Reda-i copilaria lui Stefanut

sâmbătă, 5 iunie 2010

Jack Jersey "Vaia con Dios"

vineri, 4 iunie 2010

Mugurii capitalismului american !


Foto John Davidson Rockefeller (l839-l937)

La agajarea mea in armata in l982, printre primele lucruri facute de mine, a fost sa merg la biblioteca U.M. Acolo am vazut o carte, care mi-a atras atentia scrisa de Silviu Brucan, de care nu stiam atunci nimic. Era vorba despre capitalismul american.(fusese ambasador in SUA). Am luat-o si am citit-o cu mirare, cind am vazut ca, la baza capitalismului american a stat statul. Statul a dat bani nerambursabili, marilor magnati de mai tirziu ai mij. sec. XIX, ca Morgan, Rockefeller, Rotscild, Carnegie. Statul le-a dat bani si cind a avut statul nevoie, le-a cerut cu imprumut si le-a platit dobinda. Eu consider o nedreptate si acum. Asa s-au pus bazele in America a capitalismului feroce de mai tirziu. Nu ca in Europa, unde familiile fiind familii vechi de sute,mii de ani aveau cheag.(am sa scriu alta data despre firma Krupp, veche de peste 5oo de ani). Statul American a vazut in acest mod, de a finanta oamenii isteti si intreprinzatoti, ca o solutie, pentru a deveni America bogata cum este. O tara bogata are oameni bogati. Asa au prins chiag marii magnati ai Americii, Morgan, al Cailor Ferate Americane, Rockefeller mare bancher.Acestea au fost inceputurile, primii muguri. Sa nu va inchipuiti ca atunci, mai ales dupa Razboiul Civil din America l86o-6l, niste coate goale au plecat din saracie, dintr-o droaie de copii, sau apucat din saracia lor sa brazdeze toata America cu zeci de mii, milioane de km. de cai ferate, pentru a impinge America inainte. Nu, ei au fost ajutati, cu fondurile nerambursabile uriase. De aceea au fost lasati si la noi, acesti rechini financiari sa isi insusasca banii tarii, dar ei ca niste prosti, in loc sa dezvolte tara cu industrie solida, locuri de munca, care sa duca spre prosperitate, ca niste tarani simpli, au bagat banii in masini de lux, palate ca la tigani, viata de lux in strainatate, si ce le-a mai ramas, au dus in bancile straine.Nu sint patrioti, nu-si iubesc tara ! Poate vor ramine fara bani, ca sint prea prosti ca sa merite, oportunitatea care l-i s-a creeat si nu s-au ridicat, prin valoare la inaltime. Acest articol a fost scris acum 2 ani.
De atunci mi-am schimbat parerea vazind in ce stadiu a fost adusa tara.Auzeam la tv. zilele trecute ca s-a furat PIB-ul.
Vorbele lui Silviu Brucan ca ne vom democratiza, peste 20 de ani au fost optimiste.
Silviu Brucan(Saul Bruckner 1916-2oo6), fost ambasador in SUA, fost Director al Televiziunii Romane, semnatarul scrisorii"celor 6" din martie 1989, eminenta cenusie a Revolutiei Romane.
Capul sus, pieptul inainte !! papapa

joi, 3 iunie 2010

Dreptul de a huiduii !Foto: luata de pe blogul Anti-Plicti-Blog(blogspot).Purtam zimbete si simbete.
In primele zile ale revolutiei filozoful Gabriel Liiceanu, ne-a uimit cu gindirea lui avansata. Atunci ne-a spus in nenumarate ori la tv.libera ca, ne-am cistigat dreptul de a huidui. Si ce a urmat? Ce este acum? Unde este acum folozoful? In simbria partidului totalitar de acum, greu digerabil. Filozoful impreuna cu un caricatural mic folozof Horia Roman Patapievici care este si la propriu si la figurat, demn de umorul negru al natiunii noastre. Si daca huiduim ce se imtimpla? Cind cel care a filozofat la revolutie, ca un mare adevar si un mare drept cistigat? Unde este el acum? Tinundu-se de minuta ca doi oligofreni bantuiesc prin palatul Cotroceni emitind in copntinuare stupizenii, pentru a fi pe plac lui Zeus? Cit de jos au ajuns ? Care sa fie logica acestor atitudini, mai ales al lui H.R.Patapievici care in spiciul sau din presa, vrea pedepsirea tv.de stiri, de parca a descins din filmul comici vestiti ai Romaniei. Ei mai ales vor ramine ca o plaga a intelectualitatii noastre ajunsa prostituata de lux a presedintelui. Cum se schimba slugarnicia ? Banul este totul, le intuneca si mintea si sufletul.
Eu nu ma mai uit la tv. la ramolitii, care apara drepturile pensionarilor, sau la anumite emisiuni in care apar personaje detestabile, care numai prin prezenta lor te dezgusta.
Nu m-am uitat la emisiunea Gabrielei V.Firea caci am vazut de la inceput ca, este invitat si Cristian Boureanu, un produs ilustrativ, din ce au facut politicienii din tineri. Figura lui dispretuitoare, cu sprincenele ridicate, aruncind buza de jos in laturi din cind in cind,In semn de dispret profund, nu mai spun turuiala fara nici o legatura a poeziei care a fost pus ca o spuna, cu orice pret. Asa ii cere stapinul. Reinvierea lui de la secad-hend dupa alegerea presedintelui putindu-l sa pupe in fund, pe nasul lui min.de finante alt ramolit, care i-a suflat tinara mireasa, dovedeste acest lucru ca ipocrizia si mirsavi, merg mina in mina. Nu stiu cu ce nemultumiri a ramas D-l C. Boureanu dar stiu ca a amas cu o boala de nervi prin fixul cu amanta. Cind nu mai are argumente la tv. in direct acuza anumite doamne ca au amanti.
Cred ca sa stricat la cap, ca si eu ma mir cum de l-a schimbat pe el mireasa, cu un ramolit ca S.Vladescu? Dar in dragoste caile sint incurcate. Ce calitati ascunse sa aiba Vladescu? Ca nici macar in materie de finante nu se vede nimic. Aici il cered ca are un fix cu amantele, dar sa fie tinut secret acasa nu la tv. in direct.
Ce exemplu avem dupa revolutie la tinerii nostrii, la filozofii poporului nostru.
Totul a esuat intr-un fiasco total si societatea romanineasca se afunda tot mai mult in debandada, anarhie si mai avem sa traim si falimentul tarii, ca sa fie tacimul complet. Iar cred ca v-amn plictisit, dar consider ca este de datoria mea sa atrag atentia asupra faptului ca, ce s-a ales de nazuintele noastre la revolutie. Chiar filozofii si tinerii sint ca niste infractori de mina a saptea, care prin mirajul imbogatirii rapide si-au tradat in primul rind idealurile lor, apoi ale noastre. Domnule Octavian Paler avem acum nevoie mai mult ca uricind de verticalitatea si demnitatea ta! Apara-ne daca poti de acesti imnpostori.Cind lui G.Liiceanu i se apleaca de atita democratie, se ia de Strul(Ivanciuc).
Capul sus, pieptul inainte !!! papapa

marți, 1 iunie 2010

Previziunea unui astrolog indian, pe cale de a se adeveriAm mai scris un articol despre subiectul Romania, de scurt timp. In perioada campaniei electorale din 2004 cind si eu eram de partea lui Basescu, cind se facea amtipropaganda de catre PSD, dindu-se fotografii cu Basescu gol si cu altele...
Deci atunci s-a spus ca un astrolog indian renumit ar fi prevazut, pentru Romania mari nenorociri. Urma o perioada de dictatura unui dictator, acela fiind mic, zbanghiu, chel, dracul gol. Acest dictator v-a ingenunchea poporul, cum nu a mai fost ingenunchiat un popor in toata lumea, nu numai in Europa.Poate sclavii care erau strigati precum cateii, sa mai fi trait asa ceva. Apoi se spunea ca prin violenta dupa o lunga perioada(nu stiu cit), acest diavol v-a fi executat si atunci v-a incepe cu adevat, prosperitatea acestui popor care din bunatatea lui si credulitatea lui, a fost prea aspru pedepsit.
Si se v-a ajunge datorita bogatiilor si harniciei si ingeniozitatii intregului popor, care a inceput sa priveasca cu incredere spre viitor, unul din cele mai bogate popoare ale Europei.Atunci eram furioasa si nu credeam ca, este vorba de Traian Basescu mai ales ca era caracaturizat excesiv.Nu m-a deranjat ca au aparut fotografii cu el in pielea goala cit m-a infuriat, acest pronostic de rau augur.
Am, auzit de mai multe ori aceasta previziune a astrologului indian.Daca eram mai atenta retineam cum il chema, insa se spune ca ar fi cel mai bun din lume si a previzionat multe momente importante din epoca noastra.
Am mai scris despre acest subiect, cu neincredere, dar cind vad cum se deruleaza viata de la noi din tara imi aduc aminte de acele previziuni si vad cum se adevereste, ceea ce eu consideram inacceptabil si ma infuria la culme.
Ce sa mai cred, mereu ma intreb cind se v-a termina cosmarul, in cit timp ne vom reface si daca voi mai apuca si eu acele vremuri care am inteles ca, v-a aduce raiul pe pamint la noi in tara.
Chiar daca nu v-a fi intocmai si nu se v-a instala raiul la noi in tara si poporul nostru v-a fi binecuvintat, dar macar partea prima sa se realizeze, sa scapam de acesti diavoli din circa noastre. Ce diavoli, adevarati vampiri sint pentru noi.
Nu stiu pina unde se va adeveri aceasta previziune, dar imi place sa cred ca asa se va intimpla. Cred ca acest lucru v-a fi, luminita de la capatul tunelului pentru mine.
Capul sus, pieptul inainte !!! papapa

luni, 31 mai 2010

Si luptatorii din munti , iubeauFoto: Ioana Raluca Voicu Arnautoiu (n.1956).
Vreu sa va reamintesc, una dintre cele mai frumoase povesti de dragoste pe care am aflat-o eu. Este povestea de dragoste dintre Toma Arnautoiu (1921-1959)locotenent, capul rezistentei din Muntii Muscelului condamnat si executat in 1959 la Jilava si iubita lui Maria Plop. Numai dragostea nemasurata a putut duce, o tinara fata in mijlocul luptatorilor din munti intr-un loc deosebit de periculos. Acesta nu este un articol politic este vorba de dragostea adevarata, care nu tine cont nici de cele mai mari pericole. In munti acolo s-a nascut rodul dragostei lor Ioana,pe 22 mai 1956,moase i-au fost luptatorii, albia pentru scaldat, a fost un trunchi de copac scobit. Dar dupa prinderea parintilor ea a fost (avea 2 ani)dusa la Orfelinatul din Cimpulung,de unde a fost luata de o familie din Bucuresti(nestiindui-se trecutul). Aceea familie au inscris-o la scoala de muzica, a ajuns vilonista la orchestra George Enescu din Bucuresti. http://dariaion.blogspot.com/ (pentru cine vrea sa vada videoclipul cu Ioana Arnautoiu).
Dupa revolutie a aflat cine i-au fost parintii. Este violonista de prestigiu, conferentiar universitar doctor, sefa de catedrei de "Muzica de camera si Ansambluri de orchestra" a Universitatii din Bucuresti. Violonista de prestigiu, Ioana Arnautoiu a sustinut peste 100 de concerte in tara si peste hotare.
M-am gindit ca din cei 2000 de luptatori din munti, nu stiu citi se uitau dupa avioanele americane ca ultima scapare. Dar sint sigura ca iubitii Toma si Maria se uitau precis. Sa nu fiti rai si sa spuneti ca mai mult se uita Maria.Am vrut sa va dezvalui o fascinanta poveste de dragoste, consumata in pericol si sa incerc sa descopar, cine se uita dupa aviatia americana.
Capul sus, pieptul inainte !!! papapa

duminică, 30 mai 2010

Maruca cea cu feregea ! (2)Ideea de a relua acest articol cu Enescu si Maruca mi-a fost data cind si eu am trecut prin asa ceva,. In l996 dupa un an de vaduvie, am mers aici in Oras la Clubul Oamenilor Singuri, ca mai cunosc lume sa ies din amorteala de a nu comunica. Acolo am intilnit un domn mai in virsta, fost Secretar de Partid la una din raf. orasului si dinsul plictisit de traiul la tara, s-a gindit ca i-ar sta bine la oras, la bloc cu toate conditiile necesare, unui trai civilizat. Mi-a facut si o poezie, singura care mi-a fost facuta, in viata mea si destul de reusita, aratind adevarul din acel moment, legat de mine. Vazind ca eu nu dau "in bune", s-a gindit sa-mi propuna o casatorie, cu o relatie ca a lui Enescu cu printesa Maruca Cantacuzino. Eu stiam ca pina la urma s-au casatorit, ca Enescu era indragostit de cind Maruca era casatorita cu printul, dar nu stiam toate dedesupturile, in orice caz stiam ca Enescu a fost tinut, cum se zice pe romanesste de"prost". Dar m-am interesat si am vazut tot adevarul, adevarat. Vedeti,?si altii mai talentati ca noi au patit-o urit, urit de tot. Am mai auzit de cazuri si mai rele, dar de Enescu al nostru m-i s-a rupt sufletul, de mila ce-mi este.( cu treaba cu Domnul a ramas moarta dar ii multumesc pentru poezie si pentru ca m-a facut interesata de cazul Enescu-Maruca in aprofunzime). Deci fiti viteji nu va lasati ! Tot inainte !!! deviza pionierilor comunisti. Capul sus, pieptul inainte !!! papapa
"Simpatica, surizatoare, cuminte ca o scolarita,
Mai intervine cind si cind, pe cap tot drege o caciulita,
Regim de viata auster, nevoie are de bilet..
Pe care scrie explicit, "La ora asta vii..te astept"
Cu surmontabile probleme, se zbate totusi abundent,
Sa faca fata onorabil, dar grijile o ard decent,
Corectul ei comportament, deloc ostentativ, firesc...
O mama tare-ngrijorata, o-ncurajez, e omenesc ! "
V-a placut poezia?

Maruca cea cu feregea !Maruca Cantacuzino maritata cu printul Cantacuzino l-a cunoscut pe G.Enescu la Castelul Peles cind ea era maritata. Dupa 8 ani s-au revazut. Enescu o iubea in tacere, fara speranta, dar nici dupa moartea sotului ei nu a vrut sa stie de Enescu si a stat 7 ani in concubinaj cu filozoful, Nae Ionescu care a parasit-o. Maruca si sotul ei printul Cantacuzino duceau o viata separata. In urma unei caderi nervoase dupa ce a fost parasita de Nae Ionescu Maruca cea superba si-a dat foc(la fata) si a fost ingrijita de cine credeti ? de blegul de Enescu.Asta pentru Enescu a fost o dragoste devoratoare. Si el a luat-o apoi de sotie. Stiu ca umbla cu un val pe fata (feregea)din cauza ca arata foarte rau. Au fost casatoriti l5 ani din l94o pina in l955 cind a murit Enescu.Dar se zice ca nu au trait impreuna, caci asta era intelegerea sa fie numai in preajma ei asa mutilata cum era de nu isi putea arata fata. Dupa ce le-a fost nationalizata casa, sau dus la Paris unde el a intretinut familia, adica el si ea, fiind un modest sef de orchestra caci era bolnav si nu mai putea da concerte la pian. Ea a mai trait pina in anul l969. Pe mormintul ei de la Paris nu scrie ca era printesa dar cit a fost in viata a vrut sa i se adreseze toti cu "printesa". Asa ca eu nu am acceptat sa fiu Maruca. E bine ? Capul sus, pieptul inainte !!!.papapa