Reda-i copilaria lui Stefanut

vineri, 16 octombrie 2009

Romani destepti !


Foto: Mohamed al 2-lea(1432-1481).
Oare cum il chema pe constructorul de origine romana care a construit tunul cel mare pe care il trageau zeci sau sute, de perechi de boi cu care a asaltat si bombardat Constantinopolul, sultanul Mohamed al 2-lea(1432-1481), in 1453? Orban? Stiu precis ca era de pe teritoriul Romaniei.

"Cucerirea Constantinopolului s-a facut prin tradare si ghinion.

"Dar cea mai formidabila arma ramanea, desigur, artileria creata de mesterul ardelean Orban, ale carui tunuri au zguduit din temelii zidurile ce rezistasera atator asedii. Concentrandu-si tirul, la sugestia chiar a unui sol ungur venit la curtea sultanului, turcii au reusit sa creeze brese in Zidul Exterior; Mehmed a gasit si solutia pentru a-si trece flota in Cornul de Aur, ocolind lantul de protectie: corabiile au fost translate pe butuci de lemn, pana in apele Cornului...

In cele din urma insa, desi zidurile Bizantului au rezistat pana la capat, doar ghinionul a facut ca turcii sa patrunda in oras, atunci cand unul dintre aparatori a uitat deschisa o mica poarta construita in zid. Romeii s-au luptat cu vitejie, insusi imparatul Constantin murind eroic, pe zidurile cetatii, dar era deja prea tarziu: la aproape o mie de ani de la caderea Imperiului Roman de Apus, Imperiul de Rasarit inceta si el sa mai existe..."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu