Reda-i copilaria lui Stefanut

sâmbătă, 30 iunie 2012

Vorbe celebre !


LA TREABA !!!La treaba noul guvern ca, de mancat cacat ne-am saturat !!!

Ce mult m-am bucurat cand au fost alesi noii guvernanti. Mi-am spus: uite mai ca rasare soarele si pe strada noastra!
Acum cu avant se apuca oamenii acestia mai tineri de treaba, ca doar asa ne-au promis. ( S-or fi apucat cu mana de treaba, dar nu stiu care treaba:)))
Acum la 2 luni de la instalare vad si eu ca au rezolvat toate problemele tarii si implicit ale noastre.
 Nu mai avem nici o grija,  si-au pus oamemnii lor in functie, si au inceput vechiul si noul razboi steril cu presedintele jucator. Daca nu-l da jos tot degeaba.
Agenda zilei la tv . este intretinuta de plagiaturi la toti politicienii, de "sinuciderea ratata" a lui Nastase, de tot felul de prostii si prostioare care nu intereseaza decat vulgul caci,   in  burta tot ghioraie matele de foame.
Asa ca  nu este nici o speranta sa scapam  de Basescu,  nodul gordian care nu ne lasa sa   ne vedem de treaba si saboteaza toate   actiunile guvernului care se lasa antrenat ca un copil de gradinita in astfel de jocuri murdare si smecheresti  ca de alba-neagra.Alexandru Macedon a taiat cu sabia nodul gordian daca a vazut ca nu-l poate desface, nu a pierdut timpul degeaba.
 Daca nu se apuca de treaba nici "ZAMBARICII " acestia, la toamna de dam si lor un sut in chiur, sa se duca la Dracul cu carti.
Ca nu de aceea i-am pus in fruntea bucatelor,  nu ca sa manance cacat cu Basescu  pentru a ne tine agenda incarcata la tv.
Si moderatoarele care  precum profesorele la catedra, indruma  invitatii care  sunt ca niste "prostovani, care nu inteleg care este punctul de vedere corect". Punctul de vedere corect este spus tare  si apasat de catre  moderatoare, ca pe ele le alegem doar !!!
 Acum dupa vizita la Bruxelles sa vina trupa de soc a Romaniei si sa se apuce de treaba ca, poate nu-i mai apuca alegerile din  toamna. Poate ca scapam de ei acum in vacanta de vara ca, ei sunt numai in vacanta de 8 ani.
 Hai la treaba ca ne-am saturat de mancat cacat la tv. si de nefacut nimic. 

Ai Agatha Christie a suferit cand a fost inselata !


Şi-a înscenat Agatha Christie moartea?

...de Mădălina Firănescu

Şi-a înscenat Agatha Christie moartea?
« Imaginea 1 din 1 »
Considerată cea mai de succes scriitoare de romane poliţiste, englezoaica Agatha Christie a lăsat, şi după moarte, un mister nedezlegat. Nu într-un volum, ci în propria viaţă. E vorba despre cele 11 zile de dispariţie din decembrie 1926, despre care a refuzat să vorbească şi asupra căreia presa vremii a făcut numeroase speculaţii, mergând de la înscenarea propriei morţi până la…dorinţa de publicitate.
* Cum s-a ratat o mare pianistă
Născută Agatha Clarissa Miller la 15 septembrie 1890, în Torquay, Anglia, ca mezina familiei care mai avea doi copii, viitoarea scriitoare a rămas de mică orfană de tată. Crescută de mama ei, Agatha a învăţat singură să citească la 5 ani, iar la 16 ani a fost trimisă să studieze muzica la Paris. Avea să se dovedească o pianistă talentată, dar timiditatea şi teama de a performa în public au împiedicat-o să devină o stea a scenei. Însă dragostea pentru muzică şi-a păstrat-o, ambii detectivi-vedetă din cărţile sale, Hercule Poirot şi Miss Marple, fiind pasionaţi de operă. În plus, Poirot chiar cântă, în romanul “Crimele A.B.C.”, o melodie din primul Război Mondial. „Mulţi oameni mă întreabă de ce am început să scriu... Din cauză că nu am beneficiat niciodată de educaţie în şcoală”, spunea autoarea. În 1914, Agatha s-a căsătorit cu un ofiţer britanic, colonelul Archibald Christie. În vreme ce el lupta în Franţa împotriva germanilor, ea lucra ca asistentă medicală, slujbă care i-a influenţat scrierile prin faptul că multe dintre crimele comise în cărţile sale erau înfăptuite cu otravă sau medicamente. Căsnicia nu a fost prea fericită. Cuplul a avut o fiică, Rosalind, dar infidelităţile soţului au dus la divorţ, în 1928. Nu înainte ca Agatha să-l transforme pe Arthur în principal suspect al poliţiei, în cazul dispariţiei ei.
* O dispariţie misterioasă, de 11 zile
După ce Archibald Christie i-a mărturisit soţiei că a înşelat-o şi că, personal, nu mai acordă nicio şansă mariajului lor, Agatha a dispărut brusc, în decembrie 1926, vreme de unsprezece zile! Potrivit relatărilor din presă, ea a plecat de acasă la lăsarea serii, cu maşina personală, iar automobilul i-a fost găsit în apropierea Londrei. Aici se opreau toate indiciile. Misterul a ţinut cu sufletul la gură opinia publică, până când scriitoarea a fost descoperită într-un hotel din localitatea Harrogate, unde se înregistrase sub nume fals (Teresa Neele). Ea a pretins că a suferit o amnezie din cauza depresiei provocate de moartea mamei sale şi de infidelităţile soţului. Agatha Christie a refuzat toată viaţa să desluşească motivele acestui episod incitant, care a inspirat, în 1979, un film cu Vanessa Redgrave în rol principal, peliculă care prezintă o versiune fictivă a dispariţiei scriitoarei. La doi ani după divorţul de primul soţ, în 1930, Christie s-a recăsătorit cu Sir Max Mallowan, un arheolog britanic cu 14 ani mai tânăr decât ea. Întrebată dacă nu se teme de diferenţa de vârstă, Agatha a răspuns cu umor: "Tocmai de aceea am şi ales un arheolog, deoarece, prin natura profesiei sale, cu cât îmbătrânesc, cu atât mă va găsi mai atrăgătoare". Scriitoarea l-a însoţit pe Mallowan în numeroase expediţii, care îi vor furniza fundalul pentru romanele plasate în Orientul Mijlociu. În 1971, Agatha Christie a primit un tilu nobiliar. Ea a murit la 12 ianuarie 1976, la 85 de ani, din cauze naturale. Singura sa fiică, Rosalind Hicks, a trecut în nefiinţă tot la 85 de ani, la 28 octombrie 2004. Fiul ei, Matthew Prichard, deţine în prezent drepturile de autor pentru operele bunicii.
* Cea mai vândută, după Biblie şi Shakespeare!
Regina scrierilor poliţiste a lăsat în urma ei mai mult de 80 de romane şi 19 piese de teatru, care au fost traduse în peste 70 de limbi. A intrat în Cartea Recordurilor, având cele mai mari vânzări la nivel mondial, după Biblie şi operele lui William Shakespeare. Primul său roman - "Misterioasa afacere de la Styles"- a văzut lumina tiparului în 1920 şi marchează glorioasa intrare în scenă a detectivului Hercule Poirot. După cum însăşi autoarea avea să relateze peste ani, prima carte a fost scrisă mai mult pentru a-i dovedi surorii sale că este capabilă de acest lucru. Scepticismul debutantei a fost spulberat rapid de succesul de piaţă. Începând din 1930, Agatha Christie i-a permis atipicei detective-amatoare Miss Marple să se implice în anchetele lui Hercule Poirot. Scriitoarea a reuşit să schimbe stilul scrierilor poliţiste, prin finalul-surpriză. Romanul “Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd?” se încheie cu dezvăluirea criminalului în persoana…povestitorului! Totuşi, scriitoarea a avut mereu grijă să le furnizeze cititorilor indiciile necesare soluţionării misterului. Majoritatea romanelor şi povestirilor sale au fost ecranizate, unele chiar de mai multe ori (Crima din Orient Express, Moarte pe Nil etc). S-au produs versiuni televizate şi radiofonice ale acestor scrieri, iar compania japoneză Nippon Housou Kyoukai i-a transformat pe Poirot şi pe Miss Marple în personaje de desen animat. Ceea ce se ştie mai puţin e că Agatha Christie a scris şi romane de dragoste, sub pseudonimul Mary Westmacott.
* “Poirot era arogant, de aia l-am omorât”
În ultimii ani ai vieţii, Agatha Christie s-a gândit să “scape” de Hercule Poirot, pe care – potrivit mărturisirilor din jurnal- niciodată nu l-a putut suferi. Prin anii ’60, îl numea "un nenorocit detestabil, obositor şi egocentric". Totuşi publicul îl iubea, aşa că nu puta fi scos din scenă. Romanul “Cortina” rezolvă însă problema: însuşi Poirot comite o crimă şi după aceea moare, din cauze naturale - dar îşi lasă "confesiunea" pe birou, unde va fi găsită de fidelul său prieten, căpitanul Hastings. Agatha Christie intenţionase să ceară publicarea postumă a romanului, însă succesul ecranizării romanului "Crima din Orient Express" a determinat-o să accepte tipărirea în 1974. "Era incredibil de arogant, tocmai de aceea l-am şi 'omorât'. Mă săturasem de aerele lui", a explicat Agatha sfârşitul lui Poirot. Celebritatea detectivului îi depăşise însă aşteptările, astfel că belgianul a devenit singurul personaj fictiv care a primit vreodatǎ un necrolog (în New York Times: 6 august, 1975: "Hercule Poirot, celebrul detectiv belgian, a murit."). Ultimul roman al scriitoarei, publicat după trecerea ei în nefiinţă, s-a intitulat "Sleeping Murder" şi a marcat "retragerea" lui Miss Marple. "Întotdeauna mi-a fost dragă Miss Marple, tocmai de aceea n-am vrut s-o omor şi am preferat ca, după ce va rezolva ultimul său caz, să se retragă în satul său", scria Christie în jurnal.
 • Print

Batalioane de exterminare


Batalioanele de exterminare ale NKVD in Basarabia

autor: FrontPress 30.06.2012
Printre multiplele grupări paramilitare formate de URSS după începerea ofensivei germane pe frontul sovietic au fost şi aşa-numitele batalioane de exterminare. Constituite exclusiv din persoane civile, în cea mai mare parte tineri şi bătrâni fără experienţă militară, aceste grupări erau conduse direct de NKVD. Sarcina lor principală era lupta cu paraşutiştii şi diversioniştii inamicului – misiune dificilă de realizat, având în vedere pregătirea specială a celor pe care urmau să-i anihileze.
Formarea batalioanelor de exterminare au fost dispusă prin Hotărârea Consiliului Comisarilor Poporului al URSS nr. 1738-746 /strict secret/, din 24 iunie 1941, „Cu privire la măsurile în lupta cu paraşutiştii şi diversioniştii inamicului în zona liniei frontului”. Decizia a fost dublată de ordinul NKVD nr. 00804, din 25 iunie 1941. A fost o măsură disperată a sovieticilor de a opri înaintarea trupelor germane cu orice preţ şi una nechibzuită prin trimiterea populaţiei civile în faţa unor profesionişti. Or, îmbinarea de cuvinte batalioane de exterminare sună bine doar în fonetica limbii ruse, care nicidecum nu-l putea speria pe inamic.
Pentru coordonarea batalioanelor în cadrul NKVD a fost creat Statul Major unional şi au fost aprobate un şir de documente ce reglementau activitatea lor. În regiuni, de regulă, şeful Statului Major era locţiitorul comisarului NKVD. Completarea batalioanelor era una „benevolă” şi viza, în primul rând, membrii de partid şi activiştii, iar refuzul era calificat drept lipsă de patriotism şi laşitate. Cei mobilizaţi erau verificaţi dacă aveau „origine sănătoasă”.
Odată cu înaintarea trupelor germane în interiorul URSS, batalioanele se desfiinţau, efectivul lor devenind sursa principală de completare a brigăzilor de gherilă. Iar la revenirea Armatei Roşii într-un anumit teritoriu batalioanele se refăceau.
Prost echipate şi slab dotate cu muniţii, fără instruire militară elementară, chiar de la început, batalioanele de exterminare din RSS Moldovenească s-au transformat în unităţi care asigurau paza instituţiilor de stat şi a căilor de comunicaţii, prindeau dezertorii din Armata Roşie, adunau muniţiile şi foile volante de pe câmpuri.
Prima misiune la Soroca
Ofensiva vertiginoasă a armatei germane în vara anului 1941 a împiedicat înfiinţarea batalioanelor în RSSM. Contra ofensiva sovietică şi stabilirea liniei frontului pe Nistru, în primăvara anului 1944, a permis formarea batalioanelor de exterminare şi în Basarabia. Şef al statului major a fost numit locotenent-colonelul Orlov, el fiind locţiitorul Comisarului Poporului pentru Afacerile Interne al RSSM.
În ordinul nr. 1, din 26 mai 1944, adresat comisarilor de judeţ ai NKVD, Orlov a dispus crearea batalioanelor de exterminare în toate raioanele şi oraşele aflate sub controlul Armatei Roşii. În fruntea lor era numit locţiitorul comisarului NKVD al judeţului. Fiecare unitate urma să aibă de la 120 până la 150 de persoane.
Membrii urmau să fie racolaţi din rândul următoarelor categorii de basarabeni: a)persoane care aveau liber de la încorporare; b)persoanele inapte pentru serviciul militar, dar care puteau ţine arma în mână; c)persoanele în etate. Se recomanda încorporarea a 15-25 de fete sau mame fără copii pentru a fi folosite în transmisiuni şi organizare internă. Batalionul era divizat în 3-4 plutoane, care să fie conduse de persoane care cunoşteau arta militară sau oameni trimişi la vatră de pe front, din cauza rănilor.
Comitetele executive judeţene şi raionale trebuiau să pună la dispoziţia batalioanelor tehnica necesară pentru activitate: maşini, furgoane, cai pentru soluţionarea cazurilor operative. În ajutorul batalioanelor, la toate întreprinderile, instituţiile, în sate şi cătune se formau grupuri de sprijin.
Primul pluton al batalionului de exterminare a fost format în or. Soroca, între 28 martie şi 10 aprilie 1944, cu 46 de combatanţi. Într-un raport al NKVD se menţiona că o parte dintre aceşti combatanţi, între 1 aprilie şi 7 mai 1944, au păzit guvernul RSSM cu sediul la Soroca. După intrarea Armatei Roşii în oraşul Bălţi şi aici a fost format un astfel de pluton.
Fiind abia create şi insuficient de sigure, batalioane din RSSM au fost ajutate de cele din Rusia. Astfel, 179 de combatanţi ai batalioanelor din regiunea Moscova (din cei 200 trimişi, 16 au dezertat pe drum) au oferit ajutor frăţesc, patrulând alături de moldoveni între 18 aprilie şi 20 mai 1944.
La 20 iunie 1944, Orlov raporta la Moscova că în RSSM erau create deja 18 batalioane de exterminare, cu un număr total de 2.284 de persoane. Dintre aceştia, 893 aveau vârsta de încorporare, 662 nu împliniseră 18 ani, iar 410 erau de vârsta a treia. Au fost mobilizate şi 126 de femei. Combatanţii aveau în dotare 270 de puşti, 14 puşti automate şi 2 mitraliere.
În toamna anului 1944 numărul batalioanelor de exterminare din RSSM a crescut. Astfel, la 20 noiembrie erau deja 40 de batalioane cu 4.718 membri. La 1 ianuarie 1945, erau 53 de formaţiuni, cu un total de 5.628 persoane şi 773 grupuri de sprijin, ce numărau 6.632 persoane. La finele primului trimestru al anului 1945 în RSSM activau 60 de batalioane. În următorul an numărul s-a redus, din cauza că mulţi basarabeni erau încorporaţi în rândurile Armatei Sovietice.
Batalioanele de exterminare din RSS Moldovenească au fost desfiinţate la finele anului 1946. Cu puţin timp înainte de lichidare se preciza că niciun combatant nu fusese decorat cu vreun ordin sau medalie. Totodată, membrii acestor structuri paramilitare nu se găsesc pe lista persoanelor care ar beneficia de anumite înlesniri.
Adunau muniţii şi foi volante
Fără a avea mari succese în „lupta cu paraşutiştii şi diversioniştii inamicului”, batalioanele, pentru a-şi justifica existenţa, exercitau tot felul de misiuni specifice miliţiei locale.
Astfel, rapoartele conţineau informaţii despre reţinerea bandiţilor, infractorilor, dezertorilor din închisori, speculanţilor, escrocilor, boschetarilor, prizonierilor şi soldaţilor din armata lui Vlasov – toţi consideraţi complici ai duşmanului etc., delimitare ce putea fi făcută doar de o anchetă minuţioasă. O misiune specială a membrilor batalioanelor era şi colectarea muniţiilor de pe câmpul de luptă.
Într-un prim raport, din 28 mai 1944, se arată că membrii plutoanelor din RSSM au contribuit la colectarea a 162 de puşti, 75 de puşti automate, 87.246 de cartuşe, 21 de grenade, 11 tranzistoare, 8 aparate de telefon, 14 puşti mitraliere, 12 km de cablu. Au mai fost reţinuţi 9 soldaţi ai armatei române, 45 de dezertori din Armata Roşie şi au fost strânse 638 de foi volante. În raport nu se pomenea de niciun caz de prindere a paraşutiştilor sau a diversioniştilor.
„Recoltă” tot mai mare
O lună mai târziu, la 20 iunie 1944, batalioanele moldoveneşti raportau că au reţinut 2.079 de dezertori, 64 de persoane mobilizate la lucru, 340 de persoane care au încălcat regimul liniei frontului, 16 infractori, 16 prizonieri, 369 de boschetari etc.
Din aprilie 1944 şi până în august 1945 batalioanele de exterminare din RSSM au prins: 7 spioni, 16 bandiţi, 25 de complici ai bandiţilor, 42 de complici ai inamicului, 10.275 de premilitari care se eschivau de încorporare şi dezertori din Armata Roşie, 1.751 de soldaţi şi ofiţeri ai inamicului, 151 de ostaşi din armata lui Vlasov, 10.273 de persoane care au încălcat regimul liniei frontului, 2.392 de boschetari şi 1.139 de speculanţi.
În acest răstimp, batalioanele au colectat 24.868 de puşti, 673 de mitraliere, 632 de automate, 82 de pistoale, 4.582 de grenade, 5.857 de obuze şi mine, 1.355.757 de cartuşe, 17 tranzistoare, 85.548 de foi volante.
Deghizaţi în femei, în misiune de cercetare
Rapoartele NKVD descriau cele mai reuşite operaţiuni la care au luat parte combatanţii batalioanelor, dar şi insuccesele lor. De exemplu, se menţiona că la 3 iulie 1944 batalionul din raionul Cotiujeni, judeţul Soroca, a întreprins o razie în pădurea de lângă satul Cuşmirca. Ca urmare au fost prinşi 19 dezertori din Armata Roşie.
Succese şi excese
Într-un raport din Bălţi se arată că în noaptea de 30 octombrie 1944 s-a organizat o razie pentru verificarea documentelor, la care au participat 50 de miliţienii, 5 nkvd-işti şi 30 de combatanţi ai batalionului local de exterminare. Au fost reţinute 37 de persoane care nu aveau acte de identitate, 48 fără viza de reşedinţă şi 6 dezertori din Armata Roşie.
În aprilie 1945 combatanţii batalionului din raionul Olăneşti, judeţul Bender, au organizat razii, fiind reţinuţi 130 de dezertori din Armata Roşie.
Într-un ordin al NKVD se menţiona că un oarecare inspector Andon din raionul Glodeni a reţinut în satul Cajba un dezertor din Armata Roşie, care a opus rezistenţă şi a reuşit să scape. Două membre ale grupului de susţinere din acest stat, Tatiana Fusa şi Claudia Vasilachi, au urmărit dezertorul şi l-au reţinut. Ministrul NKVD le-a mulţumit public şi le-a premiat cu câte 250 de ruble.
Pentru operaţiunile speciale combatanţii erau premiaţi de ministrul NKVD
Printre cei mai activi erau menţionaţi combatanţii Marc Caraman şi Arseni Radu din batalionul din Olăneşti, judeţul Bender, care au prins 27 şi, respectiv, 35 de dezertori. Un caz a fost mediatizat. Astfel, potrivit unei informaţii operative, în pădurea din satele Mihălăşeni şi Grinăuţi din raionul Ocniţa, se ascundeau dezertori. Combatanţii I.C. Olaru şi I.E. Lesnic s-au deghizat în femei şi au mers în recunoaştere. În baza informaţiilor obţinute, a fost reţinut un grup mare de dezertori din Armata Roşie. Pentru ingeniozitate Olaru şi Lesnic au fost premiaţi de ministrul NKVD.
La capitolul insuccese se menţionează că în noaptea de 13 spre 14 mai 1944, şapte combatanţi ai batalionului din raionul Edineţ, aflându-se în misiune de patrulare, au observat doi indivizi – unul s-a ascuns în livadă, celălalt într-un şopron al cetăţeanului Nistor. Fără a efectua focul de avertizare, patrula a tras asupra şopronului omorându-l pe stăpânul casei Pavel Nistor. În alt caz, un combatant din Ocniţa, imediat ce a primit o puşcă, a dezertat, alăturându-se unei bande ce acţiona în acest raion. De Mihai Taşcă – Historia

vineri, 29 iunie 2012

Salutari !Basescu suspendat !


Basescu suspendat – Incepe procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu


 1. ROBERT HORVATH CINEAST NEW YORK
  FASCISMUL ROMAN ANTI ROMAN TREBUIE OPRIT !
  New York Magazin
  Domnule redactor Culian
  Asistam la o contralevolutie. Elita tarii se ridica impotriva interesului si
  nazuintele Romaniei. Mii de intelectuali se ridica in apararea celui mai sinistru personaj imaginabil seful ICR, Horia Patapievici.
  Nu noi am creiat acum patru ani celebrul scandal ICR New York. Scandalul
  este continuu si este creiat de o banda anti culturala si anti romaneasca asezata
  in fruntea culturii….sau mai precis in fruntea anti culturii.
  Cel mai grav este faptul ca am fost tradati. Ponta si noua putere in loc sa-i arunce la lada de gunoi sa hotarat sa lase conducerea ICR neatinsa.
  Umilirea celor putini si cinstiti continua.
  Pentru prima data in istoria politica asistam la un fenomen nou cu totul inedit. Romanii se ridica impotriva lor insasi. Clasa politica aliata cu elita intelectuala se infasoara cu drapelul antinational sfaramand cu furie tot ce au creat generatile precedente. O natiune intreaga refuza sa se uite in oglinda fiindu-i rusine sa fie roman. Desfintarea culturii nationale este institutionalizata, devenind politica de stat. Eminescu este daramat, limba romana este considerata un pericol, iar folclorul uitat cu desăvarsire. Noua inchizitie lustruieste catusele. Cei care se ridica impotriva noului tip de fascism sau au putina demnitate, sunt declarati nebuni de legat .Ei trebuie desfiintati” Nu intamplator conducatorii acestui fascism sint grupul de intelectuali antiroman din lurul presedintelui Basescu ………
  Suntem putini dar multi la New York. La fel ca acum patru ani trebuie sa uitam ce ne
  desparte si sa ne unim fortele. Sper ca intelectuaiii si oamenii de bine din tara si din diaspora sa ni se alature.
  Fascimul roman anti roman trebuie oprit !
  http://devanewyork.blogspot.com/
  Robert Horvath Deva cineast New York
  stareanatiunii.com/

Google ACUZAT !


Google, ACUZAT ca furnizeaza informatii strategice Mossad-ului

autor: FrontPress 29.06.2012
Agenția de presă iraniană susține că unul dintre directorii executivi ai gigantului Google, Eric Schmidt, ar fi promis acces deplin la datele obținute de motorul de căutare serviciului de informații externe Mossad, în cadrul recentei sale vizite în Israel, potrivit Agerpres.
Potrivit sursei citate, Schmidt l-ar fi încredițat pe premierul israelian Benjanim Netanyahu că decizia companiei de a investi în economia israeliană ar fost una dintre cele mai bune din istoria Google.
Agenția iraniană de presă mai titrează și faptul că Google ar fi oferit deja sprijin mai multor agenții de spionaj din lume, în special celor de la CIA.
Referitor la colaborarea cu Mossad-ul, presa iraniană susține că nu are informații concrete despre volumul de informații pe care îl va furniza compania americană agenției israeliene, dar punctează faptul că, prin intermediul google Earth, oricine poate avea acces la informații de cea mai bună calitate.
Pe de altă parte, autoritățile iraniene și-au anunțat intenția de a da în judecată compania Google din cauza faptului că ar fi omis intenționat să treacă pe hărțile sale online denumirea istorică a Golfului Persic, ce separă Iranul de Peninsula Arabică.
În replică, conducerea Google a afirmat că acuzațiile oficialilor de la Teheran sunt abuzive deoarece Golful Persic a figurat mereu pe hărţile Google fără vreun nume. De Ana-Maria Adamoae – Evenimentul Zilei
 

Comentezi ???Ai opinii? Vrei sa-ti strigi credinta, parerile, revolta? Fii liber si exprima-te comentand articolele FrontPress! Vrem sa stim ce gandesti! Fii nemultumit daca asa simti. Critica este constructiva daca este facuta cu inima deschisa.
Te asiguram ca nu agream cenzura! Sunt sterse sau editate doar comentariile care contin injuraturi explicite sau care pot implica consecinte de natura legala. Esti raspunzator pentru continutul mesajului. Ratiunea si agrumentele sa fie armele tale pentru ca doar asa vei fi respectat si parerea ta va conta cu adevarat. Mai ramane doar sa te intrebam: ai curaj sa comentezi?

Beliti-l pe Basescu !BANI, CAT MAI MULTI BANI !
MERCENARUL ROMAN

FRATILOR, CE MAI STATI, BELITI-L PE BASESCU !  


Cei care spun că USL guvernează, dar nu conduce – adică se află la guvernare, dar nu influenţează în mod major cursul evenimentelor, au dreptate. Adevărat, o parte din aceasta gresala se datorează USL înseşi, care a întârziat nepermis de mult să restructureze structurile de la nivel central şi din teritoriu, fie că vorbim despre deconcentrate, fie de structuri ale ministerelor de forţă. Victor Ponta pare că a uitat că se luptă cu un duşman (, iar nu adversar) implacabil, necruţător şi, mai ales, fără scrupule. A procedat, cu alte cuvinte, precum Tăriceanu, care a crezut timp de doi ani şi mai bine în virtuţile convieţuirii politice cu Băsescu – când s-a trezit din somn, îi fugise un sfert din partid din ograda PNL.
Un exemplu despre cum nu trebuie să crezi că nişte instituţii pervertite de către numirile politice din partea preşedintelui şi ale PDL ar putea să procedeze conform legii şi normalităţii l-au dat în ultimele zile Procuratura Generală, DNA, ANI şi, azi, Curtea Constituţională.
Ce este de făcut? Să schimbi capii acestor structuri… dar nu poţi, deoarece unele dintre aceste numiri sunt la latitudinea Cotrocenilor. Atunci?
Atunci vine răspunsul pe care l-a dat deja Crin Antonescu: îl suspenzi pe Traian Băsescu.

mercenarul.weblog.ro/ 

Manifestatie in Bucuresti


Bucuresti: Aproape 300 de persoane au manifestat pentru UNIREA celor doua state romanesti (VIDEO+FOTO)

autor: FrontPress 29.06.2012
Aproape 300 de persoane s-au strâns joi în faţa Casei Centrale a Armatei din Bucureşti pentru a participa la un marş unionist pe calea Victoriei spre Muzeul de istorie. Pe întreaga durată a acţiunii, participanţii au fluturat drapele tricolore şi au scandat lozinci în favoarea unirii Republicii Moldova cu România.  Un protest similar a avut loc şi la Chişinău, în faţa ambasadei Rusiei.
Marşul a fost organizat de Platforma Civică ACŢIUNEA 2012 pentru a marca ocuparea teritoriilor românești de la est de Prut de către sovietici în 28 iunie 1940.
Manifestanţii au afişat mai multe mesaje sugestive, precum „28 iunie 1940 – ruperea Patriei”, „Două state – o singură țară” sau „1940: suferință, deportări, execuții – 2012: vrem unire, nu discuții”. Sursa: FrontPress.ro

A murit Camil RoguskiArhitectul lui Ceauşescu, Camil Roguski, a murit

Arhitectul Camil Roguski a încetat din viaţă în cursul zilei de ieri, la vârsta de 87 de ani. Apropiat al cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu, arhitectul fostului dictator i-a cunoscut pe Constantin Brătianu, pe Charles de Gaulle, pe Gheorghe Gheorghiu Dej, dar și pe Carol al II-lea.
Camil Roguski s-a născut la 15 martie 1925 într-o familie de intelectuali, cu o puternică înclinare către arhitectură. Străbunicul şi bunicul acestuia au fost arhitecţi care şi-au finalizat studiile în Germania, la Charlottenburg. În 1850(cred ca este o gresala) bunicul arhitect Carol Roguski a fost chemat de regele Carol I al României să lucreze în România şi în această calitate a fost arhitect al oraşului Brăila.

Fostul arhitect al lui Nicolae Ceauşescu şi-a petrecut adolescenţa în interiorul Muzeului Etnografic din Bucureşti, alături de cei mai mari artişti ai timpului - Şirato, Toniţa, Brâncuşi- , prieteni cu tatăl său.

Începutul carierei de arhitect a fost profund marcat de profesorii săi din facultate - Duiliu Marcu şi Robert Woll. Sub îndrumarea lui Marcu, Roguski a contribuit la finisarea palatului din Piaţa Victoriei executând pentru prima dată un studiu asupra decorării lui interioare.

Apoi, ca arhitect al Ministerului de Interne, s-a ocupat de întreţinerea Palatului, dar şi de numeroase ambasade din lume: Buenos Aires, Roma, Paris, etc.

Roguski a proiectat peste 1.000 de magazine în centre comerciale Ploieşti, Brăila, Valea Jiului şi Galaţi, inclusiv ateliere de producţie şi restaurante ce compun aceste centre.

Tot el a fost cel care, împreună cu un colectiv de arhitecţi, a proiectat interioarele şi mobilierul decorativ de la Castelul Pelişor, o replică a celui dispărut. Tot el s-a ocupat de proiectarea şi executarea dotărilor celor două ansambluri de palate de la Snagov.

După o carieră de aproape 50 de ani, Roguski s-a pensionat în 1996, la vârsta de 71 de ani.

Ciocniri violente


Ciocniri violente in Kosovo intre tineri sarbi si politie: zeci de raniti

autor: FrontPress 29.06.2012
Peste 50 de persoane au fost ranite in ciocniri ce au avut loc joi, cand autoritatile din Kosovo au deportat un grup de tineri vizitatori din Serbia, care acuza politia ca a folosit munitie de razboi impotriva lor. Una din persoane este grav ranita.
Grupul de 70 de persoane, majoritatea tineri din Serbia, se deplasa in doua autobuze catre Gazimestan, un punct istoric si religios apropiat de capitala Pristina, cand politia a decis sa-i trimita pe toti inapoi in Serbia intrucat tinerii erau “foarte agresivi, bauti si provocau politia si cetatenii”, scrie Reuters.
Ministrul de Interne din Kosovo, Bajram Rexhepi, a spus ca tinerii au aruncat cu pietre si alte obiecte grele in politisti imediat dupa ce au fost expulzati de pe teritoriul kosovar.
Autoritatile sarbe din domeniul sanatatii au precizat ca un sarb are rani care-i pun in pericol viata si cinci altii au fost spitalizati cu rani produse de arme de foc. In total, 20 de sarbi au primit ingrijiri in orasele Kursumlija si Prokuplje, in afara Kosovo.
Noua politisti au fost tratati la spital si alti 23 de politisti au suferit rani minore, a precizat ministrul de Interne. Politia a refuzat sa spuna daca a utilizat munitie de razboi.
Gazimestan este locul unde sarbii marcheaza batalia din Kosovo din 1389, cand sarbii crestin-ortodocsi ai tarului Lazar au pierdut o lupta in fata invadatorilor turci otomani.
Premierul sarb, Ivica Dacici, a afirmat ca incidentul aduce daune pacii si stabilitatii in Kosovo. De Ana Ilie – Ziare.com

Radovan Karadzici achitat


Liderul militar al sarbilor bosniaci ACHITAT in cazul acuzatiilor de GENOCID

autor: FrontPress 29.06.2012
Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, a fost achitat de Tribunalul Penal Internaţional în cazul acuzaţiilor de genocid vizând fapte comise în Bosnia-Herţegovina.
Decizia achitării a fost luată în contextul în care procurorii TPI nu au putut prezenta suficiente probe privind acuzaţiile de acte de genocid comise în localităţi de pe teritoriul Bosniei-Herţegovina, transmite Mediafax.
Însă Radovan Karadzici va rămâne în detenţie, fiind în continuare acuzat pentru masacrul de la Srebreniţa şi pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în cursul conflictului din Bosnia (1992 – 1995).
La începutul lunii iunie, preleşedintele Serbiei, naţionalistul moderat Tomislav Nikolic, a stârnit un val de controverse în Balcani după ce a declarat că evenimentele de la Srebrenica din 1995 au fost “crime grave de război”, dar nici pe departe “genocid”.
Conform estimărilor Occidentale, circa 8.000 de musulmani au fost ucişi de sârbi în cele mai tragice evenimente petrecute în Europa de la sfârşitul celui de al doilea război mondial. În 2010, Parlamentul de la Belgrad a condamnat masacrul de la Srebrenica şi a cerut scuze oficiale victimelor.
Srebrenica: Controversele continuă 
Masacrul de la Srebrenica se referă la uciderea în iulie 1995 a circa 8.000 de musulmani bosniaci, din orașul Srebrenica din Bosnia-Herțegovina și din împrejurimi, de către unități ale Armatei Republicii Srpska aflată sub comanda generalului Ratko Mladici, în prezent judecat la Haga, în timpul unuia dintre prea multele războaie din fosta Iugoslavie. Unele victime au murit în luptă, altele au fost executate. În aprilie 1993 enclava Srebrenica este declarată „zonă protejată” aflată sub jurisdicția ONU. Însă în iulie 1995 Forța de Protecție a Națiunilor Unite (UNPROFOR), reprezentată pe teren de un contingent de 400 de „căști albastre” olandeze, nu a împiedicat capturarea orașului de către armata Republicii Srpska și nici masacrul ce a urmat.
În vara anului trecut, televiziunea publică suedeză Sveriges Television (SVT) a difuzat documentarul norvegian “Oraşul sacrificat” (Staden som offrades), fapt ce a stârnit un adevărat scandal deoarece în material se suţine o altă variantă a evenimentelor, diferită de cea oficială care prezintă versiunea musulmană şi occidentală asupra tragediei. Documentarul dezvăluie practic că oraşul a fost de fapt “sacrificat” de preşedintele bosniac Alija Izetbegovici pentru a da un motiv Occidentului să atace Serbia şi pentru a obţine sprijinul direct al Statelor Unite ale Americii. În plus, generalul sârbilor bosniaci, Ratko Mladici, ar fi prezentat drept “un băiat bun”, care caută soluţii pentru a rezolva situaţia onest. Deasemenea se mai afirmă că trupele NATO au luptat făţiş de partea musulmanilor împotriva sârbilor.
“Oraşul sacrificat”
Bosnia a fost scena unor lupte sângeroase în timpul războiului dintre 1992 şi 1995, între croaţii catolici, sârbii ortodocşi şi musulmani. Toate taberele au fost acuzate de comiterea de atrocităţi. În conformitate cu prevederile Acordului de pace de la Dayton, Bosnia Herțegovina este divizată în două entități teritoriale: Federația Bosnia și Herțegovina, reprezentând 51% din teritoriul statului (locuită în proporţie de peste 75% de musulmani bosniaci, croaţii reprezentând puţin peste 20%) și Republica Srpska, reprezentând 49% din teritoriu, etnicii sârbi fiind aici populaţia majoritară. Sursa: FrontPress.ro  
 

Devasteaza biserici


Rebelii ISLAMISTI din Siria devasteaza biserici crestine cu acordul Occidentului

autor: FrontPress 29.06.2012
În ultimele zile au apărut pe internet noi imagini cu “faptele de vitejie” ale rebelilor islamişti, susţinuţi de Occident, care au devastat mai multe biserici creştine din Siria. Abuzuri asupra populaţiei civile din partea teroriştilor au fost raportate şi în trecut, creştinii fiind persecutaţi şi alungaţi din zonele controlate de insurgenţi.
Noile fotografii au fost făcute de o creştină din Homs, unul din cele mai afectate oraşe în urma violenţelor dintre forţele loiale regimului naţionalist secular al preşedintelui Bashar al-Assad şi rebelii islamişti aliaţi cu dezertorii din armată.
Deasemenea în Qusayr cel puţin 9.000 de creştini au fost obligaţi să părăsească localitatea, după ce a insurgenţii care controlează oraşul au emis un ultimatum în acest sens. Pentru a arăta că nu glumesc, aceştia au împuşcat un bărbat creştin, ca exemplu.
Printre ţările care susţin logistic, politic, financiar şi chiar militar insurgenţa islamistă se numără SUA, Turcia, Arabia Saudită şi Qatarul. Pe de altă parte, regimul de la Damasc este sprijinit de Rusia, China şi Iran.
Ţara se confruntă din primăvara anului trecut cu violenţe alimentate de islamiştii radicali şi serviciile secrete străine împotriva președintelui naționalist Bashar al-Assad. Până în prezent peste 13.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma confruntărilor, în jur de 4.500 de victime aparţinând forţelor de securitate şi taberei loialiştilor regimului.
Siria era până în momentul de faţă un exemplu al coexistenţei paşnice a diferitelor religii, într-un stat cu o populaţie majoritar musulmană. În această ţară trăiesc circa 300.000 de melkiţi catolici şi peste 800.000 de credincioşi ortodocşi, cea mai mare parte a lor aparţinând de Patriarhia Greco-Ortodoxă a Antiohiei şi a întregului Răsărit. Aceste două confesiuni, precum şi alte Biserici mai mici, reprezintă minoritatea creştină dintr-o ţară în care 87 de procente din totalul populaţiei de 19 milioane de oameni aparţin religiei musulmane. Sursa: FrontPress.ro 

joi, 28 iunie 2012

O gluma.....

catavencii.ro/

Politistii agreseaza batrane de 92 de ani !


Politistii clujeni agreseaza batrane de 92 de ani in timp ce TIGANII fac legea in mijloacele de transport in comun!

autor: FrontPress 28.06.2012
O bătrânică de 92 de ani a devenit marele inamic al poliţiştilor clujeni de la Biroul de Ordine Publică. Ca şi când în oraş nu mai există hoţi de buzunare sau cerşetori, o bătrânică de 92 de ani care vinde flori, margarete, cultivate în grădina proprie a fost luată la ochi, de doi agenţi de poliţie foarte zeloşi. Doar prezenţa unor jurnalişti au scăpat-o pe Maria Rusu de la o amendă consistentă. Incidentul a avut loc azi, în jurul orei 15.00 în Piaţa Unirii din Cluj Napoca. După ce au văzut că sunt fotografiaţi în timp ce se legau de biata femeie, poliţiştii şi-au văzut de drum.
Femeia a venit la Cluj pentru a vinde flori trecătorilor şi pentru a mai face un ban pe lângă pensia de 400 de lei pe care o primeşte. “Florile sunt de la mine din grădină şi le dau cu şase lei buchetul. În piaţa de flori nu mă duc că nu ai loc de ţigani şi de cei care vând florile, intermediari, cum le spune la televizor”, spune Maria Rusu. Din când în când, bătrânica vine în oraş pentru a vinde florile de care chiar ea are grijă. Nu fură florile din grădinile publice sau din alte locuri şi nici acceptă milă. “Cei care îmi dau bani şi nu vor flori nici nu mă uit la ei. Eu nu vreau milă. Sunt bătrână dar încă îmi pot vedea de mine”.
Văduvă de război de la 25 de ani
Maria Rusu are o poveste de viaţă care ar merita povestită copiilor. A rămas văduvă de război pe când avea 25 de ani. “Bărbatul meu a murit pe front, la ruşi. Am rămas văduvă de tânără şi am avut de crescut un copil, o fată, care acum are 71 de ani şi este bolnavă de inimă. Pensie după bărbat nu am primit niciodată că a murit pe frontul de est şi mi-au zis atunci că dacă a luptat împotriva comuniştilor nu merită pensie”. Abia după 1990, Maria Rusu a reuşit ceea nu a reuşit vreme de 45 de ani, să primească pensia ca şi văduvă de război, 400 de lei.
Bătrâna are puterea să şi râdă dar îi critică pe poliţişti că s-au legat de ea. “Acum se leagă de mine că stau şi vând flori. Ce rău fac eu? Le dau la oameni în cap? Stau şi vând nişte flori. Nu vin în fiecare zi că nu am flori de vândut în fiecare zi. Vânzarea merge şi ea aşa cum merge, într-o zi mai bine, într-o zi mai rău, dar sunt şi zile când mă duc cu florile acasă”, povesteşte Maria Rusu.
Viaţa şi greutăţile financiare o împing pe bătrânică să vină cu flori de vânzare în centrul oraşului. Cuminte, într-un loc unde nu deranjează pe nimeni, Maria Rus stă cu florile în mână. Face ceea ce face pentru a mai aduna un ban. Fiica e bolnavă de inimă şi pe deasupra trebuie să plătească şi chirie pentru casa de la periferia Clujului, în care locuieşte. “Nu vreau să fiu o povară pentru nimeni. Fata e bolnavă rău de inimă. Trebuie bani pentru pastile şi pentru toate nevoile. De asta vin şi vând flori în oraş că dacă aş avea bani nu aş veni”. De Mihai Şoica – Evenimentul Zilei

Recoltare ADN


Osemintele lui Vlaicu Voda si Mircea Cel Batran, deshumate pentru recoltarea ADN-ului

autor: FrontPress 28.06.2012
Eveniment fără precedent la Biserica Domnească din Curtea de Argeş. Mormântul lui Vlaicu Vodă a fost deschis după aproape 700 de ani. Scopul urmărit este obţinerea ADN-ului unor reprezentanţi ai primei dinastii feudale din Ţara Românească, cea a Basarabilor, pentru a se face o cercetare ştiinţifică asupra originii lor.
Deshumarea lui Vlaicu Vodă face parte dintr-un proiect iniţiat de Ministerul Culturii în colaborare cu mai multe instituţii ştiinţifice din ţara noastră.
„Prin această deschidere vrem să oferim date despre ceea ce cunoaștem sub numele generic de domnii români, în ce măsură ei aveau sângele românesc, în ce măsură aveau alte influențe”, a explicat cercetătorul Alexandru Simion, de la Academia Română.
Specialiştii au deschis acum primul mormânt al unui domnitor, şi urmază să ia probe ADN şi din mormântul lui Basarab Întemeietorul aflat în incinta Mânăstirii de la Curtea de Argeş. După aceea, arheologii se vor muta la Mănăstirea Cozia, la mormântul lui Mircea cel Bătrân.
Materialele prelevate vor fi studiate în mai multe locuri din România şi din alte ţări. Pentru început, probele vor fi transportate la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. Ulterior ele vor ajunge obiect de studiu la Universitatea Cambridge şi la alte instituţii de învăţământ din Spania și Olanda. De pe B1 
 

Caz unic in lume !

CAZ UNIC IN LUME! O fetita s-a nascut cu un penis in frunte, fara ochi si nas
Caz incredibil la un spital din Africa de Sud, unde o adolescenta de 16 ani a dus pe lume o fetita care avea un penis in frunte. Potrivit doctorilor de la spitalul Malizo Mpehle Memorial din Tsolo, fetita s-a nascut cu probleme si a avut si un frate siamez, care nu s-a dezvoltat total in timpul sarcinii.
CAZ UNIC IN LUME! O fetita s-a nascut cu un penis in frunte, fara ochi si nas
Astfel, acesta a fost "inghitit" de surioara lui, doar penisul sau dezvoltandu-se tocmai in zona din fata a capului micutei.
Micuta are probleme mari, deoarece are intestinele in afara corpului, nu prezinta nas, nici ochi, in locul globilor oculari avand o piele subtire, au declarat medicii citati de publicatia Sowetan Live.
Se pare ca tanara mama a luat mai multe medicamente in timpul sarcinii, care au afectat dezvoltarea fatului, astfel incat s-a ajuns la aceasta situatie tragica.
Din nefericire, in Africa de Sud numarul cazurilor de copii nascuti cu malformatii grave este din ce in ce mai mare, numai in ultimele sase luni venind pe lume 29 de bebelusi cu organe lipsa sau dezvoltate in afara corpului.


» vezi articolul original
stiri.rol.ro/

Ziua Drapelului la Targu-Mures


Cum au serbat muresenii Ziua Drapelului. Cel mai mare tricolor din judet, sfintit cu implicarea NOII DREPTE (FOTO)

autor: FrontPress 27.06.2012
Tricolorul românesc a fost sărbătorit și la Târgu-Mureș. Pe lângă ceremonia religioasă de sfinţire a Tricolorului la Catedrala Mică din municipiu, la care au participat cadre militare şi şefi ai mai multor instituţii din judeţ, Noua Dreaptă a organizat un marș prin centrul orașului.
Asociaţia Noua Dreaptă Mureş a organizat sfințirea celui mai mare tricolor românesc din Târgu-Mureș, la Catedrala Mică, după Slujba Vecerniei, eveniment după care a urmat Marşul Tricolorului, pornind din Piața Victoriei până în Piața Trandafirilor, cu scopul păstrării vii a memoriei celor care s-au jertfit pentru cele trei culori sfinte. În timpul manifestaţiei au fost rostite discursuri omagiale şi intonate cântece patriotice. La marș au participat aproximativ 40 de persoane de toate vârstele. Drapelul, cu o lungime de aproximativ 20 de metri și o lățime de circa 5 metri a fost admirat de târgumureșenii aflați aseară în zona centrală a orașului.
Ziua drapelului naţional a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul Revoluţionar a decretat ca tricolorul să reprezinte principiul egalităţii, orientarea culorilor în sus semnificând verticalitatea, iar cifra trei este numărul perfect.
Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Conform legii, această zi va fi marcată de către autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne. De Alexandru Ramadan – Adevarul

miercuri, 27 iunie 2012

ALERTA ! SIRIA IN STARE DE RAZBOI !Alerta MAXIMA ! SIRIA IN STARE DE RAZBOI ! TURCIA VA ANTRENA SI ROMANIA IN  CONFLICT ?????

Siria este oficial in stare de razboi 

   
Siria este oficial in stare de razboi (Video)Foto: thenews.com.pk
Presedintele Siriei, Bashar al Assad, a declarat ca tara sa este in "stare de razboi", la mai mult de un an de la inceputul revoltelor impotriva regimului sau.
Intr-o adresare catre cabinetul sau, liderul sirian a precizat ca toate eforturile trebuie directionate spre castigarea razboiului.

"Traim intr-o adevarata stare de razboi, din toate unghiurile. Cand suntem intr-un razboi, toate politicile si toate partile si toate sectoarele trebuie sa fie directionate catre castigarea razboiului", a afirmat Bashar al Assad, potrivit BBC.

Totodata, el a criticat tarile care i-au cerut sa renunte la putere, afirmand ca Occidentul "ia si nu da niciodata si acest lucru a fost dovedit in fiecare etapa. Vrem relatii bune cu toate tarile, dar trebuie sa stim unde se situeaza interesele noastre".

Rapoartele Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului au aratat ca au avut loc ciocniri violente langa bazele Garzii Republicane, la circa opt kilometri de centrul Damascului, lucru destul de rar intalnit, ceea ce ar putea sugera o incredere crescuta in randul rebelilor.

Garda Republicana este condusa de fratele mai mic al presedintelui Assad, Maher, care are misiunea de a proteja capitala.

Noi ciocniri au avut loc marti, in Siria, in urma carora cifrele oficiale arata un total de 68 de morti.
ziare.com/

STATELE UNITE ALE EUROPEI !


Prima ciorna pentru formarea STATELOR UNITE ale EUROPEI. Ce contine?

autor: FrontPress 27.06.2012
Preşedintele Consiliului European, preşedintele BCE, preşedintele Comisiei Europene şi şeful Eurogrup, au finalizat prima ciornă a proiectului care prevede transformarea zonei euro într-o federaţie politică în termen de 10 ani.
Propunerea de 7 pagini care prevede transformarea uniunilor fiscale, bancare şi economice într-un sistem politic federal va fi dezbătută la summitul de la Bruxelles, care se va desfăşura joi şi vineri.
Per total, documentul se restrânge în jurul a patru corpuri de idei care să asigure o integrare profundă: un sistem european care să garanteze depozitele bancare şi să gestioneze băncile cu probleme; uniune fiscală pentru controlul bugetelor naţionale şi punerea datoriilor la comun; integrare în ceea ce priveşte politicile economice; mai multă responsabilitate pentru deciziile care se iau la nivel european.
Pe scurt, ceea ce cere documentul de la cele 17 ţări din zona euro este crearea unui buget central, un fel de trezorerie comună, care să garanteze depozitele şi recapitalizarea băncilor cu datorii mari şi cedarea controlului asupra bugetelor naţionale şi a politicilor economice, Uniunii Europene. Pentru a fi credibil, acest fond ar putea fi susţinut de Mecanismul European de Stabilitate (MES).
Uniunea bancară este cea mai urgentă. Supravegherea tuturor băncilor se va face de la nivelul UE care va avea „puteri de intervenţie,” Banca Centrală Europeană devenind autoritatea supremă, relatează EuObserver.
O uniune fiscală ar sugera stabilirea unor limite pentru datorii şi deficit bugetar, pentru fiecare ţară în parte, pe care nu ar avea voie să le încalce fără permisiunea Bruxelles-ului şi fără a primi sancţiuni.
Acest Pact Fiscal este considerat de pieţele internaţionale de prisos (nimeni nu crede că cineva va sancţiona ţările mari, precum Franţa şi Germania şi nimeni nu va putea arăta cu degetul pentru că toate ţările, începând cu cele mai mari, încalcă prevederile Tratatului privind controlul deficitului bugetar) şi este văzut doar ca o armă de şantaj. Guvernul de la Berlin a avut grijă ca din fondurile Mecanismului European de Salvare să fie sprijinite numai ţările care aprobă noul Pact Fiscal, notează DW.
O uniune fiscală ar mai presupune şi punerea în comun a datoriilor europene, prin crearea de euroobligaţiuni. Cancelarul german Angela Merkel a respins din nou, în mod categoric, ideea emiterii de euroobligaţiuni în contul datoriilor, afirmând marţi că acestea nu vor exista „atât timp cât (va) trăi” ea, potrivit unor unor participanţi la o reuniune a grupului parlamentar liberal (FDP), relatează AFP. „Vă dorim viaţă lungă”, i-ar fi urat anumiţi deputaţi FDP, partid care face parte din cadrul coaliţiei guvernamentale.
Pentru Angela Merkel euroobligaţiunile reprezintă cea mai simplă soluţie a crizei datoriilor, dar nu loveşte în inima problemei, şi anume o disciplină fiscală laxă şi prea puţin control centralizat la Bruxelles. Cancelarul german a apreciat că aceste euroobligaţiuni sunt „contrare Constituiţiei” germane şi a reiterat că răspunsul la criză este „mai multă Europa, nu mai puţină”. Ar vrea să vadă statele membre cedând suveranitatea Bruxelles-ului.
Jennifer McKeown, analist la Capital Economics, a declarat pentru The Economist că „Germania se opune plătirii comune a datoriilor sau recapitalizării băncilor, cât timp nu are control asupra politicilor fiscale şi bancare ale celorlalte ţări.”
În acelaşi timp, Franţa şi Italia favorizează soluţiile rapide de ajutor financiar, dar nu sunt dispuse să cedeze suveranitatea Germaniei, mai completează McKeown.
Premierul francez Jean-Marc Ayrault a fost nevoit să recunoască, într-un interviu recent pentru săptămânalul german Die Zeit, că un asemenea sistem „necesită o mai mare integrare politică (…), iar acest lucru va necesita, fără îndoială, mai mulţi ani”.
Merkel urmează să ia cina, miercuri seara, la Paris, cu noul preşedinte francez François Hollande, pentru a încerca să aplaneze unele dificultăţi înainte de summitul de joi şi vineri. De pe Semnele Timpului