Reda-i copilaria lui Stefanut

sâmbătă, 5 iulie 2014

Macedonia

Lupte de strada in capitala Macedoniei intre albanezi si politisti

autor: FrontPress 05.07.2014

1Două mii de etnici albanezi s-au războit cu trupele speciale în centrul oraşului Skopije, înfuriaţi de o decizie a justiţiei din Macedonia. De partea lor, forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, ca să-i potolească pe protestatarii scăpaţi de sub control.
Timp de câteva ore, capitala Macedoniei a semănat cu un câmp de bătălie. De o parte răsunau sloganurile războinice ale etnicilor albanezi şi pietrele smulse din pavaj şi aruncate în scuturile poliţiştilor, de partea cealată zgomotul grenadelor lacrimogene lansate de forţele de ordine. Furioşi că sunt filmaţi, protestatarii nu au ezitat să-i agreseze pe zecile de jurnalişti aflaţi acolo.
Totul a plecat de la decizia unui tribunal din Skopije, care a condamnat şase etnici albanezi la închisoare pe viaţă, după ce i-a găsit vinovaţi de uciderea a cinci pescari de etnie slavă, în apropierea capitalei macedonene. Instanţa a considerat crima ca având substrat terorist, menit să destabilizeze fosta republică iugoslavă şi de aceea a dat un verdict atât de dur. Pentru membrii comunităţii albaneze, sentinţa este însă motivată politic.
Albanezii reprezintă un sfert din populaţia de două milioane de persoane a Macedoniei. În 2001, fosta republică iugoslavă a fost în pragul războiului civil. Spiritele s-au calmat abia după ce comunitatea albaneză a primit mai multe drepturi. De pe Digi 24

2

Women

VarieteuLA NAE - "VARIETEU FAMILIAR"


După periplul prin “Hollywood-ul” bucureştean, Ion Tik, ziaristul interbelic al “Ilustraţiunii române” ne conduce la un spectacol de varieteu – într-o cârciumă în care convieţuiau într-o simbioza perfectă varieteul cu mirosul de mititei. 
Bucuresti interbelic
Petrecere cu...
artiste de varieteu
Loc de petrecere al chefliilor bucureşteni, restaurantul  “Varieteu familiar” era deschis şi patronat de Nea Nae Florian pe Calea Griviţei la nr. 347. Localul, o cârciumă lungă şi îngustă, în care fleicile şi mititeii se perpeleau pe îndelete pe grătarul încins şi “gâdilau” nările pofticioase ale clienţilor. Într-o latura a localului, o scenă pe care se produc “artistele”:
Una, cu glasul răguşit, trudindu-se din greu să nente ceva din vocea stridentă de odinioară. Este cântăreaţa titulară a localului... Cântă cu acompaniament de jazz "0 donna Clara”. Cele două colege "obligate” le aplaude, bat din palme plictisite. De altfel sunt singurele care aplaudă pentru ai antrena şi pe ceilalţi “să încurajeze artista"... Dar clienţii îşd de băutură, la mese, înfierbântaţi de vinul care se suie cu iuţeala fulgerului la cap...

ANETTA, DANSATOAREA CU BRETON


varieteu intebelic - carciuma
Anetta - Dansatoarea cu breton
“Aneta, căreia localnicii îi spun “dansatoarea cu breton" pentru coafura... provocatoare ce poartă, este o cabotină veche, trecută prin toata filiera mizeriilor de tot felul. Face, pentru anumite gusturi, pe care uneori le admiră şi chefliii veniţi de prin "Centru" pe girls-a localului... A fost pe vremuri favorita tavernelor din portul Galaţilor…
A avut şi ea, epoca ei, când sucea mintea marinarilor beţi. Iat-o în costum de marinar, costum copiresc care o întinereste, la lumina becurilor afumate şi în ochii împăienjeniţi ai chefliilor, cu cel puţin zece ani.
Dansează un dans mecanic, pe care-l ştie de demult... Dupănumărul" care se termină de altfel foarte repede, trece la consumaţie, la mese, îndemnând cu o vorbă cu două înţelesuri, cu o glumă sau cu o vorbă mieroasă la uturi... Bea şi ea cât poate şi cât nu poate băutura acră, producătoare de veselie şi de bună dispoziţie...
Anetta, după indicaţia cunoscătorilor, este “fată bună", vorbăreaţa, cheflie chiar atunci când nu bea ; seducătoare când ţi se împăiejenesc minţile. Doar fardul excesiv şi bretonul uns cu ulei de migdale prea mirositor, încât supără
câteodată mirosul şi ochii pretenţiosi ai curtezanilor ocazionali.
Odată, unul, la un pahar cu vin, spre dimineaţă, în entuziasmul mesenilo, unul  a stropit-o cu un sifon întreg pe faţă pentru “a-i muia faina”. Anetta a plâns eu lacrimi amare, blestemând meseria care o obliga suporte toate capriciile clienţilor, ba  încă sa râdă când sufletu-i plânge...
De-necaz, bea şi ea, bea în neştire pentru a face consumaţie localului şi deopotrivă pentru a-şi ineca necazurile.(…)

ACROBATA


 
Restaurant cu varieteu interbelic
Echilibrista
Ketty Steinbach
În indiferenţa generală, pentru că este ceasul când nimeni nu mai priveşte spre scenă,  o acrobată face diferite figuri de echilibristică. Ketty Steinbach, aşa se numeşte “artista" îşi executa numărul conştiincios, ca şi când o sală arhiplină i-ar admira talentul...Echilibrista suie şi coboară scena, fără ca măcar un singur om să-şi întoarcă privirea. Şi doar Ketty este artistă de circ de mai bine de douăzeci de ani !
Ce vină are ea, dacă circurile au dispărut ? Ea frebuie să trăiască chiar dacă trebuie  să facă ceea ce face aici în faţa oamenilor care petrec...La urma urmei, stimulează sş ea consumaţia în acest varieteu familiar în care lumea petrece cu mititei, fleici şi... artiste.
Ea ştie, în definitiv, cum să ''se strecoare pe la mese, cum să agaţe" un fraier, un provincial, un tânăr dornic de aventuri bizare sau chiar vreunul dintre cheflii cunoscători, într'un târziu, când ochii lor nu mai deosebesc obiectele şi cu atât mai puţin oamenii.(…)”
O să vă rog să completaţi tabloul  “Varieteului familiar” cu chipul Lyei – şansonetista cu glasul răgusit. Adăugaţi apoi muzica lăutarului Costică care încântă  “alesul public” ( atunci când artistele fac câte o “pauza de consumaţie”) cântând cu foc: “De trei zile, de trei zile, stau la Nasta şi nu mă ştie nevasta..”. 

Restaurant interbelic
Costică lăutarul
Mai puneţi, într-un colţ pe “Dulcineea” care dezmiardă chelia lucioasă şi albă a unui bătrânel venit din altă parte a oraşului. Nu uitaţi de florăreasa care şi-a vândut bucheţele de flori pe la mesele chefliilor galanţi. Imaginea se poate completa cu cei doi bătrâni vânzători de opiu (“marfă bună, de calitate, inofensivă”) care îşi aşteptau răbdători muşterii. Şi peste toate adăugţi imaginea chefliului care a muşcat în glumă nasul tovraşului de chef spunându-i apoi:

“ - Bate-mă, omoară-mă dar aşa sunt eu păcaăos; până când nu muşc nasul lui frate-miu cu care beau , nu mă las...”.

Spre dimineaţa localul lui nea Nae primeşte zorii “într-o atmosfera veselă şi supraîncărcată de bună dispoziţie; chefliii şi-au schimbat mesele şi îşi spun acum graţiozităţi sau înjurături, în gluma”.Şi încetul cu încetul, clienţii părăsesc cârciuma afumată cu gând de reîntoarcere pentru un nou chef de pomină…spre seară.
Sursa : articolul “Bucureştiul petrece” - semnat Ion Tik - apărut în “Ilustraţiunea română” numărul din 21 mai 1931 - citit în BibliotecaDigitală a Bucureştilor.
deieri-deazi.blogspot.com

Stat gripatRomania un stat gripat

La noi exista 2 Romanii, a lor si a noastra, o Romanie tinuta prizoniera de catre Mafia criminala  din tara, sprijinita de  MAFIA UE si o Romanie a celor multi si cinstiti dar saraci, fiind saraciti de cei dintai.
Cate pregatiri  se fac sa ne ascunda goliciunea politicienii, dar noi vedem si nu vrem sa facem nimic. Traim ca hipnotizati privind la tv. ce se intampla dar, nereactionand la nimic,  de parca am fi drogati, facem jocul dusmanilor nostrii care asa ne vor.
Suntem ca pe masa de operatie vedem, stim dar, nu putem sa facem nimic chiar daca am vrea.
Prin atitudinea lor politicienii ne-au format sa fim scarbiti de tot si in acest fel, sa ii lasam sa-si faca mendrele cu Romania si cu romanii.
Vedem cum s-au pus bazele fraudarii tarii de pe acum, cand mai sunt 4 luni pana la alegerile prezidentiale.
 Acest Domnu Goe, bine a zis cine l-a numit asa, este ca si sigur de invingator.
Dar daca am face noi o pauza de presedinte, caci la presedentie decat un idiot sa faca rau Romaniei si noua romanilor, nu ar fi mai bine ca locul sa fie lasat vacant inca 5 ani? Ca asta ne-ar ajuta mai mult. Ce folos avem dupa acordul de coabitare a lui Goe, in cardasie cu Matrafoxadul care s-a spus ca este spre binele nostru, ca sa fie liniste in tara?
Unde ne este castigul? Tara a fost denigrata, furata si saracita. Iar noi cum de suntem asa de linistiti?
Cred din ce in ce mai mult spusele unui vizionar, cand ne-a spus ca prin sange aici se vor aseza lucrurile pe fagasul lor normal si ca  Matrafoxatul un drac mic, urat si chel, v-a sfarsi dintr-un pumn sarindu-i un glont in cap.:))).
Nici Goe, daca ar ajunge presedinte  nu am avea noi de castigat nimic.
Vorba aceea din popor care spune ca, decat cu un prost la castig, mai bine cu un destept la paguba.
Am o scarba de tot si de toate. Ma gandesc, voi mai prinde si eu macar o zi sa nu mai vad aceste bestii care, ne dau lectii despre statul de drept si nu vor fi luati la ochi  in pozitie de drepti ????
Cand se va intampla asta va veti gandi si la mine ?
Astept urmasul lui Cromwell, caci praful de pusca conform sfatului sau, cred ca este la loc uscat !!!

Evreii

Evreii din Cehia protesteaza fata de acordarea unui premiu onorific cineastului Mel Gibson

autor: Freya 04.07.2014

jesus-was-a-jew-but-hes-much-bComunitatea evreiască din Cehia protestează faţă de decizia luată de organizatorii Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary de a-i acorda actorului şi regizorului Mel Gibson un premiu onorific pentru contribuţia de excepţie la cinematografia mondială, informează Mediafax.
Federaţia comunităţilor evreieşti din Cehia a criticat decizia organizatorilor festivalului de a-i acorda acest premiu, motivând că filmul regizat de Mel Gibson “Patimile lui Hristos”, lansat în 2004, îi prezintă pe evrei ca fiind “răi şi însetaţi de sânge” şi că activitatea acestuia include păreri antisemite.
Prin acordarea acestui premiu, Festivalul de la Karlovy Vary devine o altă platformă de calitate îndoielnică, ce schimbă treptat atmosfera ţării noastre, de la o societate tradiţională relativ tolerantă” la una “în care se oferă spaţiu ostilităţii, xenofobiei şi ideilor antisemite”, au mai declarat reprezentanţii federaţiei în scrisoarea publicată pe site-ul lor.
Filmul susţine “stereotipurile clasice”, potrivit cărora evreii sunt singurii vinovaţi de moartea lui Hristos. Filmul poate fi folosit şi pentru a justifica manifestările de “ură faţă de evrei”, adaugă comunicatul.
Uljana Donatova, purtător de cuvânt al festivalului, a declarat că:  ” Noi premiem activitatea lui Mel Gibson ca regizor de film. Acelaşi premiu îi va fi acordat şi regizorului american William Friedkin (“French Connection”, “The Exorcist”, “To Live and Die in L.A.”).”
Mel Gibson, actor şi regizor în vârstă de 58 de ani, va primi vineri Globul de Cristal, la gala de deschidere a celei de-a 49-a ediţii a Festivalului de la Karlovy Vary (4-12 iulie) pentru “excepţionala sa contribuţie adusă cinematografiei mondiale”.
Cariera actorului a luat o întorsătură neplăcută în 2006, după ce a fost prins de poliţie la volan, în stare de ebrietate, şi s-a lansat într-o diatribă antisemită afirmând că evreii sunt vinovaţi de toate războaiele din istorie, informează Jurnalul. Sursa: FrontPress.ro

vineri, 4 iulie 2014

DivortDivorţul în Bucureştiul interbelic


Divorţul în Bucureştiul interbelic
Palatul de justiţie din Bucureşti
 în anul 1931
Nu o să încerc să scriu aici si acum o “istorie a divorţului”. O să vă spun doar că de-a lungul a multor secole doar barbaţii aveau dreptul de a divorţa. Abia către sfărşitul secolului al XIX-lea femeile au dobândit “privilegiul” de a putea intenta divorţul. E drept - doar pentru motive considerate ca fiind “foarte serioase”: cruzimea, incestul, abandonul sau bigamia partenerilor de viaţă. Dobândirea dreptului de a divorţa nu a fost obţinut în urma unei lupte uşoare sau de scurtă durată. O să vă mire poate să aflaţi că Italia a legalizat divorţul abia în anul 1974, Irlanda în anul 1997  sau că ultima ţara din Europa care a legalizat divorţul a fost Malta – în 2011. Din acest punct de vedere putem să considerăm România ca fiind o ţară cu legislaţie modernă încă de la începutul secolului al XX-lea. Asta poate şi pentru că noi românii am avut întotdeauna umor: un hâtru spunea cândva că principala cauză de divorţ în România este... căsătoria.
În România interbelică şedinţele de divorţ din instanţă erau secrete. Nu puteau participa la ele decât avocaţii, “părţile” şi martorii. Iată şi principalele motive de divorţ în anul 1931, conform unei statistici ad-hoc făcute de un “avocat bătrân” intervievat de reporterul I. Bal al revistei “Realitatea ilustrată”:

Divorţul în Bucureştiul interbelic
"Sala paşilor pierduţi"
Unul la sută din bărbaţi divorţează pentru că soţia nu vrea copii. Încă unu la sută, fiindcă soţia suferă de o infirmitate ascunsă. Femeile nu divorţează aproape niciodată pentru motive de acest soi. Şase la sută din căsnicii se desfac pentru părăsire de domiciliu. Trei bărbaţi la mie cer divorţul pentru adulterul soţiei, dintre care unul revine asupra cererii în cursul procesului, al doilea se împacă cu nevasta după pronunţare şi trăieşte cu ea în concubinaj şi numai al treilea persistă în despărţire. Douăzeci la suta dintre soţii cer despărţirea din gelozie, zece sau douăsprezece la sută pentru că nu-şi mai iubesc bărbaţii şi alte zece-cinsprezece pentru că au soţi viciosi.” 
(cf. articolului “Anchetă de actualitate” apărut în  Realitatea ilustratădin 13 august 1931).
Acelaşi avocat ne dezvăluie câteva dintre cele mai curioase motive pentru intentarea divorţului întâlnite în carieră:
“— Dar cine divorţează în cele mai multe cazuri, femeea sau bărbatul ?
 — N’aş putea spune cu precizie, mi-a răspuns specialistul. Înainte de
răsboi divorţa femeea. Acum, după observaţiile mele, mi se pare că bărbatul.
Să ştii însă că şi bărbaţii au curiozităţile lor, destul de stranii. Cunosc un medic, care a divorţat pentru că nevesti-si îi plăceau prea mult pisicile. Dar aici nu gelozia pe animale a produs divorţul, ci sgârcenia. Întreţinerea pisicilor i se părea medicului prea costisitoare, nevastă-sa din încăpăţânare, nu voia să renunţe la ele şi de aici separaţia.
Divorţul în Bucureştiul interbelic
Dispută între sexe
pe holurile tribunalului
     Dar un caz de divorţ provocat de zgârcenia soţului s’a produs chiar zilele trecute. Soţia unui director de bancă a cerut divorţul, arătand între altele că
bărbatul ei intra în fiecare dimineaţă în bucătărie şi cerceta cu lingura, în oala cu ciorbă, să vadă dacă nu s’au pus cumva mai mult de patru bucăţi de carne: una pentru el, una pentru soţie, una pentru servitoare şi una, mai mică, pentru copil.
După cum vezi, sgârcenia bărbaţilor duce adesea la divorţ. Luxul soţiilor însă foarte rar. Eu cel puţin n’am avut nici un caz în care bărbatul să ceară separarea fiindcă nevasta cheltueşte prea mult cu toaletele. Evident când are şi alte motive,
pe lângă ele, adaugă şi pe acesta. Luxul singur nu decide.
Beţia bărbaţilor deasemeni nu formează obiectul divorţurilor, afară de  cazul când e însoţită de dispoziţiuni bătăioase şi brutale, ceea ce nu e întotdeauna cazul.
— Dar care este categoria de profesionişti la care divorţul este mai frecvent?
— Avocăţimea. Avocaţii divorţează mai des, din cauza profesiunii lor prea... libere şi actorii bine înţeles. Ofiţerii divorţează din motive contrarii: sunt prea puţin liberi.
— Alte motive care justifică divorţul intentat de femei ?...
— A, mai e unul...
Interlocutorul meu se apleacă şi-mi şopteşte la ureche ca să n’audă d-şoara dactilografă.
— A !...
Divorţul în Bucureştiul interbelic
Consultaţie juridică
— Da, dar e rar !.. Femeile în general după un an, doi de căsnicie se mulţumesc numai cu faptul că au un soţ. Dacă nu le convine sub toate raporturile, îi găsesc bărbatului un prieten.”
Să aruncam acum o privire pe holurile Palatului de justiţie din Bucureşti - în anul 1931 – într-o “zi de divorţuri”:

În faţa unei uşi, lumea stă grămadă, se îmbulzeşte şi totuşi stă pe loc. E zi de divorţuri şi pedeasupra, “şedinţă secretă”. Fiecare îşi  aşteaptă rândul. De la distanţă foştii soţi, îşi aruncă priviri ucigătoare, înconjuraţi de prieteni şi rude. Martorii stau despărţiţi în grupe şi comentează în şoapte. Câte un glumeţ  povesteşte vreo snoavă şi lumea plictisită de aşteptare şi de duelul soţilor care au întrebuinţat toate “armele” – râde. Este un divertisment în atmosfera încărcată, greoaie, care ca miroase a praf de puşcă sau, în cel mai bun caz, a păruială.

Sunt şi soţi veseli că au ajuns aproape de clipa în care judecătorul îi va libera din lanţuri. Un ceas, două, trei şi vor fi iarăşi liberi ca’n ceasul când s'au cunoscut !

Divorţul în Bucureştiul interbelic
Împricinaţi...pe holul
Palatului de justiţie
Singur aprodul care scâlciază cu atâta talent “numele şi pronumele" şi care dă consultaţiii juridice gratuite, ştie ce'nseamnă o sentinţa de divorţ !
El ascultă adeseori tânguirile mamelor care cer divorţul fiicelor pentru “motive legale” şi care povestesc “grozăviile” care au dus la divorţ.

Omul care păzeşte uşa justiţiei ascultă răbdător toate istorioarele; dă din cap compătimitor, apoi în vederea rotunjirii apropiatului bacşis, dă sentinţa în şoaptă: “Un monstru, o fiară!”.

Lângă banca pe care-şi odihnesc oasele câţiva martori cu nimic vinovaţi de certurile oamenilor, o fetişcană slăbuţa şi pistruiată – “Doamna care cere divorţul” – îşi dăscăleşte, dezasperant, avocatul. De la distanţă aud doar crâmpeie:
-      Nu se poate, doamnă, să spun asemenea prostii. Poţi spune dumneata ce vrei, dar eu...
-      În orice caz trebue să spui că “monstrul” mi-a spus, chiar în noaptea nunţei, după cea mai fericită clipă: “va au diable...” Apoi, după ce ne-am împăcat, mi-a mai spus “pisică pistruiată”, “coţofană franţuzită” şi alte cuvinte grele.


“Monstrul” este şi el de faţă, ceva mai departe, senin ca un îngeraş, cu cravată roşie si jambiere albe; povesteşte şi el unei doamne, între două fumuri de ţigară, istorioare picante despre “îndelednicirile şi sensibilitatea fostei soţii”. 
(extras din articolul “Palatul de justiţie” – semnat Ion Tik “Ilustraţiunea română” din 7 octombrie 1931)
deieri-deazi.blogspot.com

joi, 3 iulie 2014

Jaga jaga

Revolta

Revolta antiamericana in Europa

autor: FrontPress 03.07.2014

USA UEO serie de evenimente recente arată că SUA au scăpat de sub control situația din Europa. Franța, Austria, Polonia și alte țări demonstrează o politică independentă și sfidează decidenții de la Washington.
Scandalul legat de înregistrările ambientale ale ministrului de Externe al Poloniei au demonstrat încă o dată faptul că presa nu știe să se concentreze asupra aspectelor cu adevărat importante. Cel mai savuros aspect al dialogului în care Radoslaw Sikorski a folosit limbaj piperat pentru a descrie relațiile Poloniei cu America nu ține de obscenitatea limbajului, ci de faptul că rusofobul Sikorski, ministrul de externe al celui mai de nădejde aliat american din Europa, susține fără rezerve că alianța cu SUA creează ”o falsă stare de securitate”.
Dacă ministrul de externe al unei țări-membre NATO și UE crede că americanii nu-și pot proteja aliații care se ceartă cu Berlinul și Moscova, înseamnă că America a devenit un tigru de carton, cel puțin în Europa.
În mod normal, după publicarea stenogramelor ”incendiare”, Sikorski trebuia crucificat politic, dar premierul Tusk a refuzat să-l dea afară din guvern. Formularea folosită de Tusk a fost absolut fabuloasă, el refuzând să-l demită pe un ministru ”al cărui unica greșeală a fost folosirea unui limbaj inadecvat”. Această declarație a premierului Poloniei este o palmă pentru Casa Albă. În fond, Tusk s-a declarat de acord cu conținutul declarațiilor lui Sikorski, inclusiv cele referitoare la ”securitatea falsa” și la ”mentalitatea de sclavi” a celor care sunt de acord să accepte orice umilință din partea SUA. După ce parlamentul i-a dat guvernului un nou vot de încredere, a devenit clar că o bună parte din establishment-ul politic al Poloniei susține viziunea premierului.
Faptul că Austria a ”defectat” și s-a raliat Rusiei în conflictele intra-europene a devenit clar atunci când Vladimir Putin a fost invitat la Viena, în ciuda protestelor aprige ale Ambasadei SUA. Președintele Austriei, Heinz Fischer, are un alt calibru politic decât Traian Băsescu sau Victor Ponta și își poate permite să-i trimită pe diplomații americani ”la plimbare”. Fischer a declarat răspicat: ”sancțiune nu ajută pe nimeni să facă profit”, adăugând ”eu nu pot să înțeleg de ce South Stream nu poate trece prin Austria”. Pesemne, Viena își asumă rolul de principal promotor al South Stream în Europa. OMV va avea de câștigat mult de pe urma acestui proiect.
Alături de Austria, guvernul de la Roma susține proiectul South Stream prin vocea secretarului de stat pentru afaceri europene Sandro Gozi care a declarat că ”Italia va facilita proiectul”, subliniind că ”Italia are un interes puternic” în finalizarea gazoductului.
Franța refuză să înceteze cooperarea militară cu Rusia și continuă execuția contractelor de livrarea a celor două nave de tip Mistral. Tentativele americanilor de a ”sancționa” Franța prin presiuni asupra băncilor franceze în America nu fac decât să întețească rezistența franceză.
În ultimele zile a devenit foarte vizibil un nou format în care se încearcă rezolvarea crizei din Ucraina. Discuțiile se poartă în patrulaterul Merkel–Putin–Hollande–Poroșenko, președintele SUA fiind marele absent din schemă. Se conturează un scenariu în care tentativele Washingtonului de a rupe relațiile dintre EU și Rusia vor eșua total, iar problemele continentului european vor fi rezolvate prin acordul jucătorilor europeni, fără imixtiuni transatlantice. Cei mai deștepți dintre aliații americani, gen Radoslaw Sikorski, simt că se apropie momentul în care binomul Berlin–Moscova va deveni forța principală în Europa. Restul continuă să pupe papucii diplomaților americani. De Valentin Mandrasescu – Vocea Rusiei
UE USA

SfaturiSfaturi pentru îngrijirea frumuseţii… dar nu numai


După cum vă spuneam şi altădată, mi-a plăcut întotdeauna să citesc rubrici gen “Poşta redacţiei”. Le citeam, fiind singurele disponibile,  pe cele care apăreau în publicaţiile romăneşti de până în anul 1989 - gen “Săptămâna” sau…”Scânteia tineretului”. De aceea, frunzărind periodice interbelice, nu am ocolit acest gen de  rubrici. Aşa am găsit  “Colţul Celinei” din “Ilustraţiunea română”, “Sfaturi pentru îngrijirea frumuseţii” şi “De vorbă cu cititorii “ din “Realitatea ilustrată” sau “Poşta redacţiei” din “Moda Nouă Ilustrată”. Am selectat pentru voi doamnelor, domniţelor şi …domnilor, sfaturi cosmetice şi de…viaţă date cu mult umor de Laura cititorilor revistei " Realitatea ilustrată" în anul 1930. Cine era Laura ? Ne-o spune chiar ea într-un răspuns dat unei cititoare:

MARTA L.


Săpunul Palmolive în 1930
Mă întrebi ce studiu si ce cunoştinţe am, de m’am apucat de această rubrică. Nimic alta decât o licenţă în farmacie si un lung stagiu la Paris, pe la diferite institute de frumuseţe. Eşti satisfăcută ? “

Dar oare voi, cititori de articole apărute în mediul on-line  prin anul 2014, sunteţi satisfăcuţi de răspunsul Laurei ? Vă invit oricum să facem împreuna o vizită  în lumea anului 1930. Pentru ca atmosfera să fie cât mai apropiată de cea a epocii, voi însera în articol reclame la produse cosmetice apărute în revista "Realitatea ilustrată" în anul 1930. Veţi fi poate miraţi să regăsiţi în reclame nume de branduri pe care le considerăm “ale epocii noastre”:

 MARCO 


Un sistem de aparat electric cu care să-ţi tratezi neurastenia la ţară? Iată ceva la care nu m’am gândit în viaţa mea. Mărturisesc că habar n’am. Dar spune-mi rogu-te mai  întâi de unde ai electricitate la ţară? Ori e probabil un sat în altă parte, nu la noi. După câte ştiu eu, satele noastre nu au instalată lumină electrică şi case prevăzute cu priză electrică în perete, ca să adaptezi eventual un aparat. Poate în anul 2000; până atunci mai va...

LELIS


Crema de zi şi crema de noapte
NIVEA
Îmi spui că ai braţele păroase, ca ale unui urangutan şi vrei să faci electroliză?  Mă mai întrebi în cât timp te vei scăpa, de tot părul de pe ele. Depinde; electroliza constă în vârârea câte unui ac la rădăcina fiecărui fir de păr şi distruge maximum de 10— 15 fire la o şedinţă. Deci socoate şi d-ta. După mine, cred că în 50— 60 ani vei avea braţele ca porţelanul, dar după cum vezi, trebue multă răbdare. 

TEREZA GHEORGHENI

Năstruşnică idee ai avut acum câţiva ani, să-ţi tunzi părul de pe obraz cu foarfeca. Şi mai ales perseverenţa cu care ai urmat acest sport, de câţiva ani încoace. Nu mă miră că pârul s’a întărit ca firele de sârmă. Tunderea probabil că i-a priit minunat. Încetează însă imediat cu această ocupaţie, căci altfel părul va deveni ca scobitorile de lemn. Fă o soluţie de apă oxigenată de 20 de volume la 100 gr., în care vei pune 10 gr., amoniac şi tamponează cu vată uşor în fiecare seară părul, ce s’a încăpăţânat să apară mereu. După 3 săptămâni de răbdare, vei obţine un rezultat satisfăcător.

UNEI NEDUMERITE

Pastă de dinţi
COLGATE ' S
Am citit cu răbdare cele 6 pagini scrise mărunt — şi dacă nu am dat în neurastenie, este numai că sunt tare de constituţie. Mata încă n’ai înţeles rostul acestei rubrici — zău iartă-mă, dar mă mir.
Tot ce cer este: 2 întrebări scurte precise asupra tenului şi tot ce priveşte cosmetica singură. Ce sfat să-ţi dau eu, pe care din cei 3 pretendenţi să-l alegi?  Foarte simplu: pe care îl iubeşti, sau dacă nu iubeşti pe nici unul, termină cu ei. Aşteaptă să-ţi vorbească inima, că Laura degeaba îţi va vorbi prin revistă.”

ŞOARECELE DE BISERICĂ

Şoricuţ de biserică, nu ţi-am răspuns de câteva luni, pentru că n’am primit scrisoarea. Genele nu cresc într’o singură noapte, dacă sunt unse cu ulei de ricin. Căci în acest caz uleiul de ricin n’ar mai servi ca purgativ, l-am încorona ca rege al sprâncenelor. Utilizează uleiul de parafină pur, părţi egale cu alcool.
M'am minunat că aţi dat cu cremă pe mâini şi aţi devenit păroasă... Nemaiauzit ! Atunci nimic mai simplu, ungeţi sprâncenele cu aceeaşi cremă şi le veţi îndesi. Nici o  cremă pentru înmuiat mâinile nu dă astfel de rezultate.  Eu cred că e pur şi simplu basm. Vă recomand pentru mâini apă oxigenată 100 gr., glicerină 50 gr., zeamă de la o lămâie. Apoi crema acid benzoic 2 gr., ung emoliens 40 gr., lanolină 20 gr. şi tărâţele de  grâu sunt admirabile. Da, uleiul de vaselină şterge fardul, dar nu prieşte deloc unui obraz gras.

FLORENTINA


Crema, pudra şi laptele de crin
FLORA
Şi eu cred că nu ţi-ar sta râu cu gene a la Billie Dove, ba chiar sunt convinsă că ţi-ar sta admirabil. Nimic mai simplu pentru a le căpăta: în fiecare seară o pensulaţie uşoară cu ulei de migdale şi alcool părţi egale. Cât pentru ridele ce vă descurajează, vă sfătuiesc, un lapte de migdale preparat după toate legile artei. Cunoaşteţi preparaţia însă? Iar ca încheiere te sfătuesc prieteneşte, să nu te împuşti aşa cum eşti hotărâtă, pentru cei câţiva pori dilataţi ce ai. Te voiu salva tot eu de la moarte şi iată cum: mentol 1 gr.Na boracic, 5 gr., Aether, 50 gr., alcool 100 gr., apă de hamamelis 50 gr.”

PETRE

Eu subsemnata Laura îi răspund subsemnatului „Petre” că nu divulg ,,pentru nimic în lume" secretul preparării unui săpun de rufe şi mai ales a unui săpun de toaletă fin. Ce, vrei poate să dea fabricile de săpun faliment?  Eu nu vreau să intru în conflict cu ele. Mi-e frică de proces si de daune-interese.”

NETY G.

Pudra şi apa de cologne
D' ARGY
Ţi-aş recomanda să faci înconjurul Bucureştiului de cinci ori pe jos şi ai fi sigură de reuşita slăbirii. Ai citit cum a slăbit şampionul de dans la noi, cu 2 kg. în timpul Concursului? Dar e cam riscant şi periculos, — mai bine te sfătuesc să te laşi de făinoase şi dulciuri, dacă cumva eşti prietenă cu ele. Bea ceaiuri slabe cu lămâie multă. Nu mânca pâine deloc, ci doar pesmeţi de Karlsbad. Suprimă grăsimile şi fă mişcare multă. Trebuie să ai perseverenţă că slăbitul nu vine într’o noapte. Cura dă însă rezultate bune şi sigure.”

LYLY MAVRODIN

“ Am citit foarte amuzată cele patru pagini trimise. M’a amuzat mai ales ideea sinuciderii din cauza lungimii nasului şi rolul de înger salvator ce-l voiu avea eu. Eu, ce să spun? Aş trece bacalaureatul, în ciuda nasului. Cât despre grăsimea obrazului, în care ai putea frige un pui, — tot expresia d-tale, precum şi coşurile ce dorm nesupărate în sânul acestei grăsimi în acest obraz ospitalier şi confortabil ca un hotel de lux, m’a m decis să-i încep războiul. Armele sunt: o soluţie din sulf. 25 gr. alcool camf. 60 gr., apă de roze 250 gr. cu care veţi trata din belşug obrazul. Apoi crema: Naphtol 1 gr., zinc oxid 2 gr., lanolină 5 gr., ulei de migdale 7 gr., ulei de rose 5 picături şi după asta să mai poftească bubuliţele şl coşurile să se mai instaleze pe obrăjiorii matale. De necaz se va scurta chiar şi nasul, te asigur.”

CELEBRUL TENOR


Apa de cologne
LEGRAIN
Iată altul pe care-mi va fi dat să-l salvez de la sinucidere. Dar repede mai ajungeţi la sinucidere, la 16 ani. Câteva coşuri pe obraz şi pac: chibrituri în oţet, tinctură de iod, spirt denaturat. Dar eu voi veghia asupra dumitale. Aşadar, remediul. Vei lua intern drojdie de bere sau depurativ Richelet. Vei face fricţiuni pe corp, unde s’au instalat coşurile, cu alcool în care al pus resorcină adică 500 gr. alcool de 60 gr. şi 5 grame resorcină. Pentru obraz numai utiliza alcoolul pur, e dăunător. Serveşte-te de crema Laura No.2, sau altă reţetă de cremă din revistă. Pentru voce de tenor iarna viitoare, căci în aceasta n’avem stagiune de operă.”

CECILIE

Zici că ai 25 de ani şi ai riduri ca la 35? Dar de unde regula că femeile la 35 ani trebuie să aibă neapărat riduri? Atunci eu care am trecut de mult de 35, ar trebui să am pliseuri, gofreuri şi cerculeţe ! Brr ! Ce oroare!... Să te ajut duduie Cecilie să scapi de riduri şi de coşuri. Fiindcă ai tenul atât de uscat nu vei utiliza deloc alcool sau glicerină. Vei utiliza o cremă pentru coşuri cu mentol 0.50 gr., zinc oxid 5 gr., resorcină 2 gr., amidon 5 gr., vaselină lanolină 20 gr., ichtiol 2 gr. 

PUIA MICĂ

SCHERK FACE LOTION
După ce-mi pui trei întrebări, termini punându-mi ca încheiere alte trei. Total 6, din care trag la sorţi şi aleg două. Pentru coşuri ca duduia Cecilia, colega dumitale de lacrimi şi de suferinţă. Pentru sâni mici, aşteaptă să mai creşti, să te faci ,,Puia mare” şi vor creşte şi sânii. Până atunci mănâncă alune şi castane multe. 

UNUI TÂNĂR NENOROCIT

Pentru prima oară mi-a fost dat să întâlnesc un tip ca d-ta. Eşti fenomenal cu inspiraţia ce ai de a ,,lua grăsimea de pe faţă, spălându-te cu spirt de 96 grade”. Cum nu ţi-ai luat şi pielea, odată cu grăsimea, e o enigmă pe care n’o pot deslega. Bine că nu ţi-a venit apoi şi gândul să-ţi aprinzi o ţigară, că dădeai naştere unui foc bengal, care ar fi atras pe toti şi mai cu seamă toate vecinele.
Spală-ţi faţa seara, cu o apă compusă jumătate din lapte dulce fiert şi răcit şi jumătate Eau de Cologne. Apoi poţi pune un strat subţire de Crema Laura No. 1 

MIMOZA

Pasta de dinţi
KOLYNOS
Modestă plantă de seră, te cred că porţi frica ştrengarului d-tale soţ că va alerga după altele. Sunt bărbaţi cari fac şi trebuşoara asta, când n’au altceva mai bun de făcut. Deci să-l oprim repede; pentru coşurile care ţi-au ieşit pe tot corpul, fricţiuni cu o mănuşă aspră şi cu apă de colonie, în care ai pus 5 gr. sulf şi 2 gr. zinc oxid, 2 gr. lanolină, vaselină aa 20 gr. Pentru ochi, comprese calde cu ceai de muşeţel sau apă de rose, după care pulverizări cu apă rece. ”
Sursa: articole apărute în revista “Realitatea ilustrată” la rubrica “Sfaturi pentru frumuseţe” semnate Lauranumere din noiembrie – decembrie 1930.
deieri-deazi.blogspot.com

miercuri, 2 iulie 2014

Festival

Festival nationalist paneuropean, cu participarea Romaniei (FOTO)

autor: FrontPress 02.07.2014

0Partidul naționalist catolic Forța Nouă din Italia a organizat între 27 și 29 iunie Festivalul Mediteranean, un eveniment care a reunit reprezentanții mai multor mișcări identitare din Europa, inclusiv din România.
La evenimentul din regiunea Calabria, care a inclus conferințe, dezbateri, întreceri sportive și concerte, au participat delegații din toată italia, dar și din Marea Britanie, Polonia și Spania. Din partea României a fost prezentă o delegație a Noii Drepte, condusă de Cristian Dumitriu, responsabilul organizației pentru relațiile externe. În prealabil au mai fost anunțați și participanți din Cipru și Suedia, dar aceștia nu au mai ajuns.
Participarea Noii Drepte s-a dorit un semnal camaraderesc menit să tempereze nemulțumirile românilor legate de colaborarea Forţei Noi cu organizaţii maghiare revizioniste, precum Jobbik sau HVIM, ambele ostile României. De fapt, când vine vorba de relațiile româno-ungare, Forța Nouă nu are o politică unitară la nivel de partid. Practic, filialele nordice ale formațiunii italiene și cadrele mai tinere continuă să întrețină relații cu organizațiile maghiare, în timp ce militanții mai vechi ai Forței Noi și filialele din sud sunt pentru continuarea colaborării cu Noua Dreaptă, un exemplu în acest sens fiind și participarea unei delegații din peninsulă la marșul comemorativ de la Tâncăbești de anul trecut. Sursa: FrontPress.ro
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44