Reda-i copilaria lui Stefanut

sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Moscow Nights

7 Noiembrie sarbatoarea rusilor !!!


Foto:I.V.Stalin(1878-1953),la origine preot ortodox, fost bandit si tilhar in slujba lui Lenin(dinainte de rev.din 1917). Va mai amintiti celebrul jaf la ordinul lui Lenin.Daca nu, reiau articolul cu Lenin si Stalin.

7 Noiembrie ziua Uniunii Sovietice.

Im aduc aminte ca acum ca, in aceasta zi, la scoala eram obligati sa pastram un moment de reculegere, in picioare toata clasa, cu ocazia zilei rusilor si pentru soldatii rusi cazuti pe front in timpul celui de al 2-lea razboi mondial. De ce ? Nu stiu . Dar era necesar atunci, cu toate ca Stalin murise, dupa declaratiile lui Hrusciov din 1956, la Congresul lor al citelea oare? ca, Tatucul Stalin a fost un criminal. Apoi, cadavrul lui Stalin, a fost aruncat din mausoleu, la ciini. Sic ! Tineti minte lozinca: "Stalin si poporul rus, libertatea ne-au adus ?"Sic !
Ce s-o fi facut oare apoi cu oasele lui, scapate roase, din coltii ciinilor maidanezi flaminzi. Saracul tatuc Stalin. Parca-i vad pe kgb-istii lor, adunind cu grija fiecare aschie de os, intr-un saculet, pentru a fi puse intr-un loc ascuns inaccesibil, a nu fi luate si pastrate de vre-un fan inrait.
Asta e politica o c....
Dupa venirea lui Nicolae Ceausescu la putere, nu am mai fost obligati sa tinem un moment de reculegere. Cu toate ca Pingilica semianalfabet facuse Academia Militara, de la Frunze in Rusia, nu suferea rusii.
Asa am, scapat de 7 Noembrie, dupa calendarul gregorian? Caci revolutia a fost la 25 oct.l917, dupa calendarul iulian si s-a mutat la 7 nov. dupa calendarul gregorian.
Dar ce conteaza cu atitea sarbatori care nu erau ale noastre, dar trebuia sa le cinstim caci, nu aveam ce explicatie sa dam.
Poate parintilor nostrii, li se urise cu binele si voiau pentru inviorare, un Canal.
Capul sus pieptul inainte !!! papapa
Publicat de Odorica la 05:38

TEAPA


Cind am scris articolul "Viata ca o teapa ", nu credeam ca in scurt timp va fi chiar asa. Nu realizez nici acum ca, totul este adevarat in viata noastra, in Romania de zi cu zi. De viata politica depinde si viata sociala si financiara a tarii. Nu numai si viata noastra mintala, sin tem un popor stresat bolnav de nervi in ansamblul lui fara exceptie.
S-a facut o gresala uriasa la revolutie, cind s-a dat tara pe mina fostiilor securisti comunisti.Cu ajutorul lui Iliescu care a cocolosit treaba cu buna stiinta.
Ei au stiut toate chitibusurile, cu valuta tarii, cu conturile lui Pingelica din strainatate, cu banii primiti de la exporturile bogatiilor tarii, bani in valuta intrati direct, in buzunarele tepuitorilor securisti.
Nu sint pesimista sint doar realista, cind spun ca acum este prea tirziu.
Uitati-va la caricatura noastra de viata politica.
Nici intr-o comunitate de animale nu s-ar petrece asa ceva.
Ei se bat intre ei, pentru a pune mina pe volanul tarii.
Zeus cit este de bolnav de nervi, nu se lasa chiar daca, tara pierde sute de milioane de euro zilnic, de putere cu orice pret(chiar facindu-se de ris in fata tarii), numai pentru a mai tine 5 ani puterea in propriile miini, bolnav de betia puterii si pentru a mai intirzia, pentru a se clasa dosarele, cu flota, cu casa din str.Mihaileanu, cu averile fetelor, cu comertul fratelui cu armament si multe altele care vor iesi la iveala la caderera lui, scoase de catre opozantii lui.
Aici la noi in tara, nu este o batalie politica este un canibalism politic, distrugator pentru tara, ce mai, sa nu folosim cuvintul tar, ci pentru noi oamenii obisnuiti, care muncim zi de zi si care, sintem tiriti in mocirla in mod nedrept, si distrusi pe termen lung.
Dar din ce am citit in istoria lumii si din experienta mea, atenta de-a lungul vremii, stiu ca in vremuri tulburi ca aceasta pe care o traversam noi, fiecare popor si-a pus nadejdea in tineret, curat, pur, neminjit de dejectiile societatii decadente, ca acum la noi in Romania noastra greu incercata.
Si eu fac la fel, cu toate ca nu stiu daca voi apuca vremea cind, macar o raza de dreptate si pentru noi se va ivi si deasupra noastra, care sa creasca, sa creasca si sa ne protejeze de calibanii, care fara suflet si neam, ne inghit nemestecati, trecind peste cadavre, chiar ingurgitindu-le fara nici o constiinta, fara nici un scrupul.
Am sa continui aceste articole virulente, la adresa politicienilor canibali si am sa dau incredere, forta si speranta celor tineri si neintinati inca grosoleniei(putin spus).
La ei este speranta tarii, a generatiei noastre.
Mai rau de atit, incit sa nu avem bani de salarii si pensii, sanatate si invatamint, nu am auzit in tara noastra.
Si politicienii apar ca, Alba ca Zapada si spun ca, nu ne dau altii.
Dar unde este demnitatea noastra ca popor muncitor si cinstit, la mila strainilor.
Care nici aceasta mila nu ne-o dau vazind ca, nu intereseaza clasa politica decit sa-si plinga de mila, ca nu pot fura din aceasta mina intinsa prin imprumut inrobitor, pe multe generatii.
Aoleu, v-am mai spus ca eu vreau sa mor putin, sa nu mai vad, aceasta nedreptate sadica asupra tarii si a poporului nostru, care a dat puterea inconstienti, la borfasi.
Capul sus, pieptul inainte !!! papapa

vineri, 6 noiembrie 2009

Fiti veseli, ca tot aia e !!!!

Megalomania este periculoasa !


Foto:Feldmaresal Friedrich von Paulus(189o-1957)(blocada de la Stalingrad) si unchiul sau domnitorul A.I.Cuza(182o-1873).
Stimati cititori, am scris despre Feldmar. Paulus pentru ca a fost fiul fratelui lui Elena Cuza, insurat cu Elena Rosetti Paulus(1889-1949). Este os domnesc romanesc, a procedat corect la Stalingrad nevrind sa se sinucida. Blocada de 9oo de zile asupra Stalingradului a fost decizia lui Hitler nu a lui, el s-a supus destul de dur, caci stiti ca locuitorii din lipsa de mincare isi mincau chiar si mortii.

Am vrut sa va reamintesc, cu riscul de a ma repeta ca Felmaresalul Paulus este singurul caz cunoscut de mine, in care un ofiter este inaintat in grad in urma unei batalii pierdute, cu conditia sa se sinucida.
Al doilea caz pe care il vad acum la tv. este al generalilor nostri, care nu au sustinut nici o batalie cistigata (la fiecare stea), au 4 stele si sint radiosi ca si cum ar fi victoriosi acum, cind sint primiti in grupul independentilor la tv. si erau foarte fericiti si atunci cind erau felicitati de presedinte.
Dar ca o consolare ni s-a spus ca, inaintarea in grad fara batalii cistigate, nu costa poporul nici un ban, numa confectionarea stelelor.
Imi amintesc ca faraonii Egiptului,au infiintat decoratiile de tinichea pentru a nu mai plati, pe generalii lor in urma unor devastatoare batalii, in urma carora Egiptul nu-i putea recompensa pe masura.
Sa fie presedintele nostru, un demn urmas al Faraonilor din timpurile de glorie ale Egiptului?
Capul sus, pieptul inainte !!! papapa

joi, 5 noiembrie 2009

Toma Caragiu vecinul nostru (articol din 18.12.2oo8)


Ieri daca ar fi mers calculatorul voiam sa scriu despre Toma Caragiu vecinul nostru din cartier daca pot sa zic asa si despre prima(a doua), lui sotie. Dar vad ca pe internet nu este trecuta decit Elena cea care stiu din sursa sigura, ca in timpul cutremurului cind el a murit, ea era la Sinaia cu ama..tul si catelul, am zis si catelul, nu catelul amant. Stiu ca el a suferit foarte mult din cauza acestor obiceiuri. Dar voiam sa spun ca statea in casa cu etaj, pe Rudului colt cu Jupiter unde era scoala noastra, si mergea zilnic aproape spre str. Caliman fosta Ion Bob. Noi fetele cind eram la clasa in recreatie ii vedeam la brat si cind eram pe strada treceam pe trotuarul unde erau ei si le spuneam respectuos "sarut mina " la amindoi. Aflasem de la prof. de sport si de la vecini ca era directorul Teatrului din Ploiesti. Si profesorul de sport era casatorit tot cu o actrita de la teatrul din Ploiesti. Eu ma mir caci de aceea m-am uitat in calculator ca aceea de atunci, nu este trecuta ca sotie, caci e putin probabil ca el pina a plecat de la Ploiesti in l965(de atunci nu l-am mai vazut nici eu) sa nu fii fost casatorit legitim. El era cam urit, dar ea era o creola cu parul pina la umeri, iar cel mai mult ne placea noua fetelor,c a avea parul grizonat, un fir negru si unul alb.Am mai vazut numai odata asa par, un fir negru si un ul alb la sotia unui inginer cu care am lucrat. Dar sa-i fie rusine ca avea drept amanta o scobitoare zbircita. Eu asa stiu, ca erau domnul si doamna Caragiu si mergeau ca doi soti tinindu-se de brat. Nu i-am vazut niciodata cu masina, poate nu aveau. Apoi dupa ce a plecat la Bucuresti, am vazut ca apare cu alta doamna, E.sotia lui. Cred ca a lasat-o pentru aceasta care se zicea ca nu are talent si avea figura ca din filmele mute. O vedeti pe internet. Tot la noi pe Rudului pe str. Sapunari a stat si fam. Crismaru, baiatul lor fiind actorul Damian Crismaru si nora lor fiind actrita Carmen Stanescu. Dar eu nu am apucat sa-i vad bine si au spus vecinii ca nora a zi, ca ii ia la Bucuresti pe socrii caci ii este rusine cu socrii in tiganie la Ploiesti(La noi la Pompieri, inseamna ca era satra curata).. Lumea a fost ofensata caci str. de care am spus e pe Rudului aproape de centru, Biserica Sfintii Imparati. Daca si acolo mai este tiganie? Dar important este ca au stat cu totii la Bucuresti si s-au inteles bine si am vazut ca si acum joaca amindoi in spectacole de teatru in toata tara.

Fata lui Toma, Maria despre Toma Caragiu:
Si ca om cum era?

- Un bun inotator, stiu din povestirile mamei. Un mare pescar si un mare fricos. Daca-i aratai un soricel, lesina. Era un ateu convins. Parintii mei erau prieteni cu parintele Galeriu. Mama si parintele incercau sa-l convinga sa creada in Dumnezeu, dar nu aveau spor. Totusi, de fiecare data cind intra in scena, tata isi facea cruce. Cum se explica asta, nu stiu… Mama, in schimb era foarte credincioasa. Dar nu hobotnica, ci documentata. N-a reusit sa-l ‘converteasca’. Noi am zis asa: de fapt, daca ar fi stat cu noi, ar fi trait si daca ar fi crezut in Dumnezeu, poate ar fi avut o alta soarta. Eu am convingerea ca el a murit exact asa cum i-a fost frica. Ce ar fi facut el, daca prindea Revolutia, oare?
- Capul sus,pieptul inainte !!!papapa

Toma Caragiu 1969

miercuri, 4 noiembrie 2009

Regrete, regrete, regrete !!!


Foto:Toma Caragiu, vecinul nostru drag(1925-1977)aromin nascut in Grecia in regiunea Epir.A stat pe str Rudului 144Prima sotie actita Maria Bondar div.1962
A doua sotie pe care am cunoscut-o in calitate de vecina Elena Bichman, casatorita cu Toma in 1963 fiind divortata de dramaturgul Paul Ioachim .
A treia, Elena Caragiu casatoriti in 1965.


Imi este lehamite de tot si toate. Cind vad situatia asta sinistra de necopnceput din tara, v-am mai spus ce as face.
Nu numai viata celor activi este afectata ci si viata noastra a celor trecuti de prima si a doua tinerete. Eu care eram optimista si pe vremea comunistilor, cind erau in toi cele mai crunte anchete ale securitatii si la familia noastra, aveam un sentiment ca totul se va sfirsii odata, ca nu totul este pierdut. Acum sint pesimista irecuperabila si consider ca, totul este pierdut pentru citeva generatii de acum incolo.
Cu cita nerusinare, ne innebunesc cu prostiile lor politicienii, in loc sa rezolve problemele urgente de care depinde fiin a noastra cit mai este.


Vad la tv. si pe sotia a doua a lui Toma Caragiu, vecinul nostru de pe str.Rudului.
Acolo statea cu fosta sotie, si am aflat de la Elena(la tv.), a doua sotie ca a plecat si a stat intro camaruta la Teatrul din Ploiesti ,pina au plecat la Bucuresti(anii 1965). Nu retrag nimic din ce am scri, in mai multe articole. Stiu ca a fost nefericit, a suferit mult din dragoste si aceasta a doua nevasta, cind pe 4 martie 1977 a fost cutremurul era la plimbare la Sinaia,cu catelul personal si alt catel mai mare.
Am dovedit ca nu am mintit ca, pe Toma nu l-am vazut eu personal mergind cu masina(cu fosta sotie), ci numai pe jos(era din 1953 Directorul Teatrului din Ploiesti).
Chiar un invitat de la tv. a spus ca mergea cu el cu masina de la Buc.la Ploiesti si i-a spus inspaimintat sa nu mai mearga cu viteza, sa mearga mai incet cind,acel om avea numai 4o-5o km.pe ora.
In concluzie Toma a fost un om suparat(din cauza nevestei), si eu sint suparata de ceea ce vad ca, este acum in tara din toate puncvele de vedere.
Am sa reiau articolele despre Toma, un om modest si talentat care a lasat prima nevasta pentru a doua si ..........Traiasca dragostea, cu toate riscurile ei !!!
Capul sus, pieptul inainte !!! papapa

marți, 3 noiembrie 2009

mircea cartarascu De ce iubim femeile


Foto:Zavaidoc (1894-1945).
Tiganca prostituata de lux, intretinuta Zaraza si povestea ei m-a emotionat intotdeauna nu prin ciudatenia ei nemaivazuta, cat prin faptul ca e adevarata. Zaraza, mai precis Zarada, este un nume tiganesc traditional. El inseamna Minunata. Femeia foarte tanara ce-si facuse intrarea, in seara fatala cand a inceput totul, in localul Vulpea Rosie de pe Selari, la bratul unui ins oarecare dintr-un grup vesel, era intr-adevar tiganca, avea fata aspra, buzele ca de barbat senzual si parul atat de negru si de lucios, incat de buna seama ca fusese dat cu pumni intregi de ulei de nuca. Purta o rochie verde praz, cercei baroc de strassuri si pantofi de asemenea cu strassuri sclipitoare pe catarame.

Grupul tabari la o masa rezervata, se ceru sampanie, se facura glume, se rase nepoliticos de tare. Pe mica scena de cabaret dansa o femeie grasa cu un sarpe letargic. Urma un numar cu porumbei dresati. In fine, aparu, abia vazut prin valurile de fum aromat de la havane, Cristian Vasile. Aplauze nebunesti il insotira.

Probabil ca acest nume, unul dintre cele mai faimoase la vremea lui, nu mai spune prea mult in ziua de azi. Unii-si mai amintesc de cantecele lui, dar mai degraba ca sa rada de vocea nazalizata care iesea din patefoanele cu inregistrari extrem de proaste. Pe vremuri, ca sa inregistreze un cantec, cantaretul trebuia sa-si vare capul intr-un fel de goarna de alama, care-i altera complet vocea. La randul lor, placile "Pathe", chiar si cele de calitate, inregistrate sub sigla "His Master's Voice", erau de ebonita si, cu vremea, se fisurau, imbatraneau, iar acul de fier grosolan le zgaria iremediabil. Cu toate acestea, tangourile lui Cristian Vasile sunt atat de neobisnuite, au o linie sonora atat de originala si de miscatoare si cuvinte de un kitsch atat de induiosator, incat eu, cel putin, le-am iubit de la prima ascultare. Putini mai stiu ca autorul Zarazei, al Ramonei si al neuitatului, desi uitat, Aprinde o tigara a fost Gardel al nostru, atat prin muzica lui, cat si prin viata romanesca pe care a dus-o.

La Vulpea rosie toata lumea venea pentru Cristian Vasile, asa cum Zavaidoc, alta glorie a momentului, facea sa prospere ingerasul, faimosul local al Vioricai Athanasiu. Cei doi mari nu se iubeau. Zavaidoc era cu bandele de la Bariera Vergului, conduse pe-atunci de Borila. Le platea ca sa-l protejeze. Cristian Vasile isi dadea obolul celor din Tei, de la Maica Domnului, fratii Grigore. De mai multe ori guristii se-ntalnisera, insotiti de malacii lor, si scosesera cutitele. Povestea mea incepe insaintr-un moment de armistitiu.
In acea seara barbatul in smoking alb, mult prea sic pentru infatisarea lui de docher dat cu briantina, incepu cu un cantec pe care abia-l compusese. Publicul nu-l stia, asa ca-i sorbi vorbele in tacere. Nu, vocea sa nu era metalica. Era o voce de barbat intreg, ti-l puteai imagina cantand pe Humphrey Bogart. Doar textul era usor siropos, dar prin aceasta contrasta fermecator cu vocea prea aspra, grava si retinuta:

Ti-aduci aminte
Ce dulci cuvinte
Ne trimeteam in scrisori?
Odinioara
Pe dinafara
Le stiam uneori.
Scaldate-n lacrimi noi le citeam
Si-apoi le sarutam.
Visul se curma
Si-n cea din urma
Eu nu stiu ce sa-ti mai scriu...

Cand mama ma alinta, in copilarie, nu ma impresionau deloc giugiulelile ei, le consideram normale si cuvenite. Nu voi uita insa niciodata cum mi-a spus tata de doua sau trei ori "puisor", caci tata a fost intotdeauna aspru cu mine si uneori de-a dreptul rau. Era la fel cu Cristian Vasile. Era o minune ca bruta in smoking putea da atata duiosie virila refrenului:

Ce vrei sa-ti scriu
Acuma, cand ne despartim?
E prea tarziu,
Noi nu ne mai iubim.
Cuvinte dragi de-amor
Le-am tot rostit la timpul lor.
Atat le-am repetat...
Ne-am inselat...

Cei din public, imbogatitii si colaborationistii orasului, putred de corupti, pareau sa fi uitat pana si ei Sodoma josnica si monotona a vietii lor. Unii taceau, privind sticlos in fata ochilor. Altii duceau paharul alungit de sampanie la gura si beau din el mult mai mult decat de obicei. Femeile, multe dintre ele tarfe trecute prin ciur si darmon, plangeau ca scolaritele. Se surprinse si Zaraza lacrimand, si nu-si amintea s-o mai fi facut vreodata. Cantaretul mai zise doua cantece vechi si se retrase. Tiganca statu jumatate de ceas ca pe ace si iesi dupa el. Intra in odaia improvizata a artistilor, unde dadu peste imblanzitoarea de serpi despuiata pe jumatate, gadilata de dresorul de porumbei si razand vulgar. Cristian Vasile era la o carciuma din preajma. Nu manca niciodata in localul unde canta. Il gasi la carciuma, stand la o masa, singur, cu un pahar de absint. I se aseza in fata. Baura impreuna, vorbira ore-n sir (ce-si spusesera nu vom sti niciodata), se apucara de mana, ascultara inlantuiti vioara arsa a unui tigan batran si, adanc in noapte, plecara amandoi.

In noaptea aceea Zaraza deveni femeia lui, cum avea sa ramana inca aproape doi ani de zile, fara vreo tradare si fara macar un gand la altul. La randul lui, cantaretul nu mai iesea nicaieri fara "nebuna lui adorata", cum o numea mereu. Faimosul cantec care o imortalizeaza se nascu dupa vreo jumatate de an de trai zi si noapte-mpreuna, si are versuri cum nu se mai scrisesera pe malul Dambovitei:

Cand apari, senorita, in parc pe-nserat
Cu,in juru-ti, petale de crin,
Ai in ochi patimi dulci si luciri de pacat
Si ai trupul de sarpe felin.
Gura ta e-un poem de nebune dorinti,
Sanii tai un tezaur sublim.
Esti un demon din vis care tulburi si minti
Dar ai zambetul de heruvim.

A fost cel mai mare succes al lui Cristian Vasile, care l-a intrecut astfel cu mult pe Zavaidoc. Zaraza era pe toate buzele, era Lili Marlen a Bucurestilor. Se canta in berarii si-n adaposturile antiaeriene si o cantau soldatii in transee. Iar fermecatoarea tiganca devenise la fel de cunoscuta ca si celebrissimul ei amant. Ce-i drept, vocea ei lasa de dorit un pic cand canta la Grandiflora (caci se apucase si ea de lucrativa meserie):

- Of! Lelita carciumareasa,
N-ai o fata mai frumoasa
Sa ma serveasca la masa?
- Ba mai bine servesc eu,
C-ai fost santiclerul meu.

Doi ani de vis trecura ca-n vis, si de-aici incepe partea sumbra si incredibila, totusi cu totul si cu totul adevarata, a povestirii mele. Dupa cum se stie, artistii faimosi din acea vreme - daca nu si cei de azi, si n-ar trebui sa ne-ndoim daca ne gandim la rapperi si la Pavarotti - erau siliti sa lucreze mana-n mana cu mardeiasii orasului, care aveau monopolul asupra cabaretelor, cazinourilor si bordelurilor. Un cantaret vestit nu era pentru ei mai mult decat o prostituata careia-i luau buna parte din agoniseala.

Smulgandu-si perii de disperare in fata rivalului sau prodigios, Zavaidoc incerca mai intai sa-l invinga cu mijloace nobile. Pierdu nopti intregi la pianul hodorogit din odaia unde locuia, la Gavrilescu, incercand sa mai faca vreun cantec de succes. Prada unei dezolante lipse de inspiratie, fura o melodie de la Sinatra si fu prins. Cand mai iesea pe scena, avea acum parte mai mult de cotcodaceli si fluieraturi. Atunci apela la Borila de la Bariera Vergului. Talharul, cu un canin de aur si intolit cu vesta cadrilata cum nu mai dadea voie nimanui sa poarte, il asculta si-i explica sfatos ca nu-l poate omori pe Cristian Vasile. "Nu de alta, da-mi place si mie cum ii zice si-ar fi pacat de Dumnezeu." Si banditul, facandu-i cu ochiul lui Zavaidoc, care se innegrise de invidie, incepu si el sa fredoneze Zaraza. Ideea-i veni tocmai pe cand murmura, cu ochii pe jumatate inchisi de placere, cantecul fatal.

A doua zi dupa Sf. Dumitru, Zaraza iesi, dupa obicei, pe-nserate, sa-i ia tutun iubitului ei de la chioscul din colt. Peste Calea Victoriei, in dreptul cladirii Casei de economii, se lasase un amurg greu, unsuros, prin aurul stins al caruia femeia nu-si dadu seama ca din invalidul care vindea acolo nu mai ramasese decat carja, tinuta acum sub brat de un om al lui Borila deghizat. Cum aparu Zaraza, cu un sal de Indii la gat, matahala lepada carja si, sub cerurile ca de pacura in flacari, o apuca de par pe femeie. O privi in ochi ranjind, o musca salbatic de buzele invinetite si, parca din aceeasi miscare,ii reteza beregata cu sisul, de la o ureche la alta. Fugi apoi pe cheiul Dambovitei, unde i se stersera urmele.

O gasira in zori, cu rochia muiata in sange, si cantaretul, care deja rascolise orasul toata noaptea, dupa ea, fu imediat anuntat. La comisariat, povestea mai tarziu politistul de garda din acea zi, Cristian Vasile, interogat ca suspect, avea o lucire de nebunie in ochi. Cand ii dadura drumul, se duse tinta in prima carciuma si bau pana nu mai stiu de el. Timp de cativa ani mai apoi li se arata musteriilor locul de unde cantaretul muscase din masa.

Zaraza fu arsa la Crematoriul Invierea, care atunci se afla undeva in preajma gropii Tonola. Asistase o mare de oameni in lacrimi, nu si Cristian Vasile. Pe drumul spre crematoriu, maretul dric de abanos sculptat, tras de cai mascati, vadea prin geamurile de cristal o frumusete de femeie cu ochii deschisi, caci pleoapele cu gene lungi nu voisera sa coboare cu nici un chip peste ochii negri ca smoala. Cenusa fetei umplu o urna ce avea ca toarte doi ingeri de fier forjat.

Nu trecura nici doua zile si urna a fost furata din firida ei din interiorul crematoriului. Am cercetat colectia de ziare din acea perioada ca sa ma conving de realitatea acestei povesti. Am gasit titluri cu litere de-o schioapa in gazetele vremii anuntand furtul urnei. Ceea ce nu s-a stiut insa niciodata, ceea ce am aflat doar eu, printr-o intamplare, este cine a fost cel care-a comis acest sacrilegiu. Nu vreau sa fac din asta cine stie ce enigma. Fireste, dupa cum banuiati, hotul n-a fost altul decat Cristian Vasile, cantaretul, care isi invinsese, innebunit de dragoste si disperare, vechea lui teama de strigoi.

Intrase-n miez de noapte pe o ferestruica a crematoriului, pasise pe dalele umede, se-mpiedicase de caruciorul cu care se impingeau mortii in cuptor si, sub sinistra bolta de malachita sculptata, pipaise zeci de urne frumos aliniate ca sa dea de cea a dragei, a neuitatei Zaraza. O stransese la piept si-si apasase buzele pe argila ei rece. Ajuns acasa, cantaretul aseza urna pe-un gheridon din coltul odaii si, chiar din dimineata urmatoare, incepu sinistrul ritual pe care i-l inspirase fara-ndoiala sminteala. Mi-e greu pana si sa pun pe hartie cuvintele care descriu faptul de nedescris, dar am s-o fac totusi cat se poate de simplu: in fiecare seara, timp de patru luni de zile, Cristian Vasile a mancat cate-o lingurita din cenusa Zarazei. Cand ultimele urme de cenusa de pe peretii urnei au fost inghitite, cantaretul si-a turnat terebentina pe gat, dar n-a reusit sa moara. N-a facut decat sa-si arda coardele vocale, terminand cu cantatul pentru totdeauna. A disparut cu totul si din Bucurestiul real, si din celalalt Bucuresti, fantomatic si cetos, din memoria oamenilor.

Unchiul meu dinspre mama, care este actor, facea un turneu cu trupa lui cand l-a intalnit, prin 1959, la Piatra-Neamt. A gasit acolo, pe post de masinist (tragea in fiecare seara cortina), un batran cu aspect de boschetar, caruia teatrul ii dadea, de mila, o paine. Cineva i-a spus ca era Cristian Vasile si ca fusese faimos la vremea lui. I s-a si fredonat refrenul Zarazei. Unchiul meu i-a dat batranului o cinzeaca si acesta, gajaind in soapta, i-a povestit cele de mai sus. Le povestea oricui, dar nimeni n-a pus pan-acum povestea pe hartie. O fac eu,in cele din urma, deplin constient de faptul ca nu aceste biete pagini vor duce mai departe amintirea lui Cristian Vasile, ci refrenul etern al Zarazei:

Vreau sa-mi spui, frumoasa Zaraza,
Cine te-a iubit,
Cati au plans nebuni pentru tine
Si cati au murit.
Vreau sa-mi dai gura-ti dulce, Zaraza,
Sa ma-mbatezi mereu,
De a ta sarutare, Zaraza,
Vreau sa mor si eu...
Publicat de Odorica

Zaraza, Zavaidoc si Cristian Vasile(19o8-1985) !!!


Foto:Cristian Vasile.
Ati vazut ce pronuntie curata, romaneasca impecabila, au cintaretii interbelici? Nu am gasit articolul scris de mine acum 1 an despre procesul impotriva lui Zavaidoc care a fost acuzat ca, a omorit-o pe Zaraza iubita lui Cristian Vasile. Acest lucru s-a intimplat cind intr-o noapte raminind fara tigari, Cristian Vasile a trimis-o pe Zaraza dupa un pachet de tigari. Si nu a mai ajuns niciodata acasa. S-a invinuit fara a fi dovedit Zavaidoc, casre fusese vazut in zona, care o iubea si el pe Zaraza, dar fara succes. A fost gasita moarta. Acest proces a facut mare vilva in Bucuresti in anii 193o. De atunci dupa ce a incercat sa se sinucida otravindu-se cu soda caustica, dar raminind fara voce, nu a mai putut cinta niciodata. Cristian Vasile e gasit(1959), la teatrul din Piatra Neamt unde a lucrat, pe post de masinist (tragea in fiecare seara cortina), un batran cu aspect de boschetar, caruia teatrul ii dadea, de mila, o paine. Cineva a spus ca era Cristian Vasile si ca fusese faimos la vremea lui".
S-a spus ca a luat in fiecare dimineata pe stomacul gol, cite o lingurita de cenusa de la crematoriu, cenusa fiind a lui Zaraza. Zaraza era o tiganca prostituata, cu mare succes la barbati. Ce parere aveti?
Publicat de Odorica
Publicat de Odorica

Jean Moscopol Vecina mea de vis-a-vis

luni, 2 noiembrie 2009

Cind avem si noi un astfel de anunt?


Gravura care arata cum minca Vlad Tepes linga oamenii trasi in teapa in agonie.
Am vazut la tv. un anunt dintr-un ziar londonez 19o8. Suna asa:
Angajam barbati pentru expeditie la Polul Nord.
Leafa mica, foarte frig, perioade lungi intunecoase. Negarantarea intoarcerii acasa.
Si s-au gasit angajati, inclusiv un bucatar.
Nu s-a spus daca s-au mai intors acasa.
Sau alesii nostrii o sa faca precum Vlad Tepes, cu oamenii saraci, bolnavi, cersetori. I-a bagat intr-o cladire( chemindu-i la un praznic pe cinste) si le-a dat foc, sau mai avea obiceiul sa-i mai traga si in teapa si pe saraci.Si uite asa, ca sa scape tara de saracie si oameni bolnavi, handicapati.
Noi mai avem mult, ca ma simt vizata direct. Sic !!!
Apropo ! De cite ori ii vad la emisiuni tv.pe bravii nostrii ministrii, Videanu si Pogea, nu pot sa nu remarc cum abia se tin de ris, de noi, de ce prosti sintem. Numai daca mai evolueaza discutia si sint luati cumva la hit, atunci se mai imbujoreaza putin si ei, dar isi revin repede, sutele de milioane de euroi le spun. Stati mai, nu va ambalati ca, nu are cine chetui banetul.
Dar nu mai zic nimic caci pe HotNews, am scris ca Zeus era baut bine dar nu beat si m-au pedepsit si nu m-au publicat.
Asa ca mucles, sa nu spuneti la nimeni, ce imaginatie debordanta am. Sic !
Capul sus, pieptul inainte !!! papapa
Publicat de Odorica Ion

Republican Guard : Corruption Edition

duminică, 1 noiembrie 2009

O sa vindem tara precum rusii Alaska !


Nu-mi vine a crede ce vad. Cit de serios valabil, pentru o cauza mai buna se discuta ca FMI ne va da imprumut, pentru a plati pensiile si salariile. E ca intr-un film cu timpiti. Cum am ajuns in halul acesta in citeva luni?
Si se discuta serios ca, nu se poate sa nu ne dea banii(sa-i pape si pe acestia, cine?)
Nici gind sa taie pensiile uriase si pensiile de ajutor social ale celor care nu au contribuit cu nimic.
Eu cind am auzit ca pensia minima v-a fi 35o lei, am inteles in mintea mea aia creata, ca de la aceasta, se calculeaza in sus celelalte pensii.
Daca 35o de lei ia cel care nu a muncit nici o zi, tot atit ia si cel care a muncit zi de zi l5-2o de ani(vechime incompleta).
Atunci care este legea, care spune ca asa ceva se poate intimpla.
Tin minte ca in anii 1978-79, a dat statul comunist mai mult la leafa pentru, carne cu 7 lei mai mult.Cite sedinte, de sindicat de partid, cu toti salariatii si propaganda, pompa intr-una ca ni s-a dat 7 LEI, intr-adevar la o leafa de 7 sute.
De fapt se infiltra in sufletul si in mintea noastra, ca ni s-a dat de pomana. Nu stiu poate asa era.
Dar acum inrobim tara si facem sedinte la tv. cu ce o sa ne dea FMI, C.E. si altii poate tot de pomana, sa ne batem cu caramida in piept ca dam si la cei care nu au muncit nici o zi, la cel care nu au contribuit nici a zecea parte, pentru pensiile ultraumflate pe care le au.
Nu vreau sa fiu rea cum s-a zis, dar stiu si de la CAP de la colegele de la serviciu, ca taranii nu mergeau zi de zi la colectiv si pentru mita in bani, bunuri sau sex si cumetrie, sau rude erau trecute, zile lucrate cu ghiotura.Cum sa-l puna cel cu plaivazul pe socrasu sau pe soacrasa, ca nu a fost la CAP la lucru. Mai avea trai in casa? Dar pe nevasta, copii sau vre-o jegoasa de prin sat care era mai darnica. II mai dadea ea ceva imputit, macar sa vada? Sic !
Sau grupa 1 si 2 care s-a dat la toti dupa revolutie, in care au intrat si cei care miroseau gogosi, pe linga cei ca noi care am lucrat si cu masca pe figura si am dat jertfe nemunarate de care, nici nu vrem sa ne mai amintim.
Tabularasa. Sa se faca ordine, in viata tarii, sociala, morala, financiara. Jos cu toti nenorocitii care, pentru a fi votati baga la plata tot poporul, ca sa iasa ei sa fure pina o sa vinda tara, ca rusii acum l5o de ani, Alaska, pentru 2 milioane de dolari.
Acum pling in pumni ca cel mai bogat subsol din de toate tarile lumii e Alaska, dar americanii nu exploateaza inca subsolul ca costa mai mult decit razboaiele pe care le duce in lumea a treia pt. petrol si altele. Il tine de rezerva pentru cind va veni incalzirea globala si se va dezgheta si solul si subsolul, Alaskai si se va exploata mai usor.
Cum am spus mereu, am obosit si vreau sa mor putin .
Capul sus, pieptul inainte !!! papapa

Nu am lasat garda jos !!!


Sa nu credeti ca am lasat garda jos si nu mai sint atit de incisiva. Nu este acesta motivul. Motivul este ca pe sccena caricatural-politica a tarii, se desfasoara evenimentele cu o viteza uluitoare.
Eu asa percep schimbarea tablourilor comice, daca nu ar fi tragice ale vietii politice ale lor la care noi amaritii spectatori si platitori de impozite sintem uluiti.
Vad cu cita nerusinare la talk-sourile televizate pe toate posturile, fizionomiile celor de la partidul care conduce momentan tara, care au un dispretul superior in coltul gurii sau chiar rid, cu toata gura.
Eu cred ca s-ar incadra la sabotajul economic, financiar si moral al tarii.
Daca ar veni o adevarata conducere a tarii, ar trebui pedepsiti cu ani grei de inchisoare si confiscarea averii.
Cum rid ei de nimicurile cu Hayssam, cu somajul, cu salariile, cu pensiile, cu indatorarea tarii (fie vorba intre noi, nu o vom plati in totalitate niciodata, caci nu avem cum si cu ce), cu faptul ca saboteaza toate incercarile timide (si fara rost deocamdata) de a schimba cursul catastrofal al tarii in degrigolada. Cum cu argumentatii de om timpit, pe care nu l-ar angaja nimeni nici ca necalificat, ne arata ca negrul este alb si invers, ca ploua de jos in sus, ca barbatul este femeie si invers.
Repet nu am fost membra cum am spus decit o zi (noaptea de 27-28 ian.199o) si mi-a ajuns.
Am descris in mai multe articole, cum dupa marea demostratie de la Bucuresti, am mers luni urgent, sa anulez adeziunea si mi-a spus secr.de atunci al Partidului Liberal ca, adeziunile au fost luate noaptea de un camion de la Ambasada Americana si duse in siguranta la Bucuresti.
Eu am facut atunci o cerere de retragere caci mi-era frica si nu degeaba ca, ma da afara de la serv.din armata.
In cerere in graba mare am scris, tovarase presedinte PNL, de risul lumii. Remus G.pe care il cunosteam de 2o de ani, mi-a spus apoi ca nici el nu a vazut, dar a modificat.
Asa ca privesc lucrurile ca, un om uluit de mizeria morala in care a ajuns tara noastra.Nu vad luminita de la capatul tunelului. Numai printr-o minune , tinerii incoruptibili , ca Che(si de el am scris de v-am plictisit), de care noi eram indragostite din auzite si vazut foto.sic! ca nu aveam sentimentul respectiv (v-am povestit in atitea articole), ar putea sa ne scoata din marasm si incet sa ne urce pe culmile civilitatiei adevarate, fara minciuna, ura, curvasarie, dar voi mai apuca eu aceea vreme?
Asa ziceam si pe vremea lui Ceausescu, ca imi doresc sa mai traiesc o zi dupa moartea lui, sa vad cum este fara el.
Si am trait pina acum 2o de ani.
Dar in 2o de ani vorba lui Brucan(de care v-am scris pina la saturatie), nu cred sa se schimbe mare lucru si ei am obosit si cum v-am spus vreau sa mor putin.
Capul sus, pieptul inainte !!! papapa