Reda-i copilaria lui Stefanut

sâmbătă, 17 aprilie 2010

Iubita mea, sa ne aruncam in mare Vasile Seicaru

Continuare


Mai vreau sa va mai povestesc, ceva tot de la lb.AF. unde eram laboranta(1976-78).Nusica, Zina (cea bandajata la miini) pentru care am mers noi in instal. o noapte intreaga fara ca ea sa aiba ceva.Nu ne vaitam de dus ca tot ne duceam pentru noi, mergemam cu masca de gaz pe fata, nu aveam vizibilitate si trebuia sa lungim drumul si la instal.de care raspundea ea. Dar, tot acolo pe alt schimb, era o alta colega cu chiar schilo-papa-alfa, dar pe aproape, nu prea frumoasa, pistruiata si cu parul rosu ca focul, poate era evreica. Atunci cind se intra in tura calareata, se mai dubla personalul si cind eram cu ea si venea barbatul ei pe acolo era ca scoasa la tabla la scoala si nu stie lectia, nu stia ce sa mai faca, sa-i faca cafea, sa-i sufle in ea, sa o raceasca pentru a fi potrivit de calda.Ii dadea tircoale in mod suspect, la dispozitia lui.El era sofer pe tir, de la fabr.de conserve V.de M. dar instal. era, aproape de poarta Negoiesti si nu stiu cum intra cu tirul pina la noi in fata laboratorului. Intra in laborator nerestrictionat de nimeni, nici eu cind am fost sefa de schimb nu l-am intrebat niciodata de ce vine?Poate il gaseau sefii in control.Dar nu a fost sa fie.
Intr-o noapte, am vazut ca tirul scrisneste rotile, in fata laboratorului si coboara berbantul nervos foc si cu manivela in mina. A urcat treptele la tabloul de comanda cite 2 trepte odata. Am inmarmurit. Dupa scurt timp s-au auzit batai cu pumnii si picioarele in usa metalica de la camaruta electricianului si pe el strigind in gura mare, "Iesi Geto f.... ca te omor". Usa nu s-a deschis, in schimb s-a deschis geamul si Geta a fugit pe geam. Dar el vazind ca electricianul care s-a baricadat inauntru, nu ii da drumul, a fugit dupa Geta si a prins-o de par si ii dadea cu manivela pina la tir. A urcat-o cu forta si eu de atunci nu am mai vazut-o.Am auzit ca pe alta tura mult mai tirziu, a venit si-a facut lichidarea, si-a luat lucrurile ramase la vestiar si a spus ca s-a angajat si ea tot la V.M. la fabrica de conserve. Cind ne-au intrebat sefii nostrii, noi unde eram si ce faceam cind disparea Geta, noi am spus ca nu stiam nimic, eram fiecare cu ale noastre. Si electricianul a fost sanctionat si mutat. Cred ca cei de la tabloul de comanda, l-auanuntat pe incornorat, de a venit la fix(era prin preajma cu tirul). De necaz au pirit, ca trecea prin tabloul de comanda si nu se oprea si la ei si mergea tinta la electrician. Invidiosii !
Daca o sa ma intrebati ce faceam eu in acei ani, cit am lucrat la 3 schimburi (1975-1982), va raspund. Eu in acei anii unde ma asezam, acolo adormeam.Nu m-am putut obisnui niciodata cu munca la schimb.Acesta a fost motivul de am plecat la U.M. ca sa nu mai lucrez la sch.,fara duminica, fara sarbatoare, revelion sau alte sarb.23 aug.,1 mai.
Exersam sa dorm in picioare, caci auzisem de la Paul Manescu(fiul lui Manea Manescu pr.min.in regim ul Ceausescu),fie vorba intre noi am mai scris, Paul era ca taica-su un dobitoc(a murit cazind pe gheata cu fata in o balta de apa de la ghiata si petrol). Dar imi povestise prin 1968 cind lucram cu el in birou, fara sa il intrebe nimeni, cum dormea un barbat de la tabloul de comanda, care fugise trecind Dunarea inotrin Iugoslavia in Occident. Paul spunea ca se antrena ca sa fuga de cind lucra la tabloul de comanda. Cum? Dormind de-ampicioarelea cu ochii deschisi cu fata la tabloul de comanda, sa nu se prinda controlul ca doarme. Dar el Paul s-a apropiat de el, s-a uitat in ochii lui deschisi dar care dormeau, si pina nu a pus mina pe el, nu s-a miscat.Atunci a facut un gest brusc ca si cum s-ar fi trezit din somn. Eu exersam mereu sa dorm de-anpicioarelea si cu ochii deschisi, dar nu reusam deloc si nu am reusit niciodata. Dar am invatat sa dorm mergind pe drum, sau cel mai bine dormeam, cind coboram scarile.Caci intre 2 trepte puteam sa zic ca, trageam un pui de somn. Dar ce nu am incercat. Am auzit ca daca casti mereu iti trece somnul. Am incercat si asta. Cafea se bea mai putin atunci, o evitam, pentru ca spuneam sa nu ma obisnuiesc. Asa ca eram atit de obosita ca unde ma asezam, adormeam in somnul cel mai greu. Ce amant? Dar cine era mai rezistenta ca mine, la oboseala ritmului schimbului care era mereu aglomerat, prelungit din lipsa de personal.Chiar aceste persoane, cu amanti isi mai trageau sufletul intr-un concediu medical, din cind in cind.Eu voiam sa nu abuzez de medical, voia sa fiu corecta si om de baza. Ce prostie ! Si daca nu eram sefa de schimb ce era? Era raspundere sa se faca Raportul dimineata pina vine sch.1, care era lung caci trebuia sa spui ce s-a intimplat toata noaptea in toate instal. din subordine in calitate de CTC-ist, si sa mai adaugi si de la tine ca sa faci impresie ca, nu si-au vazut laborantele capul de treaba toata noaptea. Ce amanti.Si dimineata cind faceai raportul la 5-6, tocmai atunci te apuca un somn de moarte, caci pina sa pleci la autobuz, dormeai greu si nu iti mai venea sa pleci acasa, voiai sa mai dormi o ora, doua.
Asta v-am mai povestit, despre munca la lab.AF.printre cele mai toxice, (anii 1976-1978).Ma gindesc in urma si parca as vrea sa mai merg acolo macar o zi, dar am auzit ca s-a desfiintat din cauza ca era foarte toxic si acum produsul se importa.Romania atunci era printre putinele tari din lume care produceau af. si exportam pe toate continentele,in toate tarile, Turcia, Japonia, Argentina, Anglia si peste tot.
Capul sus, pieptul inainte !!! papapa

vineri, 16 aprilie 2010

Sub acoperire la lapte si unt (in comunism anii 1975-1989))


Va mai aduceti aminte cei din a doua tinerete, cum erau cozile la lapte si cum se puneau sacosele cu sticle la rind, de la 3 noaptea si plecau acasa stapinii lor si de intorceau la 4,5-5, cind venea masina cu lapte.
Ce va spun acum stiu precis(si nu e singurul caz), am lucrat cu persoanele si mi-am adus acum aminte venind de la piata. Aveam o colega, o mina de oase, schilo-papa-alfa mereu ca barbatul ei e rau, o bate, o umileste si multe altele pe care le-am uitat.Dar si ea il pedepsea exemplar.Cum, saream noi cu gura. Avea amant si noi ziceam, cum de mai ai timp.Pai zicea ea, ma duc dim. la 3 cu sacosa la lapte, las sacosa si ma duc sus la amant, care statea deasupra la lactate.De acolo din cind in cind, mai supraveghez sa vad daca vine masina cu lapte. Si noi am intrebat e si cum a fost azi de exemplu, a fost rau ca, nu am apucat sa ma dezmeticesc unde sint si de ce am venit ca, aruncindu-mi ochii pe geam, am vazut masina de lapte.Nu am ninerit sa ma imbrac (ea nerezolvind nimic), caci sacosa mea era pina in 10, si trebuia sa fiu acolo, altfel imi lua altineva locul si dupa locul 10 nu mai apucam si unt, caci nu se aducea decit stoc mic limitat.
Dar nu o trimetea barbatul totul era o minciuna mergea ea, ca sa-l pedepseasca.Si daca pleca de la 3 si nu era in primii 10 si nu venea cu unt o intreba barbatul, ca daca ai vazut ca nu esti in primi 10, de ce ai mai stat?Veneai acasa si mergeai miine de la 2 noaptea.
Intr-o seara la sch.3 a venit cu incheieturile miinilor bandajate, spunind ca a batut-o barbatul si a vrut sa-i taie venele. Si noi am cainat-o si am intrebat-o dar tu, cum ai stat cu miinile intinse si barbatul rau a luat cutitul si a inceput sa taie la vene ca la feliile de piine? Ea a zis ca intii a batut-o, ca aproape a lesinat si cind nu a putut sa se apere, i-a taiat venele si a pierdut mult singe si nu se poate tine pe picioare.Am mers noi in locul ei in instal. toata noaptea, sa supraveghem si derbedii puscariasi de acolo.
Dar dupa un timp cind a zis ca se duce la vestiar sa-si schimbe tifonul(noi aveam si tifon dat de comb.ca sa stergem mesele de faianta din laborator), am dat navala peste ea sa vedem si noi ce a facut ticalosul.Si ce ne-a fost dat sa vedem, nici urma de taietura, de ran, de ceva.Si i-am spus in fata, ca este o mincinoasa, ne-am sacrificat noaptea atunci, pentru ea si ea nu avea nici pe dracul.Si barbatul nu era asa rau precum spunea. Eu in 1984, deasupra mesei cu faianta, am scapat o sticla de benzen cu sticla groasa si am vrut sa o prinsd dar nu am reusit, in schimb mi-am taiat venele de la mina dr. M-a cusut dr.U.M.Si am si acum cicatricea in caz ca mor, am semn se ma identifice. Si in afara de acesta mai am unul, cind am alunecat pe gheata si am vrut sa ma prind de un gard de fier(1983) si de acolo am semn.Ea nu avea nici un semn.
Acolo mai lucram si nu Nicocika si cu Nusica de care v-am mai povestit.Avea si ea amant un berbat de la tabloul de comanda.Barbatul ei era maistru, dar le cam avea cu bautura, insa amantul le avea si cu bautura si cu pokerul.Desfiintase si cecurile de 5000 de lei, acelea care participau la concursul pentru a cistiga o masina Dacia.Saraca nevasta lui, facea economie sa puna pe CEC si el si bea si juca poker si mai avea amanta pe Nusica.
Nusica despre care v-am povestit acum mult timp, ca venind in vizita la lab.un baiat fotograf, a zis sa ne faca poze. Si Nusica s-a suit pe masa de faianta si s-a fotografiat cum cinta la teul de spalat pe jos, a facut strimbaturi in multe poze.Baiatul i-a dat si ei pozele(era f.bucuroasa), dar a dat si la partid si la sefii cei mai mari de la CTC. Si aceia i-au pus pozele la poarta, ca sa vada toata lumea cu ce ne ocupam noi.Au stat pozele la panoul de "onoare",un an de se bulucea tot timpul lumea din combinat sa ne vada.A fost si penalizata tot anul, dar nu mai stiu cu cit, caci noi eram penalizate mereu si daca spargeam un termometru sau o eprubeta.Dar vreau sa spun ca Nusica dadea vina pe mine ca de cite ori, se duce la tabloul de comanda cind era Ilies singur si mergeau in spate la o incapere a electricianului (ala nu stiu unde era sau il, alungau ei,) sta cu frica din cauza mea ca ma pot duce la tablou personal, daca vad ca lipseste prea mult.Noi faceam pe rind ca sefe de schimb, ca sa nu se iste scandal, asa ca atunci cind iti venea rindul la 3, sau 6 luni te razbunai si eu eram acuzata mereu ca, sint insensibila si nu am iubit? Eu spuneam ca ii spun lui Cornel caci, l-a schimbat pe unul mai betiv si cartofor pe deasupra decit el.Nu am spus nimic dar ce era sa zic si eu, totusi lucrurile au mers mai departe.Dumnezeu sa-i ierte ca au murit cu totii si barbatii si amantii.Doar Nusica mi-a spus acum citiva ani ca, nu o doare nimic, mai ia cite o aspirina cind e racita.
Sa nu ma intrebati pe mine, de dus la lapte caci eu nu mergeam, mergea barbatul meu, dar nu in fiecare zi caci, stateam pina tirziu la serviciu la U.M. si ma apuca 12-1 noaptea acasa cu spalatul, calcatul, gatitul, cirpitul, caci si baietii erau mari de liceu.Trebuia sa ma odihnesc nitel ca, mereu venea seful nostru direct de la Min.Ap.N. Victor Atanasie Stanculescu, mai mult pentru a se aproviziona cu alimente. Dupa cum v-am mai spus la U.M.se crestea vaci, vitei, gaini, porci(ingrijitori soldatii) si el venea pentru aprovizionare cu carme de vitel, porc, lapte, oua. Si se terminau mereu proviziile.Dar noi trebuia sa asteptam sa plece el, cu masina MAN incarcata lasata la spate.
Ne uitam pe geam cind trecea la noi sau pleca si fetele il admirau ca era inalt, subtire, cu ochii albastru deschis, cu vipusca rosie de general. Dar eu nu o sa credeti, eram suparata caci imi strica mie rostul la treaba acasa, sa asteptam toti sa plece, dupa ce puneau masa cu ofiterii nostrii mincau si beau coniac, cind salariatii nu aveau voie din cauza decr.400. Dar l-a pedepsit Dumnezeu, e la puscarie.Com.nostru C.D.general l-am vazut la tv.locala de 8 martie la casa pensionarilor unde, era tratat de pensionare, cu prajituri de ziua femeii.
Eu, in familie, aveam sarcina sa merg cu trenul foamei dum.din la 6,l8 la Bucuresti dupa alimente. Asa ca sa ai amant, era mare corvoada. Eu cred ca nu as fi rezistat nici o luna. Nu este asa ca este de plins? Doamne fereste imi ziceam, de asa mare nenorocire. Si uite asa, au trecut anii si am pierdut startul.Nu a fost pamflet, a fost adevarul, adevarat.
Capul sus, pieptul inainte !!! papapa

Mitinguri sindicale DEVASTATOARE(sanchi, sic !)


Foto:Primul cucador jura din America prins viu(e urit ca politica noastra si mai are si riie).
Daca este sa comparam interesul pe care il trezeste un articol despre dragoste sau sex si unul despre patriotism si nedreptatea sociala, in mod sigur, al doilea este pe primul loc. Articolul despre dragoste trezeste interes de moment, citeste omul compara cu ce stie el, face imbunatatiri aplicate la momentul respectiv si gata problema este rezolvata. Cind oamenii sint tineri sint mereu indragostiti, ba sint veseli cind treburile merg bine, ba sint tristi, cind treburile merg prost si ajung la disperare.
Dar nu acelas lucru se intimpla cu patriotismul cind lucrurile merg prost(ca acum )pentru tara si mai ales fara speranta de mai bine. Atunci este ca si cum ai invirti o cheita sau ai apasa pe un buton si cu ,cuvinte mestesiugite in fraze scurte bine tintite, aduci pe toti la apel, le stirnesti interesul.De la comunisti incoace, s-a tavalit prin noroi cu acest sentiment patriotic, incit acum el sta in sufletul oricui ascuns si cind are cine sa scoata la sufrafata un mic detaliu despre cit sintem oropsiti noi si cit sufera poporul gata , tinerii nu mai sint de oprit(ca si la rev.).Sa fii patriot nu inseamna neaparat sa pleci la razboi, este faptul ca vrei sa fie bine, pentru tine si pentru tot neamul tau.
Anul trecut am scris un articol despre demonstratiile sindicale.
La cea mai mare adunare la guvern sau nu mai stiu unde, cind se spunea ca vor fii, zeci de mii de oameni din toata tara adusi cu autobuzele, eu credeam ca v-a fi intr-adevar ceva care v-a zgudui conducerea tarii, sau macar ca v-a mai baga spaima in ei si se dea o noua turnura buna societatii romaneste. Dar ce vad la tv.? Mitingul a fost pus la ora 11 in toiul zilei pe o caldura inbusitoare, si abia din toata tara daca erau adunati dupa ei lo.ooo de sindicalisti,dupa mine 3.ooo cu indulgenta.
Sefii sindicatelor, pe rind au inceput un discurs plictisitor, despre nu stiu ce legi incalcate, de cind era bunica fata, incit pierdeai sirul povestirii si la sfirsitul frazei nu stiai cum a fost inceputul. Oamenii transpirau din belsug, erau apatici si plictisiti. S-au raspindit pe teren si multi, s-au asezat pe spatiul verde la umbra si au intins o masa cimpeneasca.Fiind intrebati de reporteri de ce stau acolo si nu merg la tribuna,unde se tine discursul au spus ca vin de departe din Modova si nu mai stiu de unde, sint obositi, nemincati.In fata tribunei erau doar citiva mai rezistenti la caldura, care se schimbau si ei mareu cu altii ca sa nu ramina fata tribunei goala sa se faca de ris la tv.
Eu si atunci ca si acum spun, ca trebuia pus mitingul la ora 9, cu bucuresteni caci cei din tara vin obositi gata, discursul in fraze scurte mobilizatoare bine tintite. Si sa fie anuntat ca este de o ora, o ora si jumatate sa tina discursul ca vine caldura.
Inceputul trebuia sa fie vioi chiar revolutionar, cu mentionarea tuturor pacatelor actuale ale guvernului si dorinta imediata de mai bine, vizibil.Sloganuri clare si scurte si apoi daca se inteteau protestele, atunci ar fi venit si altii, ar fi stirnit interesul si ar fi vazut ca oamenii nu mai au timp de povesti.
Dar asa cum stiu ca liderii erau si sint vinduti puterii, lalaiau acolo in fraze lungi plictisitoare, pe caldura.Daca asa fac si anul acesta nu iese nimic bun.
Frazele ma adormeau si pe mine care am insomnie.
A fost un fiasco total.Dar ori sint prosti, ori fac pe prostii.
Nu vreau sa scriu mai departe, ce ar urma cu lucrurile duse pina la capat, ca mi se taie subventia. De aceea nu am scris cum am vrut sa scriu, revolutinar.
Daca vor discurs il fac eu pe max.2 pag.,care fac cit bratul acela de pagini pe care il tineau liderii sindicali in mina, sa adoarma sindicalistii.
Daca se apasa pe butonul, patriotismului la ore bine stabilite, se mai poate face ceva. Totul cu un nucleu de oameni hotariti, nu cu oameni obositi adusi din toata tara(care au votat precis cu puterea), dupa calatorii de 8-10 ore cu trenul sau cu autobuzul.Ce a fost acolo au venit sa stea la picnik? Sa fii patriot inseamna sa vrei ca, toata tara sa infloreasca si oamenii toti sa o duca mai bine. Ce se intimpla este ca se distruge totul, dupa un plan bine pus la punct si noi ne lasam antrenati in acest joc murdar, care tot pe noi ne aduc la pierzanie. Acum e vorba de supravietuire.
Capul sus, pieptul inainte !!! papapa

joi, 15 aprilie 2010

Tu Ardeal ! V.Biris

Anul de glorie al Armatei Romane 3 aug.1919


Foto:Trupele romane ocupind Budapesta.

S-au împlinit 90 de ani de când trupele Armatei Române au eliberat pe 3 şi 4 august 1919 Budapesta de sub ocupaţia hoardelor bolşevice conduse de descreieratul Bela Kun, cu finanţarea directă a lui V.I. Lenin. Dacă trupele române nu ar fi înfrânt trupele bolşevice maghiare, comunismul s-ar fi instaurat cu 25 de ani mai repede în Europa Centrală cu cortegiul său de crime şi distrugeri ireparabile.

În seara zilei de 3 august 1919, roşiorii generalului Rusescu defilează în faţa Parlamentului maghiar, cu toate protestările reprezentanţilor Antantei, care doreau compromisul cu Bela Kun. Iuliu Mezei Câmpeanu ne relatează momentul intrării trupelor române în Budapesta: “La 3 august 1919 ne-am întâlnit cu avantgărzile armatei române, aproximativ 3-400 de călăreţi din brigada a 4-a roşiori… La un moment dat văd descinzând dintr-o maşină (trimisă de guvernul maghiar) un general român. Imediat m-am prezentat lui, arătând actele mele, iar d-sa mi-a comunicat, că este generalul Rusescu. Generalul Rusescu a deschis şedinţa Guvernului maghiar, care a consimţit la ocuparea Budapestei. După ora 19, generalul Rusescu primeşte defilarea trupelor la intrarea lor în Budapesta. Bravura eroului general, care a ocupat capitala maghiară numai cu trei escadroane de roşiori, va fi înscrisă cu slove de aur în istoria neamului reomânesc”. Trupele ocupă două cazărmi: «Arhiducele Iosif» şi «Franz Ferdinand» din centrul oraşului iar cartierul brigăzii se instalează la Dunapalota (Hotel Ritz), unde s-a arborat tricolorul românesc. Un soldat oltean a legat opinca sa cu nojiţe de luxosul Parlament maghiar de pe malul Dunării, intrând cu fapta sa în istorie.

Înlăturarea comunistului cu apucături asiatice, Bela Kun, – care atacase inopinat Cehoslovacia pentru a instaura regimul leninist -, de către Armata Română a însemnat un act civilizator realizat de Guvernul României. Românii au dovedit Europei că sunt furnizori de civilizaţie şi ataşaţi valorilor democraţiei de factură occidentală. Armata Română a lichidat rămăşiţele barbare şi criminale din Budapesta ale hoardei cu apucături asiatice, reprezentate de Bela Kun şi a redat puterea poporului şi burgheziei maghiare. Armata Română a dovedit la 1919 că este un factor stabilizator şi civilizator în Ungaria răvăşită de comunism şi capabilă să restaureze ordinea şi capitalismul. Datorită generalilor români, comunismul a fost întârziat 25 de ani în Europa Centrală. Trupele române s-au retras din Budapesta în noiembrie 1919, fiind aplaudate şi adulate de mulţimea recunoscătoare că a fost scăpată de comunişti şi că le-a fost redată demnitatea şi spiritul de factură occidentală.

miercuri, 14 aprilie 2010

Veta Biris Doamne, ocroteste-i pe romani

Arta sexului (o). Pamflet urmarea art.anterior


Nu este de neimaginat, ce s-a intimplat cu femeile dupa 1990. Aici in Romania, nu exista cultura sexului. De aceea s-a intimplat ca au dat femeile navala ca "ratele in trifoi" in Turcia, sa se face pierduta in Bazarul din Istambul, macar 1-2 zile daca nu mai poate 3.
Dar tot asa imediat dupa revolutie, au dat la tv. cum un tinar a fost prins in jurul Garii de Nord Bucuresti cu o prostituata de catre Politie, chiar in exerciciul functiunii.La Politie spus ca mai demultisor, a fost abordat in Gara de Nord Bucuresti, de o tinara cu vino-incoa si i-a spus incet la ureche,ceva care se termina cu oral.El nu a inteles despre ce era vorba, dar s-a gindit ca este ceva de examinare la scoala, era certat cu scoala si a refuzat politicos. Dar a povestit la altii care erau mai bine informati, si i-au spus "ba da prost esti tu stii ce inseamna asta? Nu e vora de examen oral, este asta si asta. Noi stim !" Atunci si-a pus in gind sa vada precis, despre ce este vorba.
Zis si facut, s-a dus in mai multe rinduri la Gara de Nord dar era ca dracul acum, nu il mai aborda nimeni(cred ca plecasera in Turcia). Pina la urma dupa mai multe zile de tocit pingelele prin gara, a gasit in sfirsit o tinara mai ramolita ca cea dinaninte, dar totusi era ceva decit nimic si a abordat-o el primul. Vrau sex oral.
S-au dus prin spatele garii si tocmai cind lua lectii, hop si Politia. Ce faci aici ? L-au intrebat . Iau lectii de examen oral la sex.
(Asta am pus-o de la mine). L-au luat pe sus si a povestit cum au stat lucrurile si ca el este nevinovat, nu stia despre ce este vorba si era curios, voia sa se informeze bine(vedeti ce curiosi sint barbatii)? Nu stiu daca a fost amendat, sau iertat pentru ignoranta lui.
Acesta este adevarul aceasta era Romania dupa revolutie.
Nu avea lumea timp de asa ceva, caci si in ziua lefii veneai fara nimic acasa in traista,poate peste oceanic congelat si cutii de mazare consevata.
Asteptam duminica dimineata, ne suiam in Gara de Vest Ploiesti in trenul foamei de la 6,18 min. dimineata(super incarcat) si la Bucuresti in jurul Garii de Nord ne asezam la rind cu butelinul sa luam cite 25o de grame de salam si asa stateam toata ziua sa facem 1,5 - 2 kg. Era coada imensa caci, acest tren al foamei venea din(Sihhetul Marmatiei), Maramures acolo unde se agata harta in cui.
Cine sa mai aiba timp de asa ceva, caci raspundeau ca le ghiora matele de foame si lor le ardea de sex. O... era mult prea mult pentru capul nostru.
Asa ca nu e nimic de ris, e de plins, si intelegem de ca femeile se mai faceau pierdute cite 2-3 zile in bazar la Istambul. Totusi invatau ceva si uitati cit a inaintat societatea noastra in domeniul sexului. Nu e niciodata tirziu sa inveti ceva nou si folositor societatii. Sic ! Sic ! Sic !
Capuil sus, pieptul inainte !!! papapa

Turcia primavara lui 199o


In primavara lui 1990, s-a zvonit ca o tinara nu a venit la serviciu fara sa anunte.
Parintii erau ingrijorati vizibil, s-a anuntat politia, dar tot nimic. Fata nu era de gasit si pace. Mai trece o zi, mai trec inca 3, 5, dar dupa o saptamina parintii, cind erau intrebati spuneau ca nu stiu, dar pareau mai degraba jenati decit suparati. Cind a trecut mai multicel timp si fiind intrebati au raspuns ca au primit un telefon de la ea si le spunea sa nu fie ingrijorati ca, este bine sanatoasa. Dar este in Turcia.
Intre timp i-a fost desfacut, contractul de munca pentru neprezentare.Si noi ziceam uite cum a pierdut fata un serviciu bun, leafa bunicica, dar ziceam noi sigura. Ce pacat!
Si noi fara sa stim ce se petrece in Turcia ziceam, dar de ce s-o fi dus tocmai acolo, de ce nu in alta parte? De ce nu a spus din timp si parintilor, de ce nu si-a facut lichidarea? Dar cind ne tot intrebam si nu gaseam raspunsurile( eram boblete rau),a venit nu mai stiu cine si a spus ca de la Politie le-a spus de la inceput din primele zile, parintilor, ca fata este in Turcia sa se prostitueze, dar parintii nu au acceptat, sub nici o forma. Dar era adevarat, Politia noastra fosta Militie, era mai bine informata ca noi.
Si noi am ramas cu gurile cascate cind am aflat, dar Crista colega noastra ardeleanca, care era mai destupata ca noi la minte, a zis rupind linistea care se lasase din cauza nedumerii si trezirii la realitate:"Lasa draga, bine ca este sanatoasa".
Mai tirziu am vazut ca, s-a mers in excursie in Turcia si au fost chiar doamne care s-au ratacit de barbatii lor cite 3 zile, de au trebuit sa vina ei singuri acasa fara nevaste.Si nu oricine, ofiteri cu funcitii inalte. Cum ajungeau acolo la Istambul in iarmaroc, sau talcioc, in multimea aceea se faceau nevazute.
Am asistat si eu, impreuna cu colegele, de la geamul de la laborator, cum citeva zile la rind, o doamna sotie de ofiter, sef sectie plingea si isi fringea miinile, sa il lamureasca pe boblet nu stiu ce? Dar stiu, tot de la excursie in Turcia i se tragea. Se ratacise cam 3 zile, dar a gasit drumul spre casa. Acum, caci el s-a trezit saracul din amorteala, si pentru ca nu o mai primise acasa, fiind si el pus la curent cu rataceala nevestei si cu treburile din Turcia,era lamurit in mijlocul drumului, de ratacita, care plingea cu lacrimi amare(de crocodil), cu cuvinte de prostit, prostii dindu-i tircoale sa il vada la fata, caci el se tot intorcea cu spatele sa nu o mai auda dar, nici nu se indura sa plece. Noi ne miram cit este de prost, pe cit era de voinic, nu auzeam dar stiam tot, insa am inteles ca dupa citeva zile staruitoare stropite cu lacrimi amare(de crocodil) si fringeri de mina a primit-o inapoi acasa(l-a prostit pe prost). Treburile au mers in continuare de fatada, ca si cum nu s-ar fi intimplat nimic(de dragul fetitei).Venirea ei citeva zile la rind sa-l lamureasca ca :"s-a ratacit neintentionat" a avut efect. L-a prostit, pe prost. Si era inginer, ofiter cu grad inalt sef de sectie.
Asa am aflat si noi cum sta treaba in Turcia, dar am aflat-o vazind la altii, si nu am fost implicate in treaba asta.De aceea s-a taraganat elucidarea si intelegerea fenomenului Turcia, in capul nostru nu incapea aceasta explicatie, s-a dus sa produca, sa se prostitueze. Unele nu intelegeau totusi ce inseamna asta. Adica cum sa produca? Banii se produceau la serviciu stind zilnic 8 ore de munca, suportind nervii sefilor. Si vedeti noi eram destul de mari, in jur de 4o de ani si totusi eram grele de cap, intelegeam greu.De atunci cind lipsea vineva si eram, anuntate nu ne mai interesa, dadeam din mina a lehamite. Era vorba de Turcia, sau poate nu era, dar noi eram sigure.
Capul sus, pieptul inainte !!! papapa

marți, 13 aprilie 2010

AF(laboranta 1976-1978) Munca in comunism 2


Va readuc aminte de aceea perioada, caci noi citeva laborante 3 pe sch.eram libere. Toti cei care lucrau acolo la insacuire, erau puscariasi.Noi lucram 8 ore si ei doar 4(drepturile omului).Acolo v-am povestit ca, m-a gasit cutremurul.Dar acum vreau sa va readuc aminte de pericol.Comunistii nu voiau sa auda ca am patit vre-un necaz(viol, bataie sau orice altceva)dadeau vina tot pe noi si era de rau.Problema grea era ca la sch.3 mergeam una la ora in instal,ca sa ne mai protejam, sa nu mergem toate 3 odata.Eram instruite sa stam cu spatele la perete, si sa punem stampila CTC numai pe ce vedem ca s-a facut, caci in urma noastra adunau de pe jos produsul cu farasul si la o verificare aparea stampila CTC(adica a noastra personal), puscariasii nu pateau nimic.Era greu, acolo intre puscariasi si pe drumul de la lab.la instal.Noaptea erau parcate tiruri turcesti care stateau la rind pentru a incarca anhidrida folosita in ind.farmaceutica caci, numai noi si RFG faceam si ei cu condamnatii pentru crime.Dar noi?Am scapat de acolo in 2 ani, caci mi-a aparut o rana mare la incheietura miinii drepte care nu se mai vindeca, deoarece bagam mina in sac sa iau proba si produsul era aburind. Eram instruite sa nu mergem pe linga tirurile turcesti noaptea in instalatie, ci prin mijlocul drumului, caci soferii cite doi de schimb, ne puteau da cu usa in cap, cind treceam pe linga ei si ne trinteau la pamint si...
Sa nu se fii auzit atunci de violuri caci, nici barbatii nu ne mai primeau acasa.
Dar acolo eram buna prietena cu Nina ii ziceam Ninocika. Ea fusese casatorita si divortase dupa 5 luni, dar pe al doilea sot l-a cunoscut la tribunal cind s-a prezentat pentru divort. Eu ii cintam mereu cintecul la moda atunci, cintat de St.Banica Senior;"Ne-am cunoscut la tribunal, la umbra codului penal".
Dar Ninocika intr-o noapte de iarna, a venit din instal. rosie la fata, ciufulita, fara caciula si tavalita in zapada.Ne-a spus ca i-a sarit un barbat in spate, a trinti-o jos i-a spus vorbe murdare si abia a scapat(asa zicea ea). Dar vorbele ei au ajuns la urechea Secr.de Partid si a securistului Comb.
Acestia au chemat-o si i-au spus ca daca nu vine cu respectivul si mai spune odata de treaba asta, ii desface contr.de munca cu litera I fara drept de angajare. Mucles pe tema asta.
S-au intimplat cazuri cind barbatii au fost mai mult sau mai putin indrazneti dar stiu 2 cazuri(viol, crima), cind au fost dusi, batuti in ficat in 3 zile au murit. Nu s-a mai stiut nimic cum s-a terminat cazul.Laborantele au fost una pe schimb si au dat drumul crezind ca vrea, diluant sau pungi de plastic pt. pachetul cu mincare).Asa era munca in comunism. V-am mai reamintit aceste articole, nu cred ca le mai cautati in urma, sa vedeti ca niciodata nu a fost munca usoara ci a fost foarte periculoasa uneori.
Capul sus, pieptul inainte !!! papapa
Publicat de Odorica Ion

DMT 2 1973 Kikiriki (munca in comunism 1)


Pentru ca nu cred ca va mai uitati in urma vreau sa va readuc in minte cum am ajun s in cel mai bu loc de munca, unde nu dadeam cu zilele pe la serviciu, dar leafa o primeam intrega. Ca sa mai scap de prezenta zilnic la birou in fata conducerii Comb., cu ramas peste program mereu am hotarit sa fac cursuri de calificare sa merg in instal.,lab.,undeva in fundul comb., sa nu intrebe nimeni de mine.Zis si facut.Am facut cursurile in 1972 si in 1973 am refuzat sa merg in lab.si am vorbit cu o colega de cursuri Sanda sa vorbim cu sefii unei sectii sa raminem acolo caci sectiile cuprindeau 500-6oo de barbati, asa ca noi 2 nici nu existam.Tocmai fuseseram repartizate la un tablou de comanda mic de lm /l,5m. Urma sa se dea in functiune curind. Nu veneam la serviciu doar dadeam tel. la baieti si intrebam daca a intrebat cineva de noi.Daca ziceau ca nimeni mai stateam si urmat.zi acasa, daca zicea ca da veneam cu sch.2 ca sa ne vada pe acolo.Pe mine ma chemau, doar sa le fac KiKiRiKi(alcool metilic dar prin mai multe felii de piine amestecat cu zahar ars). Traiam ca in rai exact ce ne doream noi, dupa programul lungit abuziv la bir.in ochii sefilor cei mari.
Dar buucuria noastra a luat brusc sfirsit, din cauza unui prost.Nu am spus dar amindoua eram in ultimele luni pina la nastere.
Intr-o fi cind am venit la serv. dupa citeva zile de chiul, ne-au spus baietii ca e de rau. Nu era vorba de chiu, era vorba ca intr-o zi la tabloul de comanda al sectiei care urma sa fie data in functiune, cind erau adunati toti sefii acolo, cu specialistii nemti(instal.era nemteasca) si securisti ca sect.era bine pazita sic!, a venit un prost pe usa la pupitrul de comanda si cind a fost intrebat ce cauta, a raspuns idiotul ca, a vazut ca la sectia sint 2 fete gravide si ca el nu s-a culcat niciodata cu o gravida si este curios. Cind au auzit sefii l-au dat in brici afara si secu, dupa el.Nemtii nu au inteles cum de acest baiat jovial, vorbind frumos a fost asa urit tratat de romani.Daca aflau ca in raf.romanesti te duci la tabloul de comanda, ca la circiuma si comanzi o bere bruna sau blonda, ne-am fi facut de ris. Dar ce nu v-am spus ca dobitocul a preferat-o pe Sanda, care era ca un tanc avea vre-o 100 de kg.
Toate bune si frumoase dar pentru noi a avut un efect devastator, toate planurile noastra s-au naruit tocmai acum cind voiam sa fim libere. Sefii imediat ce am intrat in conc.de nastere ne-au tranf.,la laborator cu multe femei birfitoare si rele, dar ce era mai grav era ca trebuia sa venim zilnic la serviciu tocmai acum, cind ne invatasem sa chiulim.In sect. nu aveam nici o treaba, baietii ne ocroteu, ne fierbeau si laptele la conduct. (laptele pe care il primeam pentru toxic).
Sanda a mers mai departe, eu am ramas un an acasa fara plata.Nu era bine daca, stateam acasa cu plata?
Asta ne-a facut dobitocul ala. Ne-a stricat rostul, ca si in cartea de munca am un an fara plata(pentru ingrijirea copilului).Cind ma intilneam cu Sanda cind am inceput serviciul, mereu imi zicea:"vezi ce ne-a facut dobitocul ala?".
Sper ca nu v-ati suparat ca v-am reamintit din articolele, de acum citiva ani despre pataniile noastre.Sa suferi pentru un prost pe care nici nu l-ai cunoscut, si mai ales eu care nu am fost cea aleasa fiind mai putin dezvoltata, la vremea aceea.Capul sus, pieptul inainte !!! papapa

Viata este trecatoare !


Continui cu luptele pe care le-a dat Armata Romana mindria noastra a tuturor, dar scriu acest articol ca sa ma mai inveselesc.
Vedeti ce viteji am fost, ce mai soldati puternici am avut! Dar acum sintem condusi prost si asta ne trage pe toti in jos.
Dar ce sa va spun ca sint suparata ca am vrut sa scriu si eu un articol intr-un formular gasit pe internet.Eram pornita rau si tocmai imi structuram in minte frazele cind, ma uit sus imi vad numele, alaturi de virsta.
In momentul acela am vazut negru, inaintea ochilor si mi-au fugit toate ideide, incit nici acum nu stiu despre ce era vorba.
Mare pacat ca s-a pierdut un articol exceptional, om mare capodopera.
Dar voiam sa spun ca fiecare sac isi are petecul.
Prin anii 1978-79, cind lucram la un laborator dintr-o instalatie, am auzit ca un tinar barbat, oper.chim.in sectie plecat la munca in Iemen(stiti cum se pleca atunci), s-a sinucis acolo, s-a spinzurat.Venise acasa de curind cu bani, aur si lucruri, in timp ce nevasta primea si leafa lui aici in tara.
Cind am aflat motivul sinuciderii, tare mult ne-am mai mirat.Unul dintre vecinii de bloc, facuse un pustiu de bine si ii scrisese lui acolo in Iemen, ca nevasta are un amant si ca a luat tot din casa si s-a mutat la amant. Se zicea ca era urita "foamete" si cu un ochi de sticla. Dupa ce ne-am revenit din uimire, am inceput sa facem haz de necaz. " Uite mai ce prost a fost, mai bine nu-i mai trimetea bani si cind venea, o prindea si ii lua ochiul de sticla, il pisa in picioare si nu-i mai cumpara altul".Stiti cind s-au dus romanii la munca in tarile musulmane, li s-a spus ca nu se uite dupa femei ca pot fii impuscati, ca erau cumparate, proprietate personala.Si cind au intrebat romanii ce sa faca, le-au raspuns ca, "cimpul e plin de capre".Asa ziceau si colegii disparutului "nu a gasit si el nici o capra pe acolo"?
Ce s-o fi gindit saracul, eu ma chinui pe aici, ca sa aduc si eu un ban in casa si asta a papat toata munca mea cu amantul.De aceea va spun sa nu aveti incredere ca le vedeti urite si proaste, dar vedeti la cele duce capul?
Pe vremea aceea nu aveam (generatia noastra) timp de amanti, lucram la schimb(chiar daca nu era munca fizica era toxic), duceam copii la cresa si toate incercarile care s-au facut de unele mai nabadaioase, s-au soldat cu un fiasco total, caci amantul, acel vecin, coleg sau cunoscut se dovedea mai betiv, mai prost si mai rau ca cel de acasa. Asa ca daca mergeau mai departe, schimbau tusea cu junchiul, lasau pe dracul si luau pe taica-su.Am vrut sa va mai inveselesc putin, ca sa ne apucam mai cu rivna de ocuparea Budapestei de catre Armata Romana in 3 aug.1919.
Vreau sa vedeti ce viata cenusie si anosta duceam, dar de aceea aveau succes si cele cu un ochi de sticla si orice alt betesug, poate chiar si cele mai in virsta ca se vorbea ca, cele de 4o de ani au succes mare(era criza mare), stiti dvs. din cauza decretului.
Fiti veseli viata trece ca miine si cu ce ati ramas?
Capul sus, pieptul inainte !!! papapa

luni, 12 aprilie 2010

Treceti, batalioane romane Carpatii !Poate asa se trezeste in noi sentimentul patriotic !!! Hei scularea, la apel !!!

Aceasta este istoria adevarata.(1)


Foto:Regele Ferdinand al Romaniei(1865-1927) Intregitorul.

In noaptea de 15 spre 16 aprilie 1919, Divizia 6, Divizia 38 de husari, Divizia de secui şi gărzile roşii maghiare atacă la Ciucea şi Tigani posturile înaintate ale armatei române. Generalul Gheorghe Mărdărescu arăta că se impunea ca prim obiectiv ofensiva totală pentru a trece Munţii Apuseni şi a atinge cursul Tisei care era un aliniament favorabil din punct de vedere militar. La 16 aprilie, contraofensiva română a atins în patru zile zona Munţilor Apuseni şi apoi linia stabilită. Acţiunea a fost salutată de populaţia din regiune. La Oradea, români, unguri, germani şi slovaci „întâmpină pe români cu flori şi cu strigăte de bucurie, scoase în limba lor”, scria Nicolae Iorga, pentru că i–au salvat de bolşevici.

La 30 aprilie şi 1 mai, trupele române au ajuns la Tisa pe întreaga lungime a frontului, reuşind să facă joncţiunea cu trupele cehoslovace în zona Csap–Munkács (Muncaci). Ionel Brătianu şi întreg guvernul român au arătat că ocuparea unui asemenea aliniament nu însemna revendicarea unor teritorii din Ungaria, ci că era determinată de necesitatea de a avea o poziţie mai uşor de apărat, până când Republica Sovietică Ungară renunţa la planurile expansioniste asupra teritoriilor româneşti. Justeţea poziţiei guvernului român era demonstrată de nota ultimativă trimisă de Cicerin şi Rakovski din partea Ucrainei, care cerea României evacuarea în două zile aBasarabiei, precum şi un al doilea ultimatum, care cerea României să evacueze Bucovina. Lenin îi comunica telegrafic lui Béla Kun că prin Basarabia, Bucovina şi Galiţia urma să ajute Republica Sovietică Ungară. Oameni politici români, ca Alexandru Vaida, Tache Ionescu, Nicolae Titulescu, Ionel Brătianu, Constantin Angelescu arătau factorilor de decizie de la Paris pericolul pe care îl reprezenta pentru Europa refacerea forţelor militare ale Ungariei Sovietice. Temerile erau îndreptăţite, întrucât la 20 mai 1919, armata Ungariei ocupa întreaga Slovacie. Deşi guvernul bolşevic ungar, presat de marile puteri, a încheiat armistiţiu cu Cehoslovacia, marele cartier general al armatei române, condus de Ion Antonescu, a decis menţinerea poziţiilor pe Tisa, ca linie strategică, pe considerentul că Ungaria, nedezarmată, nu oferea nicio garanţie. Guvernul român constata intenţiile agresive ale guvernelor sovietice ungar şi rus, deplasările de forţe în regiunea frontului român, incursiunile peste Tisa.

Ionel Brătianu a convins opinia publică internaţională că amplasarea armatei române pe Tisa ferea de comunism statele democratice europene. De altfel, următoarele atacuri ale armatei bolşevice maghiare s-au desfaşurat conform planurilor lui Lenin, care prevedeau declanşarea la scara europeană a unor mari demonstraţii muncitoreşti pentru apărarea Ungariei bolşevice. La 19 spre 20 iulie 1919, armata ungară a atacat puternic armata română, respingând-o până la Oradea. A avut loc o contraofensivă şi, după şapte zile de lupte crâncene, trupele române se apropiau de Budapesta. La 3 august 1919, patru escadroane de roşiori, dintre care unul din Craiova, au pornit spre Kecskemét. Grupul avea patru sute de cavalerişti şi era dotat cu două tunuri şi zece mitraliere. Colonelul Rusescu, fără ordin, a pătruns în Budapesta. În jurul orei douăzeci, detaşamentul român intră în Budapesta descălecând în curtea cazărmii de husari „Arhiducele Josif”. A doua zi, la ora optsprezece, aflat în centrul bulevardului Andrássy din Budapesta, comandantul armatei române ce operase în Ungaria, Mărdărescu, va privi defilarea militarilor români din compunerea Diviziei 1 Vânători.

Anul de glorie al Armatei Romane 3 aug.1919


S-au împlinit 90 de ani de când trupele Armatei Române au eliberat pe 3 şi 4 august 1919 Budapesta de sub ocupaţia hoardelor bolşevice conduse de descreieratul Bela Kun, cu finanţarea directă a lui V.I. Lenin. Dacă trupele române nu ar fi înfrânt trupele bolşevice maghiare, comunismul s-ar fi instaurat cu 25 de ani mai repede în Europa Centrală cu cortegiul său de crime şi distrugeri ireparabile.

În seara zilei de 3 august 1919, roşiorii generalului Rusescu defilează în faţa Parlamentului maghiar, cu toate protestările reprezentanţilor Antantei, care doreau compromisul cu Bela Kun. Iuliu Mezei Câmpeanu ne relatează momentul intrării trupelor române în Budapesta: “La 3 august 1919 ne-am întâlnit cu avantgărzile armatei române, aproximativ 3-400 de călăreţi din brigada a 4-a roşiori… La un moment dat văd descinzând dintr-o maşină (trimisă de guvernul maghiar) un general român. Imediat m-am prezentat lui, arătând actele mele, iar d-sa mi-a comunicat, că este generalul Rusescu. Generalul Rusescu a deschis şedinţa Guvernului maghiar, care a consimţit la ocuparea Budapestei. După ora 19, generalul Rusescu primeşte defilarea trupelor la intrarea lor în Budapesta. Bravura eroului general, care a ocupat capitala maghiară numai cu trei escadroane de roşiori, va fi înscrisă cu slove de aur în istoria neamului reomânesc”. Trupele ocupă două cazărmi: «Arhiducele Iosif» şi «Franz Ferdinand» din centrul oraşului iar cartierul brigăzii se instalează la Dunapalota (Hotel Ritz), unde s-a arborat tricolorul românesc. Un soldat oltean a legat opinca sa cu nojiţe de luxosul Parlament maghiar de pe malul Dunării, intrând cu fapta sa în istorie.

Înlăturarea comunistului cu apucături asiatice, Bela Kun, – care atacase inopinat Cehoslovacia pentru a instaura regimul leninist -, de către Armata Română a însemnat un act civilizator realizat de Guvernul României. Românii au dovedit Europei că sunt furnizori de civilizaţie şi ataşaţi valorilor democraţiei de factură occidentală. Armata Română a lichidat rămăşiţele barbare şi criminale din Budapesta ale hoardei cu apucături asiatice, reprezentate de Bela Kun şi a redat puterea poporului şi burgheziei maghiare. Armata Română a dovedit la 1919 că este un factor stabilizator şi civilizator în Ungaria răvăşită de comunism şi capabilă să restaureze ordinea şi capitalismul. Datorită generalilor români, comunismul a fost întârziat 25 de ani în Europa Centrală. Trupele române s-au retras din Budapesta în noiembrie 1919, fiind aplaudate şi adulate de mulţimea recunoscătoare că a fost scăpată de comunişti şi că le-a fost redată demnitatea şi spiritul de factură occidentală.

Istoria noastra adevarata de care nu trebuie sa ne rusinam


Foto:Monumentul de la Turtucaia.
Am promis ca am sa scriu despre situatia politica si militara a Romaniei, de la anul 1919, pina in anii l947-48.Spun anul 1919 caci, acest an reprezinta o mindrie fata de armata romana si regele Ferdinand(1865-1927).Nu s-a vorbit deloc despre acest an. De ce, o sa vedeti in art.urmator.
Dar vreau sa spun citeva cuvinte si despre batalia de la Turtucaia unde am fost invinsi, cu pierderi grele. Este trist dar este adevarat.

In vara anului 1916 Romania se afla in razboi cu Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria si Imperiul Otoman. Bulgaria intrase in razboi de partea Puterilor Centrale, cu interesul manifestat al reanexarii Cadrilaterului, ce revenise Romaniei prin tratat in urma razboaielor balcanice din anii 1912 – 1913.
La 1 septembrie 1916 a avut loc batalia de la Turtucaia, ce avea sa marcheze prima mare infrangere militara a Romaniei in acest razboi.

Statul roman a pierdut astfel intregul teritoriu al Dobrogei, iar ostasii romani macelariti de armata bulgara indoctrinata cu ura fata de ocupantul roman, au platit sangeros pentru politica de extindere teritoriala din anul 1913.
Vorba lui Nicolae Iorga:"cel mai bun vecin al nostru este Marea Neagra".
In continuare trec la anul 1919, un an de mindrie pentru mine ca si pentru romani.

Nu va plictisesc cu aceste articole greoaie, dar o sa pun pe un blog separat aceste evenimente pina aproape de anii 195o. Infiintarea PCR in 1924, infiintarea Miscarii Legionare de catre studentii ieseni, care vazusera pericolul comunist, tot in anul 1924.Asa ca nu fiti suparati ca nu va bat capul cu aceste subiecte. Dar am promis ca am sa scriu despre Miscarea legionara si perioada interbelica de mult timp si trebuie sa ma tin de cuvint, caci am fost intrebata de nenumate ori, daca am uitat.
Capul sus, pieptul inainte !!! papapa

duminică, 11 aprilie 2010

Fryderic Chopin(1810-1849) comp.polonez Mazurka

Katyn loc blestemat !


Foto:Monument masacrul de la Katyn.
Acum zeci de ani 1979-198o, am auzit la Europa Libera, ce s-a intimplat cu floarea ofiterimii de la Katyn. Cum au fost ei impuscati la ordinul expres al lui Stalin, ca razbunare pentru anul 192o.
22.5oo cetateni polonezi au murit la Katyn, in primavara anului 1940 dupa cercetatorul rus Victor Zoslavsky.Au fost selectionati:ofiteri, ingineri, profesori, functionari inalti,latifundiari, aristocrati, preoti.Rusii au dat vina pe nemti.
Rau Stalin, cianura curata. Dar ordinul a fost semnat si de Nikita Hrusciov.
Si la scoala se spunea sloganul:"Stalin si poporul rus libertatea ne-au adus ! "si "Tatucul Stalin". Dar a fost scos din mausoleu si aruncat la ciini.
Compatimesc si sint alaturi de poporul polonez in aceasta grea incercare ca un blestem, nemeritat.
Noi am fost de mare ajutor pentru Polonia, cind a afost invadata de nemti. Tezaurul lor a trecut in siguranta prin tara noastra pina la Constanta unde a fost dus mai departe pe Marea Neagra, in loc sigur si recuperat dupa razboi cu bine.
Nu acelas lucru s-a intimplat si cu tezaurul nostru, dus la pastrare la rusi pentru, al lua dupa terminarea primului razb.mondial.
S-a dus, dus a fost, dus este si acum si mai recuperam ciuciu, de la rusi.
Asa e neamul acesta, pe ce pune laba lui de urs, sa-ti iei adio ca nu mai vezi. Asa la alba-neagra cu turcii, in 1812 ne-a luat Basarabia si Bucovina. Au luat ca si cum ar fi fost al lor, fara sa ne intrebe si pe noi.
Asa au facut si in 194o cu aceleasi teritorii, a trimis ultimatul si din partea noastra nu s-a tras nici un foc de arma la granita pentru onoare. Dupa ce am citit ultimatumul, ne-am adunat catrafusele din Basarabia si Bucovina si am plecat de parca fusesem prinsi la furat si fusesem iertati, cu un sut in chiur.
Unde e demnitatea noastra ca si acum, dupa ce a fost denuntat contractul Ribentrop-Molotov unde era prinsa si Basarabia si Bucovina pentru noi romanii, a ramas in vigoare.
Acum intelegeti ce a avut de indurat poporul nostru cu asa vecini si la fel si polonezii, cu toate ca stiu ca,in mai multe rinduri Polonia a facut parte din Rusia ca teritoriu autonom.
Sintem alaturi de poporul polonez, greu incercat dar stiu ca acolo se vor ivi alti conducatori, mai putin coruptibili ca la noi si vor face ce este mai bine pentru Polonia lor, caci o iubesc.
Dumnezeu sa-i ierte pe toti cei ucisi in 194o si acum morti in acest stupid accident de avion(daca a fost accident si nu a fost ceva premeditat).
Capul sus, pieptuil inainte !!! papapa.