Reda-i copilaria lui Stefanut

sâmbătă, 19 iunie 2010

Piratii din Caraibe(pasiti dim.cu dreptul si in ritm din casa ca sa va mearga bine toata saptamina)

Tactica si StrategieTactica mea e
sa te privesc
sa ınvaț cum ești
sa te iubesc cum ești.

Tactica mea e
sa ıți vorbesc
și sa te ascult
sa construiesc prin cuvinte
o punte indestructibila.

Tactica mea e
sa -ți raman în memorie
nu știu cum nici
cu ce pretext
dar sa raman ın tine.

Tactica mea e
sa fiu sincer
și sa știu ca ești sincera
și ca nu ne vindem
simulacre
pentru ca ıntre noi doi

sa nu existe cortina
nici abis.

Strategia mea e
în schimb
mai profunda și mai
simpla.

Strategia mea e
ca ıntr-o zi oarecare
nu știu cum și nici
cu ce pretext
ın sfarșit sa ai nevoie de mine.

Mario Benedetti (1920-2009)
Poezie pusa de Domnul EdebiMevzular http://Khaos-4o.blogspot.com/

vineri, 18 iunie 2010

Punctualitatea si exactitateaFoto: Baba ci mitraliera la metroul Bucuresti.

Punctualitatea si exactitatea in aflarea adevarului a fost impusa, tot cu forta de nemti odata cu venirea Regelui Carol I-lea in l866. Pina atunci nu era o ora pentru a se scula omul, pentru a merge la munca. Cind se scula, atunci pleca. Mai ales la Ministere si in treburile statului. Dar acest rege german a impus punctualitatea si inceperea lucrului la ora fixa. Lucru greu de indeplinit mai ales de slujbasii statului. Se zice ca de aceea au pierdut nemtii razboiul, din cauza punctualitatii. Caci se schimbau santinelele la ora fixa si de aceea s-au strecurat spionii si din interior i-au sabotat. In alta ordine de idei, Regele Carol I a aflat ca dramaturgul nostru drag, concetatean cu noi, la Ploiesti, I.L.Caragiale, este foarte strimtorat, dupa esecurile cu berariile lui care au dat faliment si s-a oferit sa ii plateasca toate datoriile. Caragiale, a spus ca are 5.ooo lei datorie(era vorba de lei aur). Atunci Regele Carol I, i le-a platit dupa ce s-a interesat personal, ce datorii are. Si i le-a platit pe toate, erau 3.500 de lei. Dar acest lucru nu ni-l face mai putin simpatic pe Caragiale. Regele a vrut sa introduca corectitudinea la noi in tara. Regele Carol I, cum v-am mai spus, dadea numai degetul cel mic, cind voiai sa dai mina cu el. Caragiale a scapat de saracie si a plecat in Germania la Berlin, primind o parte din mostenire de la matusa lui Mamuloaia, vaduva bogatasului grec, Mamulos din Bucuresti. Dar am inteles, ca facea cinste la prieteni cu bautura, inainte de a se termina procesul. El a luat o parte mai mica,ca a fost de acord sa primeasca banii,imediat dupa primul proces, nu sa astepte pina la "calendele grecesti", sfirsitul proceselor care, mi se pare ca, nu s-au incheiat nici in ziua de azi. Ceilalti mostenitori spuneau ca l-i se cuvenea o parte mai mare. Dar Caragiale, baiat destept nu a dat vrabia din mina pentru cioara de pe gard. Am vrut sa va mai inveselesc putin si sa luati aminte. Capul sus, pieptul inainte !!! papapa

joi, 17 iunie 2010

Ada Kaleh Aievea

Ada Kaleh, insula scufundata !Foto Insula Ada Kaleh l9l0.

Moto: "Nimeni nu stie la cite minunatii se poate visa la umbra unui maslin". (Ilie Salceanu).Mi-am adus aminte de curind de cintecul Ada Kaleh (nu incepeti sa plingeti ca nu il cint, chiar daca ma rugati).Nu l-am gasit, nici pe you tube, cintat de nu mai stiu cine, Roxana Matei, Aida Moga, Dorina Draghici? sau alta?Un cintec lin ca Dunarea linistita, cintat mereu pina in anii l97o, cind Insula Ada Kaleh, a fost scufundata, sub apele de acumulare ale Hidrocentralei Portile de fier. Insula Ada Kaleh, inseamna in traducere, "fortareata insulei". Fortareata militara a fost construita de turci in l7l9-l738. In cartea lui Romuilus Dionis, "Nopti la Ada Kaleh (l93l) , aceasta carte fascinanta, descrie farmecul inegalabil al petecului de pamint, terasat si de arsita soarelui, de trandafiri, gutui, leandri uriasi, smochini, vita de vie, maslini. Despre acesta insula de l,7 km lungine si 500 m latime, s-a scris din antichitate incepind cu Herodot si e pomenit de Hercule in legenda. Cavalerii teutoni, au descris-o in l430 cu numele de Ada Kaleh, un rai cu plantatii de maslini. Dar Elena Udrea si-a pus in cap(si ce isi pune cu ajutor reuseste), ca aceasta insula, sa reintre in circuitul turistic. Cum, caci numai o mica parte din ce s-a putut lua, a fost mutate la Simian, dar fara succes si locuitorii s-au dus in 4 vinturi, Turcia, Grecia, Romania si aiurea. Pozitia strategica a insulei, a avut o importanta cruciala intre, conflictele imperiului austro-ungar si cel otoman.In l829 Insula Ada Kaleh devine protectorat al Imperiului Austro-Ungar prin tratatul de la Adrianopol. Dar in urma pierderii razboiului impotriva Romaniei (razb. de Independenta) de la l877-l878, turcii nu mai au nici o putere. Prin tratatul de la Versailles l9l9, intarit prin tratatul de la Laussanne l923, Turcia recunoaste, suveranitatea Romaniei asupra insulei Ada Kaleh. Am auzit pareri de rau, de cind s-a hotarit scufundarea ei(tot s-ar fi facut mai devreme sau mai tirziu), ca era raiul pe pamint acolo. O insula ca o gradina cu maslini si flori. Si am vazut pe google. Asa este. Dar ce sa facem? Sa ne punem contra istoriei? Acum, pentru refacerea Insulei Ada Kaleh, la Simian, toata nadejdea ne-o punem in Elena Udrea si ajutorul dat ei, de cine?. sic ! sic ! sic !
Capul sus, pieptul inainte !!! papapa
P.S.S-a anuntat ca s-au semnat actele pentru reconstruirea insulei Ada Kaleh(din 2009) pe Insula Simian. Vedeti ce putere are d-na Udrea? Dar s-a uitat oare acum?

Am iubit versuri Nicolae Labis (1935-1956)

miercuri, 16 iunie 2010

Ucraina nu misca in front fara aprobarea Moscovei(Ursul Rusia).Foto Tarul Rusiei Petru cel Mare(1672-1725), statuie la Moscova 100 m. inaltime.

Ucraina este stat artificial creat dupa l989. Totdeauna a-fost parte a Rusiei. Niciodata nu a fost de sine statatore. Numai la rev.bolsevica din l9l7(rusii erau ocupati), si-a declarat independenta pt. o luna. Asa ca, joaca dupa cum ii cinta Moscova. Acesta este adevarul adevarat. Rusii nu-i accepta sa faca ce vrea ea, sa fie independenta. Asta din punct de vedere istoric, restul e fantezie. Pina cind?De ce se fim perversi si sa credem ca Ucraina, parte integranta din toate timpurile a Rusiei, lasa la voia intimplarii(poate de moment) pe termen lung Ucraina. Ucraina e o tara cu 52 mil.locuitori, cu majoritatea bogatiilor URSS. Nu uitati Peninsula Crimeii, Dombas cu minele celebre, Krivoi Rog. Baiconur celebrul aerodrom, pentru lansarile in spatiu, Cernautiul nostru furat de rusi, pentru ei nu pentru Ucraina + insula Serpilor, punct strategic armat. Ucraiana produce toate, tipurile de avioane de transport si nave spatiale(facute de URSS). Ucraina consuma de 2 ori mai multa, energie decit Germania. Rusii au adus dupa razboi la noi,cetateni, am avut colege nascute la Odesa. Cum va inchipuiti ca, vreodata o sa lase Ucraina in pace sa-si vada de treburile ei. De aceea, sa lase sa treaca conductele de gaze pentru occident, fara voia lor si cit vor ei. Pina nu se va gasi o alta cale de transport, ocolind Ucraina nu va fi liniste, caci rusii nu se vor lasa pina, nu vor lua inapoi Ucraina trup din trupul Rusiei. Cred ca rusii si-au ros degetele de necaz pina la coate. Acesta este adevarul, sa nu ne facem iluzii si nu rezolva U.E. nimic cu primirea Ucrainei, sau in NATO. Ursul Rusia va sta mereu la pinda si va sabota tot, daca ia Ucraina inapoi cu toate bogatiile ei, le este deajuns si nu mai au nevoie de nimeni si fac ceva pe NATO. Citat:Monopolul rus de gaze naturale Gazprom a avertizat, Ucraina ca modificarile realizate la sistemul de transport al gazelor, naturale fara acordul Moscovei, vor afecta contractele de livrare catre restul Europei, informeaza Ria Novosti. Capul sus, pieptul inainte !!! papapa

luni, 14 iunie 2010

Iubiri pasionale Stefan Augustin Doinas si Irinel LiciuFoto : Stefan Augustin Doinas si Irinel Liciu.

Stefan Augustin Doinas (1922-2002), in 1957 a fost condamnat la un an de inchisoare pentru "omitere de denunt". In 1958 cind a iesit din inchisoare s-a casatorit cu Irinel Liciu prima balerina a operei din Bucuresti.
Mistretul cu colti de argint este unul din cele mai frumoase poeme scrise in limba romana.
La 22 mai 2002 o veste trista a facut inconjurul lumii. Irinel Liciu, o fosta mare balerina s-a sinucis cu o supradoza de somnifere, la cateva ore dupa ce sotul ei, marele poet Stefan Augustin Doinas incetase din viata din cauza unui stop cardiac. Fusesera nedespartiti timp de 42 de ani. Ea avea 74 de ani si el 80.

Nu fac apologia sinuciderii dar consider ca Irinel Liciu a procedat corect atit fata de Stefan, cit si fata de ea insasi(am inteles ca aveau un juramint sa iasa amindoi din viata mizerabila de pensionari amariti). A continua singura o viata de saracie lucie cu o pensie mizerabila fara sa mai fie un cuplu de granit, ar fi fost un chin, aceasta a fost cea mai buna solutie.
M-am referit la cel ca ei de virsta inaintata. La aceasta virsta nu ai cum sa-ti mai refaci viata. Nu poti uita peste 4o de ani petrecuti linga omul iubit.
Ma scuzati daca nu sinteti poate de acord cu mine, dar eu acum in situatia de fata(economica a tarii) asa vad ca, a fost cel mai bine pentru amindoi.
Capul sus, pieptul inainte !!! papapa

Mistretul cu colti de argint de Stefan Augustin DoinasFoto:Stefan Augustin Doinas (1922-2002).

Un prinţ din Levant îndrăgind vânătoarea
prin inimă neagră de codru trecea.
Croindu-şi cu greu prin haţişuri cărarea,
cântă dintr-un flaut de os şi zicea:

- Veniţi să vânăm în păduri nepătrunse
mistreţul cu colţi de argint, fioros,
ce zilnic îşi schimbă în scorburi ascunse
copita şi blana şi ochiul sticlos...

- Stăpâne, ziceau servitorii cu goarne,
mistreţul acela nu vine pe-aici.
Mai bine s-abatem vânatul cu coarne,
ori vulpile roşii, ori iepurii mici ...

Dar prinţul trecea zâmbitor înainte
privea printre arbori atent la culori,
lăsând în culcuş căprioara cuminte
şi linxul ce râde cu ochi sclipitori.

Sub fagi el dădea buruiana-ntr-o parte:
- Priviţi cum se-nvârte făcându-ne semn
mistreţul cu colţi de argint, nu departe:
veniţi să-l lovim cu săgeată de lemn!...

- Stăpâne, e apa jucând sub copaci,
zicea servitorul privindu-l isteţ.
Dar el răspundea întorcându-se: - Taci...
Şi apa sclipea ca un colţ de mistreţ.

Sub ulmi, el zorea risipite alaiuri:
- Priviţi cum pufneşte şi scurmă stingher,
mistreţul cu colţi de argint, peste plaiuri:
veniţi să-l lovim cu săgeată de fier!...

- Stăpâne, e iarba foşnind sub copaci,
zicea servitorul zâmbind îndrăzneţ.
Dar el răspundea întorcându-se: - Taci...
Şi iarba sclipea ca un colţ de mistreţ.

Sub brazi, el strigă îndemnându-i spre creste:
- Priviţi unde-şi află odihnă şi loc
mistreţul cu colţi de argint, din poveste:
veniţi să-l lovim cu săgeată de foc!...

- Stăpâne, e luna lucind prin copaci,
zicea servitorul râzând cu dispreţ.
Dar el răspunde întorcându-se: - Taci...
Şi luna sclipea ca un colţ de mistreţ.

Dar vai! sub luceferii palizi ai bolţii
cum stă în amurg, la izvor aplecat,
veni un mistreţ uriaş, şi cu colţii
îl trase sălbatic prin colbul roşcat.

- Ce fiară ciudată mă umple de sânge,
oprind vânătoarea mistreţului meu?
Ce pasăre neagră stă-n lună şi plânge?
Ce veştedă frunză mă bate mereu?...

- Stăpâne, mistreţul cu colţi ca argintul,
chiar el te-a cuprins, grohăind, sub copaci.
Ascultă cum latră copoii gonindu-l...
Dar prinţul răspunse-ntorcându-se. - Taci.

Mai bine ia cornul şi sună întruna.
Să suni până mor, către cerul senin...
Atunci asfinţi după creste luna
şi cornul sună, însă foarte puţin.

Acesta este unul din cele mai frumoase poeme scrise in limba romana.

duminică, 13 iunie 2010

Politista americana

Mumiile vechiului Egipt, folositoare in vremea vapoarelor cu aburi sec.XIX-XX-leaAcum 3o, 4o de ani am citit o carte cu subiect general, despre Egiptul faraonilor si mumiile lor. Cum cit erau saracii Egiptului de saraci, faceau economii la singe pentru a strige bani in vederea mumificarii, dupa moarte. Ba mai mult, se spunea in aceea carte despre Egiptul antic, ca egiptenii faceau expeditii militare scurte in imprejurimi. Asta deoarece aveau groaza, sa nu moara departe de Egipt si sa fie lasati dupa moarte, sa se descompuna la soare, asa cum procedau alte popoare si ei sa nu fie mumificati, gata pregatiti pentru inviere. Dar odata cu aparitia vapoarelor cu aburi, milioanelor de mumii ramase din epoca Egiptului faraonilor, si-au gasit utilitatea. Cum? In asa fel incit vapoarele cu aburi, intrau in porturile egiptene pentru a face plinul, dar nu la carbuni, ci la mumii pe care le foloseau, in locul carbunilor . Mumiile cu rasina folosita la imbalsamare,in fisiile de pinza, aveau o putere calorica mult mai mare,decit a carbunilor. Dar nu vreau sa fac nici un comentariu in acest sens, doar fiecare sa judece in mintea lui, ca totul este pe Pamint, atit timp cit traiesti, sa isi traiesti viata din plin, caci totul este o himera,despre viata de dupa reinviere. Asta e parerea mea, si numai a mea, nu vreau sa influentez pe nimeni.Doar sa vedeti de ce mii de ani, s-a dat o importanta nemeritata, in vechiul Egipt mumificarii dupa reinnviere, s-au sacrificat vieti, a avut o importanta hotaritoare, asupra istoriei si a multor destine de oameni simpli si faraoni. Asta pentru ce? Pentru a da o putere calorica mai mare, in cazanele vapoarelor cu abur. La tv. am vazut cum, trageau chiului cei care pregateau mumiile mai ales la animale si pasari si in loc de corpul acestora care trebuia pregatit se punea o schindurica, infasata in fese cu rasina si se numeau ca si-au facut datori,. Mai ales la pisici, caci pisicile erau socotive sacre,urmau sa insoteasca stapinul dupa reinviere si mumiile lor erau contrafacute. Fata teama de zei, de reinvierea lor. Nu orientez gindirea nimanui, dar fiecare sa reflecteze, asupra vietii de dincolo de moarte. Nu fiti tristi, a fost o mica aducere aminte. Si in vremea cind era Mark Twain(1835-1910), mus pe vaporul care mergea pe Misisipi erau folosite mumii aduse pe post, de carbune gratis din Egipt. Capul sus, pieptul inainte !!! papapa