Reda-i copilaria lui Stefanut

sâmbătă, 19 iulie 2014

Voci uitate Ilinca Cerbacev

Privighetoarea lui HitlerVeturia Goga Privighetoarea lui Hitler


Foto: Veturia Goga (1883-1979).
“Veturia Goga, priveghetoarea lui Hitler”, scrisa de Mircea Goga, stranepotul scriitorului ardelean Octavian Goga, dezvaluie in cartea sa episoade tulburatoare aidoma celor din drama Anna Karenina, insa despre povestea de dragoste dintre unchiul sau si ce-a de-a doua sotie a sa, Veturia, care ar fi fost agenta lui Adolf Hitler.

Romanul de la Soborna, cum este numit Mircea Goga, este singurul stranepot care mai poarta numele marelui poet ardelean. In paginile cartii sale de 700 de pagini, scriitorul sustine ca a cunoscut-o pe misterioasa Veturia si tese, urmand un fir narativ naucitor, povestea vietii ei, scrie Evenimentul zilei.

“Am scris povestea vietii ei mai ales dintr-un profund sentiment justitiar. Acela ca romanii trebuie sa inceteze a mai taxa memoria lui Octavian Goga pentru faptele savarsite de vaduva lui” a marturisit autorul.

Mircea Goga povesteste ca povestea lor de dragoste, tulburata de uneltiri si tradari de tara, s-a infiripat pe cand aveau in jur de 40 de ani si ambii erau casatoriti: Octavian Goga cu Hortensia Cosma, iar Veturia cu Lazar Triteanu.

Stranepotul scriitorului spune ca Veturia, fiind o femeie cerebrala si, la 40 de ani, o “Julieta fanata”, ar fi prea simplu ca pasiunea subita a lui Octavian Goga sa fie pusa doar pe seama acelei “crize de patruzeci de ani”.

Mai mult, Micea Goga sustine ca cei doi indragostiti au facut in mod deliberat din iubirea lor un subiect “literar”: “Ceea ce avea menirea sa lase despre cuplul lor – altfel, adulterin – imaginea marilor cupluri sacralizate de literatura, au fost cele trei caiete intitulate ‘Florile tacerii’, publicate de istoricul Gheorghe I. Bodea, in 1998, nimic altceva decat un exercitiu de fictiune destinat iluzionarii posteritatii”, explica Mircea Goga.

In aceste caiete, Goga insusi ii marturisea Veturiei ca cea mai mare taina a vietii sale a fost iubirea nesfarsita pentru ea.

Sotie blanda sau tradatoare de tara?

In timp ce criticii vremii au scris ca Veturia a renuntat la cariera sa artistica de exceptie dupa ce s-a casatorit cu Octavian Goga, stranepotul scriitorului dezminte aceasta supozitie.

“‘Privighetoare a Romaniei’ pe scena Bayreuth-ului wagnerian de la inceputul secolului trecut, recrutata in 1914 ca agent secret al Berlinului, Veturia Goga a urcat cu vremea toate treptele ierarhiei de umbra a nazismului.

Metamorfozata in ‘Privighetoarea lui Carol II’, Eminenta cenusie si Marea Doamna a dictaturii antonesciene, l-a slujit pe Hitler, catre care ‘si-a ciripit’ propriul sot, pe Octavian Goga, dar si pe Carol II, pe Maresal, ca, de altfel, pe toti cei din insusi staff-ul celui de-al III-lea Reich si i-a condus la pierzanie”, scrie Mircea Goga.

Pentru ca dupa Unirea din 1918, Octavian Goga a fost numit ministru al Instructiunii si Cultelor, ministru al Cultelor si Artelor, ministru de Interne si chiar prim-ministru, Veturia s-ar fi casatorit cu el pentru a-si indeplini una dintre misiunile incredintate.

“Casatoria Veturiei cu Octavian Goga n-a fost pentru ea altceva decat indeplinirea unei misiuni incredintate ei de catre Serviciile Secrete germane, a caror agenta recrutata inca din 1914 a fost, la Bayreuth”, comenteaza stranepotul.

“Refuzul categoric al lui Octavian Goga de a colabora, urmat de demisia din francmasonerie si de decizia de a parasi tara pentru a se stabili definitiv in Elvetia i-au grabit asasinarea”, explica stranepotul.

Octavian Goga s-a stins din viata la Ciucea, pe 7 mai 1938. Veturia a supravietuit inca 41 de ani, pana in iunie 1979.

Mircea Goga, in postura de martor

“Petreceam la Ciucea, in castel, weekendurile si vacantele, in compania Veturiei Goga, iar la Cluj, cand o vizitam pe matusa mea, Eugenia Luca, ii impartaseam toate descinderile.

Veturia Goga nu ‘mi-a destainuit secrete’ in mod direct. Esential in discutiile cu ea era ceea ce ‘lasa sa-i scape’ ori ceea ce facea fara sa conteste. In cartea mea despre ea nu eu sunt cel care relateaza ‘teribilele-i secrete’, ci aceia care au cunoscut-o in viata, aliati ori victime.

Contactul meu direct cu documente ‘incriminatoare’ se intampla cand, la solicitarea ei, tarziu in noapte si in conditii conspirative, ardeam impreuna scrisori sau adrese oficiale”, povesteste autorul.

“Pe tatal meu, Veturia Goga l-a considerat ca fiind ‘al rivalei’ si i-a fost profund ostila”, se destainuie Mircea Goga. “La Ciucea, de pilda, familia de sange a poetului nu era primita, iar tatal meu cu atat mai putin. Ciucea o considera domeniul ei personal, desi fusese cumparat de Octavian Goga inaintea casatoriei cu Veturia, cu bani imprumutati de la Hortensia si, prin insasi vointa ei, nemairestituiti” spune Mircea Goga.

“Dupa decesul tatalui meu, cauzat de un cancer la stomac, provocat de tratamentul ‘preferential’ aplicat lui in detentie, interesul Veturiei Goga fata de mine a crescut brusc. M-a invitat la Ciucea, iar eu, din curiozitate, m-am dus. S-o cunosc insemna o provocare irezistibila. Era insusi ‘baubaul’ familiei”.

La inceput am fost fascinat de personalitatea ei si extrem de flatat de interesul si de afectiunea pe care mi le arata. Treptat insa, s-a limpezit in mintea si in sufletul meu convingerea ca reprezentam, ca unic baiat cu numele Goga ce eram, trofeul victoriei ei supreme asupra familiei Goga, cu care s-a aflat intr-un razboi fara mila si pe fata, inca din 1921, de la casatoria sa cu Octavian Goga: nora in casa a mamei poetului, Aurelia Goga, a fost si a ramas Hortensia.”

Stranepotul recunoaste insa ca Veturia a reusit uluitoarea performanta de a fi fost “singura castelana care, intr-un regim comunist, si-a pastrat intacte toate privilegiile”.

Romania

Nicolae Toma:
România, un sat fără câini... vândut bucată cu bucată
România a intrat în fruntea topului, devenind țara europeană cu cea mai mare suprafață agricolă deținută de străini: peste trei milioane de hectare. Aceasta, în condițiile în care hectarul de teren agricol se vinde la cel mai mic preț din Europa: o medie de 3.000 de euro, de unsprezece ori mai ieftin ca în Olanda.
http://tinyurl.com/mfmwc2y
imaginea nu este afișată

Vizualizează postarea

Romanii, slugile tiganilor


Nu este timpul potrivit pentru a critica Politia. Dar avand in  vedere ca Politia primeste leafa si cand  este si cand nu este timpul potrivit, este  in regula pentru a posta anumite  inadvertente intre prestarea  serviciului si pauza nesfarsita  de ani de zile.
Nu stiu cum isi justifica activitatea pe ani de zile, cei pusi sa  previna anumite actiuni criminale dar, care lasa lucrurile la relanti ca, este mai usor  sa spui ca :"nu se confirma", si gata ai terminat treaba.
Esti furat si totusi politistii spun ca nu se confirma fara sa verifice nimic, bazati numai pe spusele unor persoane fara nici un fel de valoare aratata in urma venirii la oras dupa ultima ploaie.
Noi romanii care am dus  greul muncilor voluntare istovitoare, in anii 1950-1960, dupa 6 zile de lucru brut pe saptamana si in a 7-a zi(duminica) de munca voluntara la sapa, grebla si roaba indiferent de suferinta sau varsta, pana la orele 2 dupa amiaza, fara a ne gandi la vre-o compensare. Am mai dat exemplu cum doctorii chirurgi, dupa str. Praga, intre operatii  mutau caramizi din mana in mana, de la demolarile din preajma spitalului si se taiau la maini dupa care mergeau la operatii de unde puteau lua microbi sau duceau microbi la bolnavi. Poate asa intelegeti cum se  faceau muncile voluntare, fara nici un rabat, doar tiganii scapau ca  faceau galagie si isi puneau poalele in cap si activistii de partid si militienii nu mai vazusera ...Parisul. Aici am exagerat dar, nu voiau ca sa scape lucrurile de sub control si sa se  clatine regimul comunist. Stiti ca asa se incepe, de undeva mic de tot si apoi se infoaie  nemultumirea pina poate scapa de sub control. Acum trebuie sa devenim bonele tiganilor, handicapatilor si tot felul de favorizati ai soartei. Mai mult, platim Politia sa-i dadaceasca, platim adm.sociale pentru a se simti bine si a nu deveni nervosi, cei care au primit mila noastra pe banii nostrii. Trebuie sa inceteze odata pentru totdeauna in tara asta abuzurile fata de  romanii get beget si a se trece fara mila la  impunerea muncii(platite, nu voluntare), fata de  cei care fac pe nebunii, daca nu  sa plece si sa ne lase in pace. Daca nu vor sa fie alungati si sa ne regasim cadenta noastra dintotdeauna si sa nu mai vedem mutrele de  mostrii  etichetati chiar dintre ei(tigani fata de tiganizati) si sa inteleaga ca  nervii pot fi satisfacuti si sub plapuma, prin orice mijloace chiar orale.
Dar ce este mai important este de stiut ca, nervii dovedesc  lipsa de educatie si pentru acest handicap cu adevarat nu trebuiesc ca alte persoane sa participe cu timpul lor, platit de noi si de noi prin ingaduinta. Autoritatile  statului sa se replieze elegant si sa puna punct  crearii unei noi  paturi(care s-a si creiat),  care sa ne supuna.
Stiu precis ca sufletele romanilor clocotesc numai la gandul ca, tiganii isi fac mendrele cu  institutiile statului care nu fac diferenta in a deosebi,  bataia de joc la adresa lor si ridiculizarea romanilor.
Politia nu este platita sa faca constatari  la spusele celor, care ii transforma  in apreciatori de mirosuri urate si care isi insusesc fara verificare, a acestor proaste obiceiuri tiganesti.
Este importanta si mafia instaurata la conducerea tarii dar, nu trebuie neglijata nici mafia de la talpa tarii caci, aceea duce tot la infractiuni  sangeroase.
Daca se va schimba structura  poporului nostru, trebuie schimbatat totul de sus pana jos, caci si acesti catei turbati care constrituie patura protejata prin democratia IMPUSA NOUA DE ALTII DAR, PROST INTELEASA,  ne fac mult rau si trebuie educata sa inteleaga ca nu ei sunt aici stapani. IN PERIOADA  VOLUNTARIATULUI EI NU FACEAU NIMIC PENTRU CA, NICI COMUNISTII NEPUTAND SA-I STAPANEASCA PE TOTI ODATA, PENTRU LINISTEA DIN DRUM, PREFERAU SA-I LASE ACASA. DE MUNCIT MUNCEAU TOT PROPRIETARII ORASELOR SI CEILALTI  PRIMEAU TOTUL DE-A GATA SI ASA S-A AJUNS PANA AICI. TARE MULT AS VREA SA APUC VREMURI NOI, DAR  SI ACELEA VOR FI SABOTATE DE CEI FORMATI CA  SERPI VENINOSI, CRESCUTI DE NOI LA SAN SAU MAI BINE ZIS DE POLITIE, PRIMARIE SI ALTE AUTORITATI ALE STATULUI PLATITI TOT DE NOI.

Tiganii blestemul si povara noastra


SI AZI LA TV. SE FACE ATATA CAZ DE RASISM ! CE ESTE LA URMA URMEI RASISMUL ? RASISMUL ESTE  UMILINTA SI CONDAMNAREA LA TOT FELUL DE VIOLENTE A CELOR CARE NU SUNT DE O RASA SI O TEAPA CU MAJORITATEA. UITATI AICI LA NOI IN ROMANIA, TIGANII SI TOT FELUL DE  FIINTE SUBUMANE, ISI FAC DE CAP. CHIAR FAMILII INTREGI CARE S-AU OBISNUIT SA FIE  UNITI IN RAUL CEL MAI MARSAV CHIAR,  FATA DE CEL CARE NU POATE OPUNE REZISTENTA. Toti muncim pentru ei.
Rautatea  fata de oameni sau animale a iesit la iveala si a prins curaj tot mai mare.
Institutiile statului nu fac  nimic ci, doar incita prin tratarea acestot fapte reprobabile cu  indiferenta. Cuvantul unui tigan primeaza asupra cuvantului altui roman. Cuvantul unor  nedreptatiti ai soartei primeaza si atunci cuvantul lor razbunator din cauze parsive, este luat in seama. Nu ai nevoie zici de protectia nimanui, dar tiganii si tiganizatii nu te lasa, te incita mereu si sustin ca ei trebuiesc protejati in timp ce minoratarii ramasi trebuiesc ucisi.
Sunt contra acestor  regulamente instaurate de catre papionati  si pe care trebuie sa le suportam noi. Politia incepe sa se intereseze doar in  caz de crima sau in pericol major, dar lasa lucrurile sa se intample in voia tuturor nevolnicilor care, nu merita sa beneficieze de munca  celor  din  preajma lor si prin asta  fac posibila orice infractiune pana la crima. Adevarul este ca prostii, tiganii handicapatii inchipuiti duc obraznicia pana la extrem. Si parca o cauta cu lumanarea. Pana nu se va stopa definitiv prin cum vor ei, cu vorba buna sau violenta verbala si fizica nu scapam de aceste capuse.
Sa facem o lista a celor care trebuie sa inteleaga ca, Romania este o tara civilizata si ei prin  comportament si prostie au adus-o in acest stadiu.

Jigniri

Nu doar romanii sunt facuti “tigani de rahat”: Jucator de tenis sarb jignit de un sportiv italian

autor: FrontPress 19.07.2014

Fabio FogniniJignirile prin asocierea cu tiganii se pare ca nu ii ating doar pe romanii plecati la munca in Occident. Cea mai recenta victima este un jucator de tenis sarb, injurat de un sportiv din Italia, suparat de infrangerea suferita.
Fabio Fognini (foto) a fost invins miercuri de sarbul Filip Krajnovici in turul al doilea al turneului de la Hamburg iar in timpul partidei camerele de filmat l-au surprins pe italian in timp ce striga la adversarul sau cu apelativul “tigan de rahat”.
Dupa ce si-a dat seama de gafa, Fognini si-a cerut scuze pe Facebook pentru comportamentul pe care l-a avut fata de adversar. “Am facut o greseala. Nu am vrut sa jignesc pe nimeni”, a afirmat acesta.

Italianul a mai fost amendat in dese randuri pentru comportamentul sau si pentru iesirile nervoase de pe teren. Sursa: FrontPress.ro

vineri, 18 iulie 2014

Adriano Celentano

Viitorul este in ceata


Ma uit cu groaza la tv., vazand toata aceasta mocirleala  politica si nu numai. Nu vom mai iesi niciodata din aceasta hazna imputita a istoriei decat ca "pasalac". Noi nu am fost nici in vremuri de restriste pasalac, asa cum au fost ungurii. Ce dovedeste asta?  Arta negocierilor dublata de vitejie si dragoste de tara.
Acum aceste  loaze scoase din canalizare, nu vor decat binele lor si al familiilor lor incluzand si toate PARASUTELE,  pentru o mie de ani. Nu conteaza cum !  Scurgand ultima sudoare dintr-un popor vlaguit.
Dar nu totul li se datoreaza numai lor  mafiotilor, ci si noua care stam ingenunchiati cu capul pe butuc ca sa  ni se taie capul. Caci acolo se va ajunge, acolo unde nu vom mai sti cine suntem, cine am fost.Asa se distruge si un om, furandu-i tot trecutul la indemnul unor canalii, care apoi te numesc, fara demnitate.
Intr-o liniste de mormant din  punct de  vedere social, stam cu toti. Parca nu avem creier, nu avem glas, si asta de la vlatica pana la opinca(in afara mafiei).  Minciunile spuse cu voce tare la tv.,  incurajati de catre moderatori, de catre  invitati cu o educatie grobiana ajutati de invitate curvistine dovedite, de varsta mijlocie care  mai bine stateau la cratita, decat sa-si auda si sa ne sune in urechi vocile lor dogite de prinse:"nu este adevarat ceea ce vezi".
Acest obicei  cum ca nimic din ceea ce se spune  sau se reclama nu este fondat spus de Politia de provincie, nu face decat sa treaca timpul. Politistii sunt timorati chiar daca, au tot viitorul inainte ca, doar tara nu se va sfarsi cu acesti banditi care, au impus un ritm alert spre destabilizare.
 Eu nu sunt teoretician ci, sunt practician. Adica traiesc pe propria piele atitudinea Politiei platiti de noi toti,de slugarnici de stat in genunchi in fata spalatoarelor de wc.-uri de frica (???). De ce sunt obedienti  fata de cupluri mixte si le iau cuvintele ca litera de evanghelie, fara sa verifice?
Stau  in pozitie de slujitor si atent ascultator si executor, la cei care sunt buni de munca, pensionari, infractori  dispretuind bolnavii adevarati fara beneficii. Nu stiu nimic, nici identitatile borfasilor.De ce  Politia nu se ridica in picioare pentru ca anii trec, zecile de ani trec si in urma lasa jale in timp ce infractorii prind puteri. Asa este si cu conducerea asta blestemnata a tarii, noi suferim, murim, facem analfabeti si bolnavi  cronici  care abia isi tarasc firul de viata,  in timp ce ei  prospera,  devin miliardari in euri si un mic  deranj cu o mica hartuire judiciara trece ca, o mica neadvertenta in comparatie cu gloria  pe care o traiesc.
Spun cu toata raspunderea ca daca nu se rade tot ce este, caci totul este putred, in mod mai putin  binevoitor depinde pana unde vor ei sa  mearga, Romania nu va inainta cu nimic. Romania chiar va da inapoi si peste  100-200 de ani vom fi o satra mai mare, fara nici un fel de trecut . Unde ar fi gloria de alta data ?
Daca ati sti ce  gandeau  cei care s-au intors din al 2-lea razboi mondial ? Mai bine sa nu stiti pentru ca, nu veti mai dormi linistiti si cu sufletul impacat. Atat va divulg, "AVEAU GANDURI MARETE DESPRE POPORUL ROMAN !" 

Reuniune

Reuniune internationala a SOVINILOR croati, unguri si bulgari (FOTO)

autor: FrontPress 18.07.2014

1Zilele trecute a avut loc în Croaţia “Şcoala patriotică de vară”, eveniment care a reunit mai multe organizaţii şovine şi ostile României, inclusiv din Ungaria.
Evenimentul a avut loc între 11 şi 13 iulie, în oraşul Delnicama, fiind organizat de Partidului Pur al Drepturilor Croaţilor (HCSP). La şcoala de vară au participat peste 100 de persoane din Croaţia şi membri ai delegaţilor străine.
Au rostit discursuri Szalaj Szabolcs (de la partidul parlamentar revizionist Jobbik), Seth Van Passel (de la organizaţia separatistă flamandă “Avampostul” din Belgia), Plamen Dimitrov (de la Uniunea Naţională Bulgară) şi croatul Frano Cirko, liderul aripii de tineret a HCSP. Au mai ţinut prelegeri şi alţi lideri ai partidului croat, discuţiile fiind moderate de scriitorul şi profesorul Tomislav Sunic.
Alături de invitaţii Jobbik, din Ungaria au mai venit şi militanţi ai “Mişcării tinerilor maghiari din cele 64 de comitate” (referire la împărţirea teritorial-administrativă a Ungariei Mari).
Cel puţin în discursurile oficiale nu a fost folosită retorica revanşardă şi imperialistă din partea invitaţilor unguri, bulgari şi croaţi, a căror organizaţii practică o politică oficială ce prevede destrămarea Serbiei şi României. În schimb s-a pus accentul pe o “viziune modernă a naţionalismului”. S-au discutat metode de colaborare între formaţiunile participante la eveniment, convenindu-se că unul din cei mai mari duşmani ai naţiunilor europene este “capitalismul globalist”. Sursa: FrontPress.ro

12 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Tiganci de vanzareFete de vânzare sau ... “Ce s-a schimbat în România în ultimii 100 de ani”


O zi de mai a anului 1935. În piaţa Gării de est din Bucureşti hărmălaie mare: un grup de rromi ,“unii mai tineri, alţii mai bătrâni, cu plete şi bărbi mari, şi câteva ţigănci svăpăiate” se certau, când pe ţigăneşte când pe româneşte cu comisarul gării. În tărăboiul general nimereşte reporterul “Realităţii illustrate” - Alex F. Mihail - care intuind “că e rost de un subiect interesant” se oferă să le întocmeasca “un act” de care gălăgioasele personaje aveau nevoie. Ce a urmat o să vă povesteasca chiar reporterul:

MI- AM VÂNDUT PE SORU-MEA

De vânzare...
“— Uite , ce e boerule... Mata le scrie o declaraţie aşa... — îmi spuse un ţigan
simpatic, în vârstă ca de 30 de ani cu trăsături regulate, plete buclate până
peste umeri, o barbă cârlionţată neagră ca pana corbului şi un costum pitoresc de ţigan nomad:  Eu, subsemnatul, Gheorghe Ştefan Avram , declar că am vândut pe soru-mea, Savina, pentru suma d e 5.000 lei...
Încercai să explic „romului" că legile ţării noastre nu îngădue vânzarea unui om şi că chiar dacă aş scrie aşa ceva, învoiala între părţi n'are nici o valoare, nefiind recunoscută de nici o autoritate oficială.
— Apoi, fata se mărită ...— spuse ţiganul.
— Şi d-ta o vinzi? — întrebai.
— Nu. Eu vreau să-i împac. (In urmă aflai că ţiganul cel chipeş care-mi dicta
declaraţia ,era „vătaful" şatrei).
— Dar cine vinde fata ? — întrebai.
— Noi suntem cu sălaşul aci, în dosul Gării Obor — mă lămuri vătaful — Fata
o vinde Gheorghe Ştefan Avram, care face  parte din alt sălaş, de la Bariera Vergului...
— Şi cine o cumpără?
— Eu, llie Mihai ! — răspunse un moş bătrân, cu barbă albă.
— D-ta eşti ginerele ? — întrebai mirat.
Ţiganul începu să râdă.
— Nu, boerule ! Cumpăr o mireasă pentru băiatul meu, Gogu Stănescu.
— Dar nu înţeleg ce drept are să o vândă frate-său ?
— Apoi tatăl Savinei e mort. Şi de aia o vinde frat-su mai mare.
— Bine, omule — obiectai eu cu încăpăţânare — dar nu se poate face un act de vânzare a unui om. Pe meleagurile astea numai sunt robi. In România nimeni n'are dreptul să vândă pe un semen al său (…)
Se pregăteşte o nouă vânzare ?
—De ce te miri matale aşa - mă întrerupse „vătaful" — la boeri se cumpără ginerele ; la noi e de vânzare mireasa... E mai drept aşa, căci se plătesc cheltuelile, ce a avut tatal fetei, cu creşterea ei: mâncare, haine...
— Apoi să vă fac un act aşa... fără să pomenesc de vânzare... ca sa se potriveasca şi cu ceea ce spun legile... şi cu despăgubirea, la care crede că are drept fratele.
— Şi mai scrie matale acolo că „dacă fuge Savina de la Gogu Stanescu, eu Gh. A. Ştefan, răspund cu două pogoane de pământ, pe cari le am la bariera Vergului şi mai dau despăgubire încă 5.000 de lei cheltuiţi pentru băutură ...
— Adecă pentru cheltuelile nunţii, ce voiţi să faceţi — spusei.
— Mâncare şi băutură— preciza romul.

SEMNAREA ACTULUI

In urmă citii, cu glas tare actul cam încurcat, redactat de mine, pe care toţi romii nuntaşi il ascultară într'o tăcere solemnă, declarându-se perfect mulţumiţi şi aproband diferite pasagii, mai ales acolo unde adăugasem dela mine câteva urări de bine „sănătate şi noroc", sau aşa ceva.

Vătaful Banciu Ciucuraru şi bulibaşa Mihai Cristache semnară apoi, ca martori, prin punere de deget pe o cruce de cerneală, pe care o făcusem în dreptul numelui lor.Mai depuseră amprentele digitale, pe act, şi alţi doi romi mai bătrâni, tot în calitate de martori.

Hora a copiilor în aşteptarea nunţii...
— Acu e gata ! — spuse vătaful.
— Dar n'a semnat Gh . A . Ştefan, care primeşte banii… — amintii eu.
— Nu-i nevoie — declară vătaful — e deajuns dacă semneaza martorii . . .
Am constatat cu surprindere că ţiganii din România mai păstrează aceste obiceiuri vechi moldoveneşti şi munteneşti, când o învoială nu era semnată de părţile contractante , ci numai de martori. La arhivele statului şi prin arhivele particulare sunt multe asemenea zapise, semnate numai de martori, prin punere de deget. Actul ce-mi ceruseră sa-l redactez ar fi fost un fel de zapis de vânzare a unei roabe, după datinele din prima jumătate a veacului trecut, dacă l-aş fi ticluit întocmai aşa, cum îmi dictau ţiganii.

M'au rugat să semnez şi eu, ca martor şi pisovnic pe învoiala scrisă de mine. Le-am făcut cheful. La urmă, după semnătura mea, a consimţit să pue degetul şi fratele miresei, care urma să primească cei 5.000 de lei, fiind responsabil cu două pogoane de pământ, dacă fuge Savina.”
Şatra din 1935
Cu actul proaspăt scris şi parafat, şatra a încercat să obţina şi parafa comisarului – ceea ce desigur nu au reuşit. Dar asta nu i-a oprit să închirieze un automobil şi să plece să aducă mireasa … pregătită pentru marea petrecere de nuntă.

Ce pot să vă mai zic este ca în perioada interbelică, preţul de “vânzare” al unei fete de măritat putea să ajungă pâna la 25.000 – 30.000 lei – dacă fata era “frumoasă şi vrednică”. Vârsta la care se încheiau căsătoriile rromilor era foarte fragedă: 9 -10 ani fetele, 12-13 ani băieţii.

Au trecut 80 de ani de la întâmplarea relatata de reporterul “Realităţii illustrate”. E drept ca de atunci am progresat puţin: azi vârsta căsătoriei dintre rromi a mai crescut. Fetele rrome se căsătoresc în medie cu patru ani mai devreme decât cele românce. În plus, fetele rrome din comunităţi care respectă tradiţia se căsătoresc la vârste cuprinse între 12 si 14 ani, în timp ce fetele rrome care fac parte din comunităţi mai moderne se căsătoresc la vârsta adolescenţei sau a primei tinereţi, între 17 şi 21 de ani. Poate peste încă o sută de ani….


Sursa: articolul “Mai există sclavi în România – Fete de vânzare” semnat Alex F. Mihail - apărut în revista “Realitatea ilustrată” -  numărul din 8 mai 1935
deieri-deazi.blogspot.com

Cartea magicaFile din cartea vrăjilor


George Hohman - Albertus MagnusPracticarea diferitelor forme de magie nu este, așa cum am putea fi tentați să credem, proprie societăților înapoiate din punct de vedere educațional. Toate  “ingredientele” necesare pentru dobândirea  “cunostințelor” sau pentru practicarea diferitelor forme de magie sunt disponibile în mai toate librariile și “magazinele specializate” din întreaga lume. Tendința oamenilor de a îmbrățișa practicile magiei era proprie și societății interbelice și despre o “carte de specialitate”  care circula în acea epocă o să vă vorbesc astăzi. După cum v-am obișnuit însă, o să o fac prin intermediul unui articol apărut în luna iulie a anului 1935 în săptămânalul “Realitatea ilustrată”. Articolul “Cartea magică” reproduce “câteva din ciudatele remedii, pe care le prescrie << Biblia Vrăjilor >>" – carte publicată de un anume George Hohman în anul 1820 și care se bazează pe scrierile călugărului Albertus Magnus, renumit  vrăjitor din Evul Mediu. Precizez că reproduc descrierea acestor practici doar pentru a vă satisface curiozitatea. Nu vă recomand însă încercarea puterilor acestor vrăji. În primul rând pentru că vă va fi greu să faceți rost de “ingredientele” necesare: pui de catâr, inimă de şoarece de camp sau ochiul drept al unui lup. Dar nu numai din această cauză…


FARMECE, RITURI MAGICE, DESCÂNTECE Şl TALISMANE
PENTRU ÎNDEPĂRTAREA TUTUROR RELELOR :

Pentru înălbirea unui cal negru:
Apa în care a fost fiert un pui de catâr înălbeşte calul negru, dacă este  frecat sau spălat cu ea.”

Pentru durerea de dinţi:

Scoateţi o mică brazdă de iarbă, dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui, mai înainte de-a vă fi spălat, suflaţi asupra ei de trei ori şi puneţi-o la loc, întocmai
cum a fost mai inainte.

George Hohman - Albertus MagnusPentru a ţinti bine:

Luaţi inima unui şoarece de câmp şi puneţi o bucăţică din ea între glonte şi praful de puşcă; fiecare împuşcătură va merge apoi în plin. În vreme ce încărcaţi puşca, trebuie pomenită Sfânta Treime şi veţi avea grijă să nu isprăviţi cu pronunţarea cuvintelor,  mai înainte de-a fi încărcat.”

Pentru câştigarea unui proces:

Spuneţi : M'am dus înaintea casei judecătorului, şi la fereastra lui au apărut trei morţi : unul n'avea limbă, altul n'avea plămâni, iar al treilea era mut şi orb. Dacă vă duceţi după aceste cuvinte înaintea judecătorului, acesta nu va mai avea nici o putere împotriva dvs.”

Pentru a face un câine să rămână pe lângă casă:

“ Scurgeţi câteva picături de sânge dintr'un deget, daţi-l câinelui să-l mănânce în ceva şi puteţi fi siguri că va rămânea. Sau sgâriaţi cele patru colţuri ale mesei la suprafaţă. Mâncaţi întotdeauna cu cuţitul cu care aţi făcut sgârieturile şi daţi apoi câinelui rămăşiţele.”

O vrajă împotriva câinilor răi:

Acela care poartă o inimă de câine în partea stângă, nu va fi lătrat de niciunul din aceste animale; toţi sunt muţi faţă de el.”

Pentru îndepărtarea unei dureri:

Luaţi fâşia de pânză cu care a fost pansată o rană şi puneţi-o în apa ce pare a avea o pojghiţă de cocleală; dar aveţi grijă să nu împrăştiaţi cocleala, decât atunci când nu vă mai temeţi de durere.”

Pentru confecţionarea unei vergele de rabdomant:

George Hohman - Albertus MagnusÎn prima noapte de Crăciun, între ora 11 şi 12, s'a rupeți o cracă tânără, numai de un an, către soare-răsare, în numele sfintei treimi. Când întrebuinţaţi nuiaua la căutarea aurului, a ferului sau a apei, veţi proceda în modul următor: luaţi nuiaua care trebue să fie bifurcată ţinând în câte o mână fiecare din cele două ramificaţii,
în aşa fel încât partea groasă să stea în sus; dacă această ultimă parte se lasă spre pământ, puteţi fi siguri că acolo se găseşte ceea ce căutaţi. În tot acest timp trebue să spuneţi următoarele : Arhanghele Gavril, te rog în numele lui Dumnezeu cel Atotputernic, să-mi arăţi dacă este apă aici sau nu ! Procedeul acesta se repetă de
trei ori.

Pentru îndepărtarea durerilor și pentru vindecarea rănilor cu trei nuiele:

Cu aceste nuiele şi cu sângele lui Christ îndepărtez durerea şi puroiul. Trebue să tăiaţi o bucăţică dintr'o ramură tânără, către răsăritul soarelui, rupând-o apoi în trei; frecaţi cu ele rana, începând cu aceea care v'a căzut mai întâi în mâna dreaptă şi repetaţi cuvintele de mai sus, de trei ori; apoi înfăşuraţi beţişoarele într'o bucată de hârtie albă şi puneţi-le la un loc cald.”

Un bun remediu pentru ulcere, excrescențe și alte boale:

Rădăcina de gherghină pusă pe gât, vindecă ulcerele apărute aici ; este bună pentru vătămăturile creerului, vindecă negii, dacă sucul ei este fiert cu miere şi apă de băut; împrospătează şi vindecă plămânii, dând o respiraţie parfumată. Dacă e sădită într'o vie, într'o grădină sau într'un câmp, creşte abundentă. Rădăcina este bună pentru acei cari vor să planteze viţă, sau să cultive pomi. Copiii mici cari o poartă la gât sunt blânzi, iubesc frumosul şi devin veseli.”

Pentru a ne pune la adăpost de neșansă:

Dacă vă coaseţi în mâneca dreaptă, ochiul drept al unui lup, totul vă va merge din plin.

Diferite remedii:

George Hohman - Albertus MagnusPierderile la cărţi pot fi prevenite legându-vă o inimă de liliac de braţul drept, cu o aţă roşie.
Pomii legaţi cu fire de aţă roşie iau asupra lor răceala unui bolnav.
O mană de mort trecută peste un semn din naştere, îl face să dispară.
Un ou fiert în apă de ploaie, adunată înainte de răsăritul soarelui şi lăsat apoi să fie mâncat de furnici, va împiedeca pe o persoană bolnavă de-a se prăpădi.”

Pentru amuțirea bârfelilor:

Planta heliotrop sau floarea soarelui au proprietăţi minunate dacă se culeg în Zodia Leului, în luna lui August şi sunt înfăşurate într'o frunză de dafin. Dacă o persoană o poartă apoi asupra sa, nu va mai auzi decât lucruri plăcute ; iar dacă s'a comis vreun furt prin preajma sa şi se culcă cu planta sub cap, va vedea peste noapte chipul celui care l-a făptuit.
Dacă e pusă într'un loc unde se adună multe femei, într'o biserică de pildă şi dacă una dintre ele şi-a pierdut cinstea, vinovata nu se mai poate mişca de pe locul acela, decât trasă de cineva. Minunea aceasta a fost dovedită.”

Pentru tuberculoză:

“ Îţi ordon să ieşi din os în carne, din carne în piele şi din piele în lumea largă, (repetaţi aceasta de trei ori).”

Pentru îndepărtarea tusei măgărești:

Tăiaţi trei bucle din părul unui copil, care nu şi-a văzut niciodată tatăl şi atarnaţi-le de gâtul copilului care suferă de tuse măgărească, înfăşurate într'o bucată de pânză neînălbită. Aţa cu care este legat părul trebue să fie deasemeni neînălbită.”

Un paragraf miraculos din cartea lui Albertus Magnus:

Unde ni se spune că dacă prefaceţi o broască mare în cenuşe şi puneţi cenuşa în apă, părul cade de pe orice parte a corpului, unsă cu acest amestec, și nu va mai crește.”

Pentru îndepărtarea frigurilor:

George Hohman - Albertus MagnusScrieţi pe un petec de hârtie cuvintele de mai jos  şi înfăşuraţi apoi biletul într'o frunză lată de platan, apoi legaţi-l de buricul celui care suferă de febră repetând:
Potmat Sineat
Potmat Sineat
Potmat Sineat

Pentru vindecarea căldurilor rele:

Scrieţi succesiunea de litere de mai jos, coaseţi hârtia într'un petec de pânză şi ţineţi-o la gât, până când vă trece febra:
Abaxa Catabax
Abaxa Catabax
Abaxa Cataba
Abaxa Catab
Abaxa Cata
Abaxa Cat
Abaxa Ca
Abaxa C
Abaxa
Abax
Aba
Ab
A

Pentru îndepărtarea negilor:

Frigeţi picioare de pui şi frecaţi negii cu ele; apoi îngropaţi-le sub uluci.”

Sursa: Articolul “Cartea magică” apărut în numărul din 10 iulie 1935 al “Realității ilustrate

Profitorii

Generatia care a facut bani din dezastrul demografic si secarea Romaniei

autor: FrontPress 18.07.2014

patutRomânia are la ora actuală cei mai mulţi milionari şi miliardari în lei, dolari sau euro pe care i-a avut vreodată, iar toţi au făcut aceşti bani în ultimii 24 de ani din economia românească. Pe Ion Ţiriac Revoluţia l-a prins în Germania de Vest cu vreo 200 de milioane de mărci germane, după cum spune el, dar acum sigur este miliardar. Cu excepţia Rusiei, nicio altă ţară fostă comunistă nu a produs mai mulţi milionari.
La polul opus, după 24 de ani, populaţia României a scăzut sub 20 de milioane de locuitori ( este cel mai scăzut nivel din 1968 încoace), 2,35 de milioane de români, parte a celei mai bune şi şcolite generaţii din istoria noastră, au plecat şi lucrează în afară, unde le este mai bine şi nici nu se mai întorc, femeile românce pleacă în străinătate la vârsta la care ar trebui să facă copii, iar natalitatea este la unul dintre cele mai scăzute niveluri din istoria noastră, la jumătate faţă de `89, adică 37 născuţi vii la o mie de femei era rata de fertilitate, faţă de o rată de 66 acum 24 de ani.
4,3 milioane de angajaţi cu acte în regulă  şi cu un salariu mediu de 1.700 de lei pe lună (380 de euro) susţin 5 milioane de pensionari şi 8-9 milioane de minori. Aproape două milioane de români lucrează în economia informală, de unde statul nu ia niciun fel de taxe.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu îşi punea problema, în public, acum vreo doi ani, cine o să-i plătească lui pensia, uitându-se la generaţia care vine din spate. Într-adevăr, este greu ca dintr-un salariu mediu de 1.700 de lei pe lună, dintr-un salariu minim în economie de 900 de lei, să acoperi o pensie care sigur va fi de câteva mii de euro, având în vedere că salariul guvernatorului se învârte în jurul a 15.000-16.000 de euro net pe lună. Toţi plătiţi pe cartea de muncă.
Zece judeţe din cele 42 produc 70% din businessul României şi au 80% din totalul angajaţilor din companii. Dacă un judeţ din cele zece se “închide”, avem o mare problemă.
În cel puţin o treime din judeţe, principalul angajator este o instituţie de stat –  spitalul judeţean sau centrul de asistenţă socială. Săptămâna trecută a fost rândul judeţului Caraş-Severin să intre sub analiza ZF Economia judeţelor la raport. Coloşii industriali cu 15.000 de angajaţi s-au transformat în mormane de fier vechi. Industria siderurgică nu mai există, iar Caraş-Severin, cu un total de numai 5.300 de companii, se află pe penultimul loc în România la cifra de afaceri totală a companiilor. Dar în schimb, Caraş-Severinul a dat României pe Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean şi lider de 15 ani al judeţului, fost ministru, fost lider important al PD-L, actualmente influent vicepreşedinte PNL, care stă la masă pentru a-l aduce pe Iohannis candidat al opoziţiei pentru Cotroceni. Cum a ajuns Sorin Frunzăverde să conducă România după ce în judeţul lui este un dezastru economic şi social? Puteţi extinde acest exemplu şi către multe alte judeţe, unde liderii politici au sărăcit comunităţile locale, nu au adus investitori, nu au creat locuri de muncă. Dar în schimb au creat milionari în jurul lor, dacă nu chiar pe ei înşişi.
Economia noastră are înregistrate 600.000 de companii, dintre care numai 400.000 funcţionează curent, pentru că celelalte nu au angajaţi, iar 100.000 de companii sunt în insolvenţă.
Gradul de intermediere financiară şi de bancarizare este poate printre cele mai proaste din Europa. Activele bancare raportate la PIB au ajuns la 57%, faţă de 67% în 2009 şi 60% în 2007, la intrarea în Uniunea Europeană. Ponderea creditelor în PIB a coborât la 35% anul trecut după 40% în 2011. În 2004, la începutul perioadei de boom a creditării, ponderea era de 17%. Suntem pe locul trei în Europa ca nivel al creditelor neperformante (22-23%), după Grecia şi Slovenia.
La un PIB de 140 de miliarde de euro pe an, datoria externă, atât a statului, dar mai ales a sectorului privat, este de 100 de miliarde de euro. Atât noi, care intrăm în categoria persoane fizice, cât şi companiile am împrumutat 70 de miliarde de euro.
Populaţia României îmbătrâneşte, iar pentru cei care nu ştiu, pensia medie este de aproape 850 de lei, adică 200 de euro.
În actualul ritm demografic în care femeile pleacă, natalitatea scade, populaţia îmbătrâneşte, în 2040 România va avea 16 milioane de locuitori (prognoza ONU) sau 17 milioane de locuitori ( estimarea Institutului Naţional de Statistică şi a Eurostat).
Cum a putut România să producă în două decenii cei mai mulţi milionari şi miliardari, dar în acelaşi timp să se îndrepte spre cel mai mare dezastru demografic şi social din toată istoria ei? Cine ar trebui să răspundă la această întrebare? Generaţia “Escu” care a condus şi conduce România atât politic, cât şi economic de mai bine de două decenii? Noi sau voi, cei care stăm sau staţi pe margine şi comentaţi?
Nu ştiu câţi dintre voi aţi citit ce a spus vineri Institutul Naţional de Statistică privind evoluţia demografică a României. Nu cred că această temă, care are în spate date statistice şi tendinţe, a intrat pe lista subiectelor de interes pentru cei care conduc acum România, indiferent dacă sunt la putere sau în opoziţie.
Vorba unui ministru, care m-a întrebat în 2012-2013 de ce tot pun întrebări din trecut (el mai fusese de câteva ori ministru) şi nu mă uit în viitor, ce a fost a fost, important e ce va fi, ce vrem să facem în continuare! Oricum nu a făcut nimic nici în continuare, dar era plin de proiecte.
Cum se poate opri acest dezastru demografic, social şi economic? Dar mai ales cine poate opri acest lucru? Generaţia “Escu” şi urmaşii ei, pe care i-a crescut şi care sunt mai lacomi? Câţi milionari şi miliardari mai poate să producă România, din care numai în ultimii doi ani au plecat 200.000 de locuitori?
Discuţia nu este “jos cu milionarii şi miliardarii”, ci cum pot fi oprite aceste bombe demografice, sociale şi economice, care vor sări în aer în deceniul următor.
Asta este o temă pentru campania prezidenţială, pentru cine va conduce România în următorii cinci ani.  Aceste bombe nu se dezamorsează deschizând sticle de şampanie că bine că pleacă Enel din România, că “au luat” destul, că Lafarge îşi vinde fabricile, că Millennium îşi vinde banca către OTP sau câte exemple mai sunt. Până una-alta, chinezii nu au venit în România, iar ceilalţi investitori pot fi număraţi pe degete.
Căderea demografică nu poate fi oprită din vorbe sau prin creşterea salariului minim pe economie, din call-centere sau din ajutoare de stat.
Nu ştiu ce va spune cel care va fi preşedintele României şi cel care va fi primul-ministru pe 1 decembrie 2018, la aniversarea unui secol de la formarea statului român. Generaţia “Escu” lasă moştenire milionari şi miliardari, dar o ţară unde în 30 de judeţe s-a dărâmat totul în jur,  unde s-au secat resursele de creştere, iar salvarea pentru un loc de muncă vine de la spitalul de urgenţă.
Întrebarea este ce vor spune cei care vor aniversa 150 de ani. De Cristian Hostiuc – Ziarul Financiar

joi, 17 iulie 2014

Voluntari

Nationalisti europeni, voluntari in gruparile paramilitare din Ucraina

autor: FrontPress 17.07.2014

azov batalionVoluntari ai “Batalionului Azov”
Conflictul din Ucraina a atras atenţia naţionaliştilor europeni, mulţi dintre aceştia susţinând poziţia Rusiei, cum este şi cazul ungurilor de la Jobbik sau al francezilor de la Frontul Naţional. Cu toate acestea şi tabăra ucraineană a reuşit să atragă simpatii şi chiar voluntari pentru grupările paramilitare care luptă alături de armată contra rebelilor separatişti pro-ruşi.
BBC a prezentat cazul unui astfel de voluntar, suedezul Mikael Skillt, cunoscut pentru vederile sale naţionaliste. Acesta are experienţă şi pregătire militară, fiind lunetist în armata suedeză timp de 7 ani. În prezent şi-a oferit serviciile “Batalionului Azov”, o grupare naţionalistă paramilitară care activează în estul Ucrainei. Insurgenţii pro-ruşi au aflat de prezenţa sa în zonă şi au oferit o recompensă pe capul lui de puţin peste 5.000 de euro.
“Prezenţa mea aici are cel puţin trei aspecte: să fiu comandantul unei mici unităţi de recunoaştere, să îmi folosesc abilităţile de lunetist şi câteodată să fiu coordonator al operaţiunilor de verificare a clădirilor suspecte”, a declarat acesta într-o conversaţie telefonică cu jurnaliştii de la BBC.
Mikael Skillt,Mikael Skillt
Din punct de vedere al convingerilor sale politice, Mikael Skillt neagă faptul că ar fi “neo-nazist” şi susţine că se consideră doar “naţionalist”. “Totul depinde de cum vede fiecare lucrurile. Aş fi un idiot să spun că nu îmi doresc supravieţuirea albilor. După cel de al Doilea Război Mondial cei care au ieşit câştigători au scris istoria. Ei au decis că este un lucru rău să spui că eşti alb şi mândru de asta”, a mai declarat suedezul care a precizat că după terminarea misiunii sale în Ucraina este pregătit să meargă în Siria să lupte pentru regimul naţionalist secular al preşedintelui Bashar al Assad contra teroriştilor islamişti.
Din cei circa 300 de membri ai “Batalionului Azov”, cel puţin 20 ar fi străini. Unitatea a fost creată şi înarmată de Ministerul de interne din Kiev.
Anton Gerashchenko, un oficial al ministerului, întrebat de reporterii britanici în legătură cu ideile politice radicale ale voluntarilor, acesta a răspuns că îi aşteaptă pe englezi să lupte cu ruşii, nu numai să-i susţină pe ucraineani de la distanţă. “Batalionul este sprijinit de patrioţii ucrainieni care îşi dau viaţa în lupte în timp ce europenii bogaţi doar vorbesc despre susţinerea Ucrainei. Când vor veni englezii să lupte cu noi contra teroriştilor trimişi de preşedintele rus Vladimir Putin în loc să ne ţină lecţii despre valori morale şi despre opiniile politice ale oamenilor?”, s-a întrebat retoric acesta.
Conform Irish Times, Oleg Odnorozhenko, unul din liderii “Grupării Social Naţionale”, o organizaţie radicală ucraineană care are legături cu “Batalionul Azov”, a declarat că în brigăzile de voluntari care luptă contra rebelilor susţinuţi de Moscova activează câteva zeci de străini din Franţa, Italia, Marea Britanie, Bielorusia, Suedia, Slovenia şi chiar Canada. Sursa: FrontPress.ro

w