente come al solito senza dadi e polverine, o nero in sacchetto di plastica, solo seppie freschissime dei Pescatori di Noli. Scoprite poi l'ingrediente "segreto" che viene usato per dar =e un tocco di umami a questo piatto.

http://cuciniera.blogspot.it/2015/05/risotto-al-nero-di-seppia.html

Vizualizează postarea

UKIP

6 hours to make history

Mesaje primite
x

UKIP Campaign Team prin sendgrid.info 

18:42 (Acum 1 oră)
către mine
emaillogo.png
Odorica --

There are less than 6 hours left to vote and rock the political establishment, this is our chance to have a say in the shape of the next government and hold the balance of power. Every vote counts!

countdown.png

So go out and make history today, vote for UKIP and spread the message: #VoteUKIP via email, Facebook, Twitter, text or phone! 

UKIP Campaign Team
http://www.ukip.org/

Published and promoted by Steve Crowther on behalf of UKIP, Lexdrum House, TN16 6UT

Mihail Kogalniceanu(1817-1891)


Cand m-am angajat in 1966, doamnele cu care lucram in birou criticau pe Mihail Kogalniceanu ca, a lasat un caiet in  care a notat 300 de femei cu care s-a culcat!
Se mirau ca, asa urat cum era, mic, gras, cu burta, cu ochelari si chel a avut succes la femei. Si femeile si atunci isi inselau barbatii.El a fost langa Cuza cand s-a facut Unirea (Cuza a avut numai o amanta), a semnat Declaratia de Independenta alaturi de regele Carol 1 dupa terminarea razboiului si cand mai avea timp de femei?
Dar eu acum il reevaluez ca diferenta de la 300 din caietul lui, care il face de ras, pana la Darius Valcov cu 5000 de femei chiar cate 2 pe noapte, este uriasa.
Asa ca l-am scos din memorie pe Mihail Kogalniceanu, daca vreti acordati-i dvs. credit ca, a scris numai pe cele mai, cele. Si restulll... nu le-a mai trecut?
Si-a facut un renume fals pentru ca atunci cand se vorbea de barbati afemeiati, niciodata nu era ratat numele lui Kogalniceanu din discutie, dar asta era acum 50 de ani, acum lucrurile au evoluat si se lucreaza la foc continuu si la dublu....:)))

Pofta buna!


ReteteRețete și rochii cochete


Încetul cu încetul încep să adun de prin revistele de la începutul secolului XX reţete suficiente pentru o „minicarte de bucate”. Au fost până acum “Reţete de deserturi uşoare de la 1907 , „Reţete (care distrug orice diete)”, „Rochii şi dulciuri la modă (...în 1906)” sau... Reţete vegetariene... a la Furnica”. Completez azi colecţia” cu încă un articol pe teme culinare. Iar cititoarele blogului nu se vor supăra sper dacă printre reţete voi presăra câteva schiţe şi descrieri de toalete de pe la 1900.

Nu-mi rămâne acum altceva de făcut decât să închei aici introducerea”  şi - parafrazând îndemnul “Violetei de Parma” să vă urez:  “Mult curaj la gătit, poftă bună şi… să-mi spuneţi şi mie dacă v-au ieşit şi dacă v-au plăcut bucatele!”Rochie de vizită
de postăvior,
 figaro scurt

FICAT COPT ÎNĂDUŞIT


„Tocăm ficatul împreună cu 250 grame de viţel, se sară şi piperează, se adaugă un păhărel de coniac şi un gălbenuş de ou, cum şi câteva ciuperci tocate.
Se ia o cratiţă mică cu capac, se pune pe fund 2-3 frunze de dafin, apoi o pătură de slănină, se umple cu tocătura făcută, se acoperă iar cu o pătură de slănină, iar pe deasupra se mai pune o foaie albă de hârtie şi se astupă bine cu capacul. Se dă de se coace o oră în cuptor potrivit de cald.” (Bucătarul – „Moda Nouă Ilustrată” – 5 martie 1909)

  PUI CU CARTOFI

Prăjeşte cu unt un pui tăiat bucăţi, presară-l cu o lingură de făină de grâu şi mai prăjeşte puţin; taie apoi cartofii felii şi rumeneşte-i; aşează’i împreună cu puiul, pune o lingură de bulion de pătlăgele, ceapă tăiată mărunt, sare. Piper, o lingură de unt şi una de smântână, umple-le cu apă şi lasă-le să fiarbă până vor scădea.”  (Constanţa Diaconescu – „Moda Nouă Ilustrată” – 15 mai 1907)


Două rochii elegante de bal

FILEURI DE OU


Tăiaţi felii de ceapă şi ciuperci, pe cari le puneţi în tingire, cu puţin unt şi puţin usturoi. După ce ceapa s’a rumenit puţin, adăugaţi o lingură de făină, sare şi piper. Întindeţi-o apoi cu vin alb şi bulion, în părţi egale.
Lăsaţi pe foc o jumătate de oră, până scade sosul. Puneţi apoi felii din albuşul ouălor tari. Lăsaţi să facă un clocot şi aveţi fileuri de ou.”  (Bucătarul – Moda Nouă Ilustrată – 15 martie 1909)


FRIPTURĂ DE PUI ÎNVELITĂ ÎN ALUAT


„Iei un pui tăiat bucăţi, îl presari cu sare şi’l pui la rumenit în unt, dar puţin să stea. Baţi 4 ouă cu 5 linguri de făină de grâu, pui şi puţină sare, apoi scoţi carnea şi o moi în această compoziţie şi o pui iar la rumenit, dar de data asta o rumeneşti complect. O aşezi pe farfurie şi o dai la masă.” (Constanţa Diaconescu – „Moda Nouă Ilustrată” – 15 mai 1907)Costum de călătorie
 sau de excursiune
 din lenaj reiat cu negru

VINEGRETĂ  DE PEŞTE


 Amestecă atât vin sau oţet cu apă, ca să aiba gust de un acru plăcut, şi să fie cu totul cca. trei litre de zeamă. Pune să fiarbă cu puţină scorţişoară şi cuişoare, frunză de dafin, piper boabe, opt dramuri de clei de morun şi sare cât trebue, până scade şi rămâne ca o jumătate de oca. Pe urmă strecoară jum. din zeamă printr’un şervet în tipar şi lasă să se închege; apoi aşează felioare subţiri de orice peşte rasol voiţi, felioare de marinată şi de lămâe, gâturi de raci, sardele desărate şi curăţate de solzi, măsline şi capere. Strecori zeama cealaltă, dar nu prea caldă, peste dânsele, şi laşi să se închege, iar când vrei să dai la masă pui tiparul puţin în apă fiartă, răstoarnă pe farfurie şi serveşte la masă” (Nath. S. Prejb - Călăraşi – „Moda Nouă Ilustrată” – 5 septembrie 1906)
SĂ NU UITĂM  DESERTUL...


TRUFETE DE ŞOCOLATĂ


Luaţi 70 grame de unt, 70 grame de zahăr pisat. Radeţi trei tablete de şocolată şi adăugaţi o lingură cu lapte. Puneţi la foc să se topească încet, şi după ce totul s’a amestecat bine, adăugaţi două gălbenuşuri de ouă. Lăsaţi să se răcească timp de o noapte întreagă. Faceţi apoi cocoloaşe pe cari le presăraţi cu şocolată granulată sau cacao. Se poate adăuga migdale prăjite şi tocate.”
(Bucătarul – „Moda Nouă Ilustrată” – 15 februarie 1909)
  

ÎNVÂRTITĂ DIN CIOCOLATĂ


Rochii pentru vizite
Se ia jum. oca făină, se pune un ou întreg şi un gălbenuş, apă caldă cât va trebui şi se lasă să stea câtva timp; dup’aceasta se întinde aluatul cât se poate mai subţire, şi se lasă puţin a se răci; atunci se stropeşte cu o lingură de unt, se ia două bucăţele de ciocolată rasă, 40 dramuri de migdale pisate şi 15 dramuri zahăr şi amestecându-le împreună se presară aluatul şi apoi se stropeşte cu 5 linguri de smântână dulce de lapte fiert, se înveleşte învârtita, se pune în formă cu jăratec şi sus şi jos şi se lasă să scadă.” (D-şoarele Fulga – „Moda Nouă Ilustrată” – 25 octombrie 1907)
  

SPUMĂ DE LĂMÂIE


Freacă cu o litră de zahăr coaja dela 4 lamâi, pisează cu o litră de migdale curăţate de coji, şi stoarce zeama dela 3 lamâi peste ea. Bate din 12 albuşuri proaspete spuma, amestecă cu cele pisate, pune pe o farfurie şi o coace la cuptor nu tare ars.” (Nathalie S. Prejbeanu – „Moda Nouă Ilustrată” – 20 iulie 1906)
  

Rochie şi manşon
 de blană,
 foi de postav,
 forma cloş

BUDINCĂ DE VIN


Se pune într’o tigae pe foc 50 grame de unt topit ca să se înfierbânte, se adaugă pesmet de la 5 franzele ca să se umfle; apoi se pune să fiarbă 250 grame vin alb din cel mai bun, după aceea se amestecă cu pesmetul, se lasă să se răcească.
Se freacă bine 50 grame unt topit, se pun într’însul 3 ouă întregi, 4 gălbenuşuri unul după altul, coaja dela o lamiae şi 100 grame de zahăr bine pisat şi, după ce se va mestecă toate bine la un loc, se mai adaogă spumă dela 4 albuşuri, se amestecă puţin, se unge forma cu unt, se presară cu pesmet, se toarnă compoziţia în ea şi se dă la cuptor. Se servă cu şato de vin şi cu şocolată.” (Alexa – “Moda Nouă Ilustrată” – 05 septembrie 1906).
  

PLĂCINTĂ LA MINUT SAU ARMENEASCĂ


O kilă de făină, 4 ouă cu albuş cu tot, lapte cât trebue, frămânţi bine, apoi întinzi foi mici, ungi cu dulceaţă de vişine, cu brânză de vacă, amestecată cu ouă şi cu zahăr pisat, sau cu majun.
După aceea pui unt sau grăsime în tavă şi le prăjeşti pe şparhat (plită, maşină), le presari cu zahăr pisat şi le dai la masă.” (Constanţa Diaconescu – “Moda Nouă Ilustrată” – 12 aprilie 1907)
  

LAPTE ZBURAT SPANIOL


Rochii de preumblare
Pune atâtea gălbenuşuri câte persoane au să fie la masă, dar de voeşti pune mai multe, şi spărgând ouăle binişor ca în coaja lor să măsori laptele, câte ouă atâta lapte’n coaja lor.Pune apoi coaja dela o lămâie sau 2, zahăr cât va trebui de dulce şi puţină sare şi bate toate astea o oră.
Pregăteşte curând o formă frumoasă, ca s’o poţi da la o masă, unge-o cu unt, toarnă compoziţia în ea, pune-o pe jăratec, pune-i un capac deasupra şi pune-i jăratec, păzeşte-o până se coace, apoi presară zahăr pisat ras pe coaja portocalei şi dă’l la masă. Acum, poftă bună şi să’mi spuneţi dacă v’a plăcut.” (Violeta de Parma – Măneşti Prahova – „Moda Nouă Ilustrată" 12 aprilie 1907)
deieri-deazi.blogspot.com