Reda-i copilaria lui Stefanut

sâmbătă, 13 iulie 2013

Impotriva vikingilor

Razboiul impotriva vikingilor: strategii de lupta anglo-saxone

autor: FrontPress 13.07.2013

vikingÎn încercarea lor de a opri repetatele invazii vikinge în teritoriul Insulelor Britanice, regii anglo-saxoni au aplicat o serie de tactici şi de strategii militare şi economice care îşi vor dovedi eficacitatea, asigurând supravieţuirea regatelor până în secolul al XI-lea.
91261dac3aDescrierea unei lupte împotriva vikingilor
Poemul anglo-saxon cunoscut sub numele de Bătălia de la Maldon oferă una dintre cele mai cunoscute mărturii privind desfăşurarea unei campanii militare împotriva vikingilor. Poemul prezintă în detaliu desfăşurarea luptei împotriva unei mari armate vikinge în apropierea oraşului Maldon (Essex), în august 991.
Atmosfera este una tensionată, conducătorul forţelor armate anglo-saxone, Ealdorman Byrhtnoth, comandându-le războinicilor să coboare de pe cai şi să se pregătească de luptă. Luptătorilor li se cere să-şi alinieze scuturile, în timp ce conducătorul lor se poziţionează în rând cu cei mai experimentaţi dintre aceştia. Fermitatea conducătorului se traduce prin episodul în care mesagerul armatei vikinge este întâmpinat de forţele anglo-saxone: acestuia i se comunică faptul că tributul cerut va fi plătit, însă nu sub forma monedelor de argint, ci prin intermediul suliţelor şi săbiilor.
Poemul descrie, apoi, brutalitatea şi ferocitatea luptei. Dacă scuturile de lemn ale unor războinici anglo-saxoni rezistă impactului cu topoarele vikinge, alţii, precum chiar Byrhtnoth, nu sunt cruţaţi. Copleşiţi, unii anglo-saxoni încearcă să fugă de pe câmpul de luptă; alţii, în schimb, sunt descrişi ca dorind să lupte până când ultimul dintre ei va fi înfrânt. Aceste imagini stereotipice sunt ilustrative pentru felul în care războiul a fost valorizat în poemele anglo-saxone. Având o puternică încărcătură evocativă, poemul Bătălia de la Maldon rămâne o sursă foarte utilă pentru înţelegerea atitudinilor şi aşteptărilor legate de război, în contextul violentelor campanii militare întreprinse de vikingi în Insulele Britanice la sfârşitul secolului al X-lea. Alături de alte surse, precum Cronica Anglo-Saxonă (secolele X-XI), se poate construi o imagine fidelă a tehnicilor şi strategiilor belice folosite împotriva armatelor vikinge.
Sistemul anglo-saxon de fortificaţii
Tot mai mulţi istorici şi arheologi recunosc faptul că pe suprafaţa regatului anglo-saxon Mercia au existat numeroase fortificaţii şi oraşe fortificate (denumite în epocă burhs) menite să opreasă valurile succesive de vikingi. Acest sistem de fortificaţii şi-a demonstrat eficacitatea mai ales pe teritoriul regatului Wessex. Aici, reţeaua deburhs fusese astfel construită încât niciun ţinut al regatului să nu se afle la o distanţă mai mare de o jumătate de zi de mers faţă de o fortificaţie. Cuplat cu organizarea unei armate mobile, acest fapt a dus la respingerea repetată a atacurilor organizate de mici bande de prădători vikingi. Acest sistem, însă, se va dovedi foarte costisitor de întreţinut, iar de-a lungul secolului al X-lea, multe dintre fortificaţii au fost abandonate. În acelaşi timp, oraşele încep să-şi piardă din fortificaţii datorită creşterii natalităţii şi dezvoltării comerţului care vor determina extinderea lor spaţială. Cu toate acestea, odată cu reluarea atacurilor vikinge la cumpăna secolelor X-XI, oraşele anglo-saxone continuă să joace un rol important în apărarea regatului englez, chiar dacă acestea nu mai erau integrate într-un sistem complex de fortificaţii.
De ce nu au atacat anglo-saxonii Scandinavia?
Se poate pune întrebarea: de ce anglo-saxonii au ales mai mereu să respingă atacurile vikinge şi nu să atace ţinutul originar al acestora? Este cunoscut faptul că vasele anglo-saxone aveau un nivel tehnologic avansat pentru epocă, iar armatele regatelor erau foarte bine organizate. Deşi din punct de vedere strategic regatele anglo-saxone par a fi avut avantaje importante, totuşi le lipsea un esenţial: centralizarea politică. În epoca vikingă, regatele din Insulele Britanice nu erau unite într-un singur stat centralizat. Însă nici vikingii nu erau uniţi: de cele mai multe ori, armatele vikinge se coalizau temporar pentru atingerea unui obiectiv comun (asedierea şi cucerirea unei cetăţi, invadarea unui teritoriu). În acest sens, armatele vikinge care campau în teritoriile invadate (pe durata iernii sau pentru perioade mai lungi de timp), ele deveneau vulnerabile în faţa atacurilor convenţionale ale armatelor anglo-saxone.
vikins_gallery3_5-PPractici de luptă
Bătăliile dintre anglo-saxoni şi vikingi erau adesea de scurtă durată şi implicau un număr redus de combatanţi. În secolul al IX-lea, luptele numărau câteva sute de participanţi. Abia celebra Bătălie de la Hastings din 1066 a implicat câteva mii de luptători, pe parcursul unei zile întregi de lupte. Desfăşurarea unei lupte urma un set aproape ritualizat de practici. Dintre acestea, interesantă este practica prin luptătorii descălecau pentru a lupta corp la corp. Descălecarea transmitea adversarului un mesaj sfidător: retragerea nu era încuviinţată, iar lupta se va da până la moarte. Lupta călare a fost şi ea des întâlnită, mai ales într-o epocă istorică în care statutul războinicului era afişat şi menţinut prin afişarea armurii şi a podoabelor cu care era decorat calul. Spaţiul dintre două armate în care se găseau cadravele luptătorilor ucişi acţiona ca o zonă-tampon; aici, cei mai curajoşi dintre războinici se aventurau pentru a recupera armura şi armele celui căzut, expunându-se astfel atacurilor concentrate ale arcaşilor şi aruncătorilor de suliţe inamici.
anglo_saxon_coins_and_pouch_2_by_dewfooter-d4qkrzvTaxele – mecanismul prin care pacea era asigurată
Atunci când războiul nu reuşea să ducă la respingerea atacurilor vikinge, anglo-saxonii recurgeau la plata unui tribut. Plata unui tribut în bani (danegeld) era percepută ca dovada umilinţei supreme de către anglo-saxoni, fapt resimţit deosebit de acut în timpul regelui Æthelred cel Şovăielnic (978-1016). Alte taxe (geld) nu reprezentau doar garanţia că vikingii nu vor ataca teritoriile anglo-saxone: aceastea erau o formă de a asigura protecţia regatelor, prin angajarea de războinici vikingi în serviciul armatelor regale. Astfel, integritatea teritorială a regatelor anglo-saxone a fost menţinută până la invazia normandă din 1066. De Vlad Mihaila –Historia
w

Dovleacul sec


Dovleacul sec nu ne-a dezamagit

Acest lucru l-am constatat ieri  cu privire la  demiterea ministrului transporturilor.
 Vesel ca a aparut pe sticla  cu bostanul lui caricatural, am aflat cu surprindere ca numai un simplu telefon tine loc de demisie.
Tot asa un simplu telefon tine loc de angajare, un simplu telefon tine loc  de un act de vanzare cumparare facut la notariat, un simplu telefon tine loc de declaratie de razboi, etc .
 Vad ca  pe zi ce trec e acest Miki Mouse al politicii romanesti suit in fruntea tari per pedestru, a pierdut legatura cu pamantul si  isi exprima excrementele creierului sau atrofiat  ca si cum  ar fi Dumnezeu pe pamant. Si pentru a  cere ceva lui Dumnezeu trebuiesc facute rugaciuni si poate nu vor fi indeplinite in totalitate niciodata.
Cum nu-i este rusine si nu se gandeste temeinic  la demisie?
Si ieri am auzit aceeasi placa tocita de  prea multa folosinta pecum ca, si-a  angajat raspunderea, ca si-a asumat raspunderea, atat el cat si  Somnorosul nostru,  alt bleg si chiar  demisul.
Cum si-a asumat raspunderea ? Agatand-o de coada(din fata)?  Credibilitatea unei tari ca Romania se  exprima prin  punerea in functie si raspunsurile tampe ale unor Neica Nimeni nealesi  ca Dovleacul sec ?Conditia de a-l pune  ministru a unui cercetat penal a fost ca sa le faca jocul la CFR Marfa si altele.
Dar dupa cum se vede la nivelul oamenilor simpli asta nu conteaza. Ce daca s-au furat doar 6 mil.lei, poate daca erau 60 mil. euro si totusi nu misca pe nimeni.
 Mereu am spus ca aceasta clasa in putrefactie care ne conduce trebuie maturata dar, nu cu matura.
Insa  adevarul vorbelor ca, noi romanii ne meritam soarta si pe cei care ne conduc are o baza reala.
Insa nu uitati vorbele lui Cromwell: "Tineti praful de pusca la loc uscat si cand este pace(aparenta)"

Iadul britanic

Iadul britanic si valorile europene

autor: FrontPress 13.07.2013

gay devilZilele astea Marea Britanie inca uimeste, dar in sens negativ. De-a lungul secolelor a facut o contributie majora la extinderea civilizatiei in intreaga lume. Peste tot pe unde britanicii au ajuns au construit, nu daramat, spre deosebire de turci ori rusi care in loc sa cladeasca au daramat. Britanicii au cladit societati civile, infrastructuri administrative, au destelenit ogoare, au deschis mine, au construit poduri, drumuri, cai ferate, aeropoarte. Au extins in lume civilizatia si valorile crestine. Faimoasa King James Bible a britanicilor a civilizat omenirea iar impactul ei este inca vibrant de la un colt la altul al planetei. De la Hong Kong la Yukon, Cape Town la Alice Spring in outback-ul australian, si de la Maputo, Mozambic pina in junglele Guyanei Britanice, Evanghelia inca se propovaduieste din King James Bible. Misionarii britanici, printre ei faimosul David Livingstone, au dus valorile si civilizatia crestina in Africa sub-sahariana, din Zanzibar la Cape Town si de aclolo pina in Nigeria. Impactul lor e bine simtit in Africa la sud de Sahara unde astazi majoritatea populatiei este crestina.
In ultimele decade, insa, ceva nelinistitor se petrece in Marea Britanie, ceva care, din nefericire, incepe sa aibe consecinte negative nu doar in Marea Britanie ci si in restul Europei si al lumii. Trendurile anticrestine si anti-valori devin tot mai pregnante in tara care a dat lumii Magna Carta, dar si faimoasa nuvela a lui George Orwell 1984. Ele denota ca Marea Britanie se distanteaza de principiile lui Magna Carta si se apropie de fictiunile lui Orwell in 1984. Odata toleranta, Marea Britanie a inceputului de Mileniu III devine tot mai intoleranta si totalitara. Evidenta care impune aceasta concluzie este masiva, si din ea publicam frecvent in editiile saptaminale de marti AFR. Pina in prezent, insa, nu am alocat nicio editie speciala realitatilor neplacute din Marea Britanie, dar o facem astazi datorita unui incident care s-a petrecut acolo saptamina trecuta cind politia britanica a arestat si interogat la Londra un pastor american care predica Evanghelia in spatiul public.
Am scris despre evenimente similare de-a lungul anilor cind pastori englezi au fost arestati pentru ca propovaduiau in public impotriva homosexualitatii. Predicarea evangheliei in spatiul public la englezi si in Imperiul Britanic este o traditie multiseculara care s-a impamintenit nu doar acolo ci si in fostele ei colonii, Canada, SUA, si Australia. Nu e neobisnuit sa vezi in campusurile americane tineri predicatori care propovaduiesc Evanghelia celor interesati sa asculte, in majoritatea cazurilor in mijlocul huiduielilor si injuraturilor celor care nu sunt de acord cu ei. Persistenta si tenacitatea acestor tineri este remarcabila, ceva de dorit si la tinerii din Romania. In Imperiul Britanic Evanghelia era propovaduita in locurile publice cu trafic ridicat de persoane: porturi, gari, piete, intersectiile drumurilor principale, statii de metrou.
Ostilitatea oficialitatilor britanice fata de cei care propovaduiesc Evanghelia in public, insa, se manifesta si in deciziile tribunalelor britanice care in doar ultimii 10 ani au suprimat libertatea religioasa si de constiinta in Marea Britanie. Majoritatea cazurilor initiate de crestini datorita subminarii libertatii lor religioase si de constiinta sunt decise impotriva lor. Iar Curtea Europeana a Drepturilor Omului face la fel. In primavara acestui an CEDO a emis decizii in patru (4) cazuri privind lezarea libertatii religioase in Marea Britanie. Crestinii au pierdut trei (3) dintre ele. Singurul care l-au castigat a fost cazul crestinei pe care British Airways a concediat-o pentru ca la lucru purta o cruce la gat. Dar si pe acesta l-au castigat cu greu, reusind sa dovedeasca ca musulmanilor si hindusilor nu li se ceruse sa nu poarte simbolurile lor religioase la locul de munca.
Valorile europene – intoleranta si totalitarism – iad pentru suflet
Discutam astazi ultimul incident care indica ca Marea Britanie se transforma intr-un iad pentru suflet. Legam acest incident de “valorile europene”, atit de mult vanturate in Romania si de candidatii la europarlamentare. Fiecare dintre ei, fara exceptie, se ploconesc in fata “valorilor europene” fara de fapt sa inteleaga ce sunt. Din nefericire, multi dintre noi fac la fel si folosesc aceasta expresie fara a intelege ce de fapt ele denota. Valorile spre care tinde Marea Britanie sunt, de fapt, asa numitele “valori europene”: valori seculare, anticrestine, nu doar netraditionale ci antitraditionale. “Valorile europene” au facut obiectivul recentei rezolutii adoptate de Parlamentul European impotriva Ungariei pe care a acuzat-o ca nu respecta “valorile europene”. In spatele acestei rezolutii insa se ascunde ura stangii europene fata de guvernul de dreapta din Ungaria pe simplul motiv ca in constitutia adoptata cu putini ani in urma a definit casatoria crestina barbat-femeie, a declarat dreptul la viata a copilului nenascut, si a mentionat rolul crestinismului in edificarea natiunii maghiare.
Tony-PreachingTony Miano
Tony Miano e un american care locuieste in sudul Californiei. Vreme de 20 de ani, din 1987 pina in 2007, a fost politist in Los Angeles si membru al Biroului Sheriffului din Los Angeles. Cariera lui ca om al legii a fost impecabila. Dar pe linga cariera sa politieneasca Tony Miano este si a fost si un crestin autentic, capelan al Biroului Sheriffului din Los Angeles, fondator si membru al organizatiei nonprofit Ten-Four Ministries, o organizatie similara in scop si orientare cu Asociatia Politistilor Crestini din Romania. Ani de zile fusese implicat in actiuni similare in diverse tari.
Pe 1 iulie Tony Miano se aflase in Londra, in preajma Stadionului Wimbledon unde se derulau meciurile de tennis. A inceput sa propovaduiasca Evanghelia, citind din 1 Tesaloniceni 4:1-12 unde Sfantul Apostol Pavel atentioneaza impotriva desfranarii sexuale. Oamenii se oprisera sa-l asculte, unii apreciindu-l altii huiduindu-l si injurindu-l. Printre cei din urma se aflase si o femeie care a inceput sa-l injure, iar cind Tony a inceput sa predice impotriva homosexualitatii, a sunat politia. Politia a venit si l-a acuzat pe Tony de “homophobic speech,” adica “discurs homofobic” care ofenseaza pe unii membrii ai publicului ori incita la ura impotriva homosexualilor. A fost arestat, dus la politie, amendat cu 90 de lire sterline, i s-a luat un esantion de DNA, si a fost tinut in inchisoare pina la sosirea avocatului sau. Politia l-a interogat, si dupa citeva ore de detentie l-a eliberat.
Ne-a parvenit stenograma anchetei care uimeste prin atitudinea anticrestina si intoleranta a politiei britanice. Are 14 pagini si poate fi citita in intregime aici.Noi redam si comentam citeva paragrafe mai relevante.
tony_mianoPolitistul l-a informat pe Tony Miano ca a fost arestat pentru ca a tulburat linistea publica agravind-o cu un discurs “homofobic”. (“you were arrested for a Section 5 Public Order Act with a homophobic aggravating factor”) [Nota AFR: detalii despre aceasta lege si ravagiile pe care le face la adresa libertatii cuvantului si de exprimare in Marea Britanie le aflati aici] Intrebat ce a facut linga Stadionul Wimbledon, Tony a raspuns ca a predicat Evanghelia (“I was preaching the Gospel”), ca se aflase la Londra in vizita cu mai multi prieteni, si ca predicase Evanghelia in Londra din 22 iunie. La momentul arestului predicase din 1 Tesaloniceni capitolul 4, din pasajul in care “Apostolul Pavel ii incurajeaza pe cei din Tesalonic sa se abtina de la toate formele de imoralitate sexuala. Si sa traiasca o viata sfanta, consistenta cu o viata devotata lui Dumnezeu si sfinteniei lui Dumnezeu”. (“The apostle Paul encourages the Tessalonians to abstain from all forms of sexual immorality. And to live a holy life, that is consistent with a life devoted to God and the holiness of God”.) Tony a predicat impotriva imoralitatii sexuale heterosexuale si homosexuale, si a adulterului. In acest timp, un barbat mai in varsta l-a injurat cit se poate de vulgar. La fel si o femeie. Femeia a chemat politia si, in timp ce Tony inca isi tinea discursul, a fost arestat.
Anchetatorul l-a intrebat pe Tony daca a afirmat ca “homosexualitatea este pacat, si ca toti stim lucrul acesta”. Tony a confirmat ca a spus-o. Anchetatorul i-a spus lui Tony ca femeia care l-a reclamat s-a plans la politie ca a fost “ofensata” de afirmatiile lui, interpretindu-le ca afirmatii homofobe facute in spatiul public. (“she said she was extremely offended by this” … “saying homophobic statements in the public place” … “she felt an offense had been committed and she called the police”)
Intrebat de anchetator care au fost intentiile discursului sau, Tony a raspuns ca a fost sa-si impartasasca credinta si dragostea pentru cei din jurul lui cu Evanghelia. (“So my intent was to love people with the Gospel”) Intrebat daca crede ca homosexualitatea e pacat, Tony a raspuns pe scurt si la subiect, “Da”. (“I do”) A adaugat ca toata imoralitatea sexuala e pacat. (“I wasn’t speaking exclusively about homosexuality. I was speaking about fornication of any kind. Heterosexual fornication, heterosexual adultery, looking at a person with lust, whether or not you’re married, any form of sexual immorality is a sin before God”. (“Vorbisem nu exclusiv despre homosexualitate. Vorbeam despre adulter, despre orice fel de infidelitate sexuala. Infidelitatea heterosexuala, adulterul heterosexual, pofta ochilor, fie casatorit ori necasatori. Orice forma de imoralitate sexuala este pacat inaintea lui Dumnezeu”.) Intrebat de anchetator daca crede ca discursul lui ar putea sa ofenseze pe unii, Tony a raspuns iarasi in afirmativ. (“I think it could upset people because people love their sin”.) (“Cred ca ar putea sa-i ofenseze pentru ca oamenii isi iubesc pacatul”.)
Intrebat daca crede ca ceea ce a facut si zis e “acceptabil in spatiul public,” Tony a raspuns “absolut”. (“Absolutely”) Acelasi raspuns l-a dat si intrebarii daca s-ar duce inapoi sa predice aceleasi lucruri in acelasi loc a doua zi daca ar avea oportunitatea.
Iadul francez
Nu doar Marea Britanie se transforma intr-un iad al sufletului. Si Franta socialista face la fel. Evenimentele din ultimele saptamini din Franta unde oficialitatile aresteaza fara discernamint persoane care se opun casatoriilor homosexuale, sunt la fel de scandaloase si denota pericole mari pentru libertatea cuvantului. Situatia din Franta, de fapt, a ajuns atit de ingrijoratoare incit pe 26 iunie un grup de 28 de delegati din Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a lansat o motiune de rezolutie pentru condamnarea Guvernului Hollande pentru brutalitatea de care a dat dovada. Motiunea a fost initiata de dl Luca Volonte, delegat al Italiei. Textul motiunii poate fi citit aici.
Relevanta pentru Romania
Poate unii intreaba, ce relevanta are asta pentru Romania? Cum ma afecteaza pe mine asta? Intrebari de genul acesta sunt puerile si denota lipsa de viziune. Ce se intimpla in Europa occidentala, bun ori rau, se indreapta spre Romania. Incidentul Miano si altele ca ele, atit in Marea Britanie cit si in Franta ori in alte tari, si despre care scriem cu regularitate, au o relevanta imediata si directa pentru Romania. Daca credem ca in Romania nu se va ajunge in situatii similare ne inselam. Doar luna trecuta stanga intelectuala romana a cerut dlui Ministru de Externe Titus Corlatean sa demisioneze pentru ca la conferinta AFR din aprilie a indraznit sa spuna ca homosexualitatea este pacat. [Puteti viziona discursul Dlui Ministru aici] Iar daca Romania va adopta noua Constitutie care va include amendamentul dlui Chiuariu care sa interzica discriminarea in “orice situatie”, orice propovaduire ori exprimare impotriva homosexualitatii ori a altor grupuri sociale care promoveaza imoralitatea vor fi interzise.
Celor inca sceptici le amintim ca pe 15 iulie este organizat la Bucuresti un seminar intitulat “Perspective asupra combaterii discursului instigator la ura,” organizat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si finantat din fonduri unionale. In timp, inchizitia socialista romana va lansa si in Romania o campanie de eradicare a exprimarii in public a opiniilor care ofenseaza.
Liceul George Cosbuc: Incep inscrierile la liceul George Cosbuc. Recomandam parintilor din Romania sa nu-si trimita copiii acolo. Este un iad pentru suflet. Cititi recomandarea AFR aici.
Inchizitia romana
Intoleranta de stat care se reliefeaza in Marea Britanie incepe sa se manifeste si in Romania. Si Romania are o institutie care monitorizeaza afirmatiile facute in spatiul public si le sanctioneaza daca nu este de acord cu ele. E vorba de Centrul National de Combatere a Discriminarii. Recent CNCD si-a publicat raportul anual (2012) despre care puteti citi aici.
Dreptul de a nu fi ofensat
Dupa cum se vede, in Marea Britania, ca de fap si in alte tari occidentale, se reliefeaza un “drept” la a nu fi ofensat si o “obligatie” de a nu ofensa. Recunoasterea si mai ales implementarea unui astfel de drept va insemna, in realitate, interzicerea libertatii cuvantului, de asociere, de exprimare, si de constiinta, in efect distrugerea libertatii religioase. Trendul e ingrijorator. Generatia tanara tinde spre asta fara sa isi dea seama de consecinte. In tarile occidentale exista legi care interzic “hate speech”, adica “discursurile care incita la ura”. Sondajele de opinie in aceste tari indica ca tot mai multe persoane sunt de acord cu interzicerea discursurilor care ofenseaza. Ultimul sondaj, facut luna trecuta in Statele Unite ingrijoreaza. El arata ca 31% dintre americani favorizeaza adoptarea de legi care sa interzia discursurile ofensatoare, adica “hate speech”. [Detalii aici]
AFR va Recomanda: Privind incidentul Miano va punem la dispozitie toate materialele de care dispunem: (1)stenograma anchetei (14 pagini) ; (2) o inregistrate video a discursului lui Miano si al arestului (39 de minute) ; si (3) un articol din presa britanica despre incident. De Alianta Familiilor din Romania

vineri, 12 iulie 2013

Cautarea prin bagaje


Neavand cu ce noutati sa mai apara atat televiziunile prin emisiuni tabloid si nici fostii marii sportivi, sau gandit la cea mai mare stupizenie, sa faca o eminiune intreaga  aratand privitorilor  ce si-au cumparat,  cautand prin bagaje.
 Alta  injosire a unui om care s-a bucurat de respectul nostru, nu am mai intalnit.
Care sa fie enigma acestui gest prostesc,  unirea cu o fosta puscariasa? Au ajuns la fundul sacului si acum recupereaza prin emisiuni dezonorante pentru el?
Dar un os de ros neasteptat a aparut prin moartea unei batrane care a facut infarct in  piscina la 83 de ani.
 Ce bucurie pe  televiziuni, cum isi mai freaca ei mainile de bucurie ca fac un reting mare pana la cer. Ce mai, este ceva uluitor ca o batrana sa moara de infarc la 83 de ani. Dar important este  ca se relaxa in piscina sau mai nou ca nu a apucat sa intre ci a alunecat de pe marginea piscinei.
Daca murea o batrana pe strada de infarct, cine sa o mai pomeneasca, nici macar urmasii? Sa mori pe strada ca un caine este nesemnificativ, dar sa mori inotand in piscina sau inainte, este intr-adevar ceva care sa sparga toate pronosticurile de reting.
Pana nu va apare altceva mai imbecil pe firmamentul vietii noastre cotidiene vom fi bombardati cu stirile despre averea batranei peste 50 mil. euro, despre inmormantare, etc.
Daca  un membru important al familiei va primi permisie din  puscarie, pentru a merge la inmormantare?
Pana atunci se anunta  ca personaje importante au mers cu coroane, etc...
Dar retingul nu doarme, este in floare. Acum a aparut stirea ca Relu Fenechiu a primit 5 ani de inchisoare cu executare, pentru niste matrapazlacuri facute acum 10 ani. Dar vina este vina si si-a dat demisia din functia de Ministru al transporturilor. Asta se toaca acum la moara stirilor.

Extremistii unguri

Extremistii unguri ameninta din nou cu “nesupunere civica”

autor: FrontPress 12.07.2013

secuiescÎntr-o scrisoare deschisă adresată vicepremierului Liviu Dragnea, dată publicităţii, vineri, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a accentuat că secuii nu vor vota nici un proiect de regionalizare care ar duce la “dezmembrarea Ţinutului Secuiesc” şi că dacă se va impune se va recurge la “acte de nesupunere civică”. Organizaţia politică autonomistă, fondată în 2003, a mai ameninţat România cu acest gen de proteste şi în urmă cu trei ani.
“Reforma, care ar înfiinţa unităţi administrative mai mari decât actualele judeţe, trebuie să aibă în vedere voinţa comunităţilor locale, şi delimitarea acestora nu se poate efectua fără consultarea prealabilă prin referendum a populaţiei locale. Noi, secuii, populaţie majoritară în Ţinutul Secuiesc nu vom vota niciun plan care ar dezmembra Ţinutul Secuiesc, ori l-ar îngloba într-o unitate administrativă mai mare. În sfârşit vă asigur, că noi, secuii nu vom lăsa ca pământul nostru natal să cadă pradă incompetenţei şi urii, şi dacă este necesar vom face uz de mijloacele nesupunerii civice pentru a păstra integritatea Ţinutului Secuiesc”, a arătat Izsak Balazs în scrisoarea citată de Agerpres.
Nesupunerea civică este o metodă cetăţenească de protest în masă împotriva deciziilor puterii de stat, care sunt considerate nelegale sau potrivnice interesului comun. Această metodă de protest poate include refuzul de a plăti impozite sau taxe, greve, blocarea drumurilor sau căilor ferate, ocuparea de spaţii publice sau chiar nesocotirea instituţiilor și a administraţiei publice și înfiinţarea altor structuri noi în locul acestora.
00Liderul CNS a mai precizat că potrivit articolului 3 din Legea 2/1968, judeţul este alcătuit din oraşe şi comune – unităţi de bază ale organizării administrativ-teritoriale a ţării – în funcţie de condiţiile geografice, economice şi social-politice, etnice şi de legăturile culturale şi tradiţionale ale populaţiei şi că din acest motiv au fost înfiinţate judeţele Harghita şi Covasna cu o populaţie preponderent maghiară. În document acesta susţine că vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat de mai multe ori, că “regionalizarea nu va fi făcută pe criterii etnice, ci pe criterii de dezvoltare” şi că citind cu atenţie reglementările în vigoare se constată că Guvernul USL în cursul procesului de regionalizare “abandonează criteriile avute în vedere de reforma administrativă din 1968, ceea ce nici Nicolae Ceauşescu nu a îndrăznit să o facă”.
“Ştiţi din ce cauză nu a îndrăznit? Deoarece prevederea citată a legii şi în general legislaţia privind protecţia minorităţilor naţionale în perioada 1945-1989 erau consecinţe ale obligaţiilor internaţionale asumate de România începând cu cele cuprinse în Tratatul de Pace cu Puterile Aliate şi Asociate şi continuând cu obligaţiile asumate de România ca şi stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite, respectiv prin semnarea Actului Final de la Helsinki. Faceţi deseori referire la raportul întocmit de ‘specialişti’, raport ce aduce argumente tocmai pe placul şi la comanda dumneavoastră, uitând de faptul, că a mai existat o comisie de experţi pentru reforma constituţională şi administrativă a României, cunoscută sub numele de Comisia Stanomir”, a subliniat Izsak.
Liderul CNS a spus că Raportul Stanomir prevede că orice efort de reorganizare administrativă este obligatoriu să ia în considerare dimensiunile care ţin de protecţia minorităţilor naţionale şi că din acest considerent unele acte normative internaţionale trebuie luate în considerare, cum ar fi Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale sau Carta europeană a autonomiei locale, ratificate de România şi chiar Tratatul de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate între România şi Republica Ungară.
“Din cele prezentate reiese clar, că regionalizarea în România atinge drepturile minorităţilor, şi prin aceasta este un subiect de cooperare internaţională şi de securitate Europeană! Doresc să vă atrag atenţia stimate domnule vice prim-ministru, că normele dreptului internaţional se interpretează, iar obligaţiile asumate de statele comunităţii internaţionale se îndeplinesc cu bună credinţă, fără practici evazive sau interpretări cu scopuri ascunse. Sunt conştient de faptul, că este greu de înţeles, dar mai ales greu de respectat acest principiu într-o ţară în care chiar şi rezultatele recensământului populaţiei sunt modificate cu rea credinţă. Dar trebuie să fiţi şi dumneavoastră conştient de faptul, că nu veţi putea neglija voinţa unei comunităţi compacte de 700.000 de secui, care nu sunt de acord cu proiectul de regionalizare al guvernului şi care şi-au exprimat voinţa ca Ţinutul Secuiesc să fie o regiune administrativă de sine stătătoare”, se mai arată în documentul citat.
Şi UDMR, cea mai mare formaţiune a maghiarilor din România, a ameninţat luna trecută cu proteste de stradă dacă aşa-zisul “Ţinut Secuiesc” va fi “asimilat spre Braşov, Buzău sau Neamţ”. Sursa: FrontPress.ro
seCUI

Nationalismul albanez

Sa fie nationalismul albanez o primejdie pentru regiune?

autor: FrontPress 12.07.2013

OLYMPUS DIGITAL CAMERACampania electorală dinaintea alegerilor parlamentare a fost dominată de retorica naţionalistă a mai tuturor partidelor albaneze. Ţările învecinate încep să se teamă.
“O limbă, o cultură, o naţiune, un viitor”, “Vreau o Albanie reunificată” sau “Albania mai presus de orice” – acestea sunt doar câteva din sloganurile campaniei care a precedat alegerile parlamentare din Albania, de la finele lunii iunie. Retorica naţionalistă la care au apelat mai toate formaţiunile politice îi nelinişteşte pe observatorii internaţionali. În ţările vecine se vorbeşte deja deschis despre ameninţarea creării unei Albanii mari.
Mai ales partidul “Aleanca Kuq e Zi” (“Alianţa Roşu Negru”) – prescurtrat AK – şi formaţiunea PDIU (Partidul pentru Dreptate, Integrare şi Unitate, au cerut unificarea tuturor albanezilor într-un singur stat. Asta fiindcă albanezii nu trăiesc doar în Albania. În Kosovo ei sunt majoritari, iar în regiuni ale Macedoniei, Serbiei, Muntenegrului şi Greciei trăiesc mulţi etnici albanezi. Potrivit celor două partide menţionate, Albania Mare ar trebui să cuprindă toate regiunile enumerate.
Formaţiunea AK, înfiinţată la finele anului 2012, care se adresează mai ales electoratului tânăr, nu-şi ascunde ideologia expansionistă. Ea militează deschis pentru unificarea Albaniei cu Kosovo. Cu toate acestea, nu a reuşit să-şi trimită reprezentanţii în parlament.
Altă formaţiune naţionalistă este PDIU, care apără în primul rând interesele Çamenilor, adică a urmaşilor albanezilor alungaţi din regiunea Epir, aflată în nord-vestul Greciei, în timpul celui de-al doilea război mondial. PDIU nu cere doar unificarea tuturor albanezilor din Albania, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Valea Presevo din sudul Serbiei, ci solicită de asemenea retrocedarea proprietăţilor confiscate de statul elen Çamenilor. Partidul a avut succes cu acest mesaj, obţinând patru mandate în noul parlament. În legislatura trecută nu a avut decât unul.
Totuşi, experţi albanezi şi străini au fost după alegeri de părere că mesajul naţionalist a fost diseminat de partide doar pentru a distrage atenţia de la problemele reale, între care sărăcia şi corupţia. Albania nu constituie o ameninţare pentru ţările din jur, fiindcă albanezii sunt conştienţi de cât este de slab statul lor, confruntat cu o severă criză materială şi morală de la căderea sistemului comunist. De Pandeli Pani, Ioachim Alexandru – Capital
Citeste si:

Impotriva nationalistilor

Israelul cere Parlamentului European sa ia masuri impotriva nationalistilor ucrainieni

autor: FrontPress 12.07.2013

svobodaAproximativ 30 de deputaţi din Knessetul israelian (parlamentul) au semnat o scrisoare adresată preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, cerând luarea de măsuri împotriva partidului radical-naţionalist ucrainean ‘Svoboda’, care în urma alegerilor din octombrie 2012 a ajuns în Rada Supremă (legislativul unicameral de la Kiev), relatează publicaţia rusă Vzgliad.
Sentimentele naţionaliste sunt în ascendenţă în Ucraina, se menţionează în mesajul deputaţilor israelieni, care şi-au exprimat preocuparea nu doar pentru soarta comunităţii evreieşti din fosta republica sovietică, ci şi pentru cea a celorlalte minorităţi din Ucraina.
‘De mai bine de jumătate de an primim veşti îngrijorătoare privind recrudescenţa sentimentelor naţionaliste în Ucraina, alimentate de mişcarea neonazistă Svoboda, care a obţinut mai mult de 10% din sufragii în scrutinul trecut ‘, afirmă scrisoarea trimisă de parlamentarii israelieni pe numele preşedintelui PE, Martin Schulz.
‘Suntem îngrijoraţi de calomniile şi ameninţările la adresa comunităţilor evreieşti şi ruse din Ucraina, precum şi la adresa altor grupuri etnice. Aceştia sunt oamenii care se inspiră din ideile naziste şi ridică în slăvi masacrele comise de către divizia SS ucraineană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial’, – afirmă în mesajul lor grupul de parlamentari israelieni, care pe această cale îşi exprimă surprinderea că respectivele excese nu au fost taxate de societatea ucraineană, dimpotrivă formaţiunea Svoboda colaborând cu două partide principale de opoziţie din Ucraina.
La sfârşitul anului trecut, Parlamentul European a adoptat un amendament la textul rezoluţiei privind situaţia din Ucraina, în care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea sentimentelor naţionaliste în ţară, fenomen manifestat prin sprijinul pentru alegerea partidului Svoboda în parlament.
La începutul verii, SUA au suspendat dreptul de intrare pe teritoriul său pentru doi lideri ai Svoboda, Oleg Tiagnibok şi Igor Miroşnicenko, pentru o serie de afirmaţii antisemite. În special, de această interdicţie era vizat Oleg Tiagnibok, liderul formaţiunii, care făcuse apel la epurarea a 400.000 de evrei şi reprezentanţi ai altor minorităţi etnice care trăiesc în Ucraina. De pe Agerpres

joi, 11 iulie 2013

Antiromanism

Antiromanism: Despre “toleranta” in perioada austro-ungara

autor: FrontPress 11.07.2013

unguriSă mai spună cineva că maghiarii nu i-au tratat corect pe români în perioada austro-ungară. Iată un exemplu de bună practică europeană de acum 100 de ani:
1009766_390541781066041_512692985_n Caz relatat în ziarul „Tribuna” din Arad (1908)
Jandarmii maghiari, vigilenți, au bănuit că e ceva în neregulă la o înmormântare într-un sat cu nume imposibil de pronunțat și au oprit convoiul funerar. Au verificat hainele participanților și au descoprit că unii copii aveau însemne tricolore.
Tricolorul românesc era interzis, evident, pt că Ungaria nu dorea ca cetățenii săi să mai fie chinuiți de fantasme naționaliste. Se demonstrase științific la Budapesta că identitatea de maghiar oferea un confort psihic superior celei de român, ceea ce poate fi observat chiar acum dealtfel.
Totuși, jandarmii au permis continuarea înmormântării, iar apoi l-au anchetat pe preot și l-au acuzat că a permis desfășurarea unei ilegalități sub egida BOR. I-au făcut dosar și l-au înaintat judecătorului, care l-a condamnat la închisoare și amendă.
Totul s-a desfășurat conform Legii, nu ca astăzi, în România, unde orice iredentist poate pune un steag pe o instituție publică. Ce bine era în ”Ungaria Mare”! Câtă lege, câtă ordine! De Mihai Tociu
1

The Night Chicago Died

Romania spre EST ?

De ce se intoarce Romania spre EST?

autor: FrontPress 11.07.2013

romania china si rusiaLa Moscova şi la Beijing s-au jucat în ultima săptămână cărţi importante pentru viitorul României. Noi axe de politică externă i se oferă acum Bucureştiului, axe care pot completa politicile occidentale, le pot concura sau chiar le pot submina, în funcţie de viziunea sau interesele de moment ale liderilor români.
Până acum România s-a ferit de cadourile Estului, pierzând poate afaceri importante, dar păstrându-şi nu doar azimutul politic spre Vest, ci şi o marjă de manevră importantă pentru o ţară aflată la periferia celor două lumi. Brusc pragmatismul pare să fi câştigat în faţa dilemelor istorice şi nu e prea clar dacă noua pirueta a politicii externe româneşti se bazează pe o strategie bine pusă la punct sau este vorba doar despre nişte răspunsuri spontane venite sub imperiul impulsurilor primite dinspre Moscova şi Beijing. Este vorba despre două ecuaţii diferite: Rusia, care îşi bazează diplomaţia pe resentimente vechi, dar şi pe interese de afaceri evidente şi China care mizează pe extinderea puterii ei globale, înfigând steguleţe pe harta izbânzilor ei economice.
646x404Ministrul român de Externe a fost aşteptat la Moscova cu mare fast, ca trimisul unei ţări prietene, a semnat o foaie de parcurs care cuprinde un calendar al consultarilor bilaterale pentru 2013-2014 şi a plecat cu promisiunea că gazul importat din Rusia va fi mai ieftin, fiindcă vor fi scoşi intermediarii din această afacere. Ce dă România în schimbul acestei noi amiciţii pe care o oferă Moscova? Mai multă flexibilitate? Negocieri asupra viitorului Republicii Moldova? O axă cu dublu sens Bucureşti-Washington şi Bucureşti-Moscova, aşa cum sugera fostul preşedinte George Bush, care miza pe faptul că România ar putea fi o punte între Rusia şi Occident? Sau o modificare de direcţie? În arhitectura Kremlinului, România este un teritoriu care a scăpat de sub influenţa rusă, dar şi un loc bun de recucerit sau de ţinut în şah. Încălzirea relaţilor cu Moscova poate fi o trambulină fie pentru ruşi, fie pentru români, dar e greu de crezut că ambele părţi pot ieşi câştigătoare.
wDansul cu Beijingul este mai subtil, iar în primă instanţă România s-ar putea bucura de investiţiile chineze în aceeaşi măsură în care şi China poate avea profituri interesante. Deocamdată premierul Victor Ponta a fost bine primit în China, chiar dacă nu a venit de acolo cu promisiuni clare şi contracte semnate. Primul pas ţine de simbolistica puterii: a dat mâna cu cei care pot lua decizii privind marile investiţii. Beijingul şi-a trasat de mai multă vreme harta strategică a ţărilor în care vrea să pună piciorul şi de unde va putea influenţa apoi nu doar politicile naţionale ale acestor state, ci şi pe cele regionale. China cucereşte pas cu pas Europa, iar dolarul american depinde în mod direct de Beijing. În vreme ce colapsul economiei chineze, prevăzut de mulţi analişti occidentali, întârzie, extinderea economică a acestei mari puteri s-a concentrate asupra resurselor din Africa şi America Latină. În primul său turneu european, premierul chinez i-a oferit Germaniei “o căsnicie de vis”, iar apoi a convins Elveţia să semneze un Acord de liber schimb. Zurich, oraşul marilor bancheri vrea să devină un centru european al tranzacţiilor cu yuani, moneda Chinei comuniste, în vreme ce grupul chinez de asigurări Ping An a preluat recent blocul Lloyd’s, cea mai faimoasă clădire din cartierul financiar al Londrei. Cel mai mare port al Greciei, Pireu, este controlat de chinezi, care au achiziţionat jumătate din afacerile Isladei, dar şi cele mai faimoase podgorii franceze. Este vorba despre afaceri profitabile, dar si despre cuceriri cu semnificaţii mai profunde, prin care China vrea să demonstreze că poate domina lumea, folosindu-se de pârghii paşnice, de aşa numita “soft power”, deşi nu şi-a neglijat nici arsenalul militar. Impunerea ei pe harta globală are loc prin proiecte viabile şi curajoase. De pildă, până în 2025, China vrea să construiască o cale ferată care să facă legătura între Shanghai şi Londra, dar până atunci şi-ar dori să -şi mai pună la butonieră câteva state aflate în zone de inflexiune, care într-un viitor mai îndepărtate ar putea deveni interesante. Balcanii fac parte din această hartă, dar până acum România a încercat să stea cu ochii pironiţi doar spre Vest şi să fugă de darurile Beijingului, pierzând oportunităţi, dar păstrându-şi în acelaşi timp o marjă de mişcare mai mare pentru viitor.
România se întoarce spre Est în acelaşi timp în care Rusia şi China îşi construiesc propria lor axă de putere şi chiar în zilele în care aveau loc exerciţiile navale ruso-chineze, premierul român şi ministrul său de Externe se lăsau îmbrăţişaţi la Beijing şi la Moscova. De Sabina Fati - Romania Libera

Intrebari si raspunsuri


I.. Ce imbatraneste prima oara la un barbat ?
R. Nevasta 

I.  In cate grupe se impart femeile?
R. Femeile se impart in trei grupe: 

- elastice (se intind cat tine patul).
- supraelastice (se intind si prin alte paturi).
- credincioase (se intind pana la Dumnezeu)

I.    De ce sunt mai multi purici decat oameni?
R.  Pentru ca este greu sa fabrici niste prezervative asa de mici. 
I. Ce este un copil complexat?
R. Un copil cu mama reala si tata imaginar.
 I. Care este cel mai periculos loc din lume?
R. Patul. Acolo mor 80% dintre oameni

I.  Ce spune spermatozoidul care fuge dupa un ovul ?
R. Daca te prind, om te fac ! 

I. Care an dureaza numai o zi ?
R. Anul Nou ! 
I. E adevarat ca barbatii impotenti traiesc mult ?
R. Da, dar degeaba

I. Prin ce se deosebeste ariciul de aricioaica ?
R. Ariciul are o teapa in plus

I. Prin ce se deosebeste un om de o camila ?
R. Camila poate sa lucreze o saptamana fara sa bea, iar omul poate sa bea o saptamana fara sa lucreze ... 

I. Care este diferenta dintre un taur si un bou ?
R. Taurul poate deveni tata, pe cand boul numai unchi

I. 
Prin ce se deosebeste sexul frantzuzesc de cel romanesc ?
R. Francezii fac sex fara lenjeria de corp, iar romanii fara lenjeria de pat.
 I. Ce este viata?
R. Cea mai raspandita boala transmisa pe cale sexuala...

I. 
De ce l-a creat Dumnezeu primul pe Adam?
R. Ca sa poata vorbi pana aparea si Eva.
 
I. De ce au femeile coapsele calde?
R. Pentru ca barbatii sa nu faca otita .
 I. Care este, in zilele noastre, cea mai obisnuita formula de cerere in
casatorie?
R. Dumnezeule, sa nu-mi spui ca ai ramas insarcinata ... 

I. Ce facea Mesterul Manole cand o zidea pe sotia lui, Ana?
R. Body-building. 

I. Ce au in comun un trenulet electric si sanii unei femei?
R. Au fost create initial pentru copii, dar tot barbatii se joaca mai mult
cu ele. 

I. De ce isi iau blondele pe ele pantaloni foarte stramti?
R. Ca lumea sa le poata citi pe buze. 

I. De ce prefera barbatii sa se insoare cu virgine?
R. Pentru ca nu suporta comparatiile.


I. 
Cum se cheama un barbat inteligent in America ?
R. Turist. 

I. De ce a creat Dumnezeu barbatul?
R. Pentru ca vibratorul nu poate sa aduca bani acasa

I. Care este asemanarea dintre un barbat si un storcator de fructe?   
R. Ai nevoie de el, dar nu esti sigura pentru ce
I. 
Care este definitia unei seri romantice pentru un barbat?
R. Sex. 

I. Cum se numeste un barbat caruia ii lipseste 90% din creier?
R. Castrat.
 I. Care este diferenta dintre o repriza de fotbal si un preludiu?   
R. Prima dureaza sigur 45 de minute
I. Care este diferenta dintre o amanta si o sotie?
R. 30 de kilograme. 

I. Care este diferenta dintre un amant si un sot?
R. 30 - 45 de minute. 

I. Care este asemanarea dintre o masina noua si un sot?
R. Ambele functioneaza bine doar in primul an. 

I. Care este diferenta intre femeie si prosop?
R. La prosop cauti partile uscate, la femei pe cele ude. 


I. La ce e mai usor sa renunti: la vin sau la femei?
R. Depinde de vechime.
 I.  Care e diferenta dintre o femeie si o baterie electrica ?   
R. Bateria are si o parte pozitiva, anodul. 

I. De ce au uraganele nume de femei?
R. Pentru ca vin umede si salbatice si pleaca cu casa si masina.
 I. Stiti cum se numeste o secretara lasata insarcinata de catre seful
ei ?
R. BOSS
 UMFLATA ...

I. 
Ce fac pestii cand sunt multi?
R. Bancuri 

I. Cum canta cucu` in America ?
R. With - with !

I. De ce stau gainile pe gard?
R. Sa le vada cocosii copanele.. 

I. Ce zic ciobanii cand se descalta ?
R. A mai trecut un an.