Reda-i copilaria lui Stefanut

sâmbătă, 19 aprilie 2014

La Chilia-n port

Document istoric

Document istoric: De ce sunt INTELECTUALII lasi ?

autor: FrontPress 19.04.2014

1maiAți văzut vreodată un “intelectual” în timpul unei crize politice, sau unei prefaceri internaționale? Nu numai că e uluit și neiformat, asta încă n’ar fi o rușine prea mare. Dar e deadreptul înspăimântat, e copleșit de frică, e paralizat de panică.Umblă aiurit, pune întrebări oricui, ascultă pe oricine îi vorbește, are o încredere oarbă în orice dobitoc politic – și tremură pentru viața și libertatea lui ca cel din urmă dintre sclavi.
Numai atunci își dă el seama ce puțin s’a “interesat” de viața socială din jurul său. Și caută pretutindeni sprijin, adăpost, încurajare. Renunță la orice demnitate personală, uită cu desăvârșire misiunea lui istorică; frica face din el o lichea și un sclav.
De câte ori plutesc în aer psihoze politice, de câte ori se întâmplă sau se așteaptă ceva grav – o revoluție, o reformă acerbă, un atentat, o schimbare esențială a ordinei sociale – bietul “intelectual” român își pierde mințile.
(Firește, vorbesc numai de “intelectualul” pur, de cel fără aderențe cu partidele sau grupările poltice). Încearcă atunci să facă cele mai umilitoare tranzacții; și nu de ordin concret, politic, ci tranzacții fără nici un profit, fără nici o eficacitate.
Mărturisește oricărui om întâlnit că aprobă anumite gesturi politce, că și el a gândit așa, că bine se face ce se face etc. În noaptea insurecției comuniste de la Atelierele Grivița, am întâlnit un excelent romancier care, aflând de cele ce s’au întâmplat, mi-a deschis repede ultimul său roman, apărut chiar în zilele acelea, ca să-mi arate că și el a promovat o revoluție socială și antiburgheză. Poate că așa era. Dar nu lucrul acesta e semnificativ. Ci faptul că excelentul romancier s’a grabit să-și caute puncte de contact cu o mișcare socială despre care nu știa nimic, nu știa cine o face și contra cui, dacă are sorți de izbândă și de eficacitate, etc. Nu știa nimic. Scos din preocupările lui “intelectuale”, i-a fost frică. Tot așa le-a fost frică tuturor intelectualilor creștini de succesele “Gărzii de fier” și au început să o aprobe nu pentru că le convenea programul “Gărzii”, ci pentru că se temeau să nu fie suspectați și persecutați după o eventuală victorie a ei.
Nu am nimic de zis contra intelectualilor care trec de o parte sau alta a baricadei, îndemnați de o anumită conștiință socială sau națională. Dar îmi repugnă lașitatea intelectualilor apolitici, care își descopăr deodată aderențe cu o mișcare socială în pragul izbânzii (sau care numai pare astfel).
Și ei nu fac asta din interes, căci cei mai mulți n’au nimic de câștigat ca “intelectuali” dintr’o asemenea mișcare. O fac pur și simplu din frică, din lașitate. Frica ce își are rădăcina în lipsa de conștiință “funcțională” (dacă ni se iartă expresia), în lipsa conștiinței că ei ,”intelectualii”, reprezintă – în pofida oricărei violențe și a oricărei prostii politice – singura forță invincibilă a unei națiuni. Dacă orice intelectual și-ar da seama ce reprezintă el în societatea românească, și mai ales pe cine reprezinta el – puțin i’ar păsa atunci de orice revoluție, de orice război, de orice criză politică.
Mare sau mică, biruită sau victorioasă, o națiune nu înfruntă eternitatea nici prin politicienii ei, nici prin armata ei, nici prin țăranii sau proletarii ei – ci numai prin ce se gândește, se descoperă și se creează între hotarele ei. Ceasul de azi sau de mâine poate fi stăpânit de oricine, fără ca o națiune să piară. Forțele care mușcă din eternitate, forțele care susțin istoria unei țări și-i alimentează misiunea ei – n’au nimic cu politicul, nici cu economicul, nici cu socialul. Ele sunt purtate și exaltate numai de către “intelectualii” unei țări, de avantgarda care singură, pe frontierele timpului, luptă contra neantului. Atâtea provincii romane, admirabil civilizate, au pierit pentru totdeauna pentru că nu au existat acolo creiere care să domine masa amorfă și efemeridele istoriei, să creeze valori sufletești, să nutrească o cultură.
Aproape toate republicile sud-americane trăiesc aceiași experiență periferică, semi-istorică, așteptând ca timpul să le înghită actuala lor viață „politică”. Deci, asta reprezintă intelectualii: lupta contra neantului, a morții; permanenta afirmare a geniului, virilității, puterii de creație a unei națiuni. Și ca atare n’au de ce să se teamă, să intre în panică și să se umilească în fața unei mișcări politice cu șanse de succes. Mai întâi pentru că orice mișcare politică își are rădăcinile in ideile unui intelectual sau a unui grup de intelectuali. (Nu vorbesc, firește, nici de guverne, nici de legislații abstracte; ci de revoluții, reforme și reacțiuni concrete, istorice).
Și în al doilea rând, pentru că nici o revoluție și nici un act politic nu privește direct pe intelectual. (Poate privi, în orice caz, numai interesele lui de breaslă, confortul lui, familia lui). În ceasul în care ceva se întâmplă politic, deci se consumă – intelectualul se află cu mult înainte, ocupat să creeze ceva care sa muște din eternitate, sau să facă ceva care numai dupa mulți ani va fi precipitat în stradă, va căpăta valoare politică. În ceasul unei revoluții sau a unei crize, intelectualul adevărat se află prea departe ca să se mai poată întoarce înapoi; el a trecut demult pe acolo. Ceeace pare nou, pentru mase, este de mult trăit, asimilat, consumat pentru el.
Indiferenta fata de politica, de prezentul politic? Nicidecum. Ci numai toleranta si întelegere. Dai o mână de ajutor și treci mai departe. Dar în nici un caz nu merită să-ți pierzi cumpătul, să-ți ieși din fire și să pactizezi cu oricine – uitând că nimeni nu poate avea dreptul de a pactiza cu tine. Îți pierzi libertatea? Asta nu ți-o poate lua nimeni. Îți primejduiești situația materială? Asta privește familia ta, nu pe tine. Îți riști viața? Ei și? Acel pe care îl reprezinți, nu moare niciodată. Dacă crezi altfel, renunță la “intelectualitate” și fă-te om politic. De Mircea Eliade – “Criterion”, Nr. 2, București, 1934

Tudor Gheorghe

TiganimeaTiganimea la puterea a 3-a (la cub)

Ma revolta pana la violenta cand aud la tv. pe prostii care, nu dau peste bot tiganilor cand spun ca:" asta este traditia noastra". Cum sa fie traditia lor, cand ei sunt dezrobiti incepand cu 1840? Stim cu totii doar daca nu suntem dusi cu capul ca, stapanii lor romanii aveau drept de viata si de moarte asupra lor. Nici pomeneala sa-si faca datinile, datinile cui cand au fost migratori fara tara, fara casa, umbland cu cortul si cu furatul.Apoi au fost  dati ca zestre fetelor caci asta este vorba, s-a maritat cu  14 mii de suflete. Asta s-a intamplat la Ploiesti unde a venit ca stapan de pamanturi de la Iasi Ianachi Moruzi fost domnitor, impreuna  cu stramosul Brianei Caragea. Apoi alte mii de tigani robi au fost dati la nunta nepoatei Barcaneasca, maritata cu Barcanescu care a format comuna Barcanesti. DAR DESPRE ACESTE LUCRURI AM MAI SCRIS PLICTISINDU-VA PANA PESTE POATE, CA SA MAI  REPET.
Tiganii cand nu erau cooptati ca zestre la mosia unui boier care ii folosea la munca mosiei, ca  argati pe barbati si pe femei la bucatarie, spalatorie si erau fugari deveneau tinte pentru jandarmerie. Doar tiganii rezultati din impreunarea boierului cu o tigancusa mica  era numit vechil si ala  era seful gospodariei si mana dreapta a boierului conform zicalei :"sangele apa nu se face ".
 LA SCURT TIMP DUPA REVOLUTIE A FOST LA TV. UN  ASTFEL DE TIGAN, CARE A POVESTIT VIATA LUI SI A STRAMOSILOR SAI SI  CUM UN TIGAN A FUGIT CU O TIGANCA SI NU A MAI FOST PRINS. Tiganca, pustoaica de 12 ani, avea sarcina gospodareasca sa faca frectii la talpile picioarelor stapanului sub plapuma :)) inainte de culcare si a facut mare paguba stapanului pentru ca pentru acele vremuri, inceputul sec. XIX, poate si inainte, era mare rusine pentru un boier si semn de saracie sa nu aiba tigancusa lui  care sa nu-i faca frectie seara sub plapuma :))) Nu erau aparate  pentru frectii, se faceau natural manual. :)))
V-am mai scris asta si cred ca nu ati luat acest obicei invechit. :)))
Nu mai ascultati  la mincinosii de tigani ca ei au traditii, nu au nici o traditie decat viata sexuala de la 8-10 ani si furatul in timp ce stapanii  ii omorau la prima impotrivire, fara sa dea socoteala nimanui.
Era o bravada sa scape de tiganii nesupusi,  hoti si lenesi.
Atat se stie doar ca atunci cand au fost dezrobiti au plecat cu carutele cu cortul  si furau in special aur pe care il piteau in osia carutei. Altceva nimic doar ca, oamenii se speriau cand auzeau ca vin tiganii si se postau la marginea oraselor sau satelor pentru a-i impiedica sa intre in sat sa fure, dar degeaba, tiganii aveau tactica de lupta prin invaluire incat dupa PLECAREA LOR IN FUGA CAILOR, NU RAMANEA MAI NIMIC IN GOSPODARIILE OAMENILOR SI RARE ERAU CELE NEDEVALIZATE TOTAL.
Se pricepeau la luptele de guerila.
Acum spun la cine sta sa ii asculte si sa-i creada ca au traditii. Traditia lor este furatul si rasplata lor era spanzuratul:)))
Si noi romanii la  impunerea UE ni i-am pus in  cap si ii stim de stapani de frica.
Jos cu ei si cu instigatorii lor si cat mai repede ca, este cu atat mai bine si pentru ei si pentru noi caci, razbunarea va fii si mai crunta dupa ce ii dam jos cu biciul din pom.
 V-am mai spus ca dupa terminarea razboiului  soldatii mai ales cei de la cavalerie, au fost incadrati la Militia calare,  nu erau  iertatori si numai la aparitia lor pe strada in formatie de 2, pentru ca stiau romanii ca pun o infractiune la cale. Asa ca mergeau unul in spatele altuia la cativa metri distanta fara sa poata fi auziti, daca strigau unul la altul. Romanii cereau fermitate contra lor, pentru ca trecuse pe aceste meleaguri armata germana stationand 4 ani, armata rusa, care a stationat  8 ani si apoi comunistii care nu stiau ce sa mai faca cu ei. Oamenii strigau ca daca nu ii pun la punctn si nu ii raresc, vor ajunge sa ne conduca, lucru ce s-a si intamplat si cu ajutorul prostilor care ne conduc si cu UE. Decretul nu era respectat la tiganci si numai lor li se faceau intreruperi de sarcina ca sa nu se mai inmulteasca, in timp ce romancele isi dadeau ultima suflare fara sa impresioneze personalul medical sa fie ajutate, pana nu spuneau cine le-a... facut avortul. In orice situatie si orice regim tiganul este favorizat, mai ales acum cand marimile lumii ii ocrotesc sa  impanzeasca lumea cu tiganimea. Pudibonderie nemarginita care ne face sa inversam rolurile, noi romanii devenind robii tiganilor. Asa ne trebuie ca nu suntem fermi chiar cu violenta, asa cum sunt si ei.

:)))


Nikola TeslaNikola Tesla (1856-1943)

Nikola Tesla a fost un inventator, fizician, inginer mecanic, inginer electrician și unul dintre promotorii cei mai importanți ai electricității comerciale. Wikipedia
Ma bucur ca Nikola Tesla a reanviat in blogurile noastre. Nu vreau sa cred ca eu cand am scris despre Nikola Tesla acum cateva luni am reschis cutia Pandorei, cu acest personaj absolut fascinant. Despre Tesla am invatat  la scoala  in anii 1950 la fizica. Nici atunci si nici acum nu am  priceput nimic despre experientele lui la ora de  fizica, dar acum am vrut sa  desfac acest esafodaj al stiintei, tinut sub obroc din cauze neclare.Dar tot nu am inaintat insa, am trezit curiozitatea altora.
Despre tesla mai gospodaresc, stiam atunci ca si acum ca este o unealta folosita in tamplarie pentruuuuu....scos cuie, batut....:)))
Insa de multe zeci de ani am citit ca  Nikola Tesla, este la originea fenomenului Tunguska rusa de la inceputul sec. XX- 1908.

"Descriere


Epicentrul exploziei. Imagine realizată în 2008 şi care prezintă o mlaştină
Explozia a avut loc în data de 30 iunie 1908. Aproximativ 80.000.000 de copaci de pe o suprafață de 2.150 de km2 au fost spulberați în explozia foarte puternică, cu o forță echivalentă cu cea a 20 de bombe atomice.
Au existat puțini martori la această explozie. În zonă nu s-a găsit niciun crater sau fragmente dintr-un presupus meteorit.

Martori oculari

  • În jurul orei 7:17 a.m., băștinașii Tungus și rușii stabiliți în dealurile din nord-vestul lacului Baikal au observat o coloană de lumină albăstruie, la fel de strălucitoare ca Soarele, deplasându-se pe cer. După 10 minute un flash puternic de lumină și sunete asemănătoare focului de artilerie au fost descrise.
  • Martorii oculari aflați mai aproape de explozie susțin că sursa sunetului se deplasa de la est la nord. Sunetele au fost însoțite de o undă de soc care i-a trântit pe oameni la pământ și a spart ferestre aflate la sute de kilometri distantă. Majoritatea martorilor vorbesc numai despre sunete și cutremur și nu despre o explozie. Mărturiile diferă în ceea ce privește secvența evenimentelor sau durata lor.
  • Undele seismice au înconjurat globul terestru de două ori. Cinci ore după impact o stație meteorologică britanică detecta furtuni deosebit de puternice în Marea Neagră

Urmări

  • Trei zile după eveniment, pe teritoriul Europei și Africii de Nord s-au observat la o înălțime de 86 km, nori luminiscenți galben-verzui care făceau posibilă citirea ziarului în nopțile fără Lună. (conform academician. A. Polcanov)
  • Locuitorii din zona Tunguska au găsit fragmente dintr-un material neobișnuit mai strălucitor decât lama unui cuțit... (1976, muncitori din Ertea, în timp ce pescuiau pe râul Vașka)
  • După 1908 personalul medical se confruntă cu decese datorate unei maladii necunoscute. Autopsii moderne au dovedit că oamenii au murit din cauza efectelor radioactivității. La fel animalele din zonă au contactat diferite boli curioase (de exemplu renilor le apăreau pe piele un fel de răni și cruste care nu se vindecau).

Ipoteze speculative

Comportamentul meteoriților în atmosfera Pământului a fost mai puțin înțeles în timpul primelor decenii ale secolului al XX-lea. Din cauza aceasta, precum și a numărului mic de date relevante care rezultă ca urmare a secretelor sovietice în timpul Războiului Rece, o mulțime de alte ipoteze pentru evenimentul de la Tunguska au apărut, dar niciuna nu este acceptată de comunitatea științifică.".
google.ro

Este o enigma, care trebuie evidentiata,  dar daca la origine este Tesla, nu m-as mira ca el sa aiba si un discipol:))) dintre noi chiar.
Nu stiu de ce Tesla a fost  dat uitarii si bagat la saltea pentru atatea zeci de ani ! S-au speriat ca adevarul despre inteligenta umana, este datatoare de aripi pentru noile generatii???
Nu ne vom mai lasa prostiti de toti idiotii care vor sa carmeasca istoria culturii si inteligentei omenirii !!! Uite ca eu am avut curajul sa-mi aplec ochii asupra celui despre care nu am inteles nimic atunci, la vremea copilariei CAND SE SPUNE CA PERCEPTIA ASUPRA FENOMENELOR STRANII, ESTE CEA MAI RIDICATA.
Tesla este inepuizabil. Traiasca Tesla  chiar si pentru cei ca nu i-au inteles experimentele fizice prea inaintate pentru bostanii goi, care populeaza politica si paginile de tot rahatul de divertisment, din toata lumea! Istoria Pamantului se poate rescrie. Mai ales acum cand s-au descoperit statui uriase ale lui Nefertiti pe alta planeta, asemanatoare cu  Egiptul antic. Mai bine  pupincuristii care fac pe politicienii,  ar  accepta ca o parte din banii pe care ii fura de la gura oamenilor, sa fie  donati cercetarilor(obligatoriu:))).

OZNToate OZN-urile moderne sunt de origine pământeană, fiind inventate de Tesla! OZN-urile sunt alcătuite din bismut, ce are proprietăţi antigravitaţionale!

Foto Nikola Tesla (1856-1943).

Oare din ce sunt alcătuite OZN-urile, care par a avea o “propulsie antigravitaţională”? În 1996, un conspiraţionist, gazda unei emisiuni târzii de radio, a primit un pachet ce conţinea bucăţi de metal despre care expeditorul susţinea că fuseseră luate de la OZN-ul prăbuşit lângă Roswell, New Mexico, în 1947 (celebrul caz din istoria ozenistică). Puteau, oare, aceste simple bucăţi de metal să fie evidenţa care să dovedească realitatea OZN-urilor şi utilizarea de către acestea a tehnologiei electrogravitaţionale? Bucăţile de metal păreau într-o stare prea bună pentru ca povestea să fie adevărată, aşa că bucăţile au fost trimise pentru a fi analizate.
Cu ajutorul spectroscopiei dispersive de unde, s-a descoperit că metalul era compus dintr-un aliaj de zinc şi magneziu cu straturi de bismut pur. Straturile pure de bismut erau de unu până la patru microni grosime într-o structură uşor ondulată, iar în afară de bismut nu s-a mai găsit nimic. Nu s-a găsit deloc oxigen, zirconiu sau vreun alt element – doar acestea trei. Experimentele cu energie înaltă efectuate asupra neobişnuitului metal au indicat o tendinţă de mişcare laterală. Din păcate, această cercetare nu a obţinut până acum niciun rezultat pozitiv.
Dar, bismutul este în esenţă un material diamagnetic, care tinde să respingă un câmp magnetic. Existau lucruri ciudate în legătură cu bismutul OZN-ului de la Roswell, căci, practic, acestuia îi fuseseră adăugate încărcături pozitive, cum ar fi introducerea unui câmp de electroni pozitivi. Dar, acest fapt îşi are originea încă din 1917, odată cu Nikola Tesla şi descoperirile sale în legătură cu câmpurile electrice şi gravitaţia. De ce? Pentru că cel mai impresionant lucru ce s-ar întâmpla la creşterea fluxului pozitiv din bismut ar fi reducerea masei până la punctul în care să poate atinge chiar valoarea zero şi, astfel, obiectul să se ridice în aer, creând un corp plutitor.

Să deducem de aici că OZN-ul prăbuşit la Roswell în 1947, precum şi alte OZN-uri observate de atunci, sunt de origine pământească, bazându-se pe cercetările lui Tesla?
lovendal.ro      

vineri, 18 aprilie 2014

:)))


TOP 10 DICTATORI CLASIFICARE NEDREAPTA

Triunghi fatalTriunghiul fatal: St.O.Iosif-Natalia Negru-Dimitrie Anghel

Triunghiul fatal: St. O. Iosif – Natalia Negru – Dimitrie Anghel


O poveste mondena ale carei personaje principale sunt din lumea literara? De ce nu? Liviu Rebreanu a intentionat chiar sa scrie un roman bazat pe povestea de dragoste si moarte dintre Stefan Octavian Iosif – Natalia – Negru si Dimitrie Anghel.
st-o-iosif-dimitrie-anghel
St.O.Iosif si Dimitrie Anghel
d-anghel-natalia
Dimitrie Anghel si Natalia Negru
natalia-fetita
Natalia si Corina
ziar-1
ziar-2
In presa vremii
Romanul urma sa se numeasca “Sarpele” si 12 din cele 13 capitole erau, de fapt, povestea dramei traversate de cele trei personaje numite mai sus. Ultimul capitol urma sa fie pura fictiune in care “femeia fatala” urma sa cada intr-o capcana prin care sa fie razbunate suferintele celor doi barbati care murisera din cauza ei. Rebreanu nu a terminat romanul.
Natalia Negru si St. O. Iosif
Povestea care l-a inspirat este simpla si tragica. Stefan Octavian Iosif era, in 1903, un poet consacrat. Avea deja trei volume de poezii publicate cand o intalneste pe Natalia Negru la Biblioteca Fundatiei Carol I, unde el era custode. Un an mai tarziu aveau sa se casatoreasca.
Natalia avea sa-si dea seama ca St. O. Iosif nu era ceea ce-si dore: era prea boem, prea visator pentru casnicia pe care o gandise ea si pentru planurile ei de viitor. Ea ar fi dorit un sot mai asezat si mai pragmatic.
“Steo [STEfan Octavian] a dezamăgit iluziile mele de la început. Întîrzia mereu seara, uneori pînă dimineaţa. Vestimentar era foarte neglijent. Cîştiga modest, mult sub nevoile noastre cele mai reduse. Eu trebuia să procur cîte un ban, de multe ori cerînd tatii, ceea ce îmi era teribil de jenant…” – avea sa marturiseasca Natalia peste ani.
Casatoria celor doi se destrama. Stefan Octavian Iosif va muri in spital doi ani mai tarziu, in 1913.
Casatoria cu Dimitrie Anghel
“Pândisem un moment si marturisisem lui Iosif ca nu-l mai pot iubi din pricina firii lui de boem dezordonat, care lasa de dorit începând de la conduita lui fata de mine pâna la aceea fata de el însusi; se neglija complet de sanatate, ca higiena, ca tot. El era bolnav, saracul, dar eu nu stiam… Eu îl iubeam ca o sora. Pare-se ca nici el n-ar fi voit mai mult. N-a simtit durerea marturisirii mele…” – avea sa scrie Natalia Negru in Helianta, o carte despre relatia ei cu cei doi poeti.
Dimitrie Anghel se cunoscuse cu St. O Iosif la Paris in 1901, la studii. Cei doi vor colabora o buna bucata de vreme, scriind sub acelasi pseudonim.
Incet-incet, el se insinueaza in viata Nataliei cu care se va casatori in acelasi an in care ea divorteaza de Iosif.
Casatoria cu Anghel avea sa se transforme intr-un cosmar. Natalia va marturisi: “Mai multe zile m-a tinut încuiata în casa, singura, ca într-un turn, sfâsietor despartita de fetita mea, în imposibilitatea de a-mi relua libertatea, cu ferestrele mascate, cu lumina aprinsa. Simteam pasii lui Anghel, caci venea din când în când acasa si asculta sa stie ce fac, auzeam usa încuindu-se dupa el, pasii pierzându-i-se în curte… Eram condamnata la moarte de el, pe care începusem sa-l ador”.
Nici Anghel nu se lasa mai prejos. Avea sa-i marturiseasca lui Eugen Lovinescu: “Din primele zile a început prin a ma persecuta la prieteni, de care tinea sa ma izoleze, în simple cunostinti, în literatura mea facuta înainte, din care m-a obligat sa scot parul blond si ochii albastri, sub cuvânt ca as fi avut un mare amor pentru o dama blonda” (Sursa)
Scenele de gelozie dintre cei doi erau frecvente. Intr-o zi, lui Anghel ii cade o cheie din buzunar. Natalia ii face o scena acuzandu-l ca e cheia de la o camera de hotel in care el se intalneste cu o alta femeie. Anghel incearca sa o convinga ca e cheia de la un birou de la Casa Scoalelor, unde primise un post de referent insa nu reuseste decat dupa ce merg impreuna si-i demonstreaza acest lucru.
Doua gloante de revolver
Drama isi urmeaza cursul. Intr-o zi, la Tecuci, la parintii Nataliei, cei doi se cearta din nou. Anghel – povesteste Natalia – i-ar fi spus de niste relatii extraconjugale cu scopul de a o face sa sufere.
Ea ii raspunde ca, daca va continua sa povesteasca, ea pleaca imediat. La care Dumitru Anghel reactioneaza: Daca faci un pas, te impusc!”
“Am crezut ca glumeste si am continuat sa merg spre usa. El a scos revolverul… si a tras. Eu am cazut. Impresionabil cum era, a crezut ca m-a omorât, de aceea glontele urmator si l-a tras în piept…” – va povesti Natalia.
Se pare ca Dimitrie Anghel a incercat doar s-o sperie pe sotia sa si a tras spre fereastra. Glontele loveste un rama unui pat de fier si ricoseaza in fesa sotiei sale.
In ceea ce-l priveste pe Anghel, acesta nu moare pe loc. Dupa doua saptamani de stat in spital moare din cauza septicemiei, la 13 noiembrie 1914.
Fiica Nataliei si a lui St. O Iosif, Corina, va muri lovita de o schija in urma bombardamentului executat de un zeppelin german asupra Bucurestiului, la 13 septembrie 1916.
Natalia moare la 2 septembrie 1962, la Tecuci.

http://odorica.blogspot.com

Lectii

Satui sa mai fie victime ale rasismului anti-alb, francezii iau lectii de autoaparare de la nationalisti

autor: FrontPress 18.04.2014

0După ce în luna martie naţionaliştii francezi de la Generaţia Identitară au organizat patrule cetăţeneşti în mijloacele de transport în comun cu scopul combaterii infracţionalităţii, acum au iniţiat o serie de cursuri gratuite unde doritorii pot învăţa tehnici de autoapărare. Aceste cursuri sunt destinate francezilor nativi, inclusiv femeilor, care s-au săturat să fie victime ale rasismului anti-alb, un fenomen îngrijorător şi în creştere în Franţa, manifestat în special în oraşele unde imigranţii musulmani sunt prezenţi în număr foarte mare.
Primul curs de acest fel a avut loc săptămâna trecută în Lyon. Acest gen de instruri, la care participă personal calificat în sportul de contact şi familiarizat cu tehnicile de luptă corp la corp, vor avea loc şi în alte oraşe din ţară. Sursa: FrontPress.ro

11 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Aliat

Un aliat neasteptat al evreilor ucrainieni: “Sectorul de dreapta” va continua lupta impotriva “antisemitismului”

autor: FrontPress 18.04.2014

Odessa_PS_1În timpul protestelor de stradă din Kiev, din iarnă şi primăvară, în prima linie au fost mereu naţionaliştii radicali şi suporterii echipelor de fotbal, grupaţi în jurul organizaţiei umbrelă “Sectorul de dreapta”, tranformată ulterior în partid politic. După ce regimul Ianukovici s-a prăbuşit în urma violenţelor, soldate cu zeci de morţi şi sute de răniţi, reprezentanţii “Sectorului de dreapta” au căpătat o influenţă politică neaşteptată în marile oraşe din vestul ţării. Acuzaţi că ar fi “neo-nazişti”, militanţii organizaţiei au negat mereu acest lucru şi chiar au declarat că vor colabora cu reprezentanţii minorităţii iudaice din ţară.
Cel mai recent episod al acestei colaborări a avut loc în Odesa, unde liderul local al “Sectorului de dreapta” a avut o întâlnire cu rabinul şef din oraş, Avraam Wolf. Evenimentul a avut loc în contextul în care cimitirul evreiesc a fost vandalizat, pe unele morminte şi pe garduri fiind vopiste cruci încârligate (svastici) şi mesaje antisemite. În semn de reconciliere, liderul din Odesa al organizaţiei naţionaliste a acoperit simbolic aceste însemne alături de reprezentanţii evreilor. Mai mult, acesta a spus că, la nevoie, militanţii din subordinea sa vor asugura protecţia sediilor asociaţiilor şi organizaţiilor evreieşti.
Odessa_PS_Rav_10.04.14 Odessa_PS_cemetery_8.04.14_1 Odessa_PS_cemetery_8.04.14_2 Odessa_PS_Rav2_10.04.14Anterior, în luna februarie, liderii naţionali ai „Sectorului de Dreapta” au dat asigurări ambasadorului Israelului la Kiev, Reuven Din El, că “resping orice manifestări ale şovinismului şi xenofobiei”. Aceştia au mai subliniat că “mişcarea noastră se conduce după o politică a toleranţei în problemele naţionale”. În privinţa antisemitismului, “Sectorul de dreapta” a afirmat că nu susţine acest “fenomen negativ” şi că “va fi combătut prin toate mijloacele legale”.
“Scopul mişcării este construcţia unei Ucraine democratice, transparenţa proceselor de luare a deciziilor, combaterea corupţiei şi şanse egale pentru toate naţiunile şi popoarele, precum şi unificarea lor în construcţia unui stat naţional, unde izvorul puterii este poporul”, au mai spus liderii organizaţiei create în urma protestelor de stradă, conform unui comunicat al Ambasadei Israelului.
1În tot acest timp, în oraşul Doneţk din estul ţării, separatiştii ruşi ar fi împărţit pliante în apropierea sinagogii prin care toţi evreii de peste 16 ani sunt anunţaţi că trebuie să-şi declare identitatea şi toate posesiunile materiale şi să plătească o taxă de înregistrare (circa 50 de dolari în trei ani). În caz contrar, aceştia sunt ameninţaţi cu deportarea şi confiscarea tuturor bunurilor. 
Pliantul avea însemnele Partidului Republicii din Doneţk, înfiinţat fără a fi recunoscut de puterea de la Kiev, şi era semnată de Denis Puşilin, guvernatorul autoproclamat al regiunii.
Potrivit explicaţiei detaliate în document, această măsură a devenit necesară din cauza presupusului sprijin de care beneficiază liderii comunităţii evreieşti din partea elitei naţionaliste de la Kiev. La acest motiv se adaugă şi aşa-zisa ostilitate afişată de evrei faţă de „Republica Ortodoxă Doneţk” şi faţă de cetăţenii ei.
Pe de altă parte, Rusia suţine că această întâmplare a fost regizată de agenţii occidentali ai Kievului, pentru a discredita lupta pentru autodeterminare a populaţiei rusofone din regiunile estice şi pentru a abate atenţia de la derapajele “antisemite” ale naţionaliştilor de la partidul Svoboda (Libertate), formaţiune care face parte din coaliţia de guvernământ a puciştilor din Kiev.
svoboda liderLiderul “Svoboda” a fost inclus în 2012 de Centrul Simon Wiesenthal, o organizaţie sionistă internaţională cu sediul central în Los Angeles, în “Top 10″ al “antisemiţilor” şi al acelora care “urăsc Israelul”. Această listă, realizată an de an, include artişti, jurnalişti, clerici musulmani, lideri naţionalişti europeni şi chiar suporteri de fotbal. În topul din 2012, naţionaliştii ucrainieni de la “Svoboda” au fost clasaţi pe locul al V-lea. La vremea respectivă a fost citat liderul formaţiunii, Oleg Tyagnibok, care s-a pronunţat de mai multe ori împotriva “mafiei ruso-evreieşti”. Deasemenea au fost menţionate şi acţiuni stradale împotriva comunităţii evreieşti din Uman.
În Ucraina trăiesc în prezent peste 71.000 de evrei dintr-un total de aproape 46 de milioane de locuitori. Sursa: FrontPress.ro

A murit Gabriel Garcia Marquez la 87 de ani


Gabriel Garcia Marquez, laureat al premiului Nobel.

Acesta fusese externat, in urma cu cateva zile, din spital. Mortea sa a fost confirmata de un apropiat al familiei pentru Associated Press, transmite ABC News.

Cotidianul El Universal a relatat, luni, citand surse anomine, dar "de incredere", ca Garcia Marquez se lupta cu o forma avansata de cancer care ii afecteaza plamanii si ficatul. Marquez a fost diagnosticat cu cancer limfatic in anul 1999, dar a reusit sa se vindece de aceasta boala. Presedintele columbian Juan Manuel Santos a infirmat, miercuri, aceste zvonuri.

Gabriel Garcia Marquez, internat in spital - suspect de pneumonie

Gabriel Garcia Marquez s-a nascut la data de 6 martie 1927, in municipiul Aracataca, aflat pe Coasta Atlantica columbiana. El a devenit foarte cunoscut dupa ce a scris "Dragoste in vremea holerei", "Un veac de singuratate" si "Sa traiesti pentru a povesti" si a obtinut Premiul Nobel pentru Literatura in anul 1982, pentru nuvela si scurte istorii.

Autorul columbian Gabriel Garcia Marquez locuia in Mexic de cateva decenii si, slabit din cauza bolii, nu a mai scris nimic de la cel mai recent roman al sau, "Memoria de mis putas tristes" ("Povestea tarfelor mele triste"), care a aparut in 2004. Fratele sau, Jamie, a declarat in iulie 2012 ca autorul columbian sufera de dementa si nu mai scrie.

Scriitorul Gabriel Garcia Marquez sufera de dementa

joi, 17 aprilie 2014

Prezent !Am ajuns la fundul sacului bunavointei

Cat as fi de obosita nu pot sa ma abtin sa nu-mi arat  disponibilitatea fata de actiunile Plavanului nostru national.
Cand tara arde, baba se piaptana( acest cuvant baba inlocuieste alt cuvant, din pudibonderie).
Cu ce sa ma delectez si eu ??? Vad pe Plavan cat este el de mare, cat usa unui hambar dar, vesel nevoie mare se suie intr-un avion, cu mutra unui veritabil oligofren.
S-a plimbat 40 de minute cu avionul si a coborat apoi bucuros ca, nu i s-a facut rau(asa a spus el).
 Ce ne dovedeste asta ? Ca nu are minte nici cat un copil de gradinita, grupa mica. Cand problemele Romaniei sunt uriase, el are sufletul senin si se joaca.:(((
 Daca una din trasaturile sale de Prim Idiot  este vizibila cel mai mult, este aceea de a se juca fara nici o grija. Pentru asta spune spune ca se retrage la toamna ca, a obosit si lasa locul celor mai tineri:))).Ce or fi zicand barbatii de aceiasi varsta?  Cred ca il injura birjareste, caci le stirbeste reputatia.
Ce incredere sa avem ca ROMANIA ESTE PE MAINI BUNE, cand acest  tauras care ar trebui sa scoata flacari pe nari, se joaca cu jucariile, care sunt  bolovanii grei ai tarii. In loc sa fie la gatul lui, sa-i incovoaie grumazul, el le arunca radios, ca pe niste cuburi de carton. Ce asteptari sa avem de la el ? Nici una ca datorita lui ne-am afundat  pana peste cap in haznaua cu cacat. Daca nu era el cu coabitarea, cu  aranjamentul cu ungurii la guvernare, cu  asi insusi in numele nostru, fara nici un drept pretentiile UE care, au vrut sa faca caca pe referendumul nostru, unde eram acum? Un  astfel de Dovleac Sec pus intr-o pozitie de decizie  putem zice, cea mai importanta intr-un stat, este belea curata si trebuie sa rapunda. Nu, " imi asum raspunderea pe bara din fata" si apoi la joaca baiatul ca este idiot si nu putem avea pretentii de la el.
Pentru el nimic nu este mai important decat joaca  in nisip, formand castele, peste care apoi sa faca pipi. Imi vine sa-mi iau lumea in cap ca, stiu ca in Romania exista barbati tineri neobositi, care ard de nerabdare sa se inhame la treburile tarii cu voiosie, nu cu o lene mare cat curul Prim Idiotului nostru de mare. Ca are un cur ca de bucatareasa de 60 de ani, cu 45 de ani de bucatareala la activ. Ce este de facut ???? Cand ii debarcam pe toti acesti  imbecili, mai rai ca  mafiotii din anii 1930, din perioada prohibitiei si marii crize economice, dar prosti ca noaptea, cand e vorba de interesul romanilor insa hoti clasa 1, la o adica pe deasupra?
Parca aud ca ieri :)))
Sa raspundem PREZENT !!!

Mare pacat ...Ion Pribeagu Mare pacat (poezii strengare)

Mare păcat …

De la Adjud, o văduvioară,
Frumoasă, şi pe nume Henţa,
Să plece trebuia’ntr-o seară,
Înspre Focşani, cu diligenţa.
Şi s-a-ntâmplat ca-n seara-aceia,
Că n-au plecat nici marchidani,
Nici boccegii, ci doar femeia
Cu diligenţa spre Focşani.
Porniră căişorii-n goană,
Vreo zece poştii, după ceas,
Şi tocma’n valea lui Sondroană,
Făcură’n silă, un popas.
- ‘Mânem aici, Bade Avrame?
Întreabă Henţa cu sfială –
- Aici – răspunse vizitiul -
Că-s caii rupţi de oboseală.
Însă, să nu ai nici o teamă,
Din noapte vin miresme dulci,
Ce te-nvelesc ca o năframă,
Că poţi, în tihnă, să te culci.
Ea n-ar fi vrut, dar de departe
Ţâşneau văpăi şi reverie,
Şi vizitiul zdravăn foarte,
Fir-ar al naibei el să fie!
Iar Luna-n mantă de paradă
Şi plină de indiferenţă,
Ş-ascunse-n nori ca să nu vadă
Ce se-ntâmplă-n diligenţă…
Ajunsă-a doua zi în cetate,
S-a dus la târg cu trebuinţă,
Şi după ce-şi luă de toate,
Avu mustrări de conştiinţă…
Nici nu mai vru să-şi amintească
De faptu’n taina nopţii strâns,
Şi-apoi, ca să se pocăiască,
S-a dus la Rabin şi s-a plâns:
Păcătuit-am greu, Prea Sfinte,
Fiindu-mi frică de strigoi,
Eu, tânără şi fără minte,
Şi el, simpatic şi vioi…
- Mare păcat! – a spus Rabinul -
Cu Dumnezeu să te împaci,
Voi implora tot Sanhedrinul,
Voi da ofrandă la săraci,
Din tfilimi ţi-oi citi misterul,
Ce iartă oamenii’ntre ei,
Şi, ca să se-ndure Cerul,
Vei da şi cinci sute de lei!
- Primesc! – răspunse ea cu sete.
Si cu emoţii neştiute,
Oiţa păcătoasă de-te
Două bancnote a 500.
Se uită rabinul la sumă,
Şi-i zice plin de duioşie:
- Eu ţi-am pretins să dai 500,
Şi văd că tu ai dat 1000!
- Ti-am dat o mie, Rabi! Lasă…
Că nu-i nici o greşeală. Stiu!
Dar, vezi că…eu mă-ntorc acasă
Tot cu acelaşi vizitiu!

TORTUL MIRESEI


OU FABERGE


Stranepotul lui Stefan cel MareLudovicmal XVI-lea al Frantei, decapitat, este stranepotul lui Stefan cel Mare


Foto:Regele Frantei Ludovic al XVI-lea(1754-1793), decapitat inmpreuna cu sotia lui Regina Maria Antoaneta.
Extras din "Secretele lui Lovental "
În anul 1789 are loc celebra Revoluţia franceză, prin care monarhia absolută este abolită din Franţa. Regele francez de atunci, Ludovic al XVI-lea, a fost decapitat, prin ghilotinare, 4 ani mai târziu, la 21 ianuarie 1793. Probabil că mulţi ştiu acest lucru, dar oare câţi ştiu că acest rege francez are printre strămoşii săi pe nimeni altul decât pe marele nostru domnitor moldovean, Ştefan cel Mare?

Să ne uităm puţin la descendenţii lui Ştefan cel Mare, şi să vedem cum a ajuns acest viteaz voievod român să fie străbunul celebrului rege francez decapitat.

1. Ştefan cel Mare (1435-1504), l-a avut ca fiu pe:
2. Petru Rareş (1486-1546), domnitorul Moldovei, a avut-o ca fiică pe:
3. Maria, care căsătorită cu Ion Movilă (mare logofăt al Moldovei), cei doi având ca fiu pe:
4. Ieremia Movilă (?-1606), domnitorul Moldovei, a avut-o ca fiică pe:
5. Maria Movilă (1592-1638), căsătorită cu Ştefan Potocki (1568-1631, conte polonez), cei doi având ca fiică pe:
6. Anna Potocki (1615-1690), căsătorită cu Dominic Kazanowski (1605-1648), cei doi având ca fiică pe:
7. Maria Kazanowski (1643-1687), căsătorită cu Stanislas Iablonowski (1634-1702), cei doi au avut ca fiică pe:
8. Ana Iablonowski (1658-1727), căsătorită cu Rafael Leszczynski (1650-1703), cei doi avându-l ca fiu pe:
9. Stanislas Leszczynski (1677-1766), regele Poloniei, care a avut ca fiică pe:
10.Maria Leszczynski (1703-1768), căsătorită cu Ludovic al XV-lea (1710-1774), regele Franţei, cei doi având ca fiu pe:
11.Louis de France (1729-1765), care l-a avut ca fiu pe:
12.Ludovic al XVI-lea (1754-1793), regele Franţei.
Iată că nu e atât de mare distanţă între un moldovean dintr-o bucată şi un rege franc

Cesti naziste

“Cesti naziste” chinezesti, retrase de la vanzare in Germania

autor: FrontPress 17.04.2014

ceascaUn lanţ de magazine de mobilă din Germania şi-a cerut în mod oficial scuze pentru că a oferit spre vânzare căni fabricate în China pe care era imprimat un timbru cu chipul fostului cancelar Adolf Hitler.
Obiectele din ceramică sunt decorate cu trandafiri şi au imprimat un text în engleză, care imită scrisul de mână sub forma unei scrisori. Controversa a fost stârnită însă de un timbru plasat pe cană, care conţine chipul lui Adolf Hitler. Deasemenea apare şi o ştampilă cu o cruce încârligată (svastica). Nimeni nu a observat aceste detalii la recepţia mărfii, decât după ce mai multe căni au apucat să fie vândute.
Conducerea magazinelor Zurbrueggen şi-a cerut scuze pentru “greşeala teribilă”, pusă pe seama “unui lanţ stupid de circumstanţe nefericite”.
Practic designerul şi producătorul chinez a ales din ignoranţă imaginea fostului lider al celui de al Treilea Reich, necunoscând sensibilitatea societăţii germane în legătură cu cel de al Doilea Război Mondial şi legislaţia din această ţară care interzice “propaganda nazistă”.
Până la retragerea de pe rafturi, 175 de căni au apucat să fie cumpărate la preţul de 1,99 euro, dintr-un lot de 5.000. Restul cănilor rămase au fost distruse.
Pentru a nu risca procese, pe lângă scuzele de rigoare, reprezentanţii lanţului de magazine au anunţat că cei care au cumpărat deja cănile controversate vor primi bonuri de cumpărături în valoare de 20 de euro. Sursa: FrontPress.roLegiferare

PSD legifereaza un Donetk secuiesc in inima Romaniei

autor: FrontPress 16.04.2014

ponta kelemenÎn timp ce candidatul FIDESZ, cetăţeanul ungur Laszlo Tokes duce o campanie electorală furibundă pentru europarlamentare în Ungaria în vederea autonomiei Transilvaniei, mancurţii de la Bucureşti, premierul Victor Ponta şi penalul Liviu Dragnea au bătut palma bătătorită de arginţii trădării cu liderii UDMR pentru arborarea steagului secuiesc pe clădirile oficiale din Ardeal, după modelul celor ruseşti din Doneţk.
Liderii PSD şi cei ai UDMR au convenit ca legea steagurilor, parte a acordului parlamentar semnat înaintea învestirii în Parlament a guvernului Ponta 3, să fie adoptată în Parlament, în acest sens udemeriştii urmând să depună un proiect legislativ. Informaţia a fost confirmată pentru de vicepremierii Kelemen Hunor şi Liviu Dragnea. Un grup de 42 de deputaţi, fără ţară şi fără Dumnezeu, toţi de la PSD, au depus în această săptămână a Patimilor un proiect legislativ care stabileşte metodologia de aprobare, arborare şi folosire a steagurilor unităţilor administrativ teritoriale, ca simbol local. Printre cei care au semnat proiectul se numără premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea. Astfel, PSD dă liber la arborarea drapelului secuiesc şi pune astfel în practică una dintre condiţiile puse de UDMR pentru a sprijini Guvernul Ponta. Proiectul de lege prevede că steagurile judeţelor, oraşelor sau ale localităţilor pot fi arborate „numai la sediile autorităţilor administraţiei publice locale precum şi la cele ale instituţiilor publice de interes local, la intrarea principală, deasupra acesteia şi numai împreună cu drapelul României şi drapelul Uniunii Europene“.
Dacă legea va fi promulgată, liderii politici ai judeţelor cu populaţie predominant maghiară, Harghita şi Covasna, vor putea arbora, legal, în faţa Primăriei sau a Consiliului Judeţean drapelul Ţinutului Secuiesc, deşi în Constituţia României „ţinutul“ nu este autoritate administratriv-teritorială. Arborarea steagului secuiesc pe clădirile publice este primul pas pentru autonomie și dezmembrarea României după modelul Crimeii şi Doneţk. Ponta, Dragnea şi Kelemen au bătut palma între ei ca nişte separatişti pro-ruşi ca să trădeze România. Aplicarea acestei iniţiaţive legislative va duce la autonomia Ţinutului Secuiesc după modelul Doneţk din Ucraina. Nu peste multă vreme separatişţii maghiari vor arbora oficial steagul secuiesc pe clădirile administrative ca ruşii drapelul local în Doneţk.
Prin acordul politic de guvernare cu UDMR şi iniţiativa legislativă PSD îşi dovedeşte ADN-ul politic bolşevic şi anti-românesc moştenit de la Ion Ilici Iliescu via Pauker, Luca şi Tismeniţki etc. PSD acţionează, prin această iniţiativă politică, anti-constituţional încălcând unitatea şi suvernitatea statului român. Setea nepotolită de lăcomie şi pofta de putere absolută a lui Victor Ponta nu mai ţine cont nici de Constituţie şi nici de unitatea naţională. Pentru a ajunge preşedinte premierul calcă în picioare suveranitatea statului român în judeţele Harghita, Mureş şi Covasna, favorizând şi creând premisele înfiinţării unui Doneţk secuiesc, ca un pumnal însângerat în inima rănită a României. Pentru acest act de adevărată trădare naţională, nu voi avea nicio îndoială că Ponta şi Dragnea vor fi judecaţi şi condamnaţi de români şi de istorie. De Ionuţ Ţene – NapocaNewsmiercuri, 16 aprilie 2014

:)))


:)))


1910Ştirile de la ora 5 – în Universul literar - 1910 

Frunzărind periodice românești de la inceputul secolului  XX  în căutare de noi subiecte , am găsit “știri de la ora 5” acolo unde mă așteptam mai puțin și  anume în  revista <<  UNIVERSUL   LITERAR  >>. E drept că revista conține și interesante articole de cultură, dar și mai drept e că aparținea trustului
<< UNIVERSUL >> .Ori  în acest trust de presă se pare că senzaționalul trebuia să își aibă locul lui ( nu de alta – dar să poată învăța de undeva  maestrul Cristoiu mai apoi și să ne aprindă interesul  cu articole de senzație în  <>  și <> – cele de dupa Revoluție). Și pentru ca impactul la public să fie cât mai mare – prima pagină a numerelor  <<  UNIVERSULUI   LITERAR  >> erau ilustrate cu gravuri  total neliterare care descriau  știrile “importante” ale momentului. Pentru voi , în continuare câteva exemple de știri ... literare ( am transcris în mare textul respectând ortografia de azi – dar am păstrat și forme gramaticale din textul original – pentru “savoare” ):


ACCIDENTUL  A.S.R.  PRINCIPESA ELISABETA A ROMÂNIEI

Universul literar - 1910
ACCIDENTUL  A.S.R.  PRINCIPESA ELISABETA A ROMÂNIEI
De un timp încoace se fac la Sinaia curse de sănii mici, așa numite bobsleigh, la care iau parte AA.SS.RR. Principele Carol și Principesa Elisabeta., precum și membri ai societății înalte.
Cu ocaziunea unei astfel de curse s-a întâmplat un accident Principesei Elisabeta. A.S.R. ( nota: Alteța Sa Regală ) se afla cu dl. Romalo intr-o sanie, aceasta răsturnându-se Principesa a căzut așa de rău încât și-a scrântit piciorul.
Grație ajutoarelor date la timp de dr. Mamulea  A. Sa se află acum pe deplin restabilită.Ilustrația noastrare prezintă scena acestui accident.
  
O SCENĂ DIN GROAZNICUL MĂCEL DIN RUSCIUK

Universul literar - 1910
O SCENĂ DIN GROAZNICUL MĂCEL DIN RUSCIUK
Cititorii cunosc, din amănunțitele dări de seamă ale ziarului “Universul” sângeroasele turburări se s-au petrecut in Rusciuk, in cursul săptămânei trecute. Dragostea pe care frumoasa Aișa – fiica unui preot turc – o avea pentru funcționarul creștin Ștefanov a impărțit populația din Rusciuk în două tabere. Încăierându-se între ele, armata - în urma unui ordin nechibzuit al guvernului – a avut un rol nespus de trist, umplând de cadaver întreaga piață a Măcelarilor și semănând doliu în tot orașul.
Până în momentul când scrim aceste rânduri, spiritele sunt încă turburate și s-au luat severe măsuri spre a se înlătura noi
 turburări.

UCIDEREA FIOROSULUI BANDIT GOGA

Universul literar - 1910
UCIDEREA FIOROSULUI BANDIT GOGA
Zilele trecute a fost împușcat faimosul șef de bandă Goga , care băgase spaima în populația din județele Tecuci și Covurlui și în urmă, în județul Putna.
Procurorul tribunalului din Focșani, dl. Costea, însoțit de mai mulți jandarmi și de banditul Rambosi, pe care îl luase ca să dea informațiuni, s-au pus în urmărirea tâlharului Goga, pe care l-au găsit în comuna Piscu-Covurlui.
Banditul  fiind desisperat a luat-o la fugă, dar a fost impușcat de jandarmi.
Ilustrația noastră prezintă  această  scenă.

ACCIDENT LA CURSELE DE AUTOMOBILE

Universul literar - 1910
ACCIDENT LA CURSELE DE AUTOMOBILE
Duminecă, 6 Iunie, au avut loc curse de automobile între Târgoviște și București, la care au luat parte numeroase automobile. La aceste curse au asitat si A.A.L.L. Regale principele Ferdinand și principesa Maria, împreună cu principele Carol.
În timpul curselor s-au întâmplat și câteva accidente. Automobilul d-lui Cămărășescu a luat foc, iar d-sa s-a ars la mână. S-au mai întâmplat și alte răniri. D.N. Dumitrescu-Câmpina, directorul ziarului <> a pus automobilul d-sale la dispoziția d-lui N. Minovici care a plecat să salveze pe cei răniți.
Ilustrația noastră prezintă o vedere de la aceste curse.

CRIMA UNUI COPIL DIN LEHLIU

Universul literar - 1910
CRIMA UNUI COPIL DIN LEHLIU
Copilul Vasile Grigore A. din com Lehliu, jud. Ialomța, în vârstă de 13 ani, a împuscat pe bunica sa în următoarele împrejurări :
I.Anghel, bunicul criminalului, în a 5-a căsătorie luase de soție pe femeia Dumitra, care , după moartea lui, a vândut toată averea rămasă, între care și o parte de pământ ce de drept se cuvenea lui Grigore Anghel, tatăl criminalului. Aproape zilnic, părinții precocelui criminal se tânguiau că au rămas pe drumuri și erau vesnic mâhniți de isprava bătrânei.
În ziua de 22 c., Vasile profitând și de ocazia că părinții lui nu erau acasă, fără a se gândi un moment, luă arma tatălui său din cui și incărcând-o cu alice mari, urmărește pe bunica sa și descarcă un foc de pușcă în pieptul acesteia, lasând-o moartă pe loc.
El a fost arestat și depus în arestul preventiv din Călărași.

Sursa : Numere din anul 1910 ale revistei  <<  UNIVERSUL   LITERAR  >> - frunzarite in Biblioteca Digitala a Municipiului Bucuresti
deieri-deazi.blogspot.com