Reda-i copilaria lui Stefanut

sâmbătă, 17 ianuarie 2009

Sa se stie cine e seful

Dragostea lui Lenita, pentru tatal ei.

Ca sa vezi ce face viata din om, cred ca daca i-ar fi spus cineva lui Aurel ca v-a ajunge sa-i puna sonda lui soacra-sa, ar fi innebunit cit era de rau, cred ca D-zeu l-a pedepsit. Lenuta si-a iubit foarte mult parintii. Tin minte ca si pe unchiul meu cind s-a imbolnavit ii facea injectii si pe tatal meu l-a iubit era doar fratele geaman al lui taicasu, si semanau ca 2 picaturi de apa. Cind a murit tata si a venit el la Ploiesti vacinii, s-au speriat ca ar fi inviat tata. Cind s-a nascut tata, bunica mea i-a facut gaura in urechea dreapta, pentru a-l recunoaste , ca sa nu dea sa suga la acelas copil, si celalalt sa ramina nemincat. Acum Lenuta, traieste singura ca pensionara si ultima oara cind am fost acolo in 2oo3, cam tragea la masea. Dar e foarte curata si simpatica si ma invita mereu sa vin sa mai stam impreuna o perioada mai lunga de timp. Stiu de la ea, ca a avut un prieten doctor la Bucuresti pe care il mai vizita din cind in cind. Acum nu mai stiu nimic, dar mi-a aratat bijuterii de mare valoare si cu pietre pretioase primite de la doctor din Izrael. Ultima oara cind am vorbit la tel. mi-a spus ca o prietena a ei, pe care o stiu si eu dintotdeauna Lizuca care nu a fost maritata nici odata i-a spus ca se duce sa se sinucida in padure, ca nu mai are pentru ce sa traiasca, caci nepotii chiar daca a zis ca le da casa foarte mare si frumoasa o obliga sa le dea lor toate lucrurile de valoare, pe care le are strinse de o viata, ca doar era de familie foarte buna si a fost si ea asistenta si colectiona lucruri de mare valoare.Dar nepotii nu vor sa-i lase, cit traieste lucrurile ei dragi. Pe moment Lenuta a convins-o sa renunte la moarte, dar nici ea nu stie ce o fi mai departe caci, nu are cine sa stea cu Lizuca si nepotii abia asteapta sa moara. Capul sus, Pieptul inainte !!! papapa.

vineri, 16 ianuarie 2009

Aurel si Lenuta, nasii nostri de cununie

Fosta sotie a lui Ducu, Maricica care era contabila, s-a stabilit dupa divort la Tigul Neamt, unde si-a refacut viata. Era cu 2 ani mai mare ca Ducu, dar era o persoana deosebita, si loiala dar lui ii placea mai zburdalnica, sa fie nevasta.
In privinta lui Lenuta ea a facut scoala tehnica de asistente medicale si s-a casatorit cu Coasma Aurel, care era ardelean, am inteles abia de curind ca era var cu Miron Cosma ca era de la Lupeni. Era maistru si secretar de partid la Savinesti.De la inceput era o fire foarte nervoasa si unchiul Ghe.si matusa Ileana i-au vazut firea si s-au opus cit au putut casatoriei, dar eu fiind corupta de Lenuta, ma duceam la casa de cultura din centru orasului Piatra Neamt, unde avea el camera cu chirie. Acolo ii puneam pe sub usa biletele de la Lenuta, fara stirea unchiului si matusii. Totul era secret, era chestie de viata si de moarte.Eu intretineam legatura intre ei, caci el nu putea veni acasa si nici telefon nu aveam. Pina la urma s-au casatorit in secret si au venit si au spus dupa ce faptul era consumat. In ziua respectiva parca era l2 aug.l962 ne-au luat pe mine si pe unchiul si matusa la restaurant la Parcul Gospodina sus, si nu mai tin minte ce am mincat, dar imi aduc aminte doar de alune americane si probabil bere dar eu am mincat alune cit am putut. Apoi am mers acasa, unchiul cu matusa s-au culcat in bucataria de iarna, eu in prima camera de trecere in dormitor. Acolo in dormitor s-au culcat proaspat casatoritii. Nu am auzit decit "lasa-ma Aurel", de citeva ori si atit caci am adormit. Presimtirea unchiului a fost buna, caci Aurel s-a dovedit a fi un barbat rau, ardelean, betiv si de cite ori mergeam in vacanta sau in concediul pe acolo, chiar de fata cu noi o pleznea pe Lenuta. Mai tirziu am apelat la ei sa ne cunune, ca nasi fara obligatii si au venit la Ploiesti ne-au cununat. Au avut o fetita care a murit de mica, s-a nascut cu un neg mare in git si cu tot tratamentul si la Buc. nu a supravietuit. Apoi au avut un baietel Vladut, care este acum insurat si munceste si locuieste la 2o km de Venetia. Are o firma de transport cu tiruri.Viata a facut ca Aurel Cosma in jur de 55 ani sa paralizeze, poate din cauza bauturii, caci atunci cind inca se mai misca,( statea la bloc) pe malul Cuiejdiului cobora de la et.2 si se ducea la o bodega jos si lua bautura. Tanti Ileana cu toate ca i-a fost demolata casa si i s-a dat o garsoniera, statea la ei crescindu-l pe Vladut si facind treaba acasa. A trait apoape loo ani, dar in ultimii ani a fost paralizata. Cu toate ca Aurel l-a batut pe unchiul si matusa viata, i-a facut sa fie impreuna, neputinciosi amindoi, pe perioada ultimilor ani foarte grei cind erau amindoi paralizati la pat. Cu toate ca Lenuta lucra la Spit.Jud.P.N. aproape, nu putea sa vina prea des acasa si ei Aurel si tanti Ileana soacra lui trebuiau sa se ajute singuri. I-si schimbau reciproc cirpele, si cel mai mult m-a impresionat cind mi-a spus Lenuta ca, sonda lui Tanti Ileana o schimba Aurel. Capul sus, pieptul inainte !!!papapa

joi, 15 ianuarie 2009

Ducu, varul meu inspector CEC l96o

Vreau sa termin cit mai repede cu Piatra Neamtul si daca mai am ceva de spus completez pe urma.La 4 ani am fost botezata la o biserica veche si frumoasa tot pe str. Stalin, apoi Lenin acum Bicazului, aproape de centrul orasului, pe partea dreapta cum mergi spre Bicaz. Nasii mei eram bogati, dar eu nu am primit decit o rochita roz pe care am purtat-o si mai tirziu, vreo 2-3 ani cit m-a mai incaput. Nu am vizitat-o decit odata pe nasa, caci au divortat si am o amintire frumoasa cu o casa mare intr-o curte mare cu iaz , rate lesesti si curcani.La plecare mi-a oferit o punga de hirtie, cu bomboane umplute cu gem. Asta era prin l962. Ducu dupa multe peripetii cu fetele, tin minte ca am mers cu unchuiul Ghe.la o fata mai mare ca el si care fusese maritata, sa-l luam acasa, ca nu mai vroia sa vina ,era indragostit. S-a casatorit la 2o de ani cu Maricica cu care a avut o fetita. Eu m-am nimerit sa fiu in vacanta acolo in l962 si auzeam mereu la radio, si vedeam la tv. la vecini pe Roxana Matei, care cinta muzica usoara si era la moda si i-am spus lui Ducu sa-i puna numele Roxana si asa a facut. Roxana a facut facultatea de electrotehnica la Iasi si acolo s-a maritat. Nu mai stiu nimic de ea, deoarece Ducu si Maricica au divortat. Dar asta s-a intimplat dupa ce Ducu a fost inchis. La o virsta foarte tinara 24 de ani a fost numit inspector financiar si la CEC impreuna cu directorul si alti sefi din Piatra Neamt, au furat in jur de 4o.ooo lei. Era o suma mare pe atunci anii l96o, leafa pe luna era 3oo-4oo lei. Am inteles ca a vorbit cu ceilalti hoti,(directori) ca sa ia asupra lui toata vina si il vor ajuta cu pachete in puscarie, si ii vor ajuta nevasta si copilul, dar nu s-a intimplat asa. Unchiul Ghe. a fost devastat in timpul proceselor, a plins tot timpul in hohote. A facut in final 2,5 ani la stuf in balta Brailei, dar a venit bolnav cu picioarele.Cind a venit din inchisoare, nu a mai avut dreptul decit la munca de muncitor.S-a angajat ca sofer pe o basculanta si a facut o cursa ilegala, cu pietris si s-a rasturnat basculanta peste el si i-a prins piciorul dedesupt si a suferit consecintele, a ramas cu piciorul teapan mergind schiop. Apoi, Maricica, nevasta lui, dupa ce l-a asteptat sa-si termine pedeapsa Ducu s-a indragostit iar. De data aceasta de o educatoare de gradinita de copii, cu care s-a casatorit si are un baiat mare insurat, care la rindul lui, are o fetita. Sta la blocurile de linga Pietricica. L-am vizitat in 2oo3 si a fost bucuros sa ma vada, am fost impreuna la cimitir la unchiul si matusa, iar apoi m-a dus sus pe Pietricica, unde am vazut barajul cu lacul de acumulare de pe Bistrita. Bistrita era ca o balta nu mai era curgatoare si frumoasa , iute, involburata, cum o stiam eu. Ducu m-a dus cu taxiul, caci acum la pensie lucreaza ca taximetrist. Capul sus, pieptul inainte !!! papapa

miercuri, 14 ianuarie 2009

Unchiul Vasile cu sotia Aurelia,

Unchiul Vasile, impreuna cu sotia Aurelia de care v-am vorbit ca, a plecat la Buucuresti si s-a casatorit cu un renumit avocat mai in virsta, au stat vizavi de Mag. Bucuresti, la o vila pe stinga in piata Sf.Gheorghe (acolo e si biserica sf. Ghe.). Aici sint in anii l92o, impreuna cu baiatul cel mare Mircea si cu bona(ce bona frumoasa).
Capul sus, pieptul inainte !!! papapa

Tata

Unchiul Vasile

Am ramas datoare sa vorbesc despre unchiul Vasile si prima sa sotie, cea care l-a parasit cu cei 2 baieti si a plecat la Bucuresti spunind ca Piatra Neamt este un oras prea mic si provincial pentru ea. Era prin l92o. Avea dreptate! Era foarte frumoasa si ambitioasa si le-a fost de foarte mare ajutor copiilor ei si intregii famili, caci toti au fost sprijiniti de ea, atunci cand au sosit in Bucuresti. Au facut cariere frumoase! Altfel, in Piatra Neamt, s-ar fi pierdut, ar fi facut ce au facut ceilalti care au ramas acolo. Noroc ca au fost unii dintre ei pocaiti si au plecat in America, caci cei ramasi au dus o viata cenusie fara nici o perspectiva. Eu am admirat-o, cu toate ca era batrina. Am cunoscut-o in l968. Era foarte vesela si ma iubea foarte mult. Era vaduva statea impreuna cu fiul ei Mircea in piata Sfintul Ggheorghe unde este Biserica Sf. Gheorghe, vizavi de magazinul Bucuresti, la o vila in stinga parcului sf. Ghe.
Sotul ei mai in virsta ca ea fusese un mare avocat in Bucuresti . Matusa mea era foarte frumoasa si cocheta si imi inchipui ca ducea o viata frumoasa datorita numelui pe care il avea, averea si banii sotului.
Am vazut la televizor la "Strict Secret" cum era viata in anii interbelici pe Lipscani cu cele mai la moda magazine, unde erau aduse materiale, rochii si pantofi direct de la Paris. Imediat ce apareau acolo, a doua sau a treia zi dupa prezentarea la Paris, le puteai gasi si in Bucuresti. Eu nu am condamnat-o niciodata, pentru ca imi dau seama ca a facut o alegere stralucita .
Chiar daca unchiul Vasile era foarte bogat, tot in provincie era si cine era sa o admire in fundul tarii.
Unchiul inca mai avea in l96o trasura cu 2 cai frumosi, atelier de reparat masini, motor de taiat lemne (acestea i-au fost lasate de comunisti). Apoi a fost demolat totul, unchiul pe linga cei 2 baieti pe care ii avea a mai infiat o fata Margareta, o nepoata de la tara a lui tanti Elisabeta de care unchiul s-a agatat. Au maritat-o si s-a mutat la Bacau.
Dupa ce s-a demolat tot si unchiul a murit, la 85 ani , dupa l976 matusei i s-a dat o garsoniera ce ulterior a mostenit-o Margareta. Baietilor lui nu le-a ramas nimic ,cu toate ca a fost cel mai bogat om din Piatra Neamt. Asa e viata!papapa
Despre unchiul mai stiu ca ducea o viata activa, la atelier. Avea un baiat la cai si la motorul de taiat lemne.El dimineata, vara, minca salata de rosii si castraveti presarata cu brinza, sau cas deoarece avusese cancer la buza de jos. Era fumator si tinea tigarea in gura permanent. In zona aceea de buza a facut rana care a dat in cancer apoi.
Minca cit mai natural si mai mult... lactate. Asta nu l-a impiedicat sa traiasca 86 ani. Capul sus, pieptul inainte !!! papapa

marți, 13 ianuarie 2009

2 dintre fratii lui tata (7 baieti si 2 fete)

Mihai in stinga si Costica in dreapta - judecator Piatra Neamt, foto facuta in anii l92o.
Pe Mihai nu l-am cunoscut, caci murise cind am ajuns eu la Piatra Neamt(l954). Dar unchiul Costica era un monument de intelepciune. Petreceam mult timp, in biblioteca lui cu multe carti juridice imbracate in piele, culoarea visinei putrede. Mereu imi spunea ca a vazut multe nedreptati la tribunal. Dar nu intra in amanunte, imi spunea doar, sa ma feresc caci oamenii sint rai.Capul sus, pieptul inainte !!! papapa

Continuare neamurile de la Piatra Neamt

Acestea relatari sint numai niste rezumate. Nu stiu daca o sa mai traiesc,ca sa le dezvolt ca pe niste povestiri de beletristica cu inflorituri. Mare pacat a facut regimul comunist ca a distrus natura. Natura e o comoara care nu se mai poate recladi niciodata!
Alt unchi al meu, nenea Vasile a fost cel mai bogat om din Piatra Neamt, a fost insurat cu o femeie foarte frumoasa si au avut 2 baieti, unul in Bucuresti Mircea, tatal unei fetite Camelia.
Camelia a fugit cu profesorul ei de vioara, cu 3o de ani mai mare decat ea, chiar dupa nunta si s-au stabilit in Canada. Acolo au avut 2 copii gemeni. Singura care a dus mai departe traditia de a avea gemeni. Aveti grija!
Al doilea baiat a fost actor la Piatra Neamt. Acum are singurul magazin de antichitati din Piatra Neamt. Il cheama Gica Petrescu caci familia noastra avea numele Petrescu sau Apetrei.
Gica Petrescu a fost insurat cu Gica cu care a avut 2 baieti unul cu varul meu, al doilea baiat cind avea vreo lo ani la o cearta i-a spus lui Gica, ca baiatul nu este al lui si s-au despartit. Copilul nu intelegea de ce bunicii nu-l mai primeau in casa unde a crescut si a fost iubit.
Acum mi se pare ca lucreaza in Politie. Eram cu matusa mea Tanti Elisabeta, a doua sotie a unchiului meu Vasile, dupa ce prima sotie a plecat la Bucuresti, cind, nepotelul de care vorbeam inainte, a traversat strada si a venit in brate la matusa. Aceasta a scos din portofel niste bani si ia dat si la mingiiat cu drag, ca alta data, spunind ca baiatul e nevinovat, maica-sa Gica a stricat totul ca a spus ca nu este copilul lui Gica. Matusa nu avea copii cu unchiul, asa ca nu a resimtit in suflet fapta.Capul sus, pieptul in ainte !!!(foto Gica) papapa

luni, 12 ianuarie 2009

Bistrita, cea rece si curgatoare


Pe Bistrita mergeam cu pluta, ca in opereta " Plutasul de pe Bistrita" de Gherase Dendrino. In anii l954-l956, nu apreciam ce frumos era, admirind muntii impaduriti care strajuiau riul Bistrita. Toate sint amintiri caci, acum Bistrita nu mai este curgatoare, s-au facut hidrocentrale si tot felul de baraje care au transformat-o intr-o insiruire de balti, care iarna ingheata, ceea ce nu se intimpla niciodata inainte. Capul sus, pieptul inainte !!! papapa

Fratele geaman al lui tata Gheorghe, tanti Ileana, Ducu si Lenuta


Piatra Neamt l954. Ei m-au crescut citiva ani dupa moartea Julietei.

Amintiri Piatra Neamt (continuare)

Pe cealalta matusa, sora a tatii, o chema Marioara. Avea peste loo kg! Barbatul ei era pescar, avea o casa mare cu etaj si acolo , in fata casei, era un iaz mare, de unde il vedeam pe unchiul meu cu cizme de cauciuc pina la sold intrind in apa si prinzand peste. Iazul era cam unde este acum piata din Piatra Neamt. Cind plecam spre Ploiesti cu trenul, matusa si unchiul ne faceau cu mina din curte sau din iaz, si noi ii respundeam din tren. Mare pacat ca s-a stricat tot peisajul. Pasarile, ratele salbatice si pestele din iaz asigurau traiul fara grija zilei de miine. Totul era proaspat cind aveau nevoie.
Unchiul si matusa au avut 2 baieti, unul din ei era sef de restaurant, mereu foarte vesel. Pomana unchiului Gheorghe, fratele geaman al tatei, a transformat-o in petrecere cu cintece. Al doilea baiat, orfan, l-a crescut cu mult drag si dupa ce a murit sotul lui tanti Marioara si le-au demolat casa cu etaj de linga iazul de linga linia ferata, s-au mutat la bloc pe malul Cuiejdiului linga blocul in care statea Lenuta. Pina sa moara tanti Marioara, atunci cand am trecut pe la ea, plingea si spunea ca fiul vitreg dar mai ales nora se poarta urit cu ea, o cearta si o si bate fiindca nu sint multumiti de cum face treaba si ca
nu este mai iute. Era foarte grasa si greoaie si nu se putea misca asa cum si-ar fi dorit Capul sus, pieptul inainte !!! papapa

duminică, 11 ianuarie 2009

Elvetia:" Stop, venirii in Elvetia, a tiganilor romani criminali !"

Acest articol a fost publicat pe HotNews.ro. Deci a trecut de cenzura. Este adevarat, ce se spune acum la Protv., ca in Elvetia sint panouri cu caricaturi, cu tiganii romani criminali si hoti. Cum escaladeaza geamul sa intre peste proprietari sai fure si sa-i omoare. Nu este nimic jgnitor. Este adevarul, adevarat. Aceste fapte abominabile se fac cu concursul romanilor mai ales a administratorilor, care ii instiga spunind ca "sint de acordcu ei si ii sustin". Sa ma intrebe pe mine, caci am simtit pe pielea mea. Romii cei mai violenti, nu erau din bloc, voiau sa scoata gratiile, bateau cu talpa piciorului cu forta pentru a rupe usa, si administratorul, fost ofiter al Armatei Romane ii indemna spunind ca este de acord si ii sustine. Si acelas lucru il face, de cite ori este intrebat de nemernici. Este adevarat, caci asa fac si la noi in tara si asa cred ca e bine. Chiar daca nu sint locatari din bloc, si nu au nici un motiv decit la baza birfa "radiosant". Dar spargind locuintele la indemnul administratorilor cadre ale Armatei Romane, este de neimaginat. Sa fiu intrebata eu. Sa nu-i primeasca Elvetia, este adevarat si nu jignitor cind se spune :"Stop, venirii in Elvetia a tiganilor romani criminali!" Asa este, este adevarul gol, golut. Am patit-io pe pielea mea. Numai gratiile bine facute m-au scapat de la moarte, caci erau indemnati sa intre de administrator peste 2o de rromi. Multumesc celor care au facut gratiile.Sint amenintata de tigani, cu ajutorul romanilor slugile lor pentru a se arata cocosi impotriva proprietarilor dinaintea venirii comunistilor. Nici nu stiu cum ii cheama si nici din partea mea nu a fost nici o intrebare cine sint, cum ii cheama, sau daca platesc intretinerea, fondul de rulment. Sint puscariasi si indemnul Politiei, cind m-am mutat, de a ma fari de ei (caci sint puscariasi), nu a dus la nimic. Ei rromii cu ajutorul romanilor fac legea. Rusine Armatei Romane cu asa pensionari ai lor, care in loc sa apere populatia civila, de frica, indeamna la bataie impotriva lor. Armata chiar in caz de razboi, trebuie sa apere populatia civila nu sa indemne la omorirea lor in bataie. Au dreptatea toata din lume, locuitorii Elvetiei. Mai bine s-ar lua masuri de catre Politie in tara, nu numai nu te baga pe rromi, caci se baga ei pe tine la indemnul romanilor pentru anumite rafuieli caci nu-i bagi in seama. Romqanii sint pres in fata rromilor. Se minte si se inventeaza Totul se face fara motiv, numai pentru intimidare.Capul sus, pieptul inainte !!! papapa

Tatiana, Luminita, Miluta de la Pingarati

Citeva din vacantele de vara le-am petrecut la unchii mei Anica si Iancu. Acolo imi placea cel mai mult cind dupa ploaie, se vedeau aburii muntilor si in aer era un miros curat, intens, specific zonei padurii. Mi-am facut o prietena din vecini, Miluta, cu care am corespondat o perioada. Spunea ca vrea sa se faca "militianca" si amindoua ne dadeam pe par cu ulei de par crezind ca eram mai frumoase dar de fapt eram tot timpul naclaite. Tatiana si Luminita,mama lor venindu-mi verisoara, deci ele nepoate, erau niste fete foarte frumoase. Tatiana avea parul auriu, ondulat, ochii superbi albastrii, foarte bine facuta, iar sora ei Luminita era satena cu parul des , cu ochii albastrii si cu gropite in obraji. Mama lor era una dintre fetele infiate de matusa si unchuiul meu, Cici. Dupa ce a murit matusa mea Anica, unchiul meu Iancu a ajuns la casa de batrini unde a si murit. Cici cu barbatul ei si Tatiana si Luminita cu copii lor au vindut tot, (de fapt averea unchilor) si au plecat in America la alti pocaiti de ai lor. Ei au infiat fetele ca sa aiba ajutor la batrinete. In urma lor s-a zvonit ca ele avind masini si chiar conducindu-le, ca ar fi fost date afara de la pocaiti pentru prostitutie. Nu stiu cit era de adevarat, caci atunci securitatea fabrica dosare ca sa ii discrediteze pe pocaiti, mai ales cei care plecau in strainatate definitiv. Nu mai stiu nimic de atunci de toata familia surorii tatalui meu Anica.
Atat.... Capul sus, pieptul inainte !!! papapa.